Wednesday, 20 January 2010

Cuti dah nak habis ke?

Pejam celik dah tinggal a few more days before school starts. Kiranya tinggal next week aje lah for The Little Misses to melepak (macam lah sekolah kat sini tak lepak2 aje, hehehe). And back to being a Supir for me every day. But kali ni, the route to school will be different and I haven’t familiarised myself with the route. Ada banyak routes that I can take to go to that school, but nak pilih yang paling tak sesak in the morning and yang paling straight forward will take a few days I guess. And then, kat sekolah tu takde parking spots for the parents’ cars pulaknya. Everyone has to park at the nearby shopping centre and then take the kids to cross the road to the school. At least banyak jugak lah car park bays at the shopping centre so tak lah kena sesak2 macam at their old school. Once The Little Misses are a bit bigger, I can just stay in the car and let them cross the road themselves(at the zebra crossing with the lollipop lady’s help).

Going back to school this time will be interesting and exciting. The Other Half tanya Miss 10 semalam what her feeling was about going to a new school. She said that she’s a bit nervous and scared but excited at the same time. Ye lah kan, I pun akan rasa macam tu jugak if I were in her shoes. Budak2 lain in her class would have known each other since Kindy probably and she might be the only new kid on the block. I think dia cuma takut yang no one will befriend her at school and she’ll be alone. Dah lah she’ll be the youngest in her class (and most probably the smallest as well), tu yang buat dia lagi nervous. But she’s quite excited sebab she will learn music, dance and drama at this new school which she likes. Ye lah, sekolah lama dia sekolah agama so takdelah music and dance ni kan, hehehe. But sudah semestinya she’ll be left behind sebab takde basic in music at all. Hopefully, no one will pick on her because of that….

Miss 6 pulak tak kisah sangat benda2 macam ni. I guess sebab dia kecik lagi and she’s not that attached to her old school like Miss 10. She’s very excited nak masuk sekolah baru sebab she’ll be in Year 2! For her, being a Year 2 student tu dah kira sangat2 lah big girl nya, hihihihihi….

Hari ni I felt like baking so I pun bangun pagi aje terus suruh my BM menguli and I made nutella scrolls. I cuma guna the basic sweet dough as the bread base and just rolled it into a square and selebet nutella on it. Pastu, bakar dalam oven…

IMG_1278

Yang tinggal selepas di baham separuh oleh The Little Misses…

And jeng jeng jeng…. Selepas berbulan2 menunggu, bagai menatang minyak yang penuh, akhirnya ‘lahir’ lah dia on our chopping board.

IMG_1290

Sikit nya The Other Half memegang buah tembikai ini dengan penuh kasih sayang :-) (gebu kan tangan dia ni, hahahahaha). Berat lah jugak the fruit, around 2.5kg!

IMG_1293

IMG_1296

And setelah dibelah menunggu waktu untuk di telan. It tasted really fresh and sweet. Manakan tak rasa fresh, petik terus makan, sure lah fresh sangat2 kan :-).

The Other Half said he wants to eat duck with rice as his first rice menu. Dia nak makan Nasi Itik (nasi ayam style tapi ganti itik) yang macam dia makan kat Pavillion food court last month. He said the duck was so moist and tender, memang sedap sangat2 he said.  I memang seumur hidup tak pernah masak itik so memang tak tau macam mana nak masak. I’ve googled a few recipes but does anyone out there know how to cook duck that way?

30 comments:

mohdandmeriam said...

Salam LG. Mak cik dah lama ikut blog you ni. Hari2 dua tiga kali masuk takut ketinggalan cerita2 lg.Tambahan lagi nak lepaskan rindu pada dua orang anak2 lg yg cute dan cantik tu.Maaf juga mak cik dah link blog lg tanpa kebenaran
Dah kalah ke lg.nampaknya TOH dah minta nasi ye.. Tahniah kerana menang.Lawatilah blog mak cik...mohdand meriam.blogspot.com.

Azita said...

Salam Min,
Wah...mmg best kan, dpt makan hasil titik peluh sendiri (berpeluh ke..?). Sebiji je ke?
Err...itik? Kak Ita pun tak pernah masak itik lg. Pernah mkn pun sbb dpt mkn free....
Little Misses mesti excited nak ke sekolah baru ya..

lili said...

