Thursday, 5 August 2010

Lamb yiros

Wahwahwah….. tak sangka betul, ramai gak ye yang berminat dengan hat Miss 6 tu, hehehehe. Mentang2 lah I guna kain pink dengan bunga rose ala2 English style, terus ramai yg minat :-). Nenek The Little Misses kat kampung tu pun tergoda tengok hat tu and dah mintak suruh I buat 1 untuk dia, hahahahaha ;-).

Tapi kan, kalau Nenek pakai hat tu kat dapur, rasa2nya Atuk akan geleng2 kepala tak? wehehehehehehe…..

Kain pink ada bungar rose tu kain leftover from a bag I made for Miss 6 for school. I beli kain tu kat bahagian langsir masa dia tengah sale! So, kiranya tu kain langsir lah kan :-). Kain dia tebal sikit and cantik sangat2 pulak I rasa, tu yang I beli buat a chair bag for her. And then ada lebih sikit2, I buat lah the band for the hat. Tapi cuma Miss 6 and Miss 11’s hats aje nanti yang ada band guna kain tu sebab tak cukup utk nak buat for the other guests. Birthday girl and kakak dia mesti dapat hat yg special sikit kan :-D.

I think I should make a chef’s hat and an apron for me too. Sebab apron yang I ada sekarang ni dah 6 tahun usia dia, it’s about time I make a new one for me kan. Last year I thought of making an apron each for all my makcik2 masa we all balik M’sia for the kenduri tu. Tapi, sebab buat flower girls dresses pun makan masa berbulan2, terus lah tak sempat langsung2 nak buat aprons tu. Frust sangat2 masa tu sebab tak dpt bagi home-made presents to them. Tu lah kan, sape suruh perangai lembab macam sloth! hikhikhik….

But for dinner tadi, I tak lembab, macam speedy gonzales ada lah ;-). Miss 6 ada after school program tadi so sampai rumah pun dah lambat. But dalam hati teringin nak makan Greek Lamb Yiros but lamb tak marinate lagi. So, sampai aje rumah tadi, terus marinate the lamb dgn grated lemon, garlic, thyme, oregano, lemon juice, olive oil and salt n pepper. Patutnya marinate overnite but dpt marinate about 30 minutes aje tadi.

Then buat garlic sauce, shredded some lettuce, sliced some tomatos, sliced some onions untuk di makan dgn yiros ni. Yiros ni lebih kurang kebab lah but Greek version, hehehe…..

Then grilled the lamb chops and chopped up the meat. And voila…..

Our lamb yiros for dinner.

IMG_4660

I nak ambik gambar nak bagi nampak isi dalam tu. But bila I letak kat piring, susah nak zoom to the filling. Pikir punya pikir (while my tummy was grumbling loudly because it was so hungry) I pun just grabbed a cup and stood the cut yiros in the cup, hehehe. The Other Half and Miss 11 tak minat the photos I took of the yiros in the cup but oh well…. I’ll think of something better some other time when my tummy is not growling for food!

IMG_4668

The lamb yiros in the cup :-). Baru lah boleh nampak keratan rentas the grilled lamb pieces, tomato, shredded lettuce and if you look closely, you might be able to see the onion somewhere.

20 comments:

lili said...

Salam LG,

Buat untuk sahur, sodap ni! ;)

Deliah's Deli said...

pics kat sini smakin cun..mcm tuan punye blog :)

Khairiyah said...

akak.pls buat tutorial nak buat yiros ni...akak buat saya lapa........... :D

Dinas Aldi said...

Filling lamb yiros tu macam kata peek-a-boo! or was it my tummy yang cakap? hehe. nampak sedap bangat! come to meeeeeee, ooh lamb yiroossss!

lemongrass said...

Kak Emily,
salam. Masa bangun sahur, my mata masih separuh tutup so the only thing I can make is toast! hehehe

Deliah,
usih, terus tersenyum tersipu2 I, hahaha :-P

Kerry,
We all tengok program masak memasak semalam, diaorang buat yiros. Tu yg I hari ni buat yiros gak sbb tak tahan tengok, hehehe

Dinas,
I tadi lepas ambik gambar tu, terus tak toleh2, ngap aje!

