Wednesday, 4 August 2010

Jom menjahit….

Mentang2lah dah nak dekat sangat dengan bulan Ramadhan, tetiba terajin pulak I membentangkan…..

.

.

.

 

IMG_4654

Meja menjahit I dengan segala knick knacks nya…..

Tapi………

Orang lain sibuk keluarkan kain ela dan gunting dan measuring tape dan mesin jahit dan overlocker untuk jahit langsir raya, baju raya, sarung cushion raya, alas meja raya, tudung raya…..

I pulak sibuk keluarkan alatan2 menjahit sebab nak jahit…………

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Benda ini!

IMG_4657

A chef’s hat! Muahahahahaha…..

No, I haven’t lost my mind yet and neither is it the latest fashion :-). And Miss 6 is definitely not wearing it for Raya either (unless dia nak masak rendang and lodeh and ketupat pagi2 Raya tu), hikhikhik…..

I saje je nak mencuba buat benda ni sebab Miss 6’s birthday is in 2 months time and we have decided to have a chef’s party for her. And it’s going to be a full on chef’s party with apron and chef’s hat for all the guests and The Little Misses and a full on cooking show :-P (ala2 MasterChef, muahahaha).

So, in order for everyone to have an apron and a hat, terpaksalah Mummy the superwoman comes up with her magic skills, hahahaha. And kenalah I start from now sebab I ni kan lembab ya amat macam sloth when it comes to sewing. Kalau orang lain, sehari dah siap 6 keping, I baru terhegeh2 nak potong, kahkahkahkah…….

But I think she looks so cute with the hat ;-). Ada sape2 nak order ke dari I? Hahahahaha…..

Sambil I menjahit, sempat jugak I memasak you (kan Superwoman :-P)…

IMG_4649

IMG_4647

I made beef shnitzel fingers makan dgn sauteed veges and oven-baked chips.

34 comments:

FairyLilly said...

LG..u ni macam2 boleh buat ya, masak boleh jahit boleh...bukan baju je, chef's hat pun boleh. I suka lah tengok hat+modelnya sekali la. Cantiklah hat ada bebunga tuh. Buat baju kurong pun cantik.
Nampaknya your party lagi advance lah compared to junior masterchef yg rasanya akan on air on October...

Dinas Aldi said...

Alala comelnya Miss 6! Aiseh, tak lama lagi Miss 6 akan jadi Miss 7..

Yasmin the Blogger said...

bagus2.. nanti tak payah lah beli chef's hat kalau Miss 6 nak jadi chef besar nanti.. jimat sikit duit.. :DD

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

comel je miss6 .manis.

an15 said...

wah,ingat nak join junior masterchef tadi! I lom ada baju raya ni, mau tempah sempat lagi tak ? heheheheheh

Lovely Kitchen said...

ala la la comeinya chef hat tu!!! berkenan la pulak...ala2 english gitu! u tak nak ke terbuatkan 1 set utk I....he hee...

pssstt: salute betul kat u, pandai masak n pandai menjahit!!! thumbs up!!!

MAMASYAZA said...

dpt ku membayangkan mcam mana sloth bergerak.....hehehe
anyway mmg cute chef hat tu

zarin said...

wahhh comelnya chef's hat tu...nanti siap ada apron skali ke?
nanti bak mai satu untuk i ye!
eh tadi pun i keluarkan mesin jahit i sebab nak jahit baju kurung utk anak i :)

lemongrass said...

FairyLilly,
I belajar menjahit bila I migrated here sbb ramai orang kat sini yg terer menjahit so mana boleh I ketinggalan, ye tak, hahaha...
kain bunga2 tu balance I buat a chair bag for her school :-).

Dinas,
she's so excited nak turn 7 unlike Mummy dia yg kalau boleh nak stay sweet 28 forever, hahaha...

Yasmin,
kalau dia jadi chef nanti, her hat will be colourful compared to orang lain yg putih aje, hehehe

Azrina,
thanks :-).