Salam LG,

Wow, don't tell me your other half dah concede ni! hehe... nasi itik? Kemaruk gak dia dengan nasi ye!

Hmm... panas panas ni makan tembikai laju aje, kan? Kalau gini ler tembikainya, tanam ler lagi... mana tau, next round lagi besor.
BTW, haah laa... gebu tangan your man tu! Hihihi! :D

lemongrass said...

Makcik Meriam,
Salam..terimakasih ye sbb sudi masuk n baca blog saya ni n sudi link kan blog saya. Nanti sy link kan blog makcik jugak ye, boleh lah Mak saya tengok, mana tau, dia pun tetiba nak buat blog jugak, hehehe...

Kak Ita,
salam..rasanya tak keluar kot peluh masa menanam tembikai tu, hehehe. Ada 2 biji aje buahnya, padahal pokok nya menjalar bagai nak rak! Rasanya, chinese kot yg selalu makan itik ni :-)

Kak Emily,
Salam.. My Hubby belum lagi menyerah kalah, cuma dia dah angan2 apa yg dia nak makan bila sampai waktu nya dia menang nanti, wakakaka.

Nadia Dzai said...

dia dah angan2 nasi tuuuu ;p

SJB said...

Wah memang nampak fresh lah kan. Sedapppp.

Ray said...

Kak LG,
If hubby akak dah siap buat request for his nasik, does that mean he ACTUALLY conceded defeat???..


Or cld it be is reverse psychology strategy thingy????

If it is, sinister mind he has hahahhaha..(sorry cakap style Yoda skit ehheheh)

zarin said...

OMG!i baru je ckp pasal nasi itik ngan my husband sat td, n masuk sini pulak u mention pasal tu jugak..we all ckp je tp tk pernah seumur hidup mkn itik hahaha..
btw, ur watermelon tu memang nampak fresh n crunchy :P

Syuhada Kamal said...

freshnya melon tu..kecik2 pun manis ek..:)

nasi itik??hemm..sy ni msk ns ayam pun tak berapa pass lagi inikan plak nasi itik hehehe..itik pun tak pernah makan(selama 30thn hidup ni)..cam tak sampai hati nk makan..ayam bleh plak..hemm..hehe

zailamohamad said...

Kalau kat Kelantan, kitorang makan itik serati..my mum pandai masak gulai itek serati..herm..tapi kalau goreng pon sedap!!

mami said...

salam kak LG,

saya kat sini slalu jgak makan itik, sbb sini ada jual itik halal kat supermarket...ni ada resepi christmas roasted duck MIL saya..walaupun chrismas duck,glaze dia tambah cili sauce sbb menantu org mesia..hahaha..

kalau ikut lidah saya amat sedap..sesuai kalu makan dengan nasik ayam/itik..hehe..saya sugest jer ni..

kakLG bleh checkitout ka sini
..http://mamakandmami.blogspot.com/2009/12/weihnachtsente.html....:D

3E said...

Salam Kak LG,

Cuba jgn tak cuba masak nasi itik tu...tapi daging itik agak skit liat compare to daging ayam...

Ur melon nampak menyelerakan..mesti bangga'kan dapat merasa hasil titik peluh sendiri 'kan...

Selamat masuk sekolah to Alya & Zahra....
Hugs & Kisses from Edelyn & Elyssa & Emil...

Kniedaz said...

wah..xtau lagi bila nak abis korang punya betting nih...tp nmpak gaya ToH dah nk kalah..hehehe..

xpenah masak itik so xleh nak bg apa2 info berguna..huhu

Ayu said...

uuwwaaa...nasi itik!!! ngences!!! ingat lg 1st time mkn nasi itik kat the mall.masa tu ayu skolah menengah kot.huhu...dah b'zaman dah.smpai la tak mkn2 lg.best ke nasi itik kat pavillion tu kak? huhu...bila masa la nak kesana tu plak.iisskk...

Rima said...

