Tuesday, 5 January 2010

Preview:School uniforms :-)

Selepas meronda 2 Big Ws and 1 K Mart tadi, baru lah jumpa the maroon skorts for The Little Misses. But still tak jumpa maroon colored hats for Miss 10. Dulu masa nak cari black pants for the old school pun macam tu jugak, kaler lain ada tapi kaler black pulak susah nak jumpa yang cantik2 and sedap di pakai. And now, kaler maroon pula yang susah nak jumpa, hehehe. The Little Misses were so excited to try their new school uniforms on. Ye lah kan, memang lain betul dengan sekolah yang dulu, hahahaha…

DSCF7807

Ini lah maroon skorts yang susah nak dicari tu. Rupa dia macam skirt tapi sebenarnya shorts so senang lah diaorang ni nak duduk bersila nanti, hehehe. Ish ish, anak I yang kecik tu, memang nampak sangat dah chubby dia sekarang, hehehe. I rasa saiz pinggang dia dah sama dengan Miss 10 kot :-D. Kejap lagi memang dah sahih dia boleh pakai knickers Miss 10, wakakaka. Hopefully once dia dah start sekolah, she’ll slim down a bit lah sebab sure penat kan bermain2 kat sekolah tu. Macam mana lah tak chubby, everytime dia tengok tummy dia flat, dia kata dia lapar sebab tu tummy dia flat. I had to explain to her the other day yang tak semestinya flat tummy=lapar. If ikut logic dia, maksudnya semua orang yang fat (including her Daddy) memang tak pernah lapar lah kan, hehehe… And kakak and Mummy dia tu sentiasa lapar lah sepatutnya kan sebab our tummies are flat, hahaha…. ;-).

And ini pulak gambar pokok halia yang we all semai dari fresh halia. Orang tanya I bawak masuk pokok halia and pokok kunyit ke dari Malaysia tu. Kalau lah you all tahu betapa ketatnya Australian Customs ni and betapa lah I takutnya kena tangkap sebab tak nak kena black listed, hehehe. My Mak dulu ajar, dia kata tanam halia and tanam kunyit ni teramatlah senang nya. Cuma cari aje fresh halia and fresh kunyit kat kedai mana2 and then bury it in the soil aka tanam sampai kambus dalam tanah. Pastu, siram hari2 and tunggu lah sampai dia keluar pucuk and akar lagi. I guna self-watering pots so air yang berlebih tu akan keluar and tak bertakung dlm tanah tu and then bila tanaman tu dah besar sikit, kita tinggal letak air kat the hole aje pastu the roots will absorb the water themselves. Kiranya kunyit and halia ni kan akar so memang senang lah nak tanam. Tapi since tanam kat negara yang bermusim ni, kadang2 it’ll take a long time for the shoots to come up. So, memang kena sabar lah menunggu. Kalau nak tanam, tanam masa Spring, bila dah takde frost on the ground.

DSCF7801

Kat Perth ni senang nak cari fresh ginger and fresh turmeric, kat Woolies and Coles pun kadang2 you boleh jumpa tapi yang sahihnya, kat kedai Asians memang berlambak2 lah. Cuma mahal iskitlah fresh kunyit ni, around $23/kg but bukannya you nak guna banyak pun untuk tanam, around 100g max. Halia murah, around $8-10/kg. Tapi yang susah nya kat Perth ni nak cari fresh daun kunyit. Kalau yang frozen tu berlambak2 lah, tu yg I tanam kunyit tu, untuk daun nya bukan untuk kunyit nya sangat :-). I wish I boleh cari pokok pandan kat sini sebab I nak sangat2 tanam pandan. Daun pandan frozen yang di jual kat kedai Asian tu semua nya dah di cantas akarnya so tak boleh lah nak cuba tanam.

Kalau ada sape2 yang ada pokok pandan gemuk2 kat belakang rumah diaorang, bagitau lah kat I ye. Boleh I buat muka tak malu and mintak sikit. And one more, sape2 yang ada pokok kari gemuk2 tu dengan anak2 nya, sedekah2 lah ke I jugak, hehehe….

31 comments:

Watierman said...

Salam tahun baru buat Min sekeluarga...wah....dah siap sedia nak ke sekolah erk....semangat baru di tahun baru....semua org sibuk dgn mood back to school!!Min..Akak ada pokok pandan yang direndam dalam tempayan...nak kasi Min...faham2 jer lah...Akak pulak rumah atas angin...tak bertanah...so tanam main rendam jer lah!!Tahan jugak tau!

Unsunghero said...

