Thursday, 21 January 2010

Another normal Thursday…

Nothing much happened today. Miss 6 went to work with The Other Half and I went shopping with Miss 10. A fair deal I say since I love shopping and he only does it under duress (unless it’s shopping for electricals and electronic gadgets). I even love to go grocery shopping you, teruk kan, hehehe. Even when I did the ‘back to school’ shopping for The Little Misses, we both went to the shop together but he went to the games and movies section while I stayed at the stationery section, ticking off the things on the school lists one by one by myself, hehehe. He earns the money and I help him spend the money :-D. The same goes with I cook the meals and he helps by eating all that I cook. (When he cooks, no one eats, hikhikhikhik ;-)).

When I go shopping, kadang2 I tak suka sangat bawak both The Little Misses together to go shopping with me. Sebab nya kadang2 when they are in one of their moods, asik bickering aje sampai I nak shopping pun terbantut. But bila bawak sorang aje, seronok sangat2 because they are so well behaved when alone with me. Baik aje tolong I bershopping which makes my shopping experience so calm and relaxing, hahahaha…. Berjam2 kat shopping mall pun tak terasa :-D. And The Little Misses like going to Daddy’s work so bila tengah cuti2 and tengah boring2 macam ni, they take turns to go with The Other Half to work.

So, bila hati happy aje sebab dapat ber window shopping dengan seronok nya, masak dinner tadi pun happy aje lah kan (walaupun bukan masak nasi for dinner, hehehe)… We had grilled chicken with salad and lebanese bread. Lebih kurang macam kebab lah. I even made garlic sauce to go with it so our breaths now stink of garlic! (masa makan tu sedap aje tapinya :-)).

IMG_1299

Ini gambar jauh sikit…

IMG_1303

And ini gambar close-up sikit, mana tau kan boleh buat orang terliur, hehehehe…

Psst… The Other Half was very sad sebab semua orang tak nak dia menang the nasi bet, hehehehe. He said his will power is still strong and masih belum goyah lagi. Dia mentioned the nasi itik tu sebab dia nak makan nasi itik tu as a victory meal bila dia menang the bet nanti! Kuikuikui…. Yo lah tu…..

30 comments:

somuffins said...

LG, I bukan aje terliur malah goyah dgn food such as that. Selang seli makan cenggitu best kan? Tapi nasik nak jugak, almaklum. BTW, U pergi Ikea beli sudip kan? Wonder if it's the same as mine, hehe.

I suka aje pergi supermarket kat sana tu. Heaven on earth!

Azita said...

Min,
K.Ita pun kalu nak gi shopping @ beli barang2 dapur, x suka bawa anak2 semua sekali. Mesti terbantut sbb byk kerenah. Akak suka gi ngan hubby je tp kadang2 tu ngan hubby lg x leh byk songel. Straight to the items to buy aje.
Pasal Min beating mkn nasi tu, rasanya Min dah kena bela itik dr skrg. Sempat tunggu besar sblm TOH angkat tangan...hehehe

zailamohamad said...

Chaiyyok Kak Min, memang kuat ah Kak Min ni, kalo Zaila..herm rasenya dah surrender awal2 lagi..

Anak2 Zaila pun kalau salah seorang takde, salah satu tu mesti well behave aje tapi kalau ada dua2 tahu nak bercakaran aje!!

zarin said...

lagi best sbb both little misses dah besor...dah mcm kengkawan pulak ek...

ain said...

min...bukan teliur lagi ni, dh meleleh leleh air liur.hihihihi!!

akak pun tak suka gi sopin ngan bdk2..tensen ngan kerenah masing2!!

lemongrass said...

