Friday, 29 January 2010

Friday and finally…..

I nak tunjuk kat you a few photos…

IMG_1531

IMG_1540

Resipi ayam goreng berempah ni boleh dapat kat rumah Love. Dia ni memang pandai masak ayam, macam2 resipi dia ada :-)

IMG_1542

Ini pulak daging prune. Kalau nak resipi boleh pergi rumah Kak Liza yang memang terer masak segala macam dishes and nasi!

You rasa lah kan, apasal I masak segala macam lauk ni ye? Sebabnya…..

                                              *

                                              *

                                              *

                                              *

                                              *

 

IMG_1546

Nak makan dengan ini, hehehehe…. Finally….. bersua juga kita akhirnya ye dengan butiran beras ni, hahahaha

Malam tadi sebelum nak tidur, I asked The Other Half, “Do you want rice for dinner tomorrow nite?” His answer was “Oh well, why not! It’s been 4 weeks now and I feel like having rice.” I was like, whoa!!! He’s agreed to having rice which means….. Yeahhhhhhhh, hidup anak Jawa, kita menang!!!!! Muahahahaha….

Actually I ‘threatened’ The Other Half yang kalau dia tak mengaku kalah, I won’t cook nice delicious western food for him anymore, hikhikhikhik.. So, dia pun dengan segera nya lah conceded defeat to this anak Jawa sebab nak continue makan delicious western food cooked by me, wehehehe. Takde lah, yang sebnar benarnya he’s just being a gentleman letting the lady wins :-D.

But masa I tengah served dinner tadi, The Little Misses were so shocked to see rice being served. Miss 6 terus tanya, “I thought you guys are not eating rice ever?” Hehehehe.. And then, Miss 10 makan beria, habis 1 pinggan without any complaints and Miss 6 siap bertambah lagi, wakakakaka. SIan betul anak2 I ni kan, rindu banget kat nasi :-D.

But, I’m feeling a bit sick now sebab bila dah sebulan tak makan nasi and suddenly makan macam there’s no tomorrow, perut I rasa sendat semacam and rasa sebu and rasa pening aje.

Apa lah I ni, padan muka! Hehehe…

Tu lah, lain kali buat lagi kerja tak berfaedah ni, hah, kan dah sakit, hikhikhikhik……

31 comments:

Rahmath @Anak_Mami said...

Congrats...hidup anak Jawa ! Amboi , masakan yg sungguh menggiurkan..kalah masakan mamak tengok beriani you. Good for you guys..masing2 enjoy sakan sampai ada yg sebu..ha..ha..ha..Jangan tunggu lama2 for yr next plate of rice tau!

My Life My World said...

Hahahahahha ... I gelak sorang sorang baca post U LG. Dan akhirnya.... anak jawa menang.Hip Hip Horay :)

Bukan main sodap lagi lauk U meraikan kemenangan yer. Dah meleleh air liur I ni hah. (sambil menjilat bibir) Mesti tidur lena la malam nanti kan kan kan.

mami said...

Lawak la kak LG nih..saya pun tersengih sensorang depan computer baca your entry..muahahaha..last2 dpt jugak nikmat nasik ye..tula orang kata 'berkat hari jumaat'..congrats atas kemenangan anda!

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Hehehe...! Menang akhirnya!!! Tahniah :-D And TOH is a gentleman. Opps.... tak jadi raikan dengan nasi itik, ya? Anyway, nasi tu nampak special. Nasi apa ya? Buat I lapar je la... I pun nak cari nasilah kejap lagi (dah pukul 11.40 malam kat sini). Petang tadi my husband masak nasi pilao. Tapi main tipu sikit. Dia masukkan ayam yang lebih I masak semalam (ayam goreng berempah) dalam nasi tu.

Happy weekends LG! :-D Apalah agaknya projek photography you esok, ya?

mohdandmeriam said...

salam lg, akhirnya anak jawa juga yg menang.tahniah. your toh is such a gentleman letting the beloved wife wins.cinta sejati tu min.
kesian anak2 you beria makan nasi.baguslah tak jauh dengan kejawaan mereka. tapi lg, sedap betul lauk2 tu, macam mana tak bertambah kan.

Jamie said...

Tahniah! Hidup anak Jawa! hehehehe.. akhirnya menang juga K.LG. Sedapnya nampak nasi and all the lauk pauk tu. Saya berangan tak mau makan nasi tapi sampai sekarang lum tercapai lagi.. bagi tips sket..

