Sunday, 17 January 2010

Hot hot Sunday

I’ve finished my basic photography course and the most important thing I learn from that is that if you know how to edit in Photoshop, you can make any photo look amazing! Hehehehe… So, that’s what I’ve got now. Semalam, I’ve downloaded the trial version of Photoshop Elements and if I like it, we are going to buy it and hopefully I can learn to make my photos more mouth watering and have the ‘wow’ factors, hehehe.

On Friday nite, our last session of the course, we were asked to bring some photos that we took using DSLR. And I letak kan gambar The Little Misses at the playground. For me, the photos takde wow factors but when the teacher played around with them using his fancy Photoshop version, terus jadi cun gilers anak2 I tu ala2 models, hahahaha… Ye lah, he’s a professional photographer so all his softwares yang mahal giler nya. Amazing kan what it can do. Lepas ni, boleh lah I pergi edit all photos yang ada gambar I so boleh I tambah boobs sikit, kecik kan saiz my peha and pinggul sikit, bagi waist I kecik lagi, kurangkan wrinkles kat muka tu… Alah, senang cerita, lebih kurang macam Rihanna nya body lah terus! Wakakakakakaka….

Selama2 ni I cuma edit all my photos using Microsoft Office Picture Manager aje. MOPM ni bukannya best sangat pun sebab tak banyak yang dia boleh buat. But selama 2 tahun berblog, ok lah jugak kan my photos, masih boleh membuat people drool over my dinners, hehehe. Can you imagine what I can do to my food photos once I’ve mastered Photoshop? Sure lagi mengancam agaknya ye, hikhikhik… ;-). But, nak master the arts of Photoshop tu yang will take practice kan (segala benda kena practice kalau nak pandai kan, hehehe).

So, hari ni since it’s so so hot outside (the forecast says it’ll reach 41C today), I’m going to stay inside under the cool aircond and play with Photoshop all day long :-D. Takde sape larat nak keluar in this weather, much2 nicer duduk bawah aircond kan!

Anyway, since I nak melayan Photoshop today, you all layan aje lah some photos yang I took masa kat M’sia yang dah di Photoshopped sikit. I still tak tau nak guna lagi menatang ni so I rasa masih banyak yang lari….

IMG_0970i

IMG_0973i

I belum sempat lagi nak photoshop my photos supaya jadi ala2 Rihanna gitu, hehehehe….

Ini pulak gambar our kuih and my dinner semalam which I used the DSLR (I tak edit guna Photoshop lagi gambar ni). The Other Half kata, dah pergi kursus DSLR, might as well use the DSLR camera untuk ambik gambar all my food kan. Selama2 ni I cuma guna my Fuji Finepix camera aje untuk ambik gambar the food. You all rasa ada beza tak between my gambar yang guna Fuji finepix ni dengan gambar yang guna DSLR?

Psst… Still tak makan nasi lagi but I teringin nak makan laksa penang last nite so I pun buat lah for me. The Other Half kata laksa tu kan buat dari beras so kiranya I dah kalah lah kan. Ada lah pulak!

IMG_1209

Kuih keria…

IMG_1219

Laksa penang I yang tak cukup bahan sebab I buat guna canned tuna aje but still sedap kat my tekak ni hah!

33 comments:

ainrahman said...

harap2 jd first comentar...heheh...sedapnyer laksa..saya dah dekat setahun tak makan laksa ..pantang..TAPI hari ni saya akan buat sebab terliur tgk kak LG punyer..dah call mak td soh tolong mesinkan cili...nak makan laksaaa...nak makan laksaaa

QiStinA's said...

lawak sungguh la u nie LG...rihanna lagi..ha..ha..ha..

Jen Dowh said...

gambar2 makanan LG masak tak yah PS pun mmg dah buat saya drool selama ni :D

lemongrass said...