Salam...logo sekolah mereka macam logo team Tottenham Hotspur :)

ain said...

cute mute nyer ur little misses with their uniform!!!

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Allah... comelnya TLM...! Somehow, raut wajah Miss 6 tu macam mengingatkan I to Stevie of McLeod's Daughters!

Rajinnya you bercucuk-tanam ya! I would love to tapi belum rajin lagi. I cuma ada daun kesum dalam mug. Dah tumbuh akar tapi asyik lupa beli pot nak pindahkan dia. Hopefully I ingat nak beli before kesum tu jadi arwah. :-D

KKPL said...

Hi LG

U mean the school didn't have specific set of unforms except for the top, izit? And U mean the bottom & hats tu kena cari sendiri asalkan stick to the school colours? Is that rite?

My pokok kunyit (courtesy of MIL) dah KO..so I guess I'll buy a fresh kunyit and just tanam like u said..since the pot is empty rite now awaiting new tenants...Ok shall try & see how it grows..

Yat

kak tyea said...

hahaha...saya pun sangka diorang pakai skirt tadi..hehe..yelah, miss 10 dah tinggi pakai skirt pendekkan lain sikit..(jangan marah ya)...nasib baik sekolah tu buat rule yang diterima akal, hehe...comelnya si kecik tu...pipinya chubby tp make it more cute lah...

lemongrass said...

Kak Watie,
Selamat tahun baru. Budak2 ni nak pindah sekolah baru, tu yang excited sgt nak menggayakan baju baru tu, padahal 1hb Feb baru masuk sekolah :-D.
Wahh, best lah Kak Watie nya pandan boleh hidup segar dlm tempayan. Saya pulak ada tanah tp tak jumpa pokok lagi.

Unsunghero,
Salam. Nampak sgt yang I memang tak tau langsung about soccer teams ni. But tadi I googled the logo, memang very similar kan exc lain colour aje :-)

Kak Ain,
Yg kakak nya cute, adik nya terlebih2 pulak, hahahaha

Mia's Mom,
wahhh, kat UK pun ada McLeod's Daughters ye? That's an Australian show, hehehe.
We all suka bercucuk tanam masa Spring sbb they grow so nicely during Summer :-)

Yat,
Public Schools kat sini can choose their own colour and style for their uniforms. They normally would like the students to wear the t shirt with the logo but the hat, shorts, pants and skirts normally takde logo so you can buy them anywhere as long as it's the school colour.
I tanam our kunyit pun cuma cucuk and wait and see method jugak, hehehe...

lemongrass said...

Tyea,
tapi kan still ramai lagi yg pakai skirt sikit nya pendek in high school, hehehe. But I told the kids, baik lah pakai skorts tu at least they won't have to worry kalau orang nampak spender diaorang, hahhaha

zarin said...

i ada pokok kari hahaha..itu je lah yg hidup..yg lain suma dah arwah...

btw, miss 6 memang dah nampak chubby...lagi geram nak cubit hahaha jgn marah ye!

[z@ck] said...

so cute..
=)

zailamohamad said...

owh, macam tu ke baju uniform sekolah kat sana?? chomei aje;-0

ati_emylia said...

kalo hantar pokok pandan guna pos blh tak k.min heheheh (jgn marah...yea k.min)....

kalo lah scholl kat msia nih blh pakai baju2 mcm nih sure best...heheh

-emy-

mami said...

kak LG,

your daughters are soooo cuteeeee....hehehe..mamak and I tgk gambar diorang tadi, he told me the uniform is soooo australian, siap ngan topi lagi..anyway, we wish them all the best for starting school again..:D

Mummy Qis Adri said...

kak,umah mertua saya melambak2 pokok daun kari kak.da boleh lawan besar pokok jambu tu da..nak ker?mertua saya pun rajin la bercucuk tanam ni.pokok mandarin,anggur,daun kunyit,pokok mangga,jambu,pokok cili,daun limau hehehe..we ol menantu2 dia ni dtg petik jer :)

lemongrass said...

Zarin,
I pun dulu ada gak pokok kari tp my hubby pergi chop down sbb dia kata mcm tak cantik aje tumbuhnya.Geram betul I!

zack,
thanks :-)

Zaila,
Ini uniform sekolah diaorang. Sekolah lain, lain kaler dia tapi lebih kurang aje lah style dia :-)


Emy,
kalau you pos ke I, alamat masuk tong sampah Australian Customs aje lah nanti, hehehe.
Best jugak kan pakai t shirt and shorts aje pergi school bila panas2 mcm kat M'sia tu :-D.