Jue Fauzi said...

:) Your hubby amek hati ye kasi menang?hehehe..after all you are the cook kan?tahniah ye..sedap je tengok lauk pauk tu..tambah dgn teknik pencahayaan yg bagus ..pergh..hehehe.

lemongrass said...

Rahmath,
hahahaha...tu lah you. You should have seen Zahra makan malam tadi, memang nampak mcm budak2 kebulur..Sian dia, hehehehe...
Tapi dia ok aje, I yg senak tengok dia makan :-D

Kak Acik,
Hidup Jawa!!!!! Wakakakakaka..
Masa makan nasi tu, rasa mcm lain aje sbb dah lama kan tak jumpa nasi, hehehe


Mami,
Muahahahaha... Malam Jumaat memang banyak berkat termasuk dapat pujuk hubby suruh mengaku kalah :-D

Mia's Mom,
Salam...
Tak jadi buat nasi itik sbb I tak sempat pergi kedai beli itik, it was too hot yesterday nak keluar :-). So, masak guna apa aje yg ada kat rumah, hehehe..
How's the nasi pilau cheat?Terer gak your hubby masak benda2 mcm tu, my hubby nak masak nasi pun tak tau, hikhikhik...
Are you going anywhere this wknd?

Auntie Meriam,
Jawa world! Hikhikhik...
My hubby tu dah sebulan tak makan nasi, baru jadi gentleman sbb memang dia pun dah teringin sebenarnya.
Tu lah kan, kesian kat budak2 tu sbb kelaparan nasi dah sebulan :-)

Jamie,
I senang sikit tak makan nasi sbb TOH tak kisah tak makan nasi, tu yg boleh join dia :-).
tapi kalau your hubby jenis yg suka makan nasi, susah lah sikit nak buat, hehehehe

Jue,
DIa takut kalau dia tak mengaku kalah, I tak kan masakkan dia dishes yang sedap2, hikhikhik...

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak! Hru all doing there? Wow sedapnya ur dishes! Memang grand opening tu! Hahaha!
Tks 4 trying the chicken, hope U alls liked it.

Ur Other Half is truly a gentleman! Salute! ;)

CT Delima said...

LG... i miss U. sori k.ct jrg nak on9 dear. minggu lepas pun balik kg kat JB coz ayahanda meninggal. jadi nya kurang nak on9 sekarang ni.

Apa pun k.ct tertarik baca entri LG ni, senyum sorang2 hehehe. bagi kita lah kan kalau duk kat M'sia ni kalau satu hari x jumpa nasi harus pengsan kot. Kalau kat kg2 lagi ler, nasi adalah makanan utama dan semestinya coz mereka sume nak turun ke sawah dan nak menoreh.perlukan tenaga yang cukup. Apa pun sedap sangat2 tgk hidangan ni LG.

Watierman, rmanbkr said...

Min dah okay ke??? Bila sendah macam tu baring2 golek2..kuak lentang lebih kurang....pejam lelap jap...bangun dah boleh tambah sepinggan lagi kot!!!hehehehe....memang mengancam nampak presentation Min tu....Akak yg tak makan ayam pun rasa nak join sekali ni...

Azita Zain said...

FINALLY!!!!! jumpa gak nasi akhirnya. u beat ngan TOH, anak2 yg jd mangsa x dpt mkn nasi. tu sbb LMs mkn beria2 sgt...

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

InsyaAllah, kalau tak sejuk sangat pagi ni nak pergi St Andrews. Hajat di hati nak juga pergi Carboot kat Errol this Sunday tapi memandangkan cuaca sejuk dan berangin, tak jadilah kut.

Anyway, Happy Berhari Sabtu & Ahad :D

Aida Rezuan said...

LG,

Waaaaaaah! Dah makan nasik la nih ek? Kenduri sungguh la tuh, sampai kenyang bebenor. Hehe.

fmina08 said...

mbakyu min!!! SYABAS WONG JOWO!!!! walah2..masak'ne lah kue karo bojomu.. wes sebulan orak mangan segho.. penaklo pangananne kuwi.. njaluk sitik lah..heeeeeeeeee..
iki wes mentong urong ki???

lemongrass said...

Love,
everyone loved the chickens but I kurangkan the chilli sbb the kids tak mkn pedas. Next time I goreng ayam, I kena buat that one again,hehe

Kak CT,
We all ni jenis yg duduk aje and tak guna bnyk tenaga tu yg kalau tak makan nasi pun takpe, hehehe

Kak Watie,
Sendat sampai ke malam you, hikhikhik. Tu lah penangan dah lama tak mkn nasi,tetiba sumbat bnyk2, mau nya tak sendat :-D.