Ain,
apsal pantang makan laksa? I pun jarang mkn laksa ni sbb takde sape lagi yg minat. Tapi sekali sekala mmng teringin sgt2, hehehe

Moi,
Best woo klu dapat badan mcm Rihanna, hahahaha

Jen,
Hikhikhik... kalau lepas PS, mau tak berenti drooling n sampai ngigau2 agaknya ye ;-D

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Eh! Aci ke macam tu? Laksa walaupun made of beras doesn't have the same effect or do they?

Well LG, I went to our Usrah yesterday. One of our fellow usrahians (such word exist?)asked me, "You follow SDB right?" to which I admitted. She visits your blog from time to time, so yesterday she's asking me whether your battle is over. Who won the no-nasi bet? And I was laughing!!! Naughty you LG! :-D I think most of us are dying to know how the bet is going to end. But, I don't think laksa counts! :-D

ain said...

dulu akak pun tak tau nak guna photoshop, anak akak yg tua ada ajar, tp akak lebih byk guna picnik.com je. wahhh...cantik gambar little misses tu, now ni tengah tunggu gambar 'rihana' pulak ye.hehe

lemongrass said...

Mia's Mom,
salam :-)
Tu lah kan, for me, selagi takde rupa beras/nasi, selagi tu lah tak kalah, hehehe. Just because it's made out of rice, doesn't mean it taste the same kan! Hahaha..
Tell your mate, the bet is still alive and running. Dua2 so head strong, dua2 tak nak mengaku kalah lagi, hehehe. Hubby said, might as well make it a month before we makan nasi, baru lah caya sikit! :-D

Kak Ain,
banyak sangat kan benda yang 'pelik2' ni kat Photoshop tu. I pening kejap tengok segala macam functions kat situ, mostly I tak tau nak guna, hehehe..
Gambar Rihanna tu tak siap lagi lah, banyak sangat yang nak kena adjust! wakakakakakaka

mami said...

dear Rihanna,
I own dslr too, tapi malas nak belajar, tau funtion skit2 je, bila pakai manual gamba tak brape bes, sbb tak terror..huhu..so I end up using automatic gak, last2 edit ngan fotoshop..hehe..but dont tell anyone...muahahaha..

yours truly,
heidi klum

missFridaNorm said...

kak, makin malatoppss la gmbar disini nanti! ahaahaha

saya 'pantang' guna photoshop. nnti tak siap2 editing, mengasyikkan! sekarang cuma guna photoscape.

Aida Rezuan said...

LG,

Wahh.. sudah pandai godak2 Photoshop yer? Bagus gitu! Nih nak tunggu gambo Rihanna lak nih. :D

*DLSR or not, totap drolling!

lemongrass said...

Dear Heidi Klum,
How's Seal doing? hehehe. I pun dulu guna Auto mode aje sbb bila guna manual, memang tak pernah cantik. Baru aje seminggu ni pun guna Manual mode, hehehe.
psst...I still tak jumpa cari lagi the button on photoshop to increase my boobs size! wakakakaka

Frida,
Kalau dah pandai guna photoshop nanti, baru lah agaknya boleh malatops. Sekarang ni masih terhegeh2 lagi, hehehe

Aida,
baru godak2 aje, belum pandai lagi, hahaha.. Masih tak tau lagi macam mana nak kecik kan my thighs ni ala2 Rihanna! :-D

Mummy Qis Adri said...

yup kak..semalam fuhhh panasss gillerrrr..ms dlm keta tgk cecah 44 degrees..xtaula brp plg tggi smlm..yg we ol ni leh lk kuar gi lunch kt spencer village nun...bukak tingkap pun angin panas je,panas dia boleh sakit kepala..

indahhouse said...

Salam kak LG,

how r you? still not eating rice? hihihi. hm, laksa tu nampak yummy!

i need your advice, kak. Adik ipar akan buat exchange student kat UNISA, Adelaide next week. Seme dah diuruskan kecuali visa dlm process. He is from UIAM, dan semua cost ditanggung pihak UNIV selama 1 semester.