Hasil tanaman sendiri memang shiok eh.. pasal duckie tu i cannot help cos i tak pernah makan nasi duckie apa tah lagi cook duckie heheh

ain said...

hopefully miss 10 dpt sesuaikan diri kat sek barunya nanti!!

cantiknya ur nutella scrolls min!! ala2 pro gitu!! tembikai tu petik belakang rumah le tu. bestnyaaa!!!!

sori la dear...akak tak tau langsung cam ne nk masak duck. mkn pun lum pernah lagi.fasit

dila~noor said...

sis..even ur melon tu nmpk ade putih2 lg isi die but i belive bile u kate fresh n sweet..
teringin plak nk tanam melon.susah tak nak jage?

my mum penah sekali msk duck,tp ms i kecik2 dulu..adela 20thn lps agknye,mmg agak liat sikit n bkn mcm ayam nk msk die.cube googled recipi chinese roast duck..its crispy outside but tender inside..i rase itula yg ur other half nak kot..heheh

iaaini said...

LG,

nasi itik??? I memang tak pernah teringin nak makan nasi dgn pap pap quack quack. Best ke? So, yg batter tu, dia mintak nasi itik lah yek? Org kata daging itik nih keras sikit. So, I think you kena masak lama2 sikit utk bagi dagingnya lembut. Tak pun steam ajelah.

Dah lama nak tanya you, kat sana you kerja tak or jadi full time housewife? Nanti bila your kids dah start sekolah, sure busy, macam I sekarang ni. Mon to Fri, dok hantar anak2 ke tuisyen after maghrib, saturday kadang2 anak2 ada activity sekolah & sunday morning hantar dia org to swimming class. Memang tak rehat lah. Dah le kat office pun busy but I'm still have time to check your blog. hahaha

-An

azieazah said...

Wahhh tahniah akhirnya buah tembikai tu berhasil. Jarang dah sekarang nak tengok tembikai ada biji macam tu, sebab sekarang popular yang seedless..

Nasi Itik? mesti sedap kan? Daging itik memang liat sikit sbb ia lebihkurang mcm daging ayam pencen. Rebus lama sikit atau guna pressure cooker. Daging itik tak mudah hancur sebab isinya sejat... Selamat mencuba..

CheYahChomel said...

Salam....saya ada few questions nak tanya tp dok cari email add x jumpa plak.....blh email saya x?

syakirah (dot) hanim (at) simedarby (dot) (com)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

InsyaAllah Miss 10 will breeze through in the new school in no time at all. Macam mana pun Miss 6 memang best la - Seronok aje dia tu! :-D

LG, gambar nutella rolls tu kan macam gambar dalam iklan bakery la. I mula la imagine cinnamon roll & yang sewaktu dengannya.

Bestnya tembikai tanaman sendiri - especially with suhu yang panas kat sana. & yes, tangan tu memang gebu.

Eh, BTW, how's the Sydney plan?

Aida Rezuan said...

LG,

Waaaah.. merah tembikai. Mesti rasa extra manis sebab hasil tanaman sendiri kan.

*kalo dah order2 menu nasik ayam bagai, dah ada gaya nak mengalah la tuh. :D

Flower said...

I selalu tgk duck kat my deli. Yg halal tu brand luv-a-duck. (http://www.luvaduck.com.au/). Tp tak pernah try pun sbb tak tau sapa yg suka. You try lepas tu u ckp I sedap or not.

Td beli apa lagi kat Carousel. I lepas terjumpa ngan you, I gi butcher beli rack of lambs, Nmpk sedap boleh makan utk Australia Day.

lemongrass said...

Nadia,
Jampi serapah I menjadi lah agaknya, wakakaka ;-))

SJB,
It tasted really fresh! Now I know how fresh watermelon tastes like, hehehe...

Ray,
tu lah kan, dia tak nak mengaku kalah tp nak suruh I masak macam2, ciss! Hahahahaha..
Nasib baik lah I ni tak lemah with reverse psychology ni, muahahaha

Zarin,
I pun tak pernah makan but hubby I suka so tu yg bila balik M'sia, he'll eat it sbb I tak masak kat sini :-). I guess I have to conquer my fears and cook it 1 day kan.

