Wednesday, 13 January 2010

Bila lah nak pandai ni…

We went to the park lepas dinner tadi so The Little Misses could run around and I could put into practice my new found knowledge. Ye lah, orang kata the best natural lighting to take photos is an hour after sunrise and about an hour before sunset. Nak ambik gambar lepas sunrise, rasanya tak sanggup weh sebab sekarang sunrise pukul 5.20 in the morning mcm tu. Adalah nanti yang mengamuk tak tentu pasal kalau Mummy kejut suruh bangun pukul 5.30 pagi semata2 nak ambik gambar, hehehe…

So, I spent all the time kat park tadi pointing my camera at the girls, at The other Half and at the surroundings. Terperasan sekejap macam papparazzi :-). But then when we got back home and uploaded the photos, I was so disheartened :-(… I guess doesn’t matter how good the lighting is or how gorgeous the models are, kalau the photographer tak pandai ambik gambar and tak pandai guna the DSLR, the photos memang tak kan keluar cantikkan (I’m talking about me tau not anyone else). All the photos that I took look so tak cantik and tak menyerlah to me :-((. None made me go wow! Ini yang buat I rasa nak balik guna full auto mode aje, hehehehe….. But at the same time, it’s like learning anything new lah kan, sometimes it might take a long while before you can master it. And practice makes perfect kan ;-). But tang practice tu yang kadang2 I malas sikit, hahahaha….

IMG_1196

IMG_1174

IMG_1195

And ini pulak gambar our dinner, beef nachos. Ye Tuan2 dan Puan2, we all masih lagi bertahan dari terkena godaan nasi, hehehe. Malam tadi I tanya lah The Other Half about this bet and the conversation went like this:

Me: So, you are still not hungry for rice yet?

The Other Half: It’s not that I don’t want rice. I just think this bet is a silly thing.

Me: Well, if you think it’s a silly bet, why don’t you just ask for rice and let me win then?

The Other Half: Even though I think it’s silly, doesn’t mean that I want to lose the bet :-D

Me: But you don’t care about the bet anyway so just let me win lah!

The Other Half: No can do! I still wan’t to win this bet since I know for sure that I can win!

Me: Fine then, if you won’t let me win, I’ll cook noodles for dinner every nite then. I don’t mind it at all but you hate it, so you’ll definitely be begging me for rice after 2 days of eating noodles, muahahahahaha (evil laugh ye tuan2 dan puan2 semua).

The Other Half: that’s called cheating since you know you’ll lose this bet, hahahaha….

So tonite, since dua2 still tak nak mengaku kalah, I made beef nachos for dinner.

DSCF7893

27 comments:

Lady of Leisure said...

teringin nak ada dslr..
tapi i tak pandai guna...
but i agree with u practice makes perfect kan..
:)

lemongrass said...

Lady of Leisure,
I ada DSLR tapi still tak pandai guna, hehehe. InsyaAllah 1 day kan with loads and loads of practice :-)

Syuhada Kamal said...

its ok akak..teruskan usaha..practice makes perfect..hehe..pasal bet tu teruskan usaha tau..jgn give up!!..hehe

Ayu said...

hahahahhaa....t'sengih sesorg ayu bila baca ur conversation with TOH tu kak.

hm...bestkan ada DSLR ni? ayu mmg m'idam sgt2 nak ada menatang tu.tp yg ada ni pun xlulus2 lg n sgt2 malas nak gunakan,apalg klu beli hat tu.

kak...nape dgn zahra tu? akak srh dia buat muka monyok or mmg dia tgh moody? hehehe...btw rasa roti arang tu biasa2 je kak.cuma ayu suka sbb ada biji matahari.

kak tyea said...

ok apa gambar2 ni,kak..even tak secantik yg photographer pro buat but at the very least, much better than the old pics u showed before...hehe..jangan marah, saya memuji ni..ikhlas.

missFridaNorm said...

kak LG,
dari mata seorang amatur macam saya, gamabr2 yg akak amik semuanya gorgeous you...esp, the foods, so sexy you know!

well, keep going on practicing, testing and playing wif all the modes.

kalau kak LG care to spend lil time, this forum might'll help you somewhere about phtg.
http://www.velocity-media.net/forums

happy photographing!

My Life My World said...

Hahahaha ... kelakar sungguh lah conversation u and TOH. Tak sabar nyer akak nak tengok sapa kalah :)

LG, akak rasa lawa jer gambar tu, bagi akak lah. Tapi cuba lagi, jangan cepat putus asa yer.

shaz said...

I pun macam nak give up aje with the DSLR. Actually my son yg nak sangat beli, and I tumpang pakai for my blog. But everytime I had to ask my son to set for me as I am still blur with the ISO and all the whatnots. Agaknya I kena pergi ambik course macam you..;)))

yellowrose said...

jgn give up kak!!!![adeh lawak btolll bet mkn nasi nih...]hehehe

Ho Ho Ho said...