An,
Hahahaha...I think Miss 6 is more suited to be one of the judges sbb she loves food :-).
Baju kurung I pun beli ready made aje you, hehehe

E-Na,
you nak set bunga rose english garden tu ke? hehehe...
Nanti kalau I bukak order, I bagitau you ye :-P

Mamasyaza,
tu yg kena bergerak dr sekarang sbb sure lambat lagi nak siapkan, hehehe

Zarin,
Ha'ah, nanti I nak siapkan apron dia pulak, Tak sempatlah I nak buat kuih muih raya mcm ni kan, hehehe...
Bila you nak start buat baju kurung Hasya?

Hanizatul Husna said...

Congrats...pandai LG menjahit..I pun dulu (last year lah) minat jahit manik...but suddenly mata dah rabun dekat eventhough tahun ni baru 39...suka sgt tgk LG enjoy this kind of fun dgn anak, most mothers tak kisah sgt hal2 mcm ni kan.....anyway your dinner still looks yummy yet simple..

Deliah's Deli said...

wah,seronoknyer tgk kreativiti u..tu br the hat x sabar nk tgk apron n segala bagai lg-bila agak2 eyh :)

lemongrass said...

Hanizatul,
I tak lah pandai mana menjahit sbb I kena ada pattern baru reti nak potong kain n jahit. I rasa I pun tak boleh jahit manik2 ni sbb memang dah sah akan sakit mata n sakit tengkuk, hehehe.

Deliah,
I kan dah kata I ni lembab mcm sloth so rasanya sehari sebelum birthday party tu kot baru siap semua, hahahahahaha....

arapink said...

Kak Min,
Raya tahun ni jgn lupa nyanyi lagi ek...lagu seripah aini lak...hehehehe.........x sabar ;-)

Sally said...

LG..terror betul la supermom ni mcm2 boleh buat.. Miss memang look cute dalam apa costume pun..cantik la LG kerjatangan you ni!!

zeta said...

Comel ape topi chef tu..mesti meriah nnt kan birthday party tu.. :)
Kak LG ni mmg serba boleh la..xpela lmbt menjahit..drpd sy yg xreti lgsg ni.. :p
Beef shnitzel fingers mcm sate daging versi xpotong2 je rupa dia..rasa dia ada iras2 rasa sate ke?? :S

kucingorengemok said...

comelnya tema masterchef!

i nak order chef's hat and an apron 1 set, please :)

Kniedaz said...

cantik betul hat tu..mesti nampak cute kalau pakai apronnya sekali..hehehe..wah i plak yg tak sabar nak tunggu birthday pasty dia

realitybitesss said...

LG, bleh tlg amik gambar oven u x? nak ngk a. such an incredible oven. :)

K.Nor said...

so cute!!! little missy cute, chef hat pun cute.. psst.. mesti min nak tanya, mummy dia tak cute ke? hihihi..

melatie said...

Kreatif dan rajin sungguh awak ni. Cuma saya harap sangat, in future your two children will remeber your sacrifice and loves toward them.

Nanak said...

comel..plg ptg kaler pink itu..i like..heee

mamalisa said...

really admire you lah..masak pandai ala-ala chef ..jahit pun pandai..huiyyo bertuahnya your family.

I nak jadikan u punya cooking recipe as my collection la sebb my husband mmg lidah western taste yg broken english haha!

tq dear.

afid said...

alalala..comelnya emak yang rajin membuat macam2 untuk party anak dia..huhu


selalu dlm citer org putih, emak2 diorang buat bende2 ni la..emak2 kat malaysia tak koser kot ye..he3

aquahartz said...

hi lemongrass, i kno this may sound lame, but amik this award from my blog :)
http://aquahartz.blogspot.com/2010/08/interesting-blog-award-d.html

i jarang kasi komen kat blog u pasal segan :P tapi i slalu jadi silent reader, not only me, my mum pon suka baca ur blog :D

Yat Maria said...

