Saturday, 23 January 2010

Transformers, burger and Summer fruits

We’ve just finished watching ‘Transformers’ on the ‘big screen’.. Man, it was good :-). Percaya tak, orang lain dah berpuluh kali watched Transformers, I baru tengok first time tadi, hehehe. Tak dapat tengok kat panggun wayang tapi dapat tengok kat dinding, dah ok sangat2 tu, hikhikhik. Have I told you how much we love our projector? :-D. (but Miss 6 calls it rejector instead of projector!).

The movie really brought back my childhood memories watching cartoon transformers on TV. Memang minat giler2 kat Transformers masa kecik2 dulu, siap boleh hafal lagu thema dia lagi, hehehe… Pastu siap gaduh lagi adik beradik sebab gaduh berebut nak jadi autobots yang mana satu, hahahahaha… gelak betul lah :-D. But The Other Half tak membesar dengan cartoon transformers ni so dia memang tak tau sangat lah jalan ceritanya. Sian dia kan ;-)….

I can’t borak panjang2 malam ni sebab The Other Half dah panggil to watch another movie. The Little Misses have gone to bed and now we can watch what we want :-).

Layan gambar our dinner tonite, beef burger with egg (ada rupa macam burger kat gerai kat M’sia tak? hehehe).

IMG_1353 

 

Ini pulak saje nak tunjuk why I like Summer, because of the abundance of Summer fruits. Ada banyak lagi Summer fruits but tak beli pulak tadi. The best would definitely be cherries, so sweet and juicy, tapi season dia quite short so memang kena makan puas2 :-). Next would be white nectarine (yang warna dark red kat atas pisang tu). Ini pun sangat lah sweet and juicy nya. I really really love it! The Other Half loves apricots the most which for me is biasa aje. The Little Misses’ favourites, ikut mood, sometimes mangoes, sometimes white nectarines, sometimes cherries, sometimes lychees :-).

IMG_1330

24 comments:

3E said...

kak mynn....
sedap la ur burger...then buah-buahan tu nampak mengancam arrrr....

lemongrass said...

Asilah,
tu burger malas, I cuma buat patties dia aje.. yang lain semua beli kat kedai :-)

somuffins said...

LG, I lagi 'terel' dari you. Takde tengok Transformers kat panggung mau pun kat dinding, haha.

Nanti I tampal sudip yg I beli kat sinun eh? Kot2 sama..

Gud nite from Megatron '-)

Aini said...

Transformers..? My favourite... how I wish I ada projector jugak.. and so, I could watch it again for probably the zillionth time... hahahahah

And also, I so love your dinner piccas.. memang nampak macam sedap jer tau.. even though it's just a simple burger!!!

Gosh! You really can make me drool... :p

Ray said...

Kak LG,

We had the nectarine when we went to Beijing last spring (northern hemisphere punye la...hahhaha) and I love it too!!So far rasanya tak penah jumpa plak kat Mesia ni la...But if u know anybody who happen to see this kat mana2 maybe can share2 info k;)

Time tu really had no idea what fruit was that, so main beli je for the sake of tasting. Nice kan?

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Masa kecil dulu Transformers start pukul 5.30 petang hari Isnin. Punyalah stress menunggu dari balik sekolah sampai ke 5.30 tu. Rasa lambat betul waktu berjalan. Sekarang ni rasa macam tak cukup2 masa pulak.

Ni yang tak sabar tunggu summer ni! Kat sini buah2 yang ada kebanyakannya yang import. Yang in season sekarang ni leek aje kut?

Well, enjoy your movie watching. Avatar dah tengok?

Me said...

saya rasa gambar yg akak ambik makin cantik, keep it up ;)

Aida Rezuan said...

LG,

Mmg best kan Transformers? *thumbs up! Kalo tengok kat sebesar2 dinding tuh.. lagik la best!

Azita Zain said...

Transformer??? Burger tu pun dah dekat2 rupa transformer...hahahaha!
jgn marah ye...

mami said...

♪transformers...robots in disguise...♪...

oh burger ramlee...

comel la miss 6..rejector..hihi..I can only imagine..hehe..dahla slang aussie..comel!

Kniedaz said...

salam,
wah..bestnya ada projector kat umah...bila g pc fair @ homedec kat penang kniedaz n hubby suka tgk gak projector yg diorg display tp xde lg niat nak beli...mesti syok kan!
LG nih mcm anak2 kniedaz la..suka berebut sbb masg2 nk jd robot transformer yg best..hik hik..tp mmg best gler citer tuh...dh berpuluh kali ulang sbb danial ske sgt nk tgk..berbaloi beli dvd..^_^

obsidianmcnight said...

Your picture taking has really improved! Just thought you'd like to know :)

lemongrass said...

CikSom,
you tengok transformers kat mana?hihihihi..
Haritu I pakai sudip tu tp bukan makin senang nak flip,makin susah sbb my frying pans semua sama saiz or lagi kecik dr sudip. So, tersekat2 sudip tu nak bergerak, hehehehe..

