Tuesday, 3 August 2010

Innocence lost….

We were watching David Attenborough’s nature show on TV tonite on reptiles when suddenly someone said, “Eugh! Is that where eggs come out from? The bottom?” The other three just giggled and I had to be the one to tell her the truth of where eggs come out from.Then she said, “More euwww! So chicken’s eggs come out from there as well?” And I once again had to be the truth bearer and said, “yes….” Then she said, “Euwwww… I’m not going to eat any more eggs after this!

Kesian dia, selama2 ni dia ingat agaknya eggs tu timbul magically inside the egg cartons kot or factory-made, hahahahaha. What I think is going on is that she knows that she’s been eating chicken eggs so they have to come from chickens, but beyond that, she doesn’t care enough to ask how the eggs come out fo the chicken, hehehe. She probably thought there’s a special hole in the chicken’s body somewhere close to the wings or the tummy where the eggs come out from kan :-D.

Hmmmmm…. do you think I should masak frittata or scrambled eggs esok to see if she will eat it? Kejam betul Mummy dia ni kan, hikhikhik….

The Other Half sighed afterwards saying, “there goes her innocence…….” Muahahahhahaha……

Miss 11 has already lost her ‘innocence’ at school where they have a special class for the Year 6s and Yr 7s to explain abouth the human body and the birds and the bees using terms that they can understand. Phew, lega Makcik, tak payah jenuh susah payah nak explain ke dia, hehehehe.

But after the show, I saw Miss 11 nak bisik2 ke telinga adik dia so probably dia nak cerita pasal tu lah kan :-).

That’s why sometimes I don’t like watching nature shows because  biasalah kan balik2 mesti lah pasal survival, eating, procreation, being born and then dying, hehehehe…..

Nasib baik, she watched it after we’ve had dinner, kalau tak, mau lah terbantut selera dia kan! ;-D.

Malam ni, we had lasagna and salad for dinner. Dah lama jugak I tak buat lasagna ni sebab leceh sikit nak kena buat the meat sauce, then the bechamel sauce and then nak layer the sheets lagi, pastu nak bakar lagi. Bila mood rajin datang, baru lah I buat.

IMG_4629

IMG_4637

Our beef and veges lasagna. I letak mushroom and carrots in it so adalah jugak hidden veges kan.

18 comments:

iCaLoVeZiE said...

Sedapnya... datang sini takde sebut ayat lain. heheheh

somuffins said...

LG
Suka I bila you rasa tertrap, hehe. Jahat kan I?
Anyway, I nak beri 1 tip in case in future you tertrap.. you cakap "that's a good question, let me think about it". Harap ia memberi impak maksimum *sambil senyom melerek*

an15 said...

ahaks...pasni sure lagi byk dapat killer questions from her :P

lemongrass said...

Ica,
Sebijik mcm Miss 6 cakap everytime dia tengok my blog but 'yummy' instead of 'sedap', hehehe

Cik Som,
Yg I tension nya kan, hubby I lah yg tengah tengok citer tu dgn dia, I tgh potong kain sambil tengok citer tu sipi2. Tup2 I yg kena jawab, ciss!!!! hehehehe

An,
Pasni, I nak ban nature shows in this house! hahahahaha....

Dinas Aldi said...

Kahkahkah jangan lupa update hal Miss 6 tu, dia makan ka tidak telur lepas ni!

nj said...

LG...
wait until they know 'where' they actually came out from...hehehe (ke mereka dah tahu?)...kids are like that...curious of many things...

noir said...

your coretan put a smile on me. mmm, if frittata biar the thick one :}

blu4sky said...

wakakakah...nanti tak pasal2 miss 6 dpt nightmare mlm ni...

Diary Kayangan said...

im laughing here la dear.. my sleeping partner memang kalau takde telur kira tak lengkaplah fridge tu, everyday masak telur pun he will be fine, hari ni telur masak lemak, esok masak merah, lusa masak kicap, then sambal telur! kalaulah dia boleh terfikir macam miss6 tu memang bagus sangat2 sis.. hahahaha..
u ni kan dear, nasib baik im about to sleep, so pejam mata jelah makan menu u tu, kalau tak mau ada yg godek2 dapur tu.. hehe..

indahhouse said...

salam kak LG,
senyum saya pagi ni,kak. kesian kat miss 6, it's ok dia ada kakak. biarlah miss 11 terangkan dlm language yg mudah dia fahami. hihihi...

Sally said...

hahahh..sib baik diaorang dah dinner kan..bila cakap pasal telur ayam ni..telur ayam rebus la yg paling tekak dan hidung saya tak boleh terima. Kisahnya masa tgh sedap mkn telur rebus tu my sister ckp.. mkn telur ayam rebus bau pun mcm taik ayam..pastu sejak dia ckp tu saya terus muntah dan tak suka mkn lagi...

MamaTiaMia said...

so cute..kalau masih kecik lagi the more gross lagi dia suka,like my girls kenalah cakap spaghetti sauce blood lagi dia suka,pasta worms..wahh berselera dia:) re: thanks..hopefully the weather will be okay,apa pun mama akan buat excuse jugak untuk pi ZARA carik baju2 in case sejuk..hee..hee:)

kucingorengemok said...

hihi, tu baru cerita telur ayam... at 12 i asked my cousin menstruation keluar dari mana, area no1 ke area no2? never would've thought there's a whole other area there!

Anna Da Lady said...

Salam, Kak LG..itu The Little Misses yang still kid..ini cerita kawan saya yang dah besar panjang macam saya...dia cakap dia taknak dah makan ayam kampong lepas ni..tau sebb ape?sebb saya ajak dia balik kg saya, and at the same time, tok saya waktu tengah mencabut bulu ayam kampong untuk masak sup..lepas dia tau, proses dari awal macammana kita proses ayam kampong tu, terus dia rasa geli..hehe..pdhl, ayam 'pekan/pencen' pun macam tu jugak kan?hehe...

Rini said...

Maybe Kak LG pun dah tau telor kena basuh dulu sebelum digunakan atau baru beli tu basuh b4 masuk dalam freezer. Muslim jika tak basuh dulu telor tu, nanti benak hati pasai ilmu-ilmu agama.
Sebab tu now I'm not order roti canai telor kat kedai mamak. Kengkadang I kuatkan semangat suruh budak jual burger ke, mee claypot ke, basuh dulu telor ayam dia... Today my husband sit an exam kat Australia Embassy, jika ada rezeki, InsyaAllah ke sana, competition ada ramai, 1st test he was top 3. Don't know today, this morning ada hujan so I pray for him.. Amin.

zeta said...

Kelakar la Miss 6 ni..xtau telor dtg dari mana..kikiki..ntah2 kita2 ni masa kecik2 dulu pon cenggini agaknya..
Mknan tu sume slalu sedap2..geram..

Zaitun said...

Kasihan miss 6 banyak benda lagi dia harus tahu,agaknya dia jenis yang penggeli kot.

lemongrass said...

Dinas,
I tak sampai hati pulak nak masak frittata mlm ni so tak dpt lah nak test her, hehehehe

Noorma,
she already knows where babies come out from but I guess for her babies tak sama dgn telur because dia tak makan babies but dia makan telur, hehehe....

Noir,
:-). Been there done that hey? hehehe.....

Blu4sky,
hehehe...sure trauma habis dia kalau dia dpt nightmare bertelur!

Nana,
senang lah you nak masak apa2 kan sbb asalkan ada telur, he's happy :-). My daughter tu loves telur so much as well so I don't think she's going to keep her promise of not eating telur, hehehe

Indah,
salam. Tu lah kan, beruntung dia dapat kakak yg baru aje pergi kelas sex education tu so dapatlah dia terangkan serba sedikit, hehehe

Sally,
ye ke! Alahai, sedihnya I kalau I tak lalu nak makan telur rebus tu. Tapi tak kisah lah kan kalau telur cara lain you boleh makan so tak lah miss out sgt2, hehehe

MamaTiaMia,
My kids pun sama, if they can say gross things, lagi kuat diaorang gelak! Kadang2 tak larat I dengar.
Shopping jangan tak shopping! :-)

KOG,
Muahahahahaha..... you lagi lah gelaknya. Sure masa tu merah padam muka you kan sbb tiba2 dpt tau ada another hole there ;-)

Anna,
lerr...ayam lain pun sama jugak proses nya except buat kat factories instead of kat rumah. Sekarang ni dia makan ayam tak? hikhikhik....

Rini,
I basuh telur sbb hygiene wise, tak lalu I nak makan tengok benda2 yg melekat kat telur tu kadang2. Entah apa jenis bacteria and viruses yang dok menyinggah kat situ. But bagus jugak tau the reason why dlm islam kan.
Alhamdulillah, your husband in the top 3. Is it utk scholarship utk further studies ke? Hopefully he gets what he's wishing for lah ye.

Zeta,
I pun bila besar sikit baru lah tau pasal benda2 ni, hahahha

Kak Zai,
the older you get, the more you have to learn kan :-).