Thursday, 7 January 2010

New things we found in M’sia

A scene that happened in Malaysia a week before we all balik sini masa singgah Pavillion untuk cari makan. I ni jenis yang tak boleh tengok bakery, mesti nak masuk and nak tengok all the breads and buns and cakes yang boleh kasi meleleh air liur kat dalam bakeries tu. Especially the bakeries kat M’sia sebab the buns and cakes lagi lah bermacam2 jenis nya. So, kiranya bila we all balik M’sia and masuk bakeries, ada lah sikit macam rupa orang duk tengah2 Amazon yang tak pernah tengok roti, hehehe. So, this was the conversation that took place at one of the bakeries..

Me to my sister: Wow, look at that bread, it’s so black like midnite and look at the fancy name, charcoal buns.

Miss 6: That looks really nice Mummy, can I have that?

Me: I better ask the baker first whether they have chocolate or coffee in it since it’s so black.

Me(dengan muka confident bertanya): Excuse me, what’s in this bun? Cocoa or coffee?

The baker (dengan muka annoyed sebab kena jawab soalan bodoh from a kampung girl): Neither. Just charcoal.

Me: Eek.. you mean the charcoal as in the burnt wood that you barbecued with?

Baker (dalam hati sure kata, memang sah lah orang kampung first time datang Pavillion): Not wood, bamboo!

Miss 6:I’m not sure if I want to eat charcoal…

The Other Half: I’ll try it! :-D.

So, we bought 1 bun only sebab takut rasa dia macam apa aje, hehehe and when we got home, everyone had a small slice just to taste it.

The verdict: it didn’t taste of anything. Tak pahit, tak payau, takde terture yang pelik…   

So, kiranya sama aje macam makan bun lain but glemer lah kot sebab makan charcoal bread, hikhikhik. But I guess kalau you tengah kena cirit birit and then makan charcoal buns ni, sure lega cirit birit you ye tak. Sebab macam makan charcoal tablets lah, hehehehe.

And then, the next day when we went to Tesco, we saw charcoal orange swiss roll. Since at that time, masih lagi jakun tengok charcoal bread ni kan, we all pun terus lah beli :-D. But The Other Half kata yang he preferred the charcoal bun sebab ke ‘charcoal’ an nya lagi terasa (but it didn’t taste of anything so I tak tau lah macam mana dia kata lagi terasa charcoal nya itu?).

this was how the swiss roll looked like…

DSCF7768

Hitam dia tu sangat menawan. My Mak kata, entah2 kek coklat yang hitam legam jual kat kedai tu semua letak charcoal agaknya! Ada ke, wakakakakaka….

36 comments:

~Am said...

happy new year sis!!!
lama tak komen kat blog nih...
saya pun tak pernah jumpa roti charcoal nih....

Cujie said...

a'a tak pernah jumpa lagi roti arang ini... heheh

btw... suka la tgk 2 anak dara. cute.

lemongrass said...

Am,
Happy New Year! Oh, kiranya bukan I sorang lah ye yang jakun ni, hehehe...

Cujie,
I pun tak pernah jumpa roti arang tu kat bakeries lain. First time jumpa kat Pavillion tu, pastu bila pergi Tesco, terjumpa pulak swiss roll tu..

Lady of Leisure said...

hehe.. i pun tak penah jumpa n try.. boleh la join the club hehe..
btw salam ziarah..
nice blog..
:)

KKPL said...

Hi LG,

Is the charcoal bread from The Loaf?
I'll be at JWM on 17 Jan so let me know la from where...so I can buy & try it...tak la..terpusing2 1 pavillion..;) If u don't feel like advertising for the Baker..email me ok? ;))

K.Nor said...

1st time dengar roti arang ni.. apapun hitam itu menawan kan hihi

lemongrass said...

Lady,
Salam singgah :-).
Hahahaha... I pun terjumpa sbb pergi tempat posh Pavillion tu. Kalau tak, memang sah2 tak tau about it :-D

Yat,
It's called Lavender tak silap I. It's at the foodcourt, basically in the middle at the entrance of the food court. They've got charcoal loaf as well :-). We all tak masuk lagi The Loaf tu, just mengagumi the shop from far, hehehe

Kak Nor,
Tu lah kan, kita ni kan orang kampung, memang tak tau langsung pasal roti arang ni, hahahaha..

Syuhada Kamal said...

saya pun 1st time tau n tengok roti tu..cam pelik pun ada..camnela diorg bleh timbul idea nak letak mende alah tu ek..hehe

adirFrida[norm] said...

Kak LG, i pun perasan serangan menu baru ini sejak baru2 ni, tapi tak pernah tergerak hati nak cuba. quite scary memikirkan 'charcoal' errrkk...