Mami,
Kat Germany uniform dia lain sgt2 ye? I guess sbb Australia ni panas kan so Summer uniform memang setakat t-shirt with skirt/shorts or dress, but hat tu memang wajib lah, hehehe...OZ ni kan sempoi habis, hahaha

Rus,
Nakkkkkkkk!!!!!! Dengan muka tak malu nya, hehehe. We all memang bercadang nak pergi Rockingham gak 1 day sbb nak pergi masjid dia. We all nak tanya about sekolah mengaji dia during weekend kat situ.

3E said...

Kak Mynn....
Both of TLM so cute dalam uniform sekolah dia la.....sgt2 kiut....
Kalau kak mynn ni neber I, sure I dah hulur2kan kat u anak pokok kari dan daun pandan kat u....tapikan tapikan tapikan...u jauhhhh kat Perth la

AbbotCottage said...

pokok pandan??? poss??? ahahaha lupakan ajer la...tak cek dah, tgk parcel jek tau ada tumbuhan..ekekekekek...

Cutenya LM. Yg Miss 10 dh mcm anak dara, terserlah dah tu. Miss 6, eiii cubit pipi baru tau, geram!

iaaini said...

LG,

your daughters are so cute! Miss 6 memang makin chubby, best kalau buat bantal peluk. hehehe

My house memang banyak pokok pandan, I tanam dlm pasu besar. Dulu mula2 tanam mcm susah jek nak hidup bila I letak kat depan rumah. Bila pindahkan ke belakang rumah, senang pulak membiaknya. Maybe dekat dgn dapur kot, jadinya pokok tuh selalu dok cium bau masakan, tuh yg senang membiak. hahaha Kalau dok dekat2, boleh jugak bagi kat you pokok pandan. Nak bawak ke Australia, nanti tak pasal2 kena tahan dek kastam.

I ada jugak tanam pokok halia, mula2 tuh subur sangat2, tapi lama2 jadi makin layu. My mom kata sebab I tak ambil isi kunyit, tuh yg jadi mcm tu, kena sentiasa ambil isinya, baru akan lebih membiak. I pun macam you, tanam kunyit sebab nak ambil daun kunyit aje.
-An

Yours Truly said...

So cute the school uniform!

ComeyBelako said...

sis lg, kat mesia pun ada McLeod's Daughters. hehehehe....
2 thumbs up to u lah. apa saja yang berkaitan dgn masakan eg: pokok2 , you suka kan. keep up the sika rajin itu. as for me kat umah i tanam pokok yang boleh independent (ada kah?...hehehe)...yang tak yah siram kerap2. takdan la kak oi. keluaq umah pukoi 7.20am, balik keja pulak merata pittstop singgah. maghrib baru sampai umah.

camna pun comeybelako mereka itu - the 2 cute little angels & the uniform too.

Ho Ho Ho said...

Pokok halia... wow... I was told that ginger will not grow in Perth climate... you prove them wrong...After your kunyit advice... I shall try halia pula... Brilliant!! tried pandan once but then...RIP...

My Life My World said...

Wah ... comel nyer TLM pakai uniform Cute bangat Miss 6. Lawa nyer Miss 10. Terima kasih LG kerana menunaikan impian akak, tak ada ler akak kempunan nak tengok dia orang. Semua budak sekolah kat sana kena pakai topi 'Koboi' tu yer?

LOVE2COOK said...

Wow, both Misses looking gorgeous in their new uniform! Bes kan ada topi lagik! :)

psst...Miss 6 looks much chubbier now! ;)

petunia merah jambu said...

kak LG, kalu jumpa pandan/daun kesum kat asian shop tu pilih yg masih berbatang keras, rendam dlm seminggu dua, bila dah ada akar tanamlah. kari pun camtu tapi tak yah rendam dulu trus cucuk dlm tanah. time summer cepat jer tumbuh. i buat camtu masa kat fiji. btw slamat thn baru & slamat mnurunkan berat!

lemongrass said...

Asilah,
Lain kan muka diaorang in uniforms :-D. Kalau you jadi neber I, I tak payah tnm kari and daun pandan sbb mintak aje ke you, hehehe

Abbott,
tu lah kan, tak pasal2 I yg 'innocent' ni terus kena black listed dgn Customs nanti, hehehe
You perasan Zahra makin chubby tak dr hari tu?