1. Berapa KG barang bole masuk Australia?
2. Pakaian yg sesuai dibeli for 6 month? Ikut weather?
2. Jenis barang apa yg dibenarkan bawa masuk Aust? He is a student, kena dok rumah sewa, masak sendiri. He likes Kopi RADIX n herbs very much.
3. Barang apa yg dilarang?
4. Jenis barang yg berbaloi dibeli di sini, atau di sana. Some student cakap, alatulis kat Adelaide, mahal?

Hope kak LG, dapt advice. A little help, amat dihargai. Adik ipar ni, first time ke luar negara. First time jauh dari My MIL dan FIL. :)

azieazah said...

Saya dah dekat 10 tahun bekerja dengan software Photoshop (Illustrator dll), tapi masih tak cekap dan tak begitu pandai. Sebab hanya teknik saja yang saya tahu, tapi kreativity masih rendah so susah nak come up dengan hasil yang baik..

So, saya tak berapa gunakan. (mungkin juga sbb saya dah boring nak guna)

Apapun, jika dah tahu guna dan pandai apply, mesti menyeronokkan sbb U leh tukar macam2 dlm gambar U...

jangan super impose dah lerrr... hehehe

lemongrass said...

Rus,
sanggup you keluar rumah tgh2 hari semlm ye. We all keluar rumah pergi courtyard kat belakang tu pun tak larat, kelam kabut masuk rumah balik, hehehe. Rasanya cecah 43C semlm, hari ni pun panas lagi kan!

Indah,
Congrats to your adik ipar. Sure tengah excited sgt2 sekarang ni ye :-).
Ini jawapan dia:
1.Berapa berat boleh bwk masuk sini tu terpulang pada airline. Kalau MAS, maximum luggage is 20kg(tp klu orang kat counter tu baik, dia bagi sampai 25kg+ :-)). Hand luggage max 5 kg.
2.Sekarang tgh Summer so memang panas sgt2 esp kat Adelaide tu but akan masuk Autumn and Winter bila dia kat sini. Kalau dia nak bawak jeans, pants, long sleeved tshirts, short sleeved t shirts and jacket 1-2, dah ok dah. Nanti dia boleh beli winter clothing masa kat Adelaide masa tgh sale. Lagi murah banding beli winter stuff kat M'sia.
3.Australia ni strict sgt2 tentang benda yg boleh di bawa masuk. Banyak jugak barang yg tak boleh bwk masuk but bnyk barang boleh.Kalau you nak tau apa yg boleh and apa yg tak boleh, dia boleh pergi website http://www.customs.gov.au/
Kopi radix tu klu jenis 3-in-1 tak boleh rasanya sbb ada susu dlm tu.
Australian Customs ni as long as you declare segala benda food yg you bawak masuk, dia tak kisah. Klu tak boleh bawak masuk, dia akan buang. Tapi kalau you saje2 nak sorok kan food and tak declare and dia find out, itu yg kena fine teruk2!
4.Tengok jugak lah alattulis apa jenis. Hari tu I balik M'sia, memang I beli stock alat tulis yg murah2 kat M'sia. Tapi skrg ni tgh back to school sale kat Aust. so bnyk jugak alat tulis yg murah :-).
Kalau dia nak bawak electrical stuff, bawak rice cooker. At least dia boleh masak nasi and lauk pauk sementara nak cari benda2 lain.

Kat Uni SA tu ramai pelajar melayu fr M'sia so dia tak kan sunyi lah. Bila dia sampai sana nanti, maybe dia boleh pergi ke student club and tanya about M'sian student association or Muslim student association kat situ. But rasanya undergrads tak ramai lagi kota masa ni sbb tgh cuti Summer break.

And slalunya kat Uni ni ada International student advisor yg boleh advice dia utk jumpa senior2 yg boleh tolong dia cari rumah sewa.

Hope this helps lah sikit2 :-)

lemongrass said...