Kak Ita,
tu lah kan, kesian diaorang, hikhikhik.. Takpe, skrg boleh dah masak nasi seminggu sekali :-)

Mia's mom,
I used to go to Sunday market (which is like carboot sale) most weeks tapi sekarang dah malas nak keluar rumah pagi2 to get the best bargains, hehehe

Aida,
Kalah orang kenduri you, ni kira orang kebulur lah, hahahaha

Mbakyu Mina,
Seneng hati aku wes menang. Orak susah2 arek masak keh panganan western dino dino, hikhikhik..
Aku wes mentong, wes kenyang iki :-P

ain said...

congrats!!! bertahan sampai sebulan tak mkn nasi. sekali celebrate..ha kauuuu...mcm2 lauk ada, semuanya yummy yummy!!!!!

Ayu said...

yihahhhhh!!! idup ank jawa! idup ank jawa!!!! ayu pun ank jawa gak..tp jawa murtad la.hahahhahha...

kak...t'kial2 ayu nak paham ayat fmina n jwpan akak pd dia.yg ayu tau...wes mangan...turu...ngombe n simple words la.klu dgr abah n atuk ayu borak,mmg ayu tokleh join la.hehehe...pape pun menu akak always look tempting 2 me.peace!!!

rainoserez said...

sedap lazatnyaaa lauk..!! saya kat malaysia ni pon tak dak lauk sedap cam tu.. ahaks!

Syuhada Kamal said...

terkejut perut akak tu tetiba dapat nasi..tu yg semacam je rase..hehe.anyway congrats coz berjaya menang the bet!! heheh

yellowrose said...

wah2 kakkk!!!!!hebat kannnnn smpai sebulan tak makan nasi lgsg!!!tahniah2!!idop anak jawe!keh3..
saye plg lame pnh xmkn nasi seminggu jek..

sarah kalam said...

ahhh...finally,the moment of glory kan kak lg...
congrate..

lemongrass said...

Kak Ain,
memang buruk perangai betul kan, sekali celebrate, mcm nak sambut raya aje, hahahaha....

Ayu,
Kalau Mak akak baca/dengar cakap jawa akak, memang dia akan gelak kan sbb terkial2, hehehe..
Akak pun kena fikir banyak kali baru boleh ingat the jawa words.
Ayu paham tak kalau dengar atuk n ayah Ayu borak?


Rainoserez,
Sekali sekala makan nasi kan, tu yg masak mcm nak kenduri, hahaha

Syuhada,
tu lah, sebulan tak makan nasi, tetiba makan sampai 2 pinggan, mau nya tak cramped terus perut tu, hehehe

Yellowrose,
kat rumah ni, seminggu tak makan nasi tu biasalah, tapi sebulan tu memang tak pernah we all buat. Tu yg sampai termimpi2 makan nasi sbb gian sgt2, hehehe...

Sarah,
Hikhikhik.... finally berakhir juga the bet :-D

SJB said...

Akhirnya menang juga heheh.

Adnazthie said...

LG you memang Jaworld bak kata Mawi..kenal ke

Kniedaz said...

nice dishes to celebrate ur victory..yippie!!

AbbotCottage said...

i've told you!!! Kak Min, lenkali jgn pulun abis-abisan nasik tu, hongeh hata org N9. Congrats!! Idup anak Jawa! idup anak jawa!!..kekembang idung ni dahh..ekekeke

lemongrass said...

Abbot,
orang tamak dah lama tak jumpa nasi, tu yg melantak abis2an, hehehe...

hanieliza said...

Finally..u dapat jugak masak nasi..
weldone....
anyway..akak bukanlah terror bebenor masak dek non weyyyy...
kakliza acah jer pandai masak tu...tapi yang benor-benornya bukanlah terrorist sangat....
n TQ sbb sudi try masak daging prune akak tu..
dah lama akak tak masak..terliur pulak la...

lemongrass said...

Kak Liza,
tu lah, saje je cari pasal tak makan nasi sebulan, hehehe
Sape kata Kak Liza tak terer masak tu!!! Kalau I pergi blog Kak Lize, memang tetiba rasa mcm nak masak segala mcm benda aje sbb teruja sungguh tengok food kat situ :-)

日月神教-任我行 said...
This comment has been removed by a blog administrator.