Syuhada,
wehehehe... I masak ayam dah pass lah but masak itik memang tak berani lagi :-). Nak merasa pun I tak teruja lagi, hehehe

Zaila,
Itik serati tu yg macam angsa tu ke? You slalu lah ye makan? I ni dr kecik memang tak pernah makan, tu yang tak tau mcm mana nak masak itik ni :-)

Mami,
thanks ye for the link. I saw kat your blog hari tu and it looks really tempting, buat I mcm nak try aje :-).
Eh, agaknya the frozen duck yg kat supermarket you tu dtg dr OZ ke? hehehe...

lemongrass said...

Asilah,
Tu lah, that's what I heard fr people as well tu yg buat I mcm rasa tak best aje nak masak itik :-). And they say as well yg itik ni tak banyak daging dia compare to ayam kan..
Kisses tou your kids as well :-)

Kniedaz,
I rasa TOH ni still boleh bertahan lagi sbb I masak western food sedap2 hari2, kena sangat2 dgn tekak dia. Tu yg agaknay dia tak mengidam nasi langsung kot, hihihi

Ayu,
I tak rasa langsung masa dia makan nasi itik dia tu, ntah lah, tak berminat langsung nak rasa, hehehe
But Zahra suka sgt2, biasalah kan budak tu, tolak batu dgn kayu aje, hahaha

Rima,
you pun sama gang dgn I lah :-). Sbb I tak pernah makan, tu yg I tak berminat nak masak.

Kak Ain,
camera canggih yg membuatkan nutella tu nmpk cantik aje, hehehe.
Ramai jugak ye yang tak pernah makan and masak duck ni :-)

Dila,
tu lah, masa I belah tu sedih gak tengok sbb ingat tak manis sbb tak merah. Tapi rupa2nya memang manis sgt2. Tak lah susah sgt nak jaga, tapi memang kena siram selalu lah, hehehe

An,
Barter dia tu lain, hikhikhik.. Yang nasi itik ni, dia saje angan2 dah nak makan bila dia menang the bet, hahaha
I kerja but bila cuti sekolah I terpaksa cuti sbb takde orang nak jaga the kids. Memang akan start sibuk lah nanti once th ekids dah start school! Penat kan! :-)

Kak Azie,
dulu we all ada cuba tanam seedless watermelon tp susah nak jaga sbb kena tanam 2 pokok. I rasa kan, lagi senang beli aje kat kedai, hahahaha

Che Yah,
I tak letak my email address. Bila orang mintak baru I bagi. My email add is lemongrass@y7mail.com

Mia's mom,
Salam.. I guess Miss 6 tu sbb kecik lagi kan so for her school is for fun things :-).
We all tak jadi pergi Sydney but TOH still kena pergi there every 3 weeks for 1 week. Oh well, nak buat macam mana kan, dah rezeki macam tu, hehehe

Aida,
Memang seronok rasa bila musim menuai ni kan, hahahaha..
My TOH tu memang slalu mengorder aje, tp kan, klu dia menang the bet, dia lah yg kena masak sendiri. Malas I nak masak, hahahaha....

Nora,
tu lah kan, dah lah Luv-a-duck tu ada kat woolies n coles as well, tu yg asik ternampak aje. And kdg2 teringin jugak nak try but tak berani pun ada, hehehe
I gi woolies tadi beli groceries and what not. Best lah ye you makan rack of lamb nanti :-)

zue comelz said...

OMG kak LG..suke sgt la baca blog akak sbb every entry ada masakan yg menggiurkan...hehe

pandainya akak masak! jelez..jelez.. (^__*)

lemongrass said...

Zue,
kalau letak muka we all aje in every entry, takut pulak ada yg tak larat tengok nanti, hahahah ;-). Baik I letak gambar our dinner kan, boleh jugak buat orang terliur :-).

Hana' Yusuff said...

kak,
tembikai tu nampak mengancam betul. lama tak nak tunggu hasil?
macam nak try tanam je lepas ni

lemongrass said...

Hana,
we all tanam in late September/ early October tak silap. Then early Dec dah keluar buds dia and semalam baru we all tuai :-). Lama lah jugak, hehehe...

AbbotCottage said...

Kak Min, nak sepotong tembikai! Ala ala alaaaa sedapnyaaaa, nmpk cantik je, coz kat cni dah jarang jumpa tembikai yg berbiji, semua seedlesssssss, mcm borin plak nk makan. Jari TOH, mueheheheheh mok mokkkkk ckp kat dia. Kena diet lagik, ekekekeke...