Saturday, 2 January 2010

Utter stupidity

On Thursday hari tu, on the way to KLIA from MidValley, we went thru Sg. Besi and then onto the PLUS highway (tak silap I lah). We saw from far, this biggish group of motorcyclists riding motor kapcai and they were all over the lanes, from the left to the right lanes all hogged by them. At first, we all cuma a bit annoyed sebab kalau setakat naik motor kapcai aje, tak payah lah sampai riding on the right lane sebab macam mana lah kereta2 yang laju2 tu nak memecut ye tak :-). But then, suddenly we were so stunned and amazed sampai terbeliak biji mata when they started doing this….

 

DSCF7769

DSCF7771

What do you think is wrong with the above pictures???????

What amazes me still until now is the sheer stupidity of these motorcyclists. Obviously they think they are cats who have 9 lives since they are not worried to lose this one! He was not the only one who did this, ada ramai lagi yang perasan ada 9 nyawa jugak! That day, so many cars had to brake suddenly at a speed of 110km/hr sebab these motorcyclists just swerved onto the cars’ lanes without even bothering to look and check their blind spots. I tau lah yang diaorang ingat cermin motorsikal tu kegunaan nya cuma untuk membetulkan and meng adjust rambut macho diaorang tu!!!

And then, the ‘marshall’ yang pakai jaket oren tu who I guess was supposed to be their leader or their guide completely ignored their antics. He was ‘oblivious’ to the carry ons that were happening around him.This motorcyclist was swerving from one lane to the next and you could see that he wasn’t that stable on the bike. Memang saje menempah maut betul lah! Taulah yang ajal maut di tangan Tuhan tapi buat apa nak mengundang masalah kan. Kalau dia aje yang mati takpe, less 1 idiot on the road, tapi kesian lah kat kereta or lori or bas yang melanggar dia sebab memang tak dapat nak elak langsung dari langgar motosikal dia ni kan! Trauma abis orang yang melanggar dia tu nanti. Pastu, kalau tak terus mati, tapi cedera parah sampai paralysed and became quadriplegic, sian kat family dia yang kena look after him for the rest of his life.

And the sad bit was, he’s still a P-plater so obviously still very very young. And yang lagi menyakitkan jiwa, all these idiots are Malays! Bangsa lain tak sebodoh macam ni I think. Apa nak jadi dengan bangsa I ni, sigh……….

Anyway, enough of them and their stupidity….

We spent the whole morning today shopping for ‘back to school’ stuff. The Little Misses kan will be going to a new school so we’ve got to buy them new school uniforms. Their school t-shirts kena beli kat a special shop sebab nak ada logo sekolah but their shorts and hats and pants boleh beli kat Big W aje. But nak jadi cerita, I had no idea what their hat colour is supposed to be. Puas I google kat net tapi tak jumpa jugak. Last2 I tawakkal aje and beli hats colour blue. Kalau silap, pakai kat rumah aje lah, hehehehehe. And then, we had to buy new school bags for The Little Misses as well sebab last year diaorang pakai bags ada logo sekolah LIC so tak boleh lah nak pakai the same bag kan (buat rugi aje beli bag tu, hehehe). And then last year, they had to wear leather black school shoes but this year, I tak tau what the new school’s policy on shoes is so I just bought them black canvas shoes. Susah jugak kan kalau public schools pun ada macam2 uniforms berbeza2, hehehe…. Itu pun tak habis lagi shopping sebab ada quite a few things on the school’s lists I tak beli lagi. I’ve got to go to Woolridge’s lepas ni to get the rest.

And the rest of the afternoon was spent tidying up the front yard and the back yard and mowing the lawn sebab Monday ni ada house inspection again. Esok I have to spend the whole day cleaning up inside. Luckily our house sitter left the house in good condition so tak lah panic I dibuatnya :-). Bila lah nak duduk rumah sendiri ni ye, hahahahaha…..

Our dinner tonite was western again sebab The Other Half masih lagi kebuluq nak makan western food. I made baked canneloni for The Other Half (but Miss 6 yang makan half of it, hehehe) and we had pasta with meatballs and bolognese sauce and cheese sauce.

DSCF7783

DSCF7780

The Other Half said, “I really really love your cooking. I’m quite happy not to ever eat out again!” Wakakakakakaka…. Memang kebulur betul my hubby tu. Baked canneloni pun bagi dia dah sedap gilers :-D. I guess after being married to him for quite a long time, I usually know what he likes to eat and what he does not like (anything with loads of cheese will be his favourites :-)). Cuma sama ada I malas atau tak aje nak masak his favourite food, hehehehe….

