Monday, 25 January 2010

Duck and the girls

We had some errands to do this morning so The Other Half took a day off today (and he’s happy sebab he’s having a 4-day weekend :-)). Lepas dah selesai the errand we all pun bawak lah The Little Misses to the park to reduce their boredom and spend some energy in the last week of their school holidays. Esok is Australia Day, we are going to watch the fireworks which they can’t wait to see. We all ni jarang betul tengok fireworks ni so bila dapat tengok sekali sekala, memang lah terasa macam best aje kan :-). And sambil tu boleh lah I try test cuba my camera skills ambik gambar fireworks esok, hehehe… Malam ni kena read a few sites on how to take photos of fireworks. The Other Half dah serahkan bulat2 kat I bab2 baca manual and baca ‘how to’ ni, hikhikhik.

So, seperti biasa, masa kat the playground, I pun jadi papparazzi tak bertauliah. Kat Australia ni (probably in a lot of other countries as well), taking photos of other peoples’ kids without their parents’ permissions is a No No so masa ambik gambar The Little Misses tadi, memang make sure takde ramai kids around. Ye lah, kang kena sergah dengan the parents, tak pasal2 pulaknya. It’s a bit leceh lah jugak kan but I can understand why. I pun tak nak lah kalau orang tak kenal tak pasal2 ambik gambar my daughters, takut jugak!

Anyway, sebelum melencong jauh, layan lah gambar The Little Misses at the park…

IMG_1365

I know I know, ini bukan gambar The Little Misses but gambar itik yang di kejar dek The Little Misses. Punyalah banyak itk2 yang berkeliaran kat the park. So, bila banyak dah bayak itik, banyak lah droppings nya. Nasib baik lah ada picnic rug, so selamat lah my bum from sitting on the yucky stuff, hehehe. You rasa, kalau I buat nasi itik pakai itik ni, ok tak? Wakakakakaka…tak sanggup I nak makan itik ni after knowing what it’s eaten :-).

IMG_1376 

IMG_1388

IMG_1382

IMG_1383i

IMG_1387

IMG_1394

Nah engkau, sekali I tempek gambar diaorang, banyak2 terus, hikhikhikhik….

And below, gambar our dinner tonite. Char Kway Teow versi tukar2 ingredients and versi mixed seafood instead of kerang. Mana weh nak cari kerang kat sini, mussels and clams banyak lah…

IMG_1396

Versi jauh sikit…

IMG_1405 

And versi dekat sikit :-)…

29 comments:

Nadia Dzai said...

aaaa, sukenyeee CharKwayTeow! yummmeeyyylicious! kalau kerang ada lg lah sedap kan! :D

aisey teringin la plak. nak masak, tidak la sesedap my mom masakkkk, kena belajar nie ;p

itik, sama je ngn ayam the taste kan? cume, itik yg color2 nie, cuteness! tak sanggup nk mkn! ;p

QiStinA's said...

bestnye kuey teow... mmg kalau ngan kerang lg kaw kan...

zarin said...

hmmm best tengok byk gambar little misses tu..ms 6 tu chubby betul kan!
geram tengok pipi dia :)

akiratoriza said...

Salam...

Kak LG nak tanya la : camner nak letak nama kita kat semua foto yang ada tu? saya dah try wat p xmenjadi la plak... help me...plz...

lemongrass said...

Nadia,
I kalau masak char kway teow, memang tak pernah menjadi, jadi kway teow goreng biasa aje, hehehe.... But I still like kway teow goreng so ok lah jugak nak makan :-)..

Moi,
tu lah, tapi kan nya kat sini ada pernah I jumpa kerang frozen and mahal. Malas pulak I nak beli, hehehe... Mussels lagi murah :-)


Zarin,
Dia tu memang chubby sebab her favourite hobby is eating, hahaha...

