Sunday, 24 January 2010

Dragon and drumsticks

It was such a nice BBQ weather today so we invited a few friends over and had a BBQ lunch. The Other Half is defintely chuffed sebab he’s getting better at BBQing. Masa tengah makan tu, dia bisik2 kat I, “I so love our BBQ. The chicken tastes nicer, the pizza tastes nicer..Ahhh..the smoky charcoal flavour…” Hehehehe…

Tapi bila dah sibuk2 hidangkan all the food and sibuk2 nak makan, lupa pulak nak ambik gambar dekat The Other half’s yummy BBQ piri piri chicken drumsticks and pizza. Well…. I yang buat the piri piri marinade and buat the pizza but dia bertungkus lumus masak :-)). I only took gambar jarak jauh aje (lebih kurang macam papparazi but without the telefoto lens lah tapi nya, hehehe).

IMG_1355

And since gambar the food tak mengghairahkan, I tayang gambar lain lah ye :-).

I think I’ve mentioned before that Miss 10 has been going painting every Saturday and she’s been painting war models. Last year, when she got accepted into the GATE program, her Nana (aka my MIL) gave her a present which is a dragon model which she’s been eyeing for for so long. So, since balik from M’sia nearly a month ago, she’s been painting the dragon every Saturday and it’s been progressing really well. She normally spends about 3 hours painting it at the shop each time. Kalau I lah kan, sure dah sakit2 tengkuk and dah berpinar2 mata sebab kena tunduk aje and kena paint it in minute details. Tu yang bila dia painting, I pun pergi shopping :-). Much better to spend my time, hehehe…

Layan lah gambar her dragon..

IMG_1315

The dragon was originally gray. Then she had to put the black base colour before she can colour it with other colours.

IMG_1341

IMG_1342

I think it’s quite a good job for a 10 year old. I know I don’t have this much patience to do all the details. Probably Miss 10 ni kalau suruh decorate cakes or cupcakes, sure jadi cantik agaknya kan sebab she can do all the tiny details yang Mummy dia malas nak buat, hehehehe…

25 comments:

Nur said...

salam
good for her..
i love painting...

salam perkenalan.. jemput singgah

Yat Maria said...

Hi LG

Gd job for ms 10...She sure has patience ;) K, I dah resent my email..let me know if u receive it..If not I'll sent it from my gmail...

have a great week ahead ;)

Yat

mohdandmeriam said...

salam lg . seronok betul berbbqing ni. auntie kalau anak2 balik darimkl the first thing we did was bbqing..
wow cantik dragon tu . miss 10 ni seorang yg sabar dab tekun ,hanya orang2 yg tekun dan sabar je yg boleh membuat kerja2 halus dan berseni ni.fierco

lemongrass said...

Nur,
salam..thanks sbb sudi singgah my blog :-). I suka tengok orang yg pandai painting and melukis ni sbb I memang takde bakat langsung, hehehe..

Yat,
I've just checked my email but still takde. I'll wait until esok and will let you know.
Psst..go to your chatbox :-D

Auntie Meriam,

We all dulu tak suka sgt BBQ ni sbb entah lah. Tapi sekarang ni memang dah every wknd kalau boleh, asik nak berBBQ aje, hehehe
Miss 10 memang tekun kalau buat benda2 yg dia suka ni, berjam2 pun takpe.

Nadia Dzai said...

ohhhhh, she's realllyyyyyy really good for her age :p i pon besar panjang mcm nie, will never ever able to paint macam tue (ok, i mmg takkan! ;p)

aliadijamina said...

Cantiknya...si cilik yang berbakat besar...

K.Nor said...

pandai alya mewarna ya... boleh jd artis bila besar nih :)

My Life My World said...

LG, I rasa makanan dari gambar Paparazi yout tu amat amat mengghairahkan. Yummy nyam nyam ... dan Naga ala Harry Potter tu sangat garang rupa nyer. Pandai lah Miss 10 you tu, kemas jer dia kaler Dragon tu.

Ayu said...

waahhh...cantik la hasil keje alya.jeles lak ayu tgk sbb dia muda2 lg dah nmpk bakat seninya.hm...dia takde komen pape ke psl gift yg ayu bg tu? nak gak tau komen artis muda sorg tu.hhehhee...

Sizuka said...

K.min, that is one hell of a dragon. It's so beautiful. kudos to Alya and her mummy (err.. mummy tu sebab patiently pegi shopping while waiting for Alya to finish her painting.. hehehe)! :D

zailamohamad said...

Hi Kak Min, i'm so impressed with Miss 10 punya keje, herm..bakat sape dia warisi tu??

Aini said...

wow! very impressive.. gosh! i can never go into tedious, gory detail stuff... :p.

NICE!!!

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Apa khabar and awat hang tak jemput saya ke BBQ u ? I mmg suka BBQ, terliur tau tengok pizza masak cara BBQ. BTW..I luv Ms 10's painting, cantik and highly imaginative. How I wish I am that talented..I ingat anak I pun mcm mummy's jugak..ha.ha..ha..

Ms Red Hat said...

