Saturday, 28 August 2010

A sneak preview of the house

Hari ni seronok rasa sebab sempat buat 2 jenis biskut raya. Tapi tak boleh tayang sebab memang tak menarik langsung2 rupanya, hehehe. Takpe, I buat untuk makan sendiri so tak lah segan sangat bila nak masuk dalam mulut tu :-). I denagn biskut ni kan, memang tak ngam lah, I suka makan and boleh buat, tapi the end product memang tak menarik di mata :-(. Tu yang I malas buat biskut ni, beli kat kedai lagi best. Sape nak makan biskut Arnotts masa Raya, bolehlah datang rumah I nanti, hahahaha ;-).

Oh ye, ada ramai jugak yang mistook my themed open house tu. Maksud I, I nak masak food berdasarkan apa yang I can find in the freezer and the fridge and the pantry sebelum I kena kosong kan all the fridges and pantries for the move. Bukan I nak hidangkan leftovers, hehehehehe. Dalam freezer I tu still ada macam2, contohnya, frozen berries, cream cheese and shortcrust pastry that I can turn into tarts for the open house, the filo pastry for me to use to make baklava, poloni and loads of cheese I can turn to pizza, all the frozen seafood/crab balls/fish cakes/tofu that I can turn into seafood laksa. Lebih kurang gitu lah kiranya. So, instead of me buying more groceries to make Raya food like rendang, nasi impit, kuah lodeh, ayam masak merah, I can cook my usual western/asian style dishes for the open house. Tepung beras and tepung pulut banyak lagi dalam pantry tu so bolehlah I buat onde2 or tepung pelita kan. Ok tak macam tu, lain dari yang lain kan? :-D.

Kat dalam pantry I tu pun ada bermacam2 tin yang isi nya entah apa2 and ada macam2 spice pastes that I have to use up. Kalau boleh, I nak lah reduce the amount of bahan2 makanan yang the packers have to pack. Malu weh sebab nampak macam I ni hoarder aje sebab segala macam tok nenek bahan ada dalam pantry tu, hehehe. Less things for them to pack, less money for us to pay, betul tak :-D. Kiranya sekarang ni pun I tengah dalam proses mengosongkan pantry lah. Tapi nampak macam masih tak berkurang pulaknya, hehehe…

I nak tunjuk a sneak preview of our new house. Ini gambar yang the real estate agent ambik to show prospective buyers. But I’ll just tunjuk the front and the back aje lah ye sebab gambar2 inside the house still penuh dengan the current owners’ stuff.

new house 1

This is the front lawn. The Other Half dah berangan2 nak tanam pokok buah kat tengah2 lawn tu ganti that lone tree. I think kat tepi rumah tu pokok roses kot yang the current owner tanam. Probably I’ll keep that (if they leave them there lah :-)). But I ni tak reti jaga pokok rose, mau lah semua mati terus bila we all take over nanti, hahahha.

new house 2

Ini the backyard. It’s big enough for our small family. This is big compared to our present backyard yang so tiny! And the best part is, it’s got a vege patch right next to the shed. And I think they’ve planted some fruit trees as well. Bonus for us :-). Nanti my parents datang sini in October, sure diaorang akan happy nak bercucuk tanam dengan cucu2 diaorang tu while Mummy jadi mandur, hikhikhik….

Tak sabar pulak nak pindah bila tengok gambar2 ni :-D.

For Iftar/dinner malam ni, I made sausages with chips and salad and corn. But untuk Miss 6, I buat lamb chop instead of sausages sebab pagi tadi bila I tanya dia nak makan apa for break fast, dia terus kata nak makan lamb, hehehehe. She loves lamb and memang dia makan a lot of the lamb (Daddy ‘terpaksa’ habiskan the rest of her chop, hehehe).

IMG_4920

It’s really good terus makan dinner masa buka tadi, sebab tak lah terover makan kuih muih.

46 comments:

JaJa'Z said...

wah! lawa2 umah tu..jaja suka sangat tengok umah2 kat oversea ni..kan best kalau umah2 kat malaysia ni pun mcm tu..stail tingkat gedabak2...

Flower said...

Nice house. Nanti raya you dah pindah ke belum. Boleh I dpt beraya kat rumah you. I ni pun nak pindah on the 17th Sept. Our 5th pindah, the current owner nak jual rumah. Spt biasa we all belum beli rumah lagi. Belum jatuh cinta lagi. Hb I cerewet sgt. Ada saja yg tak kena.

Sizuka said...

k.min!! cantiknya rumah!! i love it!! lepas ni bila airasia buat RM0 seat, kena beli tiket gi Perth la pulak. hari tu k.min ajak buka pose kat rumah k.min kan? haaa... I'm gonna tunaikan the raincheck soon .. hehehe... berangan la ni :D

Yat Maria said...