An,
Oh..you minat transformers ye? I baru aje beli both dvds hari tu setelah lama benor kat pasaran, hehehe...
I pun suka tengok gambar burger tu, hehehe

Ray,
I lagi suka nectarine banding dgn peaches padahal kiranya the same family. For me, dia lagi sweet n juicy and takde fuzz unlike peaches :-).
Yang kat Beijing punya, saiz dia besar2 ke?

Mia's Mom,
hehehhe... you pun peminat setia Transformers ye masa dulu? Memang best kan tengok cerita tu!
Sama lah mcm Winter kat sini, takde buah exc persimmon which is a Winter fruit kat sini. Leek tu memang berlambak2 lah, hehehe.
Avatar tak tengok lagi, entah bila lah nak ada free time :-)

Me,
thank you for the compliment. SUka hati I dengar :-).

Aida,
Memang seronok tengk kat dindingtu. Baru lah boleh nampak segala2 nya, hihihihi

Kak Ita,
Burger tu bila masuk perut, memang kena transformed, heheheh

Mami,
Transformers.....more than meet the eyes...
Burger Ramlee kena nipis sikit, hehehehe...

Kniedaz,
we all baru aje beli dvd transformers tu selepas berbulan2 on the market, hehehe. Tapi memang seronok betul tengok kat dinding sbb all the robots nampak besar giler :-)...

Obsidian,
thank you so much for that. It's nice to hear it from someone else :-D

zarin said...

burger u mengancam..or shud i say ur pic memang marvel1ous ...kalah iklan mcd nih..:)

Yat Maria said...

Hi LG

I love fruits, all those in yrr pics, especially ;).and burger tu..haiz!! jgn cakap la..boleh ngap 2 biji terus..ngeh3x..BTW, check out yr email..;)

mohdandmeriam said...

salam lg. eh nampak sedap betul burger tu tambah2 dua lapis daging dengan telur.
auntie masuk panggung kat jj bandar tun hussein onn tengok transformers. diheret oleh anak2 dan cucu2. tertidur dalam panggung he..he...orang tua mana seronok tengok filem macam tu kan. tapi tengok upin dan epin tak tidur pulak tu.

SJB said...

Nampak sedapppp burger tu.

Khairiyah said...

erkkk tgk burger akak membuatkan sy pun mahu buat burger jugak.huhuh

lili said...

Salam LG,

Alahai... sedapnya summer friuts tu! Akak memang 'hantu' nectarines! Kalau musim nectarines, peaches and plums kat M'sia ni..(hehe.. I mean..musim buah import tu on sale..!) akak memang beli tak hingat punya!
Baru balik Tesco... tengok takde pun nectarine.. kalau ada pun yang dah kremotpot! Wahaha!

p/s love the 'rejector' calling! Cute!

Ray said...

Kak LG,

From the look of it in your photo, I reckon it's the same size with the ones I found in Beijing la kak, f not bigger.

But tu la...ralat gak nak makan lagi. Maybe at places like Cold Storage ada kot since they have really extensive stock of imported foodstuff

lemongrass said...

Zarin,
Habis lah I klu McD saman I, hehehe...

Yat,
That's why I love Summer just for the fruit (definitely not for the hot weather :-)). I've checked my email but nothing from you yet. Sesat kemana2 ke? :-)

Auntie Meriam,
sekali sekala makan burger ni memang sedap, especially home made :-).
I last sekali pergi cinema, masa kat M'sia kena heret dgn budak2 tengok Princess and the Frog and Alvin and the Chipmunks II :-).

SJB,
thanks :-)

Kerry,
Jom beramai2 makan burger buatan sendiri, bangkrap terus McD, hehehe

Kak Emily,
Masa Summer ni memang macam2 buah ada sebab konon2 nak bagi orang healthy sikit lah masa Summer, asik makan buah aje kan :-D.
Masa Winter pulaknya, menyampah tengok sbb balik2 apple aje yg berlambak2, hehehe

Ray,
We all dulu pun tak makan nectarine sbb tak tak mcm mana rasanya kan. But bila dah tau, terus beli berkilo2, hahahah

Ayu said...

huhu...burger itu m'goda sungguh.tp tokleh lawan buah2 tu.t'liur sungguh tgk fresh fruit tu.ppeerrrggghhh...

transformer? huhu...masa zaman kanak2 riang suka layan.voltron la..he-man la..she-ra la...ntah pape lg.so akak pilih jd autobots yg mana? hm...nnti akak tgk la avatar..best tau!! klu dpt tgk 3D lg syok.

lemongrass said...

Ayu,
orang lain dah berkali2 tengok Avatar, I tak tengok2 lagi.. Uwahhhh!!!
Alya dgn Zahra dua2 minat kat Bumblebee, hehehe

AbbotCottage said...

Tgk buah teringat one market kat Fremantle...penuhhhhhhhhhhhhhhhh dgn buah-buahan, heavenn!!! Murahhhhhh...best best bestt. Beza sgt2 la dgn harga kat Malaysia.. Kak Min, pos nnti buah tu ya.