Monday, 18 January 2010

Models nak mogok dah!

Jom layan gambar2 orang tengah kemaruk nak guna DSLR ni. Pergi park tepi rumah tu pun sanggup menyusung bag camera :-). Agaknya orang2 yang duduk kat rumah tepi park tu sure heran sebab 2 kali diaorang nampak I pergi park, 2 kali tu jugak lah I sibuk klick klick. Orang niat pergi park nak berriadah menyihatkan diri, I niat nak practice my new found skills, hahahaha… Misses 6 and 10 sampai tak larat asik kena suruh berenti main kejap just to pose for me. Sikit lagi diaorang nak panggil union boss and nak mogok, hikhikhik..

IMG_1242i

Masa ni muka dah tension aje sebab kena berhenti main bola dengan Daddy for 5 seconds! (tapi banyak2 kali seconds sebab Mummy asik tak dapat the right lighting aje, hehehe).

IMG_1248 

Now you see colour…

IMG_1248i

Now you dont!

Saje je buat black n white ni. Baru lah nampak Miss 6 ni anak jawa kan bila kat black n white, wehehehe.

And ini pulak our dinner tonite, pasta n sausage in ricotta sauce (Pakcik Leggo nya sauce!). We all masih lagi tak makan nasi ni, dah night 19th tak tengok nasi, hehehe. Malam tadi I teringin nak makan kari so I buat kari ayam makan dengan roti jala. Sedap you! Hahahahaha. The Other Half pun terpaksa mengaku sedap jugak lah walaupun tanpa nasi :-).

IMG_1226

19 comments:

hasni said...

wah akak
smpai bl nak puasa nasi ni??
thnnya perut akak
kalu hasni da lama kebulur..sehari tnpa nasi adalah menyeksakan!
haha
cute la both of ur doter
geram nengok

Nadia Dzai said...

ehehe.. auww lepas nie boleh amek job nie. dah pro edit gamba ;p

lemongrass said...

Hasni,
my hubby cakap, dah lepas 2 minggu ni, baik teruskan sampai sebulan tak makan nasi, baru lah best! hahahaha..

Nadia,
wakakaka... setakat nak ambik and edit gambar budak 2 orang ni, I ok aje. Kalau gambar orang lain, I lari jauh2 dulu, hahaha

Aida Rezuan said...

LG,

Try la rasuah sket kat those lil models. Menu pilihan hati ker.. duit belanja skolah lebih ker.. Hehe.

SJB said...

Boleh tahan juga.

SJB said...

About the recipe - the true blue rojak. u know with peanut sauce :D

Mummy Qis Adri said...

hmm tula kak..husband saya tu nak bawak parents dia gi lunch plak.pastu mmg planning nk gi beach..blh plak dia x nak blk rmh dl,baju ape pun x bwk..berendam jela ngn baju2 tu..nsb pns cepat kering..skrg ni tido da kena bwk 2 kipas plak..aircond guna gak tp serik takut kena mcm tym winter hrtu..

ain said...

19 hari dah tak mkn nasi!! dasat ni!! akak baru masuk 3 hari tak mkn nasi, dh rasa semcm. hopefully, hari ni masih lg bertahan tak nak mkn nasi. nak ikut min gak le.hihi

zarin said...

wow!caya lah...dah 19 days dah ye tk mkn nasi...okay jugak kalau sampai sebulan kan!heheh
cantik sgt ms 10 kat gambar no 1 tu...

ainrahman said...

kak lg,kalo tak menang pon atleast boleh la mengurangkan kalori yg dibawa dari malaysia...hehe...saya dan anak2 suka makan pasta..ari tu tgk kak nyer laksa teringin ari ni tgk akan nyer pasta pon teringin gak

ComeyBelako said...

wah! sis lg...i just returned from fishing trip. few days jugak lah tak jenguk umah sis. wow...19th days dah tak snetuh nasi. if i am so...mesti i dah selim melim. huhuhu...

Unsunghero said...

Salam...

Saja nak bagi tips pasal ambik gambar. kalau ambil gambar outdoor banyakkan guna natural lighting (tutup flash). pastikan white balance (WB) set pada presets seperti Shade, Tungsten light, Fluorescent, Cloudy, Flash, Daylight - bergantung pada situasi masa ambil gambar. Boleh cuba mana2 preset sampai dapat gambar yg menepati kehendak hati. kalau semua ni diambil kira, kerja post-production (editing) boleh dikurangkan. :)

3E said...

kak mynn,
u guna dslr maunal punya option 'kan bukan auto right....
sure la ni dok kemaruk nak amik gambar ja 'kan...sbb nak polish skill.

lemongrass said...

Aida,
I jegil aje biji mata kat diaorang, hahaha ;-)

SJB,
I don't really know how to make the true blue rojak coz no one else eats in here exc me :-). Try finding it in www.myresipi.com .

Rus,
Tak panas ke pergi beach? I memang tak keluar rumah langsung on SUnday tu and semalam cuma keluar bila dah petang.

Kak Ain,
awal2 tak makan nasi tu memang asik teringat aje kat nasi, tp sekarang ni dah ok dah, hehehe...
Kak Ain masak apa aje sekarang?

Zarin,
tu lah kan, dah half way ni, baik lah teruskan sampai sebulan kan, ada gak milestone dia, hahaha..
Miss 10 tu muka tension masa tu sbb kena paksa senyum! :-D

Ain,
Macam mana lah nak kurang kalori dr M'sia tu sbb makan pasta and kentang mcm tak hingat dunia, melantak abis. Tu yg I tak kurus2 walaupun tak makan nasi, hehehe

Comeybelako,
I nasi aje yg tak makan, yang lain melantak abis..Tu yg tak selim melim lagi, hehehe

Unsunghero,
thanks ye for the tip. We all belajar gak hari tu about WB but totally forgot about it bila tengah nak ambik gambar. Now you've reminded me, I'll use it after this :-)

Asilah,
Iye lah tu, sebab guna manual tu yang lambat sgt nak ambik gambar sebab nak make sure semua condition perfect, hehehe

azieazah said...

wow! pasta tu sedap laaaa....

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Tak pe LG, mogok2 pun they are still soooo.... adorable!

One question, tak makan nasi for a month? Then? Maksudnya dah tak ada bet lagi ke? Sibukkan I ni? Seronok sangat dengan bet you both tu!

lemongrass said...

Kak Azie,
kat rumah ni memang pasta tu dah jadi makanan ruji tu yg memang sentiasa ada aje sos pakcik Leggo kat dlm pantry :-).

Mia's Mom,
Salam... Bet still on lagi sbb dua2 masih tak mengaku kalah :-). But The Other Half lah yg kata nak cukupkan sebulan which means dia dah nak mengaku kalah ke you think? hehehehe

my little family said...

LG, kami pulak dah lama xpost n3 menu mlm2..nk bt camner..asyik tapau je dr kedai xpun msk yg sama jekk..sampai kamera pun xmau snap dah menu kami..hahaha

klu MA 20 ari xmkn nasi..kompom kurus dah..hahaha

Ayu said...

salam kak...

pekabo? uuiikksss...masih b'tahan lg akak ye.ni dah timbang berat ke lom? klu mkin turun...caya la! chaiyok! chaiyok!