Hiya
Your photos are good...and the models~superb... maybe you could use with the help of a 'photoshop' software ie to enhance the lighting, saturation and crop here and there..... I am also learning 'the tricks' in photography...

zarin said...

kikiki kelakar la bila ur conversation pasal bet nasi tu...kata silly tp still tknk ngaku kalah tu kiki..
btw, i think ur photos dah getting better la ..dah boleh buat blurr background dah..tkpe..practice lah ngan ur dinner every nite, sure lagi mengancam ur dinner tu...erggh lagi lah i dok drooling je..

Ms AiReEn MoHd said...

dslr mmg best...nak bawak satu hal berat...mau bongkok sabut kang..ngeee...abis tu akak snap gune ape lak semua ni....chantek jer...

tu akak ngan abg...ewah abg la plak...ye la hormat kan...tak mo mamam nasik ker....eceh ceh...eryn tak mkn due hari ade rase nak tombang da ni..pening lalat aku kak...

ram said...

Hello LG and sweet family! It's has been quite awhile tak singgah your blog, but managed to read as much since the last I came here..really great stories and intresting as always...what really impressed me very much is your photos on the food presentation!! superbly taken and very tempting sampai rasa lapar selalu...by the way nak tanya ni...boleh minta izin to download your photos of the foods images tak? Thinking of putting them at my facebook...nak kasi my frens semua air lior meleleh when they see the delicious prepared foods photos! (courtesy of Lemongrass Blog, Perth Australia)
Kindly let me know please. Thanks again and looking forward to more intresting episode..

Watierman said...

Salam Min...sedap oo makan nasi...dengan kuah asam pedas ikan pari....cencaru belah belakang sumbat sambal.....saja nak goda....sebab dua2 degil kan....!!!Lalala...makan nasi dengan ikan talang masin pun sedap juga!!!

iaaini said...

Salam to you,

I dah lama teringin nak beli DSLR camera but my hubby kata tak payah ler nak beli coz I bukannya rajin sangat nak belajar. So, nak puaskan hati I, my hubby hadiahkan semi-pro camera utk I berjinak2 dulu dgn dunia photographer. Memang betul lah apa yg my hubby kata, I bukannya rajin sangat nak belajar ambil gambar. Hangat2 tahi ayam je lah. hahaha Mula2 jek rajin, lepas tu dah malas.

Pasal your bet, apa kata you masak nasi for your kids but utk you & hubby, something else. So, tengoklah nanti, sapa yg tergoda dulu utk makan nasi bila you serve nasi to your kids. hehehe Unless your kids pun tak suka nasi, abis cerita lah. Kena cari idea lain lah pulak ;)Nampaknya memang kena masak mee tiap2 hari lah. hahaha My hubby pun tak suka noodle. Tak tau lah sebab apa. I memang suka noodle. Last weekend masak laksa kuah santan style pantai timur. Yummy!

lemangcute@chah said...

hahaha..
go akak! go akak!
make sure akak kuat semangat and winnn!!! yehawwww

Kniedaz said...

Citer pasal DSLR, kami pun baru beli sebab hubby geram tengok org len tangkap gambar cantik2 guna DSLR...tapi kami pun amatur, bila jumpa member yg menceburkan diri dlm bidang photographing ni kami korek ilmu cukup2...tp kena g course gak baru leh mahir..huhu..

p/s: teringat sambal goreng jawa mak kat johor, agak2 kat sana ada tempe ke? Haha

lemongrass said...

Syuhada,
tu lah kan, practice makes perfect but practice tu yg kadang2 sgt lah malas nya :-)

Ayu,
we all beli DSLR ni pun sbb tengok orang lain semua ada DSLR and masa tu tgh sale :-). Tapi selama ni guna auto mode aje, tu yg tak pandai2, hehehe..
Zahra tu I saje suruh dia posing letak tgn kat dagu, tp dia pergi buat muka monyok pulaknya :-)

Tyea,
I think sampai bila pun my photos tak kan secantik a pro photographer, hehehe. But I'll be happy kalau makin cantik :-)

Frida,
Thanks :-). But like you said lah kan, memang kena try, test and practice. Thanks for the link ye!

Kak Acik,
Kadang2 I ni tak penyabar, tu yg nak cepat aje pandai ambik gambar, hehehe. TOH tu buat I geram aje, tak kisah about the bet tp nak gak menang tu, hahaha

Shaz,
At least you've got your son who's good at it. I dgn my hubby both memang tak tau sgt about DSLR ni, tu yg asik guna auto mode aje :-). That's why kena ambik course, hehehe...

