Tuesday, 10 August 2010

It’s Thursday here :-)

Sudah confirmed yang 1 Ramadhan kat Perth ni jatuh pada hari Khamis. So, adalah 1 hari lagi untuk I membeli barang2 untuk persiapan iftar and sahur. I still haven’t bought any dates yet, nasib baik puasa hari Khamis so sempatlah nak beli esok, hehehe. Menu kuih muih iftar pun tak fikir lagi ni :-).

Tadi I said to The Other Half, “Boleh tak bulan puasa ni I masak Asian dishes hari2?” (ini setelah ditranslasi kan ye, hehehe). He answered, “I don’t mind eating rice everyday. I can cope with it. I think you’ll find it harder eating rice everyday.” I smiled at him and said, “I wