Tuesday, 31 August 2010

Selamat Hari Merdeka and Ayam Penyet

First of all….

SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN YG KE 53 UNTUK NEGARA MALAYSIA DAN SEMUA RAKYAT MALAYSIA TAK KIRA DI MANA JUA ANDA BERADA (that includes me and Miss 11 :-)).

I hope tak ramai lah yang pengsan nanti sebab kena berarak/berpanas terik di bulan puasa or have they scaled the perarakan and celebration down a bit? Agaknya, rasa2nya tahun depan Merdeka jatuh sama hari tak dengan Raya? Double celebration lah macam tu ye, pagi2 pergi masjid solat raya pastu terus berarak kat padang, then baru lah boleh pergi jamuan Raya :-D. Yang bestnya, sudah tentu lah public holidays akan berhari2 lamanya kan!

Tahun ni, we all tak dapat sambut Raya kat Masjid satu family like the previous years :-((. Kalau Raya jatuh hari Jumaat, The Other Half ada lecture pagi tu from 8.30 and no one to cover for him and he can’t just change the timetable. I tak berani nak drive to Rockingham Mosque just with the kids pagi2 morning tu. Dah lah that’s the best Masjid to go to for Raya. The Little Misses and I might have to go to a nearer masjid lah (tapi tak dapat lah merasa juadah Raya yang bermacam2 and sedap2 macam kat Rockingham tu, hehehe). Oh well, that’s the joy of living here, you just have to adapt and make the most of it.

Takpe, I’ll make do by having a wonderful open house the next day or the day after, OK tak macam tu? ;-D.

Malam tadi, for dinner I made a special nasi ayam. Percaya tak kalau I kata yang I tak pernah in my life makan ayam penyet yang so fofular nowadays? Masa we all balik M’sia bulan 12 lepas, we didn’t have time to try all the food and nasi ayam penyet ni wasn’t even on the list of things to try. But bila balik sini again, all the blogs yang I singgah mesti akan ada N3 regarding ayam penyet ni and how sedap it is.

But biasalah I kan, malas nak buat sebab rasa macam leceh aje, until malam tadi (I was really rajin semalam, hehehe). I memang berhajat nak buat nasi ayam pun but nasi ayam biasa2 tu aje. Then I said to myself, why not buat nasi ayam penyet yang luar biasa ni since everyone’s been raving about it. Bila lagi kan nak join the bandwagon of “people who have eaten nasi ayam penyet”, hahahhaha….

Nasib baik Ijan Finland baik hati sedekahkan recipe dia for me to try. Thanks ye Ijan! And it turned out really sedap especially the ayam goreng (I cuma sempat perap ayam tu about 5 hours aje) and the sambal yang menyengat itu. But I tak letak cili api, I cuma letak 10 biji cili biasa aje pun dah terasa berapi2, hehehe. But The Other Half tak minat sangat sambal tu sebab dia tak biasa makan sambal belacan or yang seangkatan dengan nya itu. But for me, itulah yang made the nasi ayam so special! Kalau takde sambal tu, baik tak payah makan, hikhikhik ;-).

Memang dah lama sangat2 I tak buat nasi ayam ni, so memang melantak sakan lah semalam. The Other Half pun tambah 2 kali sebab dia kata the soup is so nice. And then makan dengan marinated tempe and tahu goreng lagi, lagi lah tak boleh nak stop! :-D

IMG_4954

Tengok lah my pinggan ni, lengkap dengan sambal, sup, tempe and tahu :-). Ayam lagi banyak dari nasi, high protein diet kan, hahaha…

Meh, I tunjuk dekat sikit…

IMG_4957

Baru lah nampak ayam goreng and sambal tu dengan lebih jelas lagi kan! :-D

And I made kuih as well. Sorang cuma boleh makan sebiji aje masa berbuka sebab I tak nak lah perut diaorang kenyang and then dah tak larat nak makan nasi ayam penyet special I ni….

IMG_4951

Breaded frankfurt rolls.

34 comments:

eqbalzack said...

selalu juga eq mkn ayam penyet kat curve...sedap...

azieazah said...

Ayam Penyet yang kalu lagi penyet lagi sedap. hehehehe

Hmmm kuih sorang satu? Tapi ada 5. Sapa agaknya yang makan double? hikhikhik!

lemongrass said...