LG

it's a beautiful house :)...seronok pat berpindah ke rumah baru, yg tak best nak pi kemas sumer harta karun tu...meh apa2 kat pantry u takmo, kasi kat ai...mixer ke, loyang ka, acuan ka, sumer ai sedia amik...muahhaha..

lemongrass said...

Jaja,
I bila balik Msia, baru tersedar yg rumah kat M'sia design dia lain sikit dr rumah kat sini kan.
Nanti bila I dah pindah, boleh tayang inside pulak kan, hehehe

Nora,
I pun pindah on the same date as you jugak so boleh lah kita pindah sama2, hehehe. i'm still at the old house masa raya nanti :-).
You dah pindah nak 5 kali, we all baru aje first time here! :-)

Shidah,
Boleh aje you nak datang, ada guest bedroom nanti and enough romm for your girls as well :-). Datang lah cuti sekolah nanti :-)

Yat,
wehehehe..... Kalau I bagi you my kitchen gadgets, nanti I yang nangis sebab my kitchen dah bare, hahaha

blu4sky said...

wah..it's a lovely house...best ada big backyard and frontyard... fencing pun tinggi..bestnye bestnye ada privacy..

Dinas Aldi said...

I plak excited terlebih tengok gambar rumah tu! cantik! lepas ni sure dapat tengok gambar kat dalam rumah pulak.

DedOllY said...

Ya Allah k.LG!! besarnye lawn! leh buat swimming pool.. :D
siap ader tools shed. bestnye. :)

an15 said...

that`s really nice.. ada ample space nak golek2 bawah sunshine nanti :)

[z@ck] said...

halaman dah besar..lepas ni senang la nak buat kenduri ke apa..hehehe

Unaizah said...

Salam perkenalan, blogwalking n found your blog. Interesting to read, seronok baca kisah org dok oversea ni. Bestnya nak move to rumah sendiri. Tak kisahla rumah tu kecik ke besar ke, yg penting rumah sendiri. Kalau i sure hari-hari dok berangan nak hias camne, furniture, lawn etc. Yg leceh part packing, angkat n unpacking barang.

lili said...

Nice houselah LG! Kalau macam tu, kak Emily pun nak mengekor Shidah (sizuka) pi Perth! Hehe... itu pun kalau akak rasa muka tak malu! Wakaka!

My Life My World said...

Salam LG ... Cantik cantik cantik ... bakal rumah baru U. I pulak macam tak sempat sempat nak tengok U satu famili pindah :)... kalau boleh nak tolong U pindah, tapi apakan daya kan tangan tak sampai ... hehehehehe

Hanizatul said...

Cantik..guess what..ada sedikit persamaan dgn rumah yg I beli..I nak tunjuk picture but I tak reti mcm mana nk buta..he he he buta IT..soalan ni tak berkaitan la..pokok bunga kertas boleh hidup tak kat sana?

ibu,mommy,mom... said...

Lg,I love your new house.Bestnya,besarnya laman...and I've always admired overseas houses:)I bet you will have a great new memories in that beautiful house:)

aquahartz said...

wah, cun lah ur rumah. besar lawn & backyard, bleh tanam tumbuhan2 berguna so that jimat duit dapur. try tanam bawang & garlic. hehehe. (my cita-cita).
dapur dia open plan ke or sedikit tertutup? i suka rumah yg dapur dia tertutup, senang nak masak best2. i rasa cam kalau open plan lebih risk of bau food travelling to the whole house kan. yet, dapur rumah i yg sedikit tertutup ni makes my kotak mancis house lebih kotak mancis la. haha.

Ann Kay said...
This comment has been removed by the author.
Ann Kay said...

I like it! Front lawn dia luas! Best lah dah ada rumah sendiri LG :)

~KB~ said...

Salam Mynn, Ramadhan Kareem to you & your family... lama tak drop a line or 2 ere... Nway, nice & big house! Big backyard- senang nak buat barbie;)The other half mesti lagi rajin nak tunjuk bakat lepas ni... hehe... Where about this new house?
~U Know Who Am I~

Fiza Nordin said...

nampak mcm selesa je umah tu kak...beshnye...sy yg teruja ni...tak saba nak tgk yg di dalam rumah pulak... upload nnt k ;D

azieazah said...

Tanam bunga, dan kebun sayur..