CikSom,
I rasa kan my hubby tu tak goyah lagi sebab I tau masak Western tp tak terer masak nasi and lauk pauk. So tu yg dia masih tak teringin nak makan nasi n lauk tak sedap yg I masak. Dia rather makan western food hari2 yg sedap, hikhikhik...
Psst...sudip you tu yg saiz besar giler tu ke? :-)

Kak Ita,
I paling suka pegi grocery shopping sorang2 sbb nak lambat mana and nak belek apa pun takde sape kisah, wehehehe...
A'ah kan, esok I nak kena cari anak itik lah, hahahahah

Zaila,
Jawa rules! tu yg tak nak mengaku kalah dgn Mat Saleh tu, hahahaha..
Budak2 memang mcm tu kan, bila tak berjumpa, rindu aje, tp bila berjumpa, asik nak gaduh aje kdg2 tu... Geram I :-)

Zarin,
Sometimes, they can play together the whole day tak gaduh langsung. But bila tgh mood tak baik, bangun tidur terus gaduh...

CikJintan said...

salam
kak min,wahh sedap,sue pn tergoda..nyum2..nakal jgk aother half,dia nak celebrate la klu dia menang,tp masalahnyer,klu dia menang sape nak masak nasi itik tu..hehehe..

lemongrass said...

Kak Ain,
hikhikhik... Jom lah buat sbb tak payah makan dgn nasi :-).
Shopping sorang2 lah yg paling best kan Kak Ain :-)

lemongrass said...

Sue,
Memang my hubby tu, dia tak fikir yg sape lah agaknya nak masakkan utk dia nanti bila dia menang tu. Sebab I memang akan boikot masak kalau kalah, wehehehe...

ibh said...

Memang terliur pun kak LG...

mohdandmeriam said...

salam LG. nampaknya bukan auntie saja yg terliur masakan lg ni.. sedap semacam je. auntie dah lama tak pergi shopping sejak ada cucu2 bersama. malas nak pergi sebab dua2 ni tak boleh tengok toys. mereka hanya pergi shopping bila mama mereka balik je.

Kniedaz said...

betul la..saya kalau g shopping pun xska bwk dua2 hero tu..ada je tak kena..mulut mama diorg pun xbenti la bebel...kalau bwk sorg aman sket dunia huhu...tp selalunya kena gak bawak coz sian plak, heheh...
(yum yum sedap tdk gmbr tuh)

SJB said...

Memang betul lah hehehe, terliur juga :D.

Yat Maria said...

If selalu dpt makan cam ni...tak der rice pon no prob la ;)

Yat

lemongrass said...

Sue,
wahh... misi I utuk buat orang terliur berjaya, hehehe

Auntie Meriam,
salam...Best kan bila orang terliur tengok masakan kita :-). Sy suka shopping bila budak2 tu kat sekolah, senang and takde gangguan nak bershopping :-).

Kniedaz,
Samalah mcm I sbb nanti kan I yg penat sbb mulut tak berenti membebel dgn diaorang. Dah lah mood nak shopping terus hilang, pastu penat membebel aje, hahahha

SJB,
terliur ye? :-D

Yat,
that's why my hubby daoesn't want rice yet because of the nice western food, hahaha. I ni memang tak pandai masak nasi and dishes, tu yang dia lagi suka makan my western cooking :-).
btw, have you got the parcel yet?

pizet77 said...

nmpak sedap...huhu

shiori_LA said...

amboi bestnya window shopping...i like..
waa...siannya takde orang nak sokong ur other half kan...sape suruh dia ngidam nak makan nasik itik..hahaha

iaaini said...

LG,

Bab shopping ni memang my favourite. Kalau gi shopping, my daughter yg selalu ikut I & my hubbyy, but my son memang tak nak ikut, dia prefer duduk kat rumah with his little bro & maid coz dia dah tau, kalau gi shopping, mesti lama. Biasalah kalau org pompuan shopping. hahaha Selalunya, bila gi shopping, I dgn my hubby mesti berpecah, dia akan pergi ke tempat yg dia suka i.e. electrical & electronic stuff & I dgn my daughter. Tempat wajib yg mesti pergi ialah book store, my daughter mesti nak gi beli story book. Kalau tak gi, dia pun akan muncung mulut. So, nak bagi dia seronok ikut I gi shopping, kenalah penuhi keinginan dia. I memang tak suka kalau my hubby ikut I gi cari brg coz bila je dia tengok I lama sikit dok belek brg, sure dia start bersuara, suruh cepat2. So, I prefer cari brg dgn my daughter coz my daughter pun sama dgn I, suka dok belek brg. hahaha

Your food look yummy! Kalau dok dekat, boleh jugak mintak you tolong masak. hehehe

Semalam I dah gi makan kat nasi kandar. Puas hati dpt makan ayam berempah tu. Sedap.