Kak Azie,
uish, lama jugak tu ye. Sure sekarang ni pejam mata dah boleh buat :-). I ni masih pening lagi baca the guides and masih trial and error lagi.

indahhouse said...
This comment has been removed by the author.
indahhouse said...

Salam kak LG,
wah, thanks you a lot, kak. tak sangka, cepat replynya. saya baru nak betulkan ralat tarikh penerbangan bukan next week, but 9 Febuary, awal bulan depan.

Ikutkan hati adik ipar, Thaqif, dia serba salah nak pegi. My MIL tengah betul2 tak sihat, dan MY FIL akan operate hernia 2 Febuari.
Tapi, kami galaknn dia pergi, lagipun, not alone, by group 5 orang students.

Info tersebut amat berguna bagi adik ipar. Terima kasih banyak,kak LG. :)

P/S : Rumah sewa dah diuruskan oleh kenalan student kat sana, but apa barang makanan utk masak yg berbaloi bawa de sini?

Ayu said...

kak...suka la tgk gmbr alya tu.gmbr zahra pun lawa gak tp ayu lbh suka gmbr alya.xtau nape.hehee...gmbr kuih keria akak pun cun gak.cuma nmpk mcm 'kuning' skit.mmg akak set mcm tu ke?

hm...dulu ayu suka bega gmbr kat picnik.com.lps kena block dgn server opis...godek lak kt MOPM.tp lps dah ada picasa ni ayu prefer guna picasa lg.tp gmbr yg ayu bega tu xdela secantik pic akak.iiisskk...

indahhouse said...

barangan kering,like ikan bilis berbaloi tak bawa? hihi. saya ni, dah rancang macam2 tuk my adik ipar. maklumlah, lelaki, nak masak pun fail lagi. My MIL kurang sihat nak prepare seme tu. jadi, saya bantu apa yg patut.

SJB said...

Love the miss 10nnew look. pretty.

Boleh share your Rojak recipe?. (*_*).

lemongrass said...

Indah,
bagus jugak you all nasihatkan dia supaya pergi sbb peluang kan nak pergi tempat orang utk 6 bulan jgn di tolak.
Kalau I balik M'sia, benda yg memang I bwk balik sini ikan bilis (sebab ikan bilis kat sini mahal and tak cantik) and keropok ikan (sebab I suka keropok ikan and susah nak jumpa kat sini).
Kat Adelaide tu ada China town and banyak jual barang2 rempah ratus, cili kering and kicap n sos semua dr M'sia so beli aje kat sana.

You ajar lah dia masak sambal and kari and masak lemak ke or sayur goreng or sup ke. Then dia boleh letak ikan bilis or ikan or ayam or daging dlm tu, at least dia dah ada basic kan. Jangan lupa ajar masak nasi, hehehe...

Oh ye, kalau dia nak bawak electrical stuff mcm rice cooker ke, make sure dia beli adaptor sbb plug kat Aust ni lain dr M'sia.

lemongrass said...

Ayu,
gambar Alya tu nampak betul kecinaan nya kan, dengan mata sepet sgt2 tu, hehehe.
Keria tu memang nampak kuning sbb silap setting kat camera tp malas nak edit lepas tu. I ada gak picasa tp malas betul nak godek2 guna picasa. Nanti I try again, kot2 lebih kurang photoshop aje kan.

SJB,
thanks :-). Which rojak recipe? as in rojak laksa or the true blue rojak? :-)

iaaini said...

LG,

So dah habis lah you belajar basic photography? Lepas ni, boleh lah ajar I pulak :) Bestnya kalau dapat beli Photoshop yg boleh edit gambar jadi makin cantik, kalau I, nak edit jadi ala2 Angelina Jolie, walaupun badan gemuk setambun. Hahaha

Gambar kuih keria yg you ambil tu, terlalu merah sangat. Gambar laksa tu memang okay coz nampak sharp. Lama2 lepas byk practice, makin cantiklah your photo.