Ayu said...

k.min...ayu slalu jmpa charcoal bun ni.slalu tlg belikan utk opismate ayu time outing.tp ayu tak prnh mkn.ada yg kata charcoal yg digunakan tu baik utk kesihatan.ayu lupa ayu baca kat blog mana ntah.bila ayu tnya kwn ayu sedap ke tak...dia kata sedap.half loaf (adala dlm 4-5pcs) harganya rm5++.lg murah roti gardenia yg 1pack tu.

zarin said...

betul ke ada bun/swissroll charcoal ni??
since u dah rasa dah..betullah tu kot...
tp i rasa sure i tk beli punya hahaha kang gigi jadi hitam bila makan charcoal hahaha

Umi said...

Hai.. hepi new year.. actually i ada jumpa kat kampar perak ni, tapi tak berani nak beli coz tak tau charcoal tu apa... walaupun dia ada tulis pasal bamboo... i lagi 'jakun' kut... kalu u kata tak de rasa apa, i try beli ari ni.. :-)

ComeyBelako said...

oh...something new to me really. tenkiu ya for sharing.

J.U.L.I.E said...

saya x pnah dgr & nmpk ada jual charcoal bun...jakun sgt2 nih..!

indahhouse said...

Salam kak LG,
Saya lom jumpe lagi roti charcoal neh. Nanti2 nak try cari kat tesco...

lemongrass said...

Syuhada,
agaknya kan dah takde benda lagi diaorang bole letak kat dlm bun tu, charcoal pun jadi lah, hahaha

Frida,
kalau I, memang lah takut sikit nak cuba tp my hubby tu yg beria nak rasa :-D. Mcm kita mkn sate yg ada geseng2 sikit tu , kan sedap sgt2, hehehe

Ayu,
Ayu slalu beli kat mana? Kat pavillion tu jugak ke? Masa I pergi bakeries kat Midvalley, tak pulak jumpa charcoal bread ni, tu yg heran bila pergi Pavillion :-). Tapi memang mahal lah kan klu banding dgn roti yg lain, pastu bukannya sedap giler, hehehe

Zarin,
Gigi tak hitam sbb roti dia tak berabuk tp lidah kot lah yg hitam, hehehe

Umi,
Wahhh...Kampar tu kira upmarket jugak lah kan sbb ada roti arang ni ;-D. Cubalah beli nanti, rasa dia biasa aje, tak lah pelik sgt.

Comeybelako,
Kat Msia ni memang bnyk benda yg new mcm ni kan. So far kat Perth ni, I tak pernah jumpa lagi :-)

Julie,
next time you pergi bakery, tengok2 lah kot2 ada jual charcoal bun ni. Pastu try lah, hehehe

yosh said...

erk, takutnya nak makan

lemongrass said...

Indah,
I jumpa kat Tesco K.Selangor kat bahagian kek yg dah di packed sebelah roti gardenia mcm tu, bukan kat tempat roti panas2 tu. Cuba lah, for me, rasa dia biasa aje, tak lah hebat mana, hehehe

lemongrass said...

Yosh,
I pun takut nak makan, tu yg I suruh my hubby makan dulu. Pastu, tengok dia OK aje, baru lah berani I makan, hahahahaha

lara said...

charcoal nih kat pavi kat lavender tuh kan..
i love this bread... 1st time tgk dulu jakun la jugak.. but now become my faveret...

but tesco one definately tak sama dgn charcoal bread.

lemongrass said...

Lara,
A'ah kat Lavender tu. My hubby pun kata sedap but for me, biasa aje lah. Next time we all balik M'sia, kena lah pergi Lavender lagi sbb nak satisfy hubby's taste :-).

lin muhamad said...

aahla kak lg..mmg hitam cm arang.hehehe

Sally said...

hitam dan kuning mmg cantik..nice to see nice to eat or not? hhhe

lemangcute@chah said...

kak.. hitam itu menawan... hitam itu keanggunan.. hehehe

Watierman said...

Semenjak dua menjak pandai menguli tepung wat roti sendiri..dah jarang singgah bakery....sebab bila tanya anak2 dia org kata Mama pun dah boleh buat...ya la sebab dia org suka bun sosej aje!
Nanti nak try jenguk tengok ada tak yg legam cam gitu!!

lemongrass said...

Lin,
Tu nama dia bun arang. Tapi I ni jakun, dah siap bagi nama, still tanya lagi kat Baker tu, hahaha

Sally,
For me, lagi sedap swiss roll chocolate, hehehe...