21 comments:

ati_emylia said...

k.min,
yg merempit2 tu memang semuanya bangsa M...kalo yg memandu laju n melulu tu barulh ade cha ya nu alif n kaf lam ya nga....tak pernah serik pun dia org nih...masa jd majistret dulu ada parents yg sampai pinjam kat ceti nak jamin his sons (4 org)..semua kesalahan sama...tgkap je masa lain2...sampai d father kene stroke..yg geram tuh bila dh jamin..anak yg tua tu kene tgkap lagi merempit dgn wife yg baru lps bersalin kat belakang...otw balik dari spital....tak dak akai langsung

Ray said...

Kak LG,

These mat rempits memang a menace to the society. Kalau kat jalan and then diorang ada kat situ beranai2 memang kecut perut bawak kereta. Kita pulak yg nak kena jaga diorang. If we as much as honking at them, kalau nasib malang memang kena aim diorang la, either they will try to provoke you or worse, carik pasal...Tak tau la apa nak jadi dengan anak bangsa sendiri kan?Yg jahat2 tu orang kita jugak. Nak ditolong taknak, nak nasihatkan mak bapak pun sama ego tinggi taknak dibantu. It's really a vicious cycle la...*sigh*

zailamohamad said...

Kak Min, nak resepi baked canneloni & what's the different between this & lasagna??nampak cam same aje?? maklumlah zaila masih baru lagi dalam dunia western foods ni..hihihi..tunjuk ajarku sifu!!

Aida Rezuan said...

LG,

Hmm tuh la kan. Mmg kita patutnye berbangga dgn bangsa sendiri.. tp at the same time, rasa sedih and segan dengan tingkahlaku bdk2 gitu. Kalo kita pon segan.. bila bangsa2 lain tgk.. lagik la bertambah segan kita jd nye.

*Marathon western menu sungguh nih! :D Looks great!

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Hmmmph... these kind of antics memang menyakitkan perasaan dan menghibakan bangsa, kan? But, then again I think they chosed the wrong priority in life. Once when we were on our way to Taman Negara Kuala Koh in Kelantan, we faced almost the same situation - a group of young motorcyclists were dangerously outdoing each other (somewhere between Gua Musang to Felda Aring). The sad thing is two weeks after that there was a news in the paper that a young motorcyclists died while racing illegally at that area - Not sure whether it is one of them!

So, the term starts in January in Australia? Here it starts in August. But currently school is closed until January 5th. BTW, can't the assistant at the shop help with the right colors? Kesian you kalau tersalah. From experience it doesn't come cheap.

yellowrose said...

salam dari joden kak..terokny mat rempit tuh..adoi..xpenah nmpk dpn mate sndrik..cam xcaye tgk gmba akk tuh..neway best bace ur blog.stp gmba mknn nmpk sdappppp..meleleh..nak tau resepi cheese sauce tuh boleh x?

3E said...

Kak Mynn,
I dah letih dan puas tengok aksi2 yang haram tu...ada tu siap accident lagi dah pecah pecah lagi...that accident mmg berlaku depan mata we all..n fyi, everday dan every second kat malaya ni ada accident. Namanya penduduk malaya yang berhemah tapi bila kat jalanraya...hilang hemahnya.
Sedih 'kan bila kita tgk...semua yg buat aksi2 tu adalah anak melayu..bangsa2 lain tak buat pun...nape la diaorg ni tak sedar2 lagi...ish ish ish....

Ho Ho Ho said...

Hiya,
wrt to your previous entry ~pokok kunyit... thanks for the info.. I would have 'bin' them after this summer...

Puteri said...

Buat tatapan semua pembaca:

It is always incredible to see others in passing ranting tend to forget their origin their foundation. In referring to Malays as idiots; it is in truth one finger pointing away from you while three others points back at you permanently. It is hard to believe such notion of supremacy, seeing homeless drunkards welcoming their new year in larger Australia, when here we have one trying to imitate the colonialist frames of past. But it is indeed imitation as the sincerest form of flattery it appears. Flatter them all you want and could, three fingers still points back at you for good, for life. I am sorry for you.