Hi LG

Cantek pulak ai tgk chef's hat tu..pandai sunngguh mummy sorang ni :)

lemongrass said...

Ara,
lagu sharifah aini yg mana satu? I kena prepare awal2 sbb budak2 ni kan ambik masa sebulan nak belajar nyanyi lagu in BM, hahaha

Sally,
Mums kat sini boleh katakan most tau menjahit tu yg I pun bila dah kat sini, kenalah jadi terer jugak, hahaha ;-).

Zeta,
beef schnitzel tu ada salut crumbs so mcm chicken chops kot rasanya :-).
Bday party we all kecil2an aje sbb I tak larat nak jaga budak ramai2, hehehe

KOG,
you nak order apron n hat yg ada theme apa? hikhikhik :-P

Kniedaz,
kira mcm dress up party lah kan sbb siap ada apron n hat bagai, hahaha...

Realitybites,
My oven yg biasa2 tu aje, memang rumah sewa ni punya :-)

K.Nor,
Kalau I yg pakai hat tu, gerenti tak sangat cute langsung2, hahaha

Melatie,
I guess as parents we always try to do our best for our kids kan. And making them happy is one of them so I love doing this sort of things to make them happy :-).
InsyaAllah, they'll remember.

Nanak,
lembut aje kan colour pink tu, so sesuai with girls, hehee

Mamalisa,
I cuma boleh masak n jahit utk my family aje. Kalau masak utk ramai orang or jahit utk bukan family, I akan risau giler, hehehe.
Nasib baik hubby u tekak western, senang lah jugak nak masak western ni kan :-).

Afid,
tu lah nya, mana boleh I kalah dgn mak2 orang putih yg segala benda buat sendiri ni kan. Tu yg I pun beria2 buat segala benda, kahkahkah......

Aquahartz,
thanks for the award ye and thank you as well for liking my rambling. Nanti I ambik the award ye!.
Psst...Kirim salam kat yr Mum, hehehe

Yat,
I kalau ada pattern, insyaAllah boleh buat. Kalau free hand aje, sampai bila tak boleh, hahaha

n.a.j said...

Love the theme..

ala2 masterchef noo..

CT Delima said...

Salam LG...amboicomel sungguh miss 6 tu. cam trtarik lak nk suh LG jahitkan satu tuk k.ct... hehehe. sape yang x kenal you Lg. You are super duper women in the world... hehehe.

Buat tuk k.ct satu tau chef hat tu ^_^

lemongrass said...

n.a.j,
I kan tak pernah tengok Masterchef ni tau exc the first audition tu aje. Tapi sbb bahang dia memang terasa kat mana2, tu yg saje2 gatal nak buat theme ni, hehehe

Kak CT,
Salam. Mak I pun tertarik jugak tengok chef hat yg cucu dia pakai tu. Siap suruh I buat 1 utk dia, hahaha....

[z@ck] said...

ada bakat menjahit tak pa sis..saya ni nak jahit seluar terkoyak sendiri pun terketar2..

lemongrass said...

Zack,
hikhikhik... I akan terketar2 kalau orang lain jahit seluar I while I'm still wearing it :-P

iQa said...

kak min, i dah lama dah follow up ur blog tp as silent reader je la..and always ur entry xpernah fail buat i drooling walaupun br lepas mkn.. haihh sgt mencabar iman bile bulan puasa nanti..
btw the hat sgt2 cantik.. ni kalu u buat jual konpem ramai nak tempah..hehhe

lemongrass said...

iQa,
thanks ye sbb sudi singgah my blog and baca my ramblings.
I kan tak boleh jual benda2 macam ni sbb sgtlah lembab nya I ni menjahit. Ikut mood rajin, baru siap. Kalau mood malas datang, berbulan2 tak siap, hehehe

SJB said...

Wah..hebat lah.