Dear Chef Mynn and Chef Matt

Thanks for the invitation and delicious spread. Baru je nak buang lagi dua kilo lepas balik malaysia dah bertambah lagi hehehe. Aliya definitely has an artistic flair judging from her work.

mother of two said...

waa.. kak min.. tahniah. dah pandai guna DSLR tak lama lagi bleh jadi pro photographer nih.. ahakss

SJB said...

Wahhh. Hebat juga ya.

iaaini said...

LG, bestnya nampak your food esp pizza, mengalahkan pizza hut. I suka byk cheese.

Your daughter really has talent. Memang cantik painting dia. Kalau suruh I, tak tau lah jadi apa, memang malas nak buat kerja2 remeh ni.

Your summer fruits photo look tempting. Bestnya dpt makan cherry. Kat Msia dah tak boleh makan cherry, mahal sangat, rasa tak berbaloi jek bayar mahal2 esp buahnya tak berapa nak fresh.

Masa zaman kita dulu dah ada transformers ke? Yg I tau, yg dok tayang kat RTM1, cerita ultraman jek. Lagi satu cerita Stingray, yg puppet tu. Ingat lagi tak puppet yg nama Sabrina?

-An

azieazah said...

Wahhh hebatlah dia buleh mewarna secantik itu...

Kniedaz said...

Nice...she got steady hand!

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Miss 10 is really good! Fancy a 10 year old with incredible patience and attention to details. For a 10 year old, she's amazing!

What is the GATE program really? Sorry banyak tanya pulak :<

Aida Rezuan said...

LG,

Amboi! Bagus skill Miss 10! Such an amazing work!

ain said...

wah cantik!!! berbakat gak si miss 10 ni!!!

Zaitun said...

Kerja tangan yang sangat cantik.Ada bakat besar ni.

lemongrass said...

Nadia,
sama lah dgn I, dr kecik sampai besar mcm ni, memang tak tau langsung melukis and mewarna ni. Sentiasa fail aje, hehehe

Aliadijamina,
we all tak berbakat tp dia sorang berbakat :-)

Kak Nor,
artis susah nak cari makan lah, hahaha...


Kak Acik,
mengghairahkan jugak ye gambar tu?Hikhikhik..

Ayu,
dia kecik2 dah ada bakat seni, I ni sampai la ni takde gak, hahaha..
Diaorang suka sgt gift yg Ayu bagi, siap tanya mcm mana you buat, hehehe. So, I kenalah explain setakat yg I tau aje :-)...

Shidah,
Ini pun tak siap lagi actually the dragon, still banyak lagi yg dia kena buat. Nanti I tayang yg dah siap nya, hopefully lagi mengancam :-)..
I kan mcm you, klu shopping, berjam2 pun takpe, hikhikhik... ;-)

Zaila,
My Abah is very artistic especially bab2 melukis, mewarna and main music. But anak2 dia sorang pun tak mcm dia, sadly :-).
Tup2 cucu sulung dia pulak dpt his talents, hehehe...

Aini,
I pun tak sanggup spend hours tunduk aje mewarna, hehehe....

Rahmath,
lerr, awat tak cakap nak datang awal2, boleh I jemput ke BBQ, hahaha :-P
Nasib baik Alya tak ikut I yg memang takde talent langsung ni kan :-).

Salina,
Thanks for coming and for the ice cream :-). Alya memang ada bakat unlike me and matt, hehehe

Shiela,
wakakakakaka....very gelak2 lah your suggestion itu :-)

SJB,
She's happy with her progress with the painting so far as well but there's still a lot more work to be done on the dragon :-).

An,
My family memang suka pizza ni.Nasib baik lah chees murah kat sini, so tu yg boleh aje nak letak berkilo2, hehehe..
Dah ada dulu masa kita kecik2 but I'm not sure kecik2 tu primary or secondary, hehehe...
I can still remember stingray, masa tu kiranya dah best sangat2 kan that show. Kalau tengok skrg, sure gelak aje sbb so kaku gerak nya :-).

Kak Azie,
Alhamduliilah dia ada bakat ni. Best kan orang yang pandai buat benda2 mcm ni :-)

Kniedaz,
you are right, memang nak buat ni kena ada steady hand and very good eyesight, hehehe..

Mia's Mom,
when it comes to things that she really likes, she is incredibly patient and committed. Tapi kalau suruh tolong kemas rumah, sikit nya susah ke! :-)
GATE is short for Gifted and Talented Education. Lebih kurang macam Bestari school kot kat M'sia. She sat for the exam and got good enough results to be offered a place in the program. Which we are really really happy with :-).

Aida,
For a 10 y.o. memang so cantik kan her artwork. Kalau I yg buat, hmmm..... hehehe

Kak Ain,
dia memang suka buat benda2 mcm ni, tu yang dia happy bila dpt paint the dragon :-).

Kak Zai,
Kalau suruh dia hias cakes and cupcakes, sure teliti jugak kan agaknya :-)

AbbotCottage said...

Very impressive, especially bila tenung the tone colour..Warna yang agak matang untuk 10 year old girl..very detail, high imagination. Very good!! Weldone!