So now, you still on leave? Your working place memang tak kisah ke ambil cuti lama2? Kalau my working place, jangan harap ler nak cuti lama. Mintak cuti seminggu pun byk soal.

-AN

indahhouse said...

salam kak LG,
dah lama tak rasa kebab nih. geramnya tengok gambar close up tuh. hihi.
Ala, The other half, kami ni women, of course sokong kak LG. hikhik.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Laa... kesian lak TOH you - bukan tak nak dia menang, tapi dia dah memang in his element tak makan nasi! You lain la, memang betul2 kena ada will power untuk tak makan nasi...Betul kan??

Gambar masakan you tak kira gambar dekat or jauh memang kasi orang terlior pun!! :-D

You bila start kerja balik?

Zaitun said...

Memang sedap tapi kak zai nak nasi juga hehehe...

azieazah said...

makan kebab tu sebulan sekali sedap tuuu.. tapi kalu dapat nasi hari-hari, laaaagi sedap... hehehehe...

fa32ah said...

hello sista,

sangat tempting & nice shot too... u are good at making people terliuQ!!! hahaha... i want kebab toooooo... :P

... anyway, u pakai lense apa yer?? i would suggest if u suka ambil close-up/ potrait, guna lense 85mm with aperture 1.8... or 50mm aperture 1.8 pun ok gak...

lemongrass said...

Pizet,
rasa dia pun sedap :-)

Shiori,
I loooovvveee window shopping, hahaha...
Kalau dia baik hati and bagi I win the bet, sure mesti semua orang sokong dia kan :-D

An,
my kids tak suka pergi shopping unless I tell them nak pergi toy shop or book store in between. But slalunya I kena paksa diaorang ikut sbb takde sape nak jaga diaorang, hehehe...
Sedap nya lah nasi kandar itu :-D
I work casual term tu yg boleh ambik cuti lama. My boss pun dah tahu, hehehe

Indah,
I suka makan kebab yg beli kat kedai sbb for me rasa dia lagi sedap dr buat sendiri, hehehe..
Blog I kan so of course lah readers dia akan support I, lain lah kalau blog The Other Half, hikhikhik...

Mia's Mom,
memang betul. Dia tak kisah kalau tak makan nasi as long as I masak kan western food yg sedap2 for him, hehehe. I ni siap termimpi2 makan nasi lagi tu, betul2 menunjukkan yg I ni orang Asian :-D.
I start keje next week.

Kak Zai,
I pun nak nasi jugak, hahaha

Kak Azie,
wakakakaka.. I paling suka makan nasi kalau orang lain yg masakkan lauknya. Lagi sedap I rasa, hehehe

fa32ah,
Thanks :-). Sian you terliur, hehehe. I guna lens 18-55 f3.5 aje utk ambik gambar close up tu sbb duit takde lagi nak beli the telephoto lenses :-).
Tunggu dah pandai nanti baru boleh justify beli other lenses, hehehe

Drama Mama said...

kak, ur cookings always get me drooling. just the other night i saw that pic of nachos, start dok ngidam ja since then and so I made my hubby buy them. haha

http://twinkywinkystars.blogspot.com

lemongrass said...

Drama mama,
I pun rasanya kalau mengidam nachos kat m'sia, most probably gi beli aje, hehehe...

nickila said...

nak resepi boleh ehhe?mesti sodap!!

Ayu said...

sedapnya kak!! ayu suka mkn kebab kat psr mlm umah ayu n kat pkns sbb intinya byk.

btw tul ckp akak...lecehkan bila shopping bwk budak2 ni.mcm alya n zahra dah besar,so takde la menangis meraung bagai.tp faris kecik lg.ikut mood dia la nak behave or not.ainnur tak byk kerenah.senang nak handle dia while shopping tp faris...

AbbotCottage said...

Kak Min, dia takkan menangnyaaaa...go Kak Min go go !!!

parvin said...

bestnye.......