An,
Zahra tu klu dia duduk atas peha kita, kejap aje dah rasa kebas semacam, hahahaha.
I rasa ada orang tanam pandan kat Perth ni tp tu lah, kena pandai cari merata2 tempat lah :-)

Yours truly,
that's a typical AAustralia Public School uniform, t shirt with skirt/shorts & hat :-)

Comeybelako,
Kat M'sia pun ada tayang McLeod's Daughters ye? I mati2 ingat kat OZ aje tayang series tu, hehehe.
I suka tanam masa Spring n Summer ni sbb cantik aje tumbuh nya. Tapi bila time Winter, mesti sedih tengok pokok2 tu sbb tinggal nyawa2 ikan aje.

Ho Ho Ho,
Did someone tell you ginger won't grow in Perth? I tak tau pulak about that, that's why I tanam aje :-). Where did you get the pandan plant? Maybe I should go to the Sunday markets where they sell loads of plants, maybe I can find them there.

Kak Acik,
Camni kenalah at least seminggu sekali I letak gambar budak2 berdua tu kat blog ni ye so you tak rindu2an, hehehe.
Topi tu ada mcm2 jenis tp I suka yg ni sbb di cover face and neck from the sun.

Love,
simple kan uniform diaorang ni, t shirt and skirt aje, hehehe. Tpi tu memang a must cos ozone layer yg nipis kat OZ ni :-).

Pink Petunia,
Kalau frozen pandan still boleh buat mcm tu ke? Sbb setakat ni I haven't found fresh pandan leaves, only frozen. Kalau boleh, esok jugak I nak beli and buat, hehehe

Ho Ho Ho said...

Got the pandan plant thru a friend's neighbour... I've been looking for one too.. and if I happened to come across one... will let you know.. what about pokok bunga kantan?? hahaha I know to much to ask...

FADelicious said...

The girls looks soooo cute..n how nice klu we can hv such uniforms here..sian the kids here kena pakai stuffy school uniforms..uhmmm..

Daun kari is not the easiest pokok to tanam but bila dah idup susah nk matikan..dia beranak pinak..so klu dah tanam must give it space or put it in a big pot. Dia suka merajuk n die klu u usik2 or cabut from the ground..ha ini my experience with pokok daun kari..kat umah tinggal a scraggy looking branch hehehe sbb kat sini x susah nk beli kan? But then nak ler jugak pokok nyer..

Anyway, selamat ber gardening..saja
nak kacau u..pokok limau purut ada ker sana? Mengkudu mesti ada kan.?

Ayu said...

salam k.min...

berat zahra tu naik lg ke lps blk sana? ke sama je mcm yg ayu jmpa aritu? takpe kak klu dia chubby but active.lain la klu dok kunyah je n malas nak gerak.mmg cepat la dpt penyakit jwbnya.

hm...bila tgk pokok halia akak,t'ingat kat pokok lengkuas ayu yg tak sempat idup lama.bkn sbb mati kekeringan tp dicabut oleh ank jiran ayu yg mmg t'kenal dgn nakalnya tu.baru je b'tunas.hangin 1 badan ayu dibuatnya bila dpt tau dia pi kejekan pokok lengkuas n kunyit ayu.gggrrrr....

kardina said...

salam kak lemon,
kami di wollongong pun mencari daun pandan nak tanam.. yang ada kat kedai tu tak thrill la.. tak ada bau langsung..

salam,
dina

lemongrass said...

Ho Ho Ho,
So, someone out there in Perth has a pandan plant in their backyard :-). Pokok bunga kantan is one of those things that I think will be a miracle to find, hehehe...

Kak Wan,
Kat OZ ni memang a bit sempoi uniform-wise but in high school, they do have nice formal looking uniforms for formal occasions :-).
I punya pokok kari dulu was quite pathetic, tinggal scraggly batang aje, tu yg my hubby potong :-((
My pokok limau purut dah berbuah skrg ni, seronok we all tengok :-). Mengkudu I tak tau, mcm mana rupa dia ye?

Ayu,
rasanya bertambah masa kat M'sia hari tu but dah stabil bila balik sini. I hari2 suruh dia keluar rumah main bola sampai berpeluh2, hahahaha...
Kalau orang cabut lah pokok2 I ni,memang I akan jadi singa lah! Dah lah susah nak hidup kan!

Dina,
Jom kita cari daun pandan 1 Australia ni. Yang frozen kat kedai tu bau dia memang tak se best pandan fresh tp terpaksa jugak guna sbb dah takde langsung :-)

Aida Rezuan said...

LG,

Kiut the girls dgn uniform baru. Siap dgn topi tuh! Huhu!

Menjadi sungguh tanaman LG nih! Jeles tgk nye! Buleh la sy try dengan halia nanti. Huhu!

TQ for the info!