Tuesday, 19 January 2010

Can we reach that 1 month mark?

Minggu lepas I betul2 mengidam nak makan nasi sampai termimpi2. But after we’ve passed the 2 week mark of not eating rice, my thoughts are not preoccupied with that little white grains anymore! Agaknya macam ni kot rasa orang merokok nak berhenti merokok, the withdrawal symptoms are at the worst in the second week. Once you’ve passed that mark, dah lega badan and dah tak ‘ketagih’ lagi, pandang nasi pun I dah tak kisah, hehehehe. Padahal I baru aje beli stock beras Basmathi 5 kg tadi (sebab tengah murah :-)), but entah bila lah I nak guna agaknya kan.

The Other Half said, “Since we’ve already gone 2 weeks plus without rice, might as well make it to 1 month. We’ll start eating rice again at 1 month. It makes it more memorable than 2 weeks!” Hikhikhik, adakah itu bermakna his resolve is getting weaker by the day? I mengidam nasi last week, dia mengidam nasi at the 3rd week, hihihihihi… I said to him, “Doesn’t matter to me. If you want to admit defeat now, I can straight away cook rice for you now if you want to :-D.” Then he said, “Nah! That’s OK, I can live without it for a looong time!” Ishhhh… stubborn betul lah Mat Saleh sorang ni! Pastu dia cakap, “Or.. I can do a barter with you. You give me something I really want and like and I’ll give you the victory.” Wakakakakakaka ;-D. Tak payah lah I tulis apa yang dia nak tu ye, hahahahaha….

So, since dua2 masih degil and I’m still not sure about the bartering system, I masak lah ‘fish n chips’ for dinner malam ni. Since Sunday haritu, the temperature has been over 40s. Hari Ahad tu it got up to 43C, semalam it got to 42C and today it got to 41C. Memang panas sangat2 bila keluar rumah, tu yang kalau boleh nak makan simple2 aje.

I pun marinated some marinara mix in satay marinade and pan fried them for dinner. Makan pulak dengan home made baked chips and salad. So simple and yet so filling as well.

IMG_1256

21 comments:

Nadia Dzai said...

panasnyeeeeeeeeee.. ahaha, tp better la dr sejukkkkk mcm kat sini. :( :( tak boleh nk buat kerja dah :p

zarin said...

tersangat panas ye!!
kalau i tu, sure dah dok terperap je kat rumah heheh..so, another 1 week plus aje lagi ye b4 u start eating rice eh..mesti boleh nyee

lemongrass said...

Nadia,
I lagi suka sejuk2 sbb boleh pakai baju tebal2, pakai boots melaram, pakai jacket cantik, hehehehe...
Kalau panas ni rasa mcm nak pakai singlet dgn shorts aje keluar rumah, wahahaha

Zarin,
memang lah tersangat lah panas nya, tu yg aircond on satu hari suntuk. Tinggi lah duit api we all bulan ni, hehehe

zailamohamad said...

Waaaah, mari kita lihat sape yang kena;) hebat ah kak Min, almost one month tanpa nasi..zaila kalau sehari xmakan pon dah menggigil tau

lemongrass said...

Zaila,
I nak jampi2 lah sikit supaya my hubby asik teringat kat nasi aje. Aci tak gitu? hehehe

Kniedaz said...

yum yum..tengah lapar bukak blog LG nih terus ngences...aduhhh!!!

SJB said...

Wah panas betullll.

You guys on diet ke or dah boring dengan rice? Just wonder :D.

ain said...

pehhh...panas sungguh tu!! mau rentung klu lama2 kat luar.hehe

dah masuk 2 weeks dahhh, meaning mmg tak de poblem lah nak reach to 1 month w/out rice tu!!! gtee boleh ler.

Anis Rafie said...

eii sedapnya dinner kak LG.. yummy.. yummy.. eii u all ni mmg terror arr tak makan nasi.. kalau I 3 hari tak jumpa nasi mesti my perut dah mogok.. dasar melayu..

JiEjAh_DeEn said...

boleh masuk contest 99hari tanpa nasi ni :D

anyway , sure panas betul sekarang kat sana yer ?

Mummy Qis Adri said...

mmg panas .angin pun x sbrp kt beach tu..berendamla diorg ni..tu la ktrg ni pun da brp hr x mkn nasi kt rmh..x selera panas sgt..

azieazah said...

Hahahaha.. orang lelaki memang suka bab “barter system” ni... tu tanda depa nak bodekkk...

Betullah, kalu kita bernekad untuk tak makan sesuatu... bila sampai satu level, dgn sendirinya kita tak akan suka lagi.. wpun terhidang depan mata.

iaaini said...

LG,

memang salute lah kat you, almost 1 month tak makan nasi. Kalau I, mintak maaf ler, my hubby & I memang kemaruk nasi. Setakat 2-3 hari tak ada nasi, okay lagilah. Tapi nak sampai sebulan, memang tak tahan ler. Biasalah, selera org melayu. hahaha

Nih pun I dok mengidam kat nasi kandar, dah dekat 2 weeks tak pekena kari kat nasi kandar esp ayam masak yg masak berempah & potong kecik2, memang syiok habis. Kalau gang lunch ajak makan esok kat nasi kandar, boleh lah. Tak pun next week je lah.