Panasnya cuaca kat sana. Disini pun panas jugak, dah lama tak hujan.

indahhouse said...

Salam kak LG,
Thank you very much, kak. :)

Lega skit hati saya. maklumlah,dia kat tmpt orang. Nak pos2 barang dr Msia ni, alamat dan kosnya lagi poblem. ingat nanti nak suruh dia bw benda yg bole dibawa yg macam kak LG cakap tu. selain tu, beli jela kat sana.

hihi. dia dah sibuk nak blaja masak, tapi time org masak, takde plak nak tgok. hm, boy. kat sana pandai2la sendiri.hahaha. Thanks a lot, kak, atas advice.

AbbotCottage said...

ahahaah tak aci tak aci...laksa is laksa, nasi is nasi...mana bleh sama..Cantik dahhh gamba, lepas ni TOH kena rantai Kak Min ler, takut kang kena sambar ngan mana2 producer lepas edit kat photoshop..ekekekeke

Flower said...

Tgk laksa you terus teringin. Apa lagi terus buat le. Tp tak letak daun kesum sbb tak de kan. Lepas tu bawak anak2 playdate ngan kawan2 dia kat tropical twist. I ckp sama u, dari kereta nak masuk ke pintu amatlah perit. Panas. Kat rumah td tak rasa sgt sbb kereta dlm garage. Tahan saja lah sbb anak nak gi date kan.

Mommy Lily said...

LG, wah lepas ni mesti lah gambar masakan you akan menjadi lebih real. sebelum ni pun dah nampak sedap. eh tak lama lagi bolehlah terbitkan buku resepi pula ye. :-)

sarah kalam said...

kak LG,masak la sorok2,kalo da x tahan...
tanpa meningalkan sebarang kesan...
u kne menang bet ni...
hehhehehee

zue comelz said...

superb la pic2 kak LG nih...sangat terliur.. ye betul ckp si sarah, akak masak je nasi masa TOH pegi keje...sorok2 makan... hehehe

lemongrass said...

An,
Dah habis dah tapi memang basic sgt2 lah course tu, hehehe. Tu yg gambar masih kdg2 elok, kdg2 hampeh lagi :-).
I nak edit body I jadi body Rihanna sebab tang kulit tu dah sama kan so tak lah payah edit teruk2, hahahaha...

Indah,
biasalah kan boys ni, nanti pandai lah dia berdikari sendiri bila dah duduk semua bujang2 :-).

Abbot,
Tu lah kan, nasi dgn laksa tersangat lah bezanya kan, hehehe.
Lepas ni boleh lah TOH bawak gambar I dlm wallet dia sbb dah mcm rupa Rihanna, wakakaka

Nora,
teringin jugak you ye, hehehe. Sure panas jugak kan kat dlm gyn tu sbb penuh dgn budak berlari2 n berpeluh2! We all tak keluar langsung hari ni exc petang bila dah redup sikit. Tak larat betul bahang dia!

Mommy Lily,
Lepas ni makin terliur lah orang ye, hehehe ;-). Buku resipi tu kena tunggu I rajin baru boleh buat :-D.

Sarah,
Minggu lepas aje yg I betul2 terasa nak makan nasi, tp minggu ni dah tak rasa pulak nya. Agaknya sbb dah lama sgt tak makan, tu yg terus hilang, hehehe

Zue,
thanks :-). Kalau I masak nasi masa TOH takde, bila dia balik, sure dia tau sbb tengok muka I yg guilty sgt2, hahahaha...

mother of two said...

nak try jugaklah laksa penang tuna canned versi kak min.. sure sedap ahaksss

Mrs Camillo said...

salam...

saya zai dari Tronoh, Perak.. mohon kebenaran guna gambar Miss 11 yang ini. bila tgk gambar ni saya teringat kakak saya. :')

saya akan sertakan sekali reference...

terima kasih~ :')