Akira,
I pakai program Windows Live Writer untuk update blog. You can download free aje program ni.
I suka pakai program ni sebab boleh upload gambar saiz besar2 kat blog ni. Pastu boleh terus buat 'watermark' masa upload gambar. Kita boleh choose style, font and nak tulis apa untuk watermark ni.
Kalau nak buat watermark lalu blogger, I tak tau mcm mana.

Flower said...

Sedap nmpk char kuay teow tu....

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi,
Kuey teow nampak sedap tapi I geram tengok anak you yg tembam tue..si Zahra..rasa nak peluk jer tau..she looks like a little darling..si Alya memang ayu dan cun. Ini gamaknya bila orang takder anak perempuan..kita tengok jer anak orang..bahagia juga..give her a big hug for me..ok

zailamohamad said...

Waaah akak makin terer ah amik gambar & miss 10 memang sesuai jadi model;)

Ayu said...

huhu...char kuew teow!!! t'ingat char kuew teow yg abg ayu blanje.xtau dia beli katne.sedap! berapi! tp yg paling syok tu udang lg byk dr mee.udang lak besar2.mmg puas atie sungguh.ainnur mkn smpai meleleh airmata tp still layan lg.hehehee...

kak...akak ada link ke nak upload window live writer tu? klu bg la kak....

tuan umah said...

ha tul tu kak lG,memang susah nk cari kerang..ritu beli clam,tak sedap langsung buh lam k.teow,last2 buh udang je.-CTNIK

tuan umah said...

by the way,lupa nk ckp,gmbo2 LG sumenya cantik2 belaka..dh expert da now..

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I rasa kat sini pun the same law applies. Ya lah, kalau tak pasal2 snap gambar anak orang lain without permission memang mengundang problem, kan? Lagi satu, kat sini kami tak berani nak tinggi suara pun dengan anak2 kalau di luar rumah - sungguh sabar walaupun ada masanya dada rasa nak pecah tengok perangai dia orang - sebab takut ada yang mengadu tak pasal2 polis datang rumah bagi nasihat. Memang caring sungguh societynya.

Char Kuey Teow tu boleh order tak? :-D

FazidElias said...

Kak LG...your photography skill is getting better and better and better laaa...cantikk...especially gambar itik tu...

ingatkan kak LG masak itik smlm, sebab title tu...heheheh...bila nak masak itik nie :D

Happy OZ day

ain said...

akak suka tengok miss 10 tersenyum!! so sweet!!

dila~noor said...

bravo sis!!skill u dah semakin mantop =)

nampak menyelerakan char kuey teow tuh.cmne i nak diet kalu smpai opis je terjah blog u dulu ni..hihihih

somuffins said...

LG, wpun I suka KT gor, I lebih suka (sangat suka) pada para itik. Just love them ... (sambil take a deep breath) tapi 'tak reti' pulak nak makan dagingnya.

lemongrass said...

Nora,
rasa dia memang lari sikit lah dgn char kway teow kat M'sia but ok lah for our tekak ni, hehehe

Rahmath,
Zahra tu I pun tengok makin lama makin tembam, lain betul dgn Alya yg sentiasa slim,hehehe..
I memang tak larat nak angkat dia dah skrg :-).

Zaila,
thank you thank you, hehehe..
Miss 10 tu kena tunggu tinggi baru sesuai jadi model :-).

Ayu,
hehehehe... sian Ainnur makan sampai meleleh2 air mata. Tapi sanggup lagi tu dia makan sebab sedap, cayalah budak tu!
Ini link utk windows live writer tu:
http://windowslivewriter.spaces.live.com/
Then ada butang download kat situ. Try lah guna ni, I memang suka sgt2 :-).

ctnik,
lain kan rasa mussels n clams ni bila letak kat kuew teow. I pun semlm letak tp I kuis2 bagi kat hubby, hehehe. Next time nak letak prawns aje lah, lagi sedap :-).