Home Sweet Home...!
Rumahku Syurgaku...!

lemongrass said...

blu4sky,
rumah kat sini fencing dgn neighbour belakang and sides memang tinggi so ada privacy sikit tp kat depan rumah takde fence langsung, hehehe

Dinas,
I kena ambik gambar masa rumah kosong and masa rumah dah penuh is dgn our stuff :-)

Dedolly,
Nak buat swimming pool, tak larat weh nak jaga. Takpe, letak lawn aje, senang nak bercucuk tanam :-)

Anis,
Boleh I sunbathing kat backyard tu kan sbb fence tinggi so takde sape nak nampak, hahaha ;-)

Zack,
tiap2 wknd boleh buat BBQ ye tak, kahkahkah

Unaizah,
salam singgah to my blog. Memang tak sabar rasanya nak pindah rumah sendiri ni kan :-). Luckily part packing and removal, we all hire removalist co. so tak lah penat mengangkut, hehehe

Kak Emily,
hehehe...boleh lah you join Shidah nanti bila AirAsia buat RM0 sale again kan! :-)

Kak Acik,
Takpe lah, tolong aje I pindah dalam ingatan, hahaha. Tapi lagi best klu ada orang nak tolong I unpack nanti :-)

Hanizatul,
You beli rumah dah siap or still dlm pembinaan? Best kan bila dah boleh nampak the design of our house ni :-).
Pokok bunga kertas boleh hidup kat sini rasanya.

Ibu,
Alhamdulillah, dapat laman yg besar for the girls to run around. Laman skrg ni kecik aje, memang susah diaorang nak main kat luar. Hopefully, we'll enjoy the time there sebab lama nak kena duduk kat situ kan :-).

Aquahartz,
Our Spring time tahun ni memang akan busy dengan bercucuk tanam lah kiranya. Dah terbayang2 segala mcm plants yg we all nak tanam, hehehe.
Dapur rumah ni open plan sbb konon2nya boleh lah borak2 dgn guests sambil memasak :-P

Ann,
Front lawn memang luas but susah nak sunbathing sbb takde privacy fence, hehehhe ;-)

KB,
Salam ramadhan to u as well :-). Rumah ni furhter south from our current house, about 10 minutes away. Memang boleh sgt2 nak berBBQ sambil lepak2 atas rumput, hahaha

Fiza,
Hopefully selesa lah hendaknya sbb nak kena duduk rumah ni bertahun2, hehehe

lemongrass said...

Kak Azie,
I ni dgn pokok bunga, tak ngam betul lah. Slalu mati aje, hehehe. Tapi klu pokok sayur, hidup cantik pulak nya! :-)

Aida Rezuan said...

LG,
Waaaaaah! Cantek dan luas bebenor nampak rupa your new house! *tumpang excited nih!

True, dok terbayang you guys tanam segala pokok kat area luas tuh. Bestnye!

lemongrass said...

Aida,
We all pun terbayang aje segala benda yg nak di tanam but probably bila dah penat kena unpack segala barang, mau tinggal bayang2 aje, hahahha...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Kak LG..

Alhamdulillah.....hopefully this will be the new beginning of clean and tidy pantry...hik3....selalunye Ayu cam tu la...mula2 pindah jer kemas..then few years dah mencari2.."Kat mana loyang lama aku letak dulu tu ha...?" hik...yer lah sbb byk sgt commitmnet kan3....nice house kak....

Note:Good if kak boleh buat...first time masuk rumah nanti, bacakalah Ayat kursi di setiap penjuru rumah kita yg baru duduk tu. Usually 4 penjuru la kan. Insya'allah, Allah swt akan lindung kita dari keburukan dunia n akhrat....Amen..

Rima said...

Congrats.. congrats.. dulu when we hv backyard also we did lots.. dah tu bila rumput tu making tinggi.. rasa macam nak lari masing masing cos malas nak bersih kan hahaha.. then when both malas.. kita terpaksa panggil garderner potong rumput :o)

FazidElias said...

cantik la rumah kak LG. saya pun suke tgk rumah2 kat sini. what I like most is their spacious backyard. congrats kak LG for your new home.

ain said...

wahhh...cantik..cantikkk!!! tanah pun luas. klu tnm pokok bunga byk2 mesti cantik!!

ibh said...

Wahh..luas laman dia..mmg cantik la kalau nak buat projek menanam segala jenis tanaman nih..I suka rumah tu..Eh!..mcm kita lak yg nak pindah..ekekkekeke

iCaLoVeZiE said...

bestnya rumah tu.. kawasan lapang. boleh main kejar-kejar. :D

Madam Sooyaree said...

bestnye, besar sungguh lawn you! my rumah sekangkang anak kera pun tak lepas

ibu,mommy,mom... said...

Tu yang best tu tak sabar rasanya to see nanti bila you've unpacked:)

3AS said...