All the best to both of you. Kalau nak buat barter system, boleh gak, tapi tengok jugaklah barter yg macam mana. hahaha *apa yg dia nak yek, ke mintak you grill sekor lamb ;)* hahaha

-An

noor said...

wah panasnyer... kalau panas2 mcm tu mmg hilang selera nak makan nasi tak ke? tapi mesti craving for salad, fruit salads... and ABC hehehehehe... yg tu mmg best, atau ice cream... oh i wouldn't mind not eating rice, tapi makan pasta and roti or baked potato pun sama je dgn nasi. in my condition skrang ni, makan nasi selalu ada indigestion problem... so better tak yah makan nasi... cuma kat msia ni payah le pulak nak cari pasta sauce yg sedap... yg ada semuanya rasa mcm ada MSG je... hairan betullah makanan kat msia nih... kat mana2 je mesti ada letak MSG (or pak ajinomoto)... mcm terfikir nak import pasta sauce je...

Zaitun said...

Panas betul tu kak Zai tak suka panas, badan jadi naik ruam.


Bilalah n3 Lg ada nasi. hehehe

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Siap offer barter trade lagi tu...! :-D

40 to 43 degrees? I faham kalau you rasa macam nak keluar rumah dengan singlet dan sependek2nya shorts! the most panasest yang I pernah experience masa tengok race kat Sepang - tahun berapa entah (tak minat sangat tapi sebab dapat tiket dari sponsor pergilah jugak) tapi tak sampai 40 pun. I balik tu terus dehydrated!!!

All the best in reaching the one month target. But panas2 tu, you tak rasa sangat nak nasi kut? kat sini baru je nak marasa sunshine balik dalam dua hari lepas, semalam dah ada sleet ngan frost balik. Betul you kata tu LG, bila sejuk2 ni boleh pakai high boots; winter jacket; scarves berbagai ragam...

lemongrass said...

Kniedaz,
kena masuk masa tgh betul2 kenyang ;-D

SJB,
we had too much rice masa balik M'sia last month. So when we came back here, I made a bet on who's going to ask for rice first and until now, neither of us wants to surrender and ask for rice, hehehe

Kak Ain,
tu yg asik memerap aje kat rumah sbb puteri lilin tak tahan panas, hahahaha..
Memang betul kan, lepas 2 minggu, dah tak rasa mengidam nak makan nasi :-)

Anis,
Perut I betul2 mengidam nasi last week but this week, dah ok dah, hehehe

Jiejah,
99 hari tanpa nasi tu rasanya tak boleh kot. Sure I nangis aje nanti, hehehe...
Skrg memang tgh mid Summer tu yg panas sgt2..

Rus,
I nak jemur kain kat luar tu pun rasa terbakar aje satu badan, tu yg tak sanggup nak pegi beach :-).

Kak Azie,
memang kan men ni, sentiasa nak buat barter trading, hehehe..
You rasa kan, klu I buat mcm tu dgn chocolate kek, jalan tak agaknya?

An,
Kalau I bawak my hubby pegi jalan2 sambil lalu restoran nasi kandar, memang dah sahih lah dia akan surrender tang2 tu jugak! :-D.
Mau agaknya dia suruh I buat nasi kandar hari2 lepas tu, hahahaha

Noor,
Memang best klu dpt mkn salad, fruit, ice cream and jellies masa tgh panas terik mcm ni.
Actually, kalau takde bet ni pun, we all makan nasi probably seminggu sekali aje kot. Nasib baik lah kat sini banyak sgt2 pasta sauce yang different styles, memang pasta heaven for me yang selalu malas nak masak ni :-).

Kak Zai,
I pun tak suka panas sgt ni, I lagi suka sejuk aje, hehehe

Mia's Mom,
Tu lah, kalau I ni jenis yg memang jln mana2 pakai singlet and shorts pendek, I would have loved Summer :-). That's why I love Winter sebab I can bergaya without feeling hot and stuffy :-).
Sekarang ni you bergaya habis lah ye? :-D

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Bila lagi nak gi usrah pakai high boot dengan muffler dengan winter jacket? Sebenarnya not so much of bergaya tapi sebab sejukkk!!! :D

lemongrass said...

Mia's Mom,
vavavoom lah kiranya ye, pergi usrah pakai high boots, hehehe... Cuba kat M'sia pergi usrah pakai boots, sure kena jegil dgn ustazah, wahahaha

Ayu said...

sedap...sedap...sedap....hehehe...panas betul ek kat sana.klu ayu la...mau kejap2 pi toilet sbb nak basahkan kaki.kat sini klu time cuaca panas,mmg mcm tu la ayu.dah tu tgh2 mlm buta pi mandi.klu tak mmg tokleh tido

lemongrass said...

Ayu,
Dlm rumah tak panas sbb aircond on aje, hehehe. Bila keluar rumah baru rasa mcm nak tanggal baju n tudung aje sbb bahang nya panas sgt ;-D