Mia's Mom,
betul tu, kat sini pun sama. Kalau keluar rumah, nak cubit the kids bila geram pun tak berani sbb takut nanti kena report kat child welfare agency, hehehehe...
I pos CKT ke you dlm mimpi aje lah ye, hikhikhik

Fazid,
This weekend kot baru I nak masak itik sempena 1 month dah tak makan nasi and starting of school, hahaha.
My skills tu tengok susana jugak lah, kalau kat dlm rumah still teruk jugak :-(.

Kak Ain,
Thanks :-). Kalau senyum, memang sweet, tp kalau tengah merajuk.... Hmmmm....

Dila,
hari2 practice so tu yg nmpk lah jugak improvement sikit, hehehe... Tapi banyak jugak gambar yang tak berapa jadi :-).
Hari ni breakfast apa? Char Kuew teow ke? hahahaha...

CikSom,
Sebab you suka sangat2 kat itik, tu agaknya you tak sanggup makan daging dia ye.
Jangan pulak nanti sambil makan daging dia sambil nangis sbb sedih mengenangkan itik tu, hehehe

Rima said...

Clap clap clap.. love all the pics! ahhhh best kan if dah tahu how to use SLR.. mana mana pergi pun mahu dibawa.. hehheeee

Suriada S said...

kak miem,
knp zahra makin bom bom ?
kasi die diet sikit.
kak miem jgn laa msk sedap2 sgt.
heheh

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak! Wow, Miss 6 is looking cuter! :)

Ur photos are looking great day by day! Just love ur CKT! Looks yummy lor! ;)

U alls have fun there n take care ya! ;)

azieazah said...

Hmmm dulu Kak Azie pernah keliru antara Char Kuey Teow dan Kuey Teow Goreng..

Char Kuey Teow biasanya yang basah tu kan? Dan wajib ada kerang..

Kuey Teow Goreng ni takdak kerang pun takper, ada udang pun dah sedap..

aduhh ngencesss!

SJB said...

Wow. The 1st pic - Ingatkan dari magazine. Hebatlah.

Kniedaz said...

LG,
ur photos looks great from day to day..wah..lepas nih gambar food to jadi lebih mengiurkan kami lah ek...tgk char koew tiau tu jadi lapar plak...nak p mkn la..daaa

mieoney said...

Miss 6 dh bambam...hehe
tgk itik teringat mkn roasted duck kat Shangri-la sedap giler..huhu

ComeyBelako said...

char kuey teow lg satu! courier mai buleh?

AbbotCottage said...

Tembam menjadi-jadinya Miss 6..geram tgk pipi..eiii cubit kang

My Life My World said...

Salam LG, tak sabar akak nak tengok gambar bunga api tu. Tangkap cantik cantik tau.

Budak 2 orang ni memang comel. U letak gambar lagi banyak dari ni pun tak per. I suker :)

lemongrass said...

Rima,
thanks and memang betul tu, mana2 pergi pun I sanggup usung bag berat2, hehehe...

Suriada,
dia ikut Daddy dia, suka makan, hehehe

Love,
she's getting chubbier you mean? ;-). I think I'm still trying to learn the dslr so it's been fun taking the food photos nowadays :-)

Kak Azie,
Rasanya Char kuew teow yg chinese style tak basah kot tp cuma letak taugeh and kucai and kerang mesti ada. Kuey teow goreng ni nak letak apa aje pun tak kisah, hehehe..

SJB,
thanks :-). I took quite a few photos of the duck and only 2 turned out really well :-).

Kniedaz,
hikhikhik... habislah basah keyboard you hari2 ye ;-). Nasib baik lah CKT tu senang nak dpt kat M'sia kan.

Mieoney,
memang dah sgt lah tembam nya skrg ni! Memang nak kena suruh exercise lebih sikit, hehehe

Comey Belako,
I nya CKT rupa aje sedap, tapi rasanya tak sesedap yg kat M'sia tu kot, hehehe

Abbot,
hahahaha... kat M'sia makan aje, balik Perth pun makan aje, mana lah tak tembam kan :-D

Kak Acik,
adalah a few gambar aje yg ok of the fireworks, hehehe.. But ok lah for me yg baru nak belajar ni :-)

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