Yasmin the Blogger said...

nanti bila Nenek punya birthday, suruhlah The Little Misses tu bagi hadiah yang home-made kat Nenek dia :)

lemongrass said...

Yasmin,
kalau bagi home-made, maknanya I lah yg kena buat kan, hehehe

[z@ck] said...

wah..nama pelik..tapi rupanya kebab ja..hehehe..

iCaLoVeZiE said...

UWAAAAAAAAAAAA! takkan nak kata sedap lagi nih? adoi la. kompem takde ayat lain untuk bagi komen!

Zaitun said...

Ala-ala kebab agaknya sedap tu...

Cantik miss 6 pakai hat yang mummy dia jahit.

Rima said...

I like The pic of yiros in a cup.. natural and nice..

Bila tengok ur pic.. I teringat waktu kat negeri orang.. kalau gi jalan2.. my hb tak jelak2 makan benda ni.. o)

T said...

yum....lama tak makan ni.
It's spelled Gyro here. Go figure. And people mispronounce it 'jiro' all the time. Rasa mengada-ngada la pulak bila I sebut 'yiro,' even when I know that I'm right. So I ended up cakap "I want that one" sambil tunjuk menu.
:-)

zeta said...

Bestnya klu dpt rasa semua masakan LG ni..

kucingorengemok said...

dah cucuk dalam cup tu nak bawak keluar macam mana? tonggeng je ke? rosak la dah cantik² tu (as if bila makan tak 'rosak' cantik dia kan, haha)

melatie said...

Wau! Tolong le buat tutorial cam you buat sushi ari tu.

Kira-kira you boleh "kick" lah siJamieO tu ganti dia lak buat host masak-masak.

Kniedaz said...

alahai...nampak sedap sangat..

lemongrass said...

Zack,
kebab tu kalau kedai lebanese, yiros tu kalau orang greek yg jual, hahahaha

Ica,
Memang sedappppp!!!!! hikhikhik ;-)

Kak Zai,
memang ala2 kebab lah sbb guna daging jenis yg di grill jugak :-)

Rima,
kat South Australia, diaorang panggil yiros I think instead of kebab kot :-). But memang sedap makan when you are travelling n walking all the time :-).

T,
hehehe... I didn't realise it's spelled that way. But I guess that's why they change it to Y here sbb they don't want people to mispronounce it as jiro, hehehe

Zeta,
My food ni kalau dgn tekak we all, memang ok lah tapi kalau tekak orang lain, tak tau lah, hehehe

KOG,
Nasib baik cup tu gemuk (or is it my hand yg kurus) so boleh lah keluarkan tanpa kena tonggeng, hehehe...

Melatie,
Jamie O tu terer giler cipta recipes and masak apa aje pun nampak senang sgt2. Sangat lah jauh beza dgn I, hehee

Kniedaz,
Yiros/kebab ni memang 1 food yang semua orang kat rumah ni suka sbb sedap :-)

shiori_LA said...

memang nampak mengancam ur yiros tuh..hehehe kalau my hubby suka la macam nih

iQa said...

ayat wajib bile jenguk blog ni mesti ade " waaaaaaaaaahhhhh cedapnyeerrrr.." atau "ohhhwww sgt yummmyyyyy.." and "OMG bile la aku leh buat foodies sedap camni.."
hahahaha sampai my frenz akan cakap "huh again????..." tiap kali dorang tgk i bukak this blog.
ni kalu wat untuk diet agak2 okeh jugak ke ek??

lemongrass said...

Shiori,
orang Jawa tekak Mat Saleh your hubby tu kan, hehehe....

iQa,
I pun baru pandai masak2 ni bila dah pindah sini sbb nak jimat duit tapi tekak nak makan mcm2. Sebelum tu masak biasa2 aje everytime selagi boleh di telan, hehehe.....