Sunday, 10 January 2010

Shooting at Freo

Hari ni naik senget bahu I dua2 belah sebab mengangkut bag kamera yang berat tu and also tripod ke hulu ke hilir kat Freo. Itu belum lagi beli segala jenis lenses yang berat2 ala paparazzi tu! Nasib baik lah Freo tu memang tourist precint so tak lah nampak odd sangat group we all tadi shooting ntah apa2 aje. Tourists lain ambik gambar the sceneries, the statues, the boats, the buskers around Freo. We all pulak ambik gambar sceneries, statues, daun2 pokok, batu bata, flags, silhouttes, hehehe… Pelik jugak orang tengok we all tadi agaknya :-).

Gambar yang I ambik tadi still tak cun sangat but at least I know how to manipulate the settings to make it less cun or more cun or clearer or brighter. Maybe 1 day, all the photos that I take will be all cun, mana tahu kan ;-). And the amazing bit for me was I used the Manual setting the whole day today, yiipppeeeee!!! Hehehehehe… The Other Half and The Little Misses pun ikut sekali ke Freo tadi but they went to the playground first and only followed us the last hour. So, dapat lah jugak I used The Little Misses as models sekejap :-D. The Little Misses pulaknya hari ni perasan sikit nak jadi models sebab they knew yang I had to take photos for this course so berposing sakan lah diaorang sekejap tadi, hehehe….

Layan aje lah ye a few photos that I took kat sekitar Freo and at the playground when we had our picnic dinner after penat menapak.

IMG_1117

One of the statues that I took. Sape yang pernah pergi Freo mesti pernah ambik gambar dengan statue ni.

IMG_1126

What’s this? I think it’s a part of an achor kot… Gambar mcm ni pun we all ambik jugak, hehehe

IMG_1160

On tof of the Roundhouse.

IMG_1139

Perasan artistic sekejap, hehehe…

IMG_1142

Another set of statues (tak larat agaknya statues ni berposing hari2 kan ;-)).

IMG_1147

Entah apa2 lah yang budak berdua ni tengah buat..

And at the playground

IMG_1164

IMG_1165

18 comments:

ibh said...

Nice pic sis

kak tyea said...

hai,kak..selalu puji memanjangkan tp sekali ni memang x bolehlah..hehe..tp xpe, masih ada masa tuk memperbaikinya..all the best 2 u,kak..

My Life My World said...

LG, memang kat FREO tu banyak statue yer. Suka banget gambar Miss 1O ... cantik secantik model nyer. Miss 6 kelakar, siap tutup tutup mata patung tu pulak :)comei sangat.

Sizuka said...

K.min, comelnya zahra posing kat gambar last tu, ala2 marilyn monroe gitu nampak zahra gelak.. hehehe

cik rara said...

betul tue..pic zahra ala2 marilyn monroe..bbdk dua org ni cute sgt2,hihi

ComeyBelako said...

bestnyer...i love the last photo. so natural.

lemongrass said...

Sue,
thanks :-)

Tyea,
Memang banyak lagi yg I kena belajar about DSLR ni. Macam ni nmpk gayanya tiap2 hari lah I kena menembak kan :-)

Kak Acik,
Memang berlambak2, hehehe and tourists pun mmng suka ambik gambar dgn statues ni :-).
I pun suka tengok gambar Miss 10 tu sbb nmpk so sweet and innocent aje dia :-D.


Shidah,
wehehe..Bottom dia memang dah ala2 Marilyn Monroe, tinggal tunggu chest dia develop aje lah ye, hehehe...

Cik Rara,
so cheeky and naughty mcm Marilyn kan! ;-)

ComeyBelako,
Miss 6 tu memang susah nak suruh posing cantik2. Klu ambik gmbr dia, lagi cantik bila candid mcm tu, hehehe...

iaaini said...

LG, Freo tu kat mana? Dekat dgn Freemantle ke? Masa I gi ke Perth in year 2004, tempat yg paling jauh I gi ialah Augusta, selepas pergi ke Margaret River. Kalau ke utara lak, yg jauh rasanya kat 2 rock kot. Kalau shopping, I prefer pergi ke Joondalup shopping complex. I rasa kalau you ambil photos di Kings Park pun cantik. I like the scenery kat situ.

Mummy Qis Adri said...

salam kak.yg pokok kari tu ti sy tanyakan in law saya..pokok daun kari kan?memang merimbun..da mcm pokok bunga.yg kelas agama tu,every saturday dlm kul 10.30 ke 11 start camtula..dia ader ajar ngaji jugak in law saya cakap.yg mengajr nye tu x tau la sape skrg.biasala tok guru kat sini kan selalu 'out station' holiday..sehari bayar $5 for clas tu kot..

Watierman said...

Nice pictures Min...glad you share it here!!

Ayu said...

alalalalalaa....kiutnya zahra kat last pic tu.yg alya lak...menten cun.huhu...tokleh lupa kat pp dorg yg pink mcm blusher tu.hehehehe...btw cantik scenery kat Freo tu.

Zaitun said...

Kak Zai suka tengok gambar budak omputih yang duduk atas pasir tu cute sangat.

zailamohamad said...

waaah, suka tengok gambar kat blog akak..little misses tu happy aje kan..tak pernah tgk gambar diorang nanges..hihihi

lemongrass said...

An,
Freo tu local talk for Fremantle. Aussie ni kan suka shorten names so tu yg Fremantle jadi Freo, hehehe. Kings Park memang tgh cantik dgn wild flowers lah skrg ni but we all tak pergi lagi, nanti lah, tunggu wknd yg relax sikit.

Rus,
thanks ye for the info :-). A'ah, pokok daun kari yg I tgh mencari ni. Nanti 1 day, klu I nak gi Rockingham, I shout kat yr chat box ye.

Kak Watie,
Banyak lagi yg I kena belajar pasal DSLR ni. One day insyaAllah, makin cantik lah my photos hendaknya :-).

Ayu,
best kan pipi naturally pink ni, tak payah keluar duit beli blusher, hehehe..

Kak Zai,
Budak omputih tu memang suka main atas pasir :-D

lemongrass said...

Zaila,
hahahaha... Jangan tak tau, Miss 6 tu sangat2 lah gembeng nya aka cry baby! Sikit2 nangis tp ketawa pun selalu jugak, hehehe

Aida Rezuan said...

LG,

Gambo reflection you girls bertiga paling sweet! :)

KKPL said...

Hi LG

The reflection pic is nice...Looked ore like siblings than mummy & kids ;) wooohooo..!!

lemongrass said...

Aida,
oh ye ke, hehehe.. Me trying to be artistic there but without any artistic bone in my body.

Yat,
If only I were taller, baru lah nampak like Mum and daughters right ;-)