Secara sadisnya dapat diperhatikan dalam penulisan sesetengah individu, sindrom kacang lupakan kulit dan kaduk naik junjung. Hakikatnya hanya 1 jari sahaja yang termampu menunding dalam sebarang tuduhan manakala 3 lagi tetap akur menunding semula kepada diri penuduh sendiri. Adakah bangsa Melayu bahlul (idiot) seperti tuduhan anda? Ataupun anda yang menuduh sebegitu kerana masih terbelenggu di bawah tempurung ilusi warisan penjajahan minda buatan anda sendiri jauh di bumi Australia? Adakah Puan pasti 100% mereka ini Melayu? Bukan Serani? Bukan keturunan Chindian? Apakah modus kajian Puan dalam tuduhan ini? Berpandukan statistik? Berpandukan fakta prima seperti meminta lihat kad pengenalan mereka? Ataupun sandaran Puan hanya pada agakan visi, pengaruh emosi/media ataupun juga daripada rasa rendah diri Puan kepada bangsa Puan sendiri? Di manakah kredibiliti penuduh itu sendiri jika beliau juga adalah Melayu yang menghentam kromok bangsanya sendiri?

Sama-sama kita tenung sindrom “sang ketam yang mengajar anak berjalan betul”.

Salam simpati Puan.

lemongrass said...

Ati,
memang lah kan, that's from my perception as well. Kesian nya kat the parents kan kena jumpa cheti utk pinjam duit and yet anak2 dia still tak sedar2, sedih dengar...

Ray,
Tu lah, kalau we all terlanggar diaorang hari tu due to their stupidity not ours, memang dah sahih2 we all akan dikerjakan dek kawan2 diaorang.


Zaila,
cannelloni ni bentuk tubes, lasagna pulak bentuk sheets tapi kiranya pasta gak so rasa dia sama aje, hehehe. Cannelloni ni kalau nak masak kena letak filling dlm tube tu,apa2 filling pun boleh, pastu curah kuah pasta or cheese sauce and masak mcm lasagna. Ada banyak resipi utk cannelloni ni, you try pergi www.taste.com.au

Aida,
Memang kita bangga dgn bangsa kita tp bila bangsa kita buat benda2 teruk mcm ni, memang malu gak..

Mia's mom,
tu lah kan, kita ni sedih sbb obviously diaorang nampak sgt mcm tak sayang nyawa kan. Parents diaorang jugak yg sedih bagai nak giler bila diaorang mati sbb racing.
School term kat sini start on 1st Feb tapi diaorang selalunya buat 'Back to School' sale early Jan tu yang memborong semalam, hehehe.I pergi Big W aje which is a bit like Jusco so memang diaorang tak tau lah about the uniforms. I'm going to the uniform shop this week to buy their dresses and tops :-).

Yellowrose,
salam singgah ke blog I fr Jordan :-). I ada letak recipe cheese sauce tp you kena pandai2 korek kat shortcut 'recipes'. Rasanya kat recipe macaroni bake kot.

Asilah,
tu yang sedih nya sbb anak bangsa kita sendiri.Padahal kerajaan dah buat mcm2 cara bagi diaorang sedar tp masih ramai yg tak sedar.

Ho ho ho,
that's ok.It'll take a few years to get a good crop. Hope it goes well for you.

Puteri,
You really made me laugh. You are hilarious!

ati_emylia said...

k.min,
lama tak dengar org panggil "ati" hehehehhe....

-emy-

lemongrass said...

Emy,
Oops, hehehe

Mat Gebu said...

salam LG...
Mana2 di Mesia ni mat rempit bersepah, tak kira di kampungggg (tempat i lah tu, sebab very the ulu)..., pekan kecil, bandar besar dan metropolitan... Tapi hakikatnya mereka "kebanyakkan" berbangsa melayu... Biasa lah depa kan dari keturunan knight and warrior!..jadi very the berani mati katak!!... Selain berlagak ngeri ala2 superman (dah tau melayu tapi dok bingai ikut warrior org putih.....pehal kan?)..ada juga yg buat aksi ala2 gajah sarkas....Bila dah xciden dan mati, satu hal lagi, tapi kan kalau mat rempit, mati xsiden org tak berapa nak heran sebab apa, depa ni mmg dah sign surat perjanjian sebelum join the merempit's group... Lepas ni tatau sapa pulak khutbah i kat sini...

lemongrass said...

Salam Cik Mat,
wehehehe... gelak betul baca 'luahan hati' Cik Mat. But memang dah ramai yg arif kan, even kerajaan pun kata yang Mat Rempit ni memang mostly/majority dia Melayu lah. Cucu cicit Hang Tuah dgn Hang Jebat tu yang berani mati kan :-). Dia ikut Suparman lah, bukan Superman, hehehe.
Budak Puteri tu memang sentiasa berkhutbah kat blog I sbb dia kesian tengok I yang kahwin Mat Saleh and terdampar kat negeri Mat Saleh ni, wakakaka....

zailamohamad said...