Eq,
I masa balik M'sia dulu, memang tak terfikir langsung nak cuba makan ayam penyet ni, maybe sbb banyak sgt other food on the list kot :-)

Kak Azie,
Guess lah sape yg makan 2 itu? Miss 6 makan sebiji before makan nasi and sebiji lepas makan nasi! Manalah tak chubby kan, hahaha

JaJa'Z said...

kaka min: jaja pun sokmo dok baca kat blog bloger2 ni dok makan ayam penyet..i always wondering how does it taste...sure sedapppp...sebab kekadang diaorang sampai gi makan berulang2...

psstttt..akak ketuk2 tak ayam tu bagi penyettt??

indahhouse said...

Salam kak LG,
Salam merdeka kak. Oh, kat rockingham lagi meriah suasananya? Takpe kak.. Open house pun, menarik bunyinya tu. hihi. Kalu dekat boleh saya bertandang.:D

Breaded frankfurt roll tu guna roti atau doh kak? Terliur bila baca ayam penyet diperap 5 jam. Mesti sedap. Sampai sekarang saya blom rasa nasi ayam penyet yg fofular tu. hehe...

hnyhar said...

selamat menyambut hari kemerdekaan kak LG..

ur ayam penyet looks tempting laa..the same goes to the breaded frankfurt roll..yummy nye..so creative mom.

blu4sky said...

selamat hari merdeka LG... first time i makan ayam penyet masa out station kat sarawak.. mmg sedap especially the sambal..
one thing... sampai skrg i masih musykil naper dipanggil ayam penyek.. ayam tu nak kata di penyek-penyek tak juga..hehehe..

an15 said...

same here, kereta kat rumah dh takleh gerak since kene tepek yellow sticker and owner nak jual as a scrap car je. Tatau la nak g solat raya cmner nnti.

Btw my husband is coming on 3rd day raya, nnti i ajak dia pegi your house k

Ana Suki said...

Selamat Menyambut Hari Merdeka, sis!!!

~uG0giRL~ said...

kak, taun ni m'sia sambut merdeka dlm stadium! xde berarak tengah panas.syok tengok formation ngn lampu warna warni td. u know what, sye yg duk m'sia ni pun xpernah mkn ayam penyet. huhu idung penyet je ada la ahahah

Ratu said...

selamat hari merdeka to u & family... my 3rd son & me sker bawal penyet... d 2nd & hby sker ayam penyet... kalo kite dine out and had d nasi ayam penyets, both sedap! but den in indo rests dey served nasi putih je tau... i tk brape suke, still prefer nasi ayam...

Dinas Aldi said...

Selalu tengok ja restoran ayam penyet kat shopping mall tu tapi tak pernah masuk. macam ni nak kena masuklah nanti, hehe. your nasi ayam looks really nice!

rapheydhillo said...

salam sis LG,
FYI, tahun ni sambutan buat dlm dewan.. so tak le panas sgt kut (agaknya la!!).
BTW, sy pun blm pernah try ayam penyet walaupun dah bertahun dengar org cakap sedap.. must try (or must buy!) one day.
& the breaded frankfurt rolls tu kata sorang seketoi.. tp apasal ada 5.. ni sure reserve utk tukang masak ni..

-dhill-

cik sidah said...

salam merdaka :)

sedapnya nasi ayam penyek tu...teringat yang kat desa pandan....makan dengan nasi and ayam tengah panas is the best part...

Unaizah said...

Memang sedap nasi ayam penyet. Yg paling i suka kat JB kat Restoran Benafe. Kat mana-manapun yg penting sambalnya tu. If sambal power,lagi laju suap nasi putih + ayam + ulaman tu. This year merdeka celebration tak grand pun. No fireworks n no parade tgh panas. Bln posa kan....

Farra Dhelina said...

weee pndai nya sis masak ayam penyet!! yg penting sambal tu kan..

* slmt hr merdeka sis!

Mommy Lily said...

saya kat sini pun tak pernah rasa ayam penyet tu LG. mula2 ingatke ayam tu kena penyek2 sampai leper. hahaha..

but your ayam penyet look mouth watering la

lemongrass said...