Design tu typical je Aussie's house..but it's a really nice house.:-)Nampak macam baru siap je. Tak macam ada org dah duduk situ..Which suburb?

FairyLilly said...

LG, bestnya front lawn n backyard luas. Boleh tanam macam2 and nak buat kenduri-kendara pun senang ;). Ada chimney lagi tu..double best ...meaning that ada fireplace/mantel?
Wah, mesti you seronok kan, during winter sitting in wing chair in front of fireplace while reading, sipping your coffee or knitting...macam dlm movie hehehe.
Congratulations...tak sabar nak tengok u hias rumah baru...

Zaitun said...

Cantik rumah baru lg, tanah kat depan dan belakang pun luas sesangat boleh tanam macam2 pokok nanti,selamat berkebun.

lemongrass said...

Ayu,
Waalaikumsalam.
Hahaha...Pantry I memangnya tak pernah tidy. Awal2 tidy sbb takde benda sgt, pastu bila dah sumbat segala macam, terus jadi mcm tongkang pecah :-).
I memang baca ayat Kursi tu klu masuk rumah baru but thanks for the reminder :-)

Rima,
Thanks. Sama lah mcm our old house kat Adelaide dulu. Ada lawn n backyard which kdg2 sampai tak larat tengok the weeds and grass tinggi giler, hehehe...


Fazid,
Thanks. Banyak rumah yg we all tengok, memang ada yg tersangat lah spacious nya backyard dia sampai we all pun terfikir yg gerenti tak boleh nak jaga, hehehe.
But backyard this house I think just nice for us, not that big :-).

Kak Ain,
We all lagi suka tanam pokok yg boleh bagi hasil sbb kalau tanam pokok bunga ni kan, gerenti tak lama jangka hayatnya we all kerjakan, hehehe

Sue,
Awal2 aje agaknya berkobar2 nak tanam macam2. Pastu, bila dah tak larat nak jaga, adalah yg bertukar jadi hutan nanti, hahaha

Ica,
Bole main kejar2 and boleh main basikal :-)

Madam Sooyaree,
Finally after 5 years duduk rumah yg backyard sekangkang kera, baru lah we all dpt pindah rumah yg backyard nya sekangkang gajah :-).

Ibu,
After we all dah baik dr pengsan kepenatan unpacking, baru lah boleh beria2 ambik gambar inside, hehehe

Zuera,
Ha'ah kan, kat Aussie ni memang sepesen aje the house design kan, tak kreatif langsung, hehehe. I think it was built in 2004.

lemongrass said...

FairyLilly,
kalau ramai sedara mara kat sini, boleh lah buat kenduri kendara berBBQ slalu kan sbb boleh letak khemah kat belakang rumah tu, hehehe.
That's not a chimney, itu ducted aircond nya motor :-)

Kak Zai,
Awal2 sure excited sgt2 nak berkebun kan. Pastu, bila dah masuk Winter, terus jadi malas I ni :-)

© Elee Mardiana said...

Nice. I tak suka backyard besar. Kami dua orang memang pemalas sikit. Frontyard kami rajin kemas sebab orang lalu lalang tengok cantiknya lawn dia. Tapi kalau tengok backyard memang pengsan kot orang. He he he... congratulations once again.

lemongrass said...

Elee,
I tak kisah sgt kalau lawn aje sbb boleh nag my hubby suruh mow the lawn, hehehe. I tak larat klu banyak pokok, semak otak I tengok :-)

zeta said...

mesti best parent akak bercucuk tanam nnt..cantik kak umah tu..

SJB said...

I like big lawn too dapat tanam macam macam hehehe.

lemongrass said...

Zeta,
thanks :-). Parents I memang suka bercucuk tanam ni sbb diaorang duk kampung kan so mcm2 lah diaorang tanam.

SJB,
I like big lawn tp kdg2 susah nak jaga especially masa rainy season, the grass so tinggi! :-)

ella said...

best nyer rumah kak myn .. teringat masa kat adelaide dulu. Rumah baru kak myn kat area mana? dekat dgn sekolah anak2 ke ?

lemongrass said...

Ella,
Rumah2 kat OZ ni semua sepesen aje lebih kurang kan reka bentuk nya :-). Kalau ikut OZ, rumah ni jauh lah dgn sekolah the girls, around 10kms mcm tu. Jenuhlah I kena bangunkan diaorang pagi2 pergi sekolah awal sikit :-)

Rashidah Ibrahim said...

Hmm seronoknya dpt banglo berhalaman luas gitu... pun berangan-angan nak yang gitu heh he he... tetapi mana ada yang sama di sini?