Saya tak faham pon apa maksud sang puteri tulis komen tu panjang2??
btw, thanks for the explanation bout cannelloni tu ya

Mira Marlena said...

Salam kak....dah selamat sampai umah ya?alhamdulillah... sempat lagi memasak dan mengemas tu!!!! tabikkkkkkkk!!!!!! kalau I maunya bantai tido at least 2 hari baru bangun kot! ekekek

hahah...tu dia....merempit kat jalan dah jadi perkara normal la bagi budak2 Melayu nih...kalau nak merempit pegi la kat litar F1 ke masuk motor cross GP ke at least boleh la buat nama dapat duit!!! ni kalau merempit kat jalan kalau tak mati kodok hilang tangan ke kaki ke... time tu baru ingat mak bapak!!! tulah...Allah bagi otak taknak gunakan...

Merempit melayu,bercerai berai pun ramai melayu ntah hapa nak jadik la bangsa Melayu nih...
tapi diingatkan bukan semua ya!!!! BUKAN SEMUA...kang jangan lak lepas ni ada komen2 sinis cakap yg I ni racist plak!!!!
Ampun kak Min kalau tersalah bahasa!!! :)

Ayu said...

salam k.min...

hm...klu citer psl mat rempit ni,ayu nyaris2 jd mangsa kena langgar dgn depa.3 motor kesemuanya.masa tu ayu nak lintas jln kat zebra crossing.mmg keta seme dah berenti tp hat motor ni pi pecut smpaikan tak nampak ayu yg tgh melintas.last2 depa brek mengejut....tul2 kat depan,blkg n sisi ayu!!! ayu mmg dah t'kedu giler time tu.rasanya masa tu seme mata pandang arah ayu sbb mmg kuat bunyi breknya.dah yg paling sedih...penunggangnya bangsa kita n tak mintak maaf pun kat ayu...:(

lemongrass said...

Zaila,
Tuan Puteri tu saje je nak melepaskan perasaan dia kat blog I, hehehe

Mira,
I pun memang hajat hati nak tido aje lepas sampai sini tp disebabkan ada 4 perut yg nak di isi pastu inspection pulak, terpaksa lah 'gagahkan' jugak diri ini, hehehe
Tu lah kan, kalau Mat2 Rempit ni merempit kat litar, dapat jugak duit.Kalau dia mati pun, Mak Bapak dpt jugak duit. Ini klu merempit kat jalan raya, mati katak aje!
Memang mostly Melayu yg buat ni tapi bila kita kata Melayu, adalah 2-3 Melayu ni yang terus melenting sbb tak nak mengaku kan!
Tu yg I buat tak layan aje, malas I, hehehe...

Ayu,
Kalau I jadi you pun, dah terkedu kat situ jugak sbb terkejut giler. Punyalah kurang adab nya motorcyclists tu, nak keluar suara mintak maaf pun tak boleh?

iaaini said...

LG,
your food look yummy! Sedapnya. My kids sure suka coz they love anything with cheese. I tak pernah tengok rupa canneloni. Tak taulah kat Msia ada jual tak. Kalau you ada masa, ambil lah gambar canneloni, teringin nak tengok. Ini gara2 malas nak cari dlm internet. hehehe

Happy New Year to you!

p/s: Pokok kunyit & serai, you bawak dari Msia ke? Senang pulak bawak masuk ke Australia. I bawak halia ke Australia pun kena buang. I rasa NZ lebih senang sikit nak bawak masuk barang makanan, tak strict macam Australia.

-An

Wangi74 said...

Selalu yang buat kerja sia-sia memang bebudak kita pun.Yang hisap dadah tu pun ramai bebudak kita.

Tapi I can understand apa yang puteri cakap kadang-kadang tu sedih gaklah..kalau apa-apa sure melayu jek..mungkin kita boleh cakap segelintir anak-anak melayu...tapi kalau cakap 'malays' tu macam semualah pulakkan.

Bagus juga puteri ni ada semangat patriotik bukan semua orang melayu sekarang yang membela melayu sensitive cakap pasal melayu..lama-lama melayu ni pun hilanglah kalau dah takde siapa yang sensitive.

Bangsa lain pun ada jugak bodohnya..cuma bodoh diaorang kita tak nampak adakah sebab kita ni bangsa melayu bodoh tak tahu menilai kebodohan bangsa lain?.

Anyway,my 2cents

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