Jaja,
tu lah kan, pergi mana2 blog, asik baca N3 yg diaorang gi makan ayam penyet, pastu kata sedap sgt2. Tu yg I pun terus teruja nak try. My ayam dah sedia kala penyet, hahaha

Indah,
Salam. Pergi sambut merdeka tak? :-). You pun belum pernah rasa ayam penyet ni ye? I ingat ramai sgt2 yg dah rasa, hehehe..
Breaded rolls tu I guna roti aje tp I gelek kasi licin, pastu lepas dah salut dgn telur n breadcrumbs, simpan dlm fridge bagi dia melekat kemas. Goreng dia dlm minyak yg sikit aje pun :-)

hnyhar,
Selamat hari kemerdekaan to you too :-).
Masa kat overseas ni lah kena creative bila tekak nak makan macam2 kan :-)

blu4sky,
I rasa kat Sarawak ye yg mula2 femes ayam penyet ni? I pun tak tau apasal dipanggil ayam penyet, but my ayam semlm, memang I tak penyek kan, hehehe

Anis,
Daawa group buat solat raya outdoors kat Centennary Park yg dekat2 dgn Shelley Bridge tu. Bas number 98 (to Fremantle) from Curtin Uni lalu kat depan that park, kalau you nak pergi lah :-).
Boleh aje kalau nak ajak yr hubby dtg my house, tak kisah :-)

Ana,
Same goes to you :-)

UGogirl,
Bagus jugak ye buat kat dlm stadium, boleh pasang aircond full blast, hehehe...
I thought kan 1 m'sia dah rasa ayam penyet tu! ;-D

Ratu,
Kalau pergi restoran Indon kat M'sia tu, diaorang akan hidang ayam penyet with nasi putih lah ye? I pun suka nasi ayam sbb memang ngam lah dgn sambal tu kan :-)

Dinas,
you pun lagi sorang yg tak pernah rasa ayam penyet tu ye? Hahaha. Kiranya bukan I sorang lah ye yg ketinggalan zaman :-D

Dhill,
Ish ish ish, sorang lagi yg tak pernah makan ayam penyet ni! ;-). I pun asik dengar orang cerita kat blog aje pasal ayam, penyet, tu yg kena jugak buat and rasa, hehehe.
1 extra tu dah di makan oleh Miss 6! :-)

Cik Sidah,
Next time i balik M'sia, memang lah kena cuba ayam penyet M'sia style pulak :-)

Unaizah,
Tu lah kan, sambal tu lah yg I rasa memang buat nasi ayam tu betul2 kaw! Laju aje I makan semalam, sambil cedok nasi, sambil cedok sambal, hehehe...

Farra,
bila tekak sudah teringin nak makan, terpaksalah surf the net cari recipe and masak sendiri, hehehe

MommyLily,
you yang slalu pergi jalan jalan cari makan pun tak pernah try ayam penyet ye? :-)

Melatie said...

I tasted twice at sunway pyramid. But me & family cannot take the sambal belacan. to hot for us, ialah suami Ai ni mixed juga. Memang sedap. But I like udang penyet very much. Tp ai kena perabih marinated fried tempe for them. I also tasted the gado-gado and sop ekor. Now they have variety of penyet. bila U balik M,sia nanti g cubalah. The ambience in resto, quite nice, you can even sit down on flour at family/reserved section.

Rashidah Ibrahim said...

Salam LG, sampai gak ayam penyet kat Perth..pernah juga rasa, baru sekali.. di restaurant.. memang sedap, tentu LG masak lagi cedap! nyum, nyum, nyum..

Arash Libra said...

gud job!

kalau kt KL, ayam penyet ria kt Sunway Pyramid...terbaek!!! huhu..kalau balik Msia nt cubalah ek.. :)

zeta said...

Selamat Hari Merdeka Kak..akak yg jauh di sana dah buat,sy yg kat cni xpenah mkn pon lg kaka ayam penyet ni..hehehe :p

ecah said...

Salam

kak..saya peminat baruu..wong jowo gak..

saya kagum gile sbb akak rajinnn banget masak..mesti saya chomey kalau jd anak akak..sedap2 plak tu..

ayam penyet kat sini..saya beli kat Restoren Wong Solo,mmg sedap banget.