Yellowrose,
Hidup Jawa!!!! Wakakakakaka

Ho Ho Ho,
I haven't got that software yet but normally I just use Microsoft Office Picture Manager to tweak a bit. But that program is not that good, thus the photos looking a bit amateurish all the time (which I am :-)).

Zarin,
Tu yg geram sikit kat Hubby tu, dai kata silly tapi tak nak lak mengaku kalah, hehehe. I lah yg susah mcm ni sbb kena fikir extra hard nak masak western every nite :-).

Eryn,
I ada 2 cameras, 1 DSLR, 1 lagi camera digital biasa aje. Yg gambar food selalunya guna digital biasa aje tp macro setting. Kdg2 cantik, kdg2 hampeh, hahaha.

Ram,
Thank you for the really nice compliments and also thank you for asking permission to download my photos, really appreciate it :-). I guess I don't mind if it's just the food and not the family photos but it would be much appreciated if you could mention my blog on the photos.
I hope they can make your friends drool too ;-).

Kak Watie,
wahhhh.... tak aci tak aci!!!!
Bila dah 2 minggu tak makan nasi ni, telur goreng dgn kicap pun dah buat iman saya tergugat, hahaha

An,
Sama lah mcm I ni, selalunya hangat2 awal2 aje, hehehe. Sebab berat gak mengusung DSLR tu ke sana ke mari, padahal baru aje ada 2 lenses yg tak berat sgt :-).
My kids suka nasi but so far, diaorang pun tak mintak nasi langsung tu yg susah sikit. But I rasa masak mee tu lah yg akan paling berjaya but kesian pulak kat dia nanti sbb tak lalu nak makan mee, hehehe

Echah,
wakakakakaka....!!!! Go Jawa Go!!!

Kniedaz,
tu lah kan, orang beli kita pun nak beli jugak but memang banyak betul yg I still tak tau guna, hehehe...
Uwahhh... kat sini ada tempe, sedapnay kalau buat sambal tempe, kacang and ikan bilis goreng. Ngences!!!!!

fa32ah said...

hello sista,

satu tips yang paling simple... bila ambil gambar, try to avoid letak subject di tengah frame.. nanti nampak kaku.. contohnye... gambar miss 6 yg mendagu tu, kalau boleh, subject tu lebih ke kiri, so nampak macam dia tengah looking to something... (argghh susahnye nak explain dengan menaip.. hehehe)... anyway, gambar2 u semua cantik... bokeh pun lawa... esp. ur food... hehe.. apa2 pun.. all the best... once u dah jatuh chenta dengan photography, memang akan buat kita ketagih.. tak kira dah berat2 tu semua.. yg penting nanti tgk gambar kita ambik, kita puas.. hilang semua rasa penat tu... :)

Sally said...

I'm waiting for the result...who's gonna win this compete..heheh

QiStinA's said...

..ok gak la gmbr2 u tu LG..i suka esp gmbr si kenit u dgn rambut keriting die tu...nice...

MY HEART said...

sis,
look at the photo.. dah macam pandai dah guna dslr dah tu heheh...

kalo saya tak kompom blur like my hand Parkinson.. ahaks!!

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Kalau conversation macam tu, rasanya mungkin tahun depan kut baru both of you makan nasi...!!!

Anyway, persevere, Dear LG, you'll soon be a great photographer.

ram said...

Dear LG,
Thank you so much for allowing me to download the food photos (dont worry, I wont download any photos apart from the food photos, I highly respected your family privacy!) I gonna attached every food photos with your http://salam2benua.blogspot.com/ so that people will know where the photos come from and who is the great chef!!! Come to think of it...you should open up a cafe or restaurant!! Thanks again and have a good nite to your wonderful family!

lemongrass said...

fa32ah,
I know what you are trying to say, it's the composition kan? I know memang seronok kalau tengok the photos yg kita ambik semua cantik2 which hopefully 1 day I'll be able to achieve. Tapi memang kena practice banyak2 kan :-).

Sally,
hahahahaha...

Moi,
Mata I sangat kritikal when it comes to my photos sbb dah selalu tengok gambar kat blogs yg pro photographer ni kan, tu yg memang nampak sgt2 segala kecacatan kat my photos, hehehe

My Heart,
I rasa gambar yg I ambik tu mcm pakai kamera digital biasa aje, bukan mcm pakai DSLR, hehehe

Mia's Mom,
tu lah kan, mau agaknya tahun depan baru I beli beras, hahahaha

Dear Ram,
No wonder suddenly I've been getting traffic from Singapore, thanks to you :-). I do appreciate you putting the link. I do feel like a restaurateur sometimes when the kid and the hubby want different food, hehehe. But I'm not commited enough and not hardworking enough to open a restaurant just yet :-D.

AbbotCottage said...

comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Miss 6. Comelnya!!! Auntie nak pinjam rambut.

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