Chah,
Lagi hitam lagi menawan kan, hehehe

Kak Watie,
I suka masuk bakeries kat M'sia tu sbb macam2 rupa and bentuk and style roti boleh jumpa. Tu yg ternampak roti arang ni :-)

iaaini said...

LG, bakery dekat my office ada jual charcoal bun. First time tengok, ingatkan dia org letak byk cocoa tapi kat situ tulis bamboo charcoal bun. I pun macam you jugak lah, tanya kat pekerja di situ, awat hitam legam sangat bun tu. hehehe Curious nak tau. Dia pun beritau yg bun tu dari bamboo charcoal, dia kata sedap & elok utk kesihatan. Kononnya nak buang toxic dlm badan. Tapi I tak berani nak cuba. Kalau dia kata buat dari chocolate, berani jugak lah nak try.

I thought kat negara Mat Saleh lagi byk jenis2 bun & roti berbanding kat Msia coz org sana kan memang makan roti. Rupanya kat Msia lagi byk yek.

-An

AbbotCottage said...

gigi itam tak lepas makan?

Mia's Mom said...

Salam LG:-D

Agak2 instead of bamboo tu jadikan charcoal, kalau masak bun dalam buluh ok tak agaknya?

Anyway, trust our country to come up with so... many varieties of food!

lemongrass said...

An,
tu lah kan, I pun curious sgt2 sbb I ingat dia letak kopi + cocoa yg jadi black gitu, rupa2 nya memang betul arang, hehehe...
Roti M'sia and roti kat Perth ni lain sikit. Kat M'sia lagi bnyk variety and lagi bnyk combination mcm pandan, durian, kacang. Kat sini yg biasa2 aje combination nya, tak gah sgt :-)

Abbot,
kuikuikui... lupa pulak nak check hari tu :-D

Mia's Mom,
salam...
I think dah jadi arang tu baru konon2nya ada health benefit lah kot, klu setakat masak dlm bamboo, kira mcm lemang aje lah kan, hehehe ;-)

Flower said...

I betul2 miss bakery kat Msia. Mcm pelik jugak kan, tgl negeri mat salleh tp miss roti kat Msia. But our bread kat Msia lagi sedap, lagi best n lagi menawan dari kat sini. Kalau ada filling lak kat dlm roti tu mcm2 gaya n rupa pulak. Just like cinnamon rolls. Kat sini nak cari yg sedap mmg payah. Kat Msia dulu2 senang je nak cari. Beribu2 perisa n filling. I love my country...

My Life My World said...

Salam LG, akak rasa lah kan mesti LG tak dapat rasa kenikmatan Roti 'Charcoal' tu sebab portion dia sikit sangat kut. Kalau makan banyak mesti rasa ;)

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Min,
How are you, lama I tak singgah kat blog you. I sedih nie..kat opis I semua laman internet that ends with blogspot dah kena sekat. Hantu betul IT Dept nie...I tak leh enjoy my morning coffee every Mon-Fri.Kat umah jer boleh, dah lah I sibuk, weeknights I mengantuk cepat lah plak.
Anyway, u boleh masukkan I dlm list "kampung" sbb I pun tak pernah tengok charcoal bun lagi walaupun I pernah pegi Lavendar a few times.
Ok..catch up with u later..nak baca the 2 entries ari nie..yahoo

zailamohamad said...

Herm, ada juga ya makanan macam ni..kalo telur masin balut ngan abu tu adalah pernah jumpa..macam2 jenis makanan ada zaman skrg ni;)

somuffins said...

LG, I lagilah double jakun. Tak tau kek cam tu exists dan.. dan .. dan .. never set foot at Pavillion. How's that? ;-)

lemongrass said...

Nora,
I mmng suka bread n buns n anything that's in a bakery! I pun miss sgt2 bakeries kat M'sia bila dtg sini, hehehe. I like Baker's Delight stuff but like you said, tak boleh lawan the varieties kat M'sia lah kan!

Kak Acik,
takpe lah u, kalau chocolate buns tu boleh lah jugak I melantak banyak2 but roti arang ni.. hmmm... Tak bagi pun takpe, wehehehe

Rahmath,
Lah, sian nya you, mcm ni I kena tukar my domain lah ye tu salam2benua.com aje ;-).
Next time you pergi Lavender, make sure you tell them yg I telah memfemeskan roti charcoal diaorang tau! ;-D

Zaila,
telur masin balut dgn abu tu biasalah kan but kita tak makan abu nya. Roti arang ni, kita makan arang nya, hehehe

CikSom,
Jom kita buat rombongan Cik Kiah dr kampung melawat Pavillion nak tak? Boleh I jadi tour guide nya, hahahaha...