Akak buat tu..mak aihhh...marbelesss..sedapnya..

selamat hari merdeka kak,Tahun ni sambutan buat kat dlm Stadium kat Bukit Jalil

[z@ck] said...

alahai..orang OZ pun dah try ayam penyet..org NZ ni blum ada chance nak merasanye..huhuhu

meriahceria said...

sedap nye akak..nasi ayam penyet, faveret saya,

Ayu said...

huhu.....akak dah buat nasi ayam penyet.ayu? lom smpai seru lg.nntila...klu angin rajin dtg buat la kot.tp lps raya la.hahaha....

la ni tgh mood b'kemas.pantang ada cuti...dok operasi umah jela kejenya.alhamdulillah....almost done.tinggal guest room je lom operasi coz kat situ la doknya muffin gunung baju ayu.hehehe...

ain said...

salam min...akak tak pernah lg buat ayam penyet yg fofular ni. makan pernah la!!

PUTUBAMBU said...

ish..sedapnya..!
telan ayaq liuq kita pagi2 ni..

tapikan..kita belum lagi merasa makan ayam penyet dlm bulan ramadhan ni..

sebelum2 ni makan kat the curve je.. mmg sodap..

lemongrass said...

Melatie,
My hubby pun tak suka sgt sambal tu even though he loves hot food. Maybe rasa belacan tu kuat sikit kan.
Next time I kena try buat ikan and seafood penyet lah like they have in M'sia.

Kak Rashidah,
Kat sini maybe ada kot ayam penyet kat restoran indo. Tapi sbb tak pernah rasa kan, tu yg I made it myself first, hehehe

Arash,
Bila balik M'sia, the food list tu slalunya too long, tu yang kadang2 tak sempat nak makan segala benda, hahaha...

Zeta,
I ni teringin nak buat sbb bila pergi blog bnyk2, semua kata dah pernah makan ayam penyet yg sedap sgt2. Nak lah jugak tau kan mcm mana rasa ayam sedap sgt2 ni, hehehe

Ecah,
Salam singgah ke my blog ye :-). I kdg2 aje ada mood rajin ni, slalunya food I semua simple2 and yg senang nak di masak :-).

Zack,
Raya ni kena buat menu nasi ayam penyet lah! hehehe

Julie,
Ramai kan yg minat sgt2 kat nasi ayam penyet ni! First time I rasa ni and memang terus terpikat :-)

Ayu,
Lepas habis kemas rumah Ayu, jomlah dtg sini, tolong I kemas rumah ni pulak!
Kepala skrg tgh serabut sbb tak tau nak kemas mana dulu, hehehe

Kak Ain,
Nak buat nya ni leceh sikit lah for me sbb kena masak and the perap lagi :-). Tapi bila makan, memang sedap, hehehe.

Putubambu,
malam ni, kena makan nasi ayam penyet lah you utk buka puasa, kalau tak, asik meleleh aje air liur tu, hehehe

Zaitun said...

First time kak Zai makan nasi ayam penyet kat Melaka tak berapa sedap,lepas tu cuba kat Kl pula,oklah sedap.

My MAA said...

Salam perkenalan,

Salam Ramadhan/Syawal. Happened to singgah ur blog from my sis punye blog. Akak, I nak tanye betul ke masjid kat rockingham tu the best to go for raya? betulke happening masa raya?....hehehe. i tak penah lg solat kat sana sbb rasa mcm jauh...kat sana community malay ramai ke?

Thakns,
Maz.

My MAA said...

Boleh tak nak mintak resipi nasi ayam penyet tu...tak pernah lagi try buat.

lemongrass said...

Kak Zai,
I tak pernah lagi rasa nasi ayam penyet M'sia but bila blogwalking, semua kata nasi ayam penyet sedap, tu yg terus teruja nak try :-)

Maz,
Salam kenal. Thanks ye sbb sudi singgah my blog.
I suka pergi masjid Rockingham sebab tak susah nak cari parking sbb bnyk tempat boleh nak park keliling2 tu. And then kawasan masjid luas so kalau dtg lambat boleh jugak solat kat halaman dia. Pastu, memang masjid majority melayu sbb khutbah pun in English & Malay, hehehe...
But I like the food the best sbb semua makanan ala2 melayu, terubat rindu nak makan mcm2 pagi Raya, hahaha...
But it's a bit far lah unless memang you duduk area2 situ :-).
You just click on the 'Ijan Finland' tu and it'll take you straight to the recipe ayam penyet.

My MAA said...

Thanks for the info.....mcm excited nak ke sana....bf this pg masjid queess park (masjid turki) sbb dekat ngan rumah...so that day start puasa ikut qariah sini la start on wed...tak sure masjid rockingham akan raya bila ye...
hmmm...dah tgk resipi tu....macam mudah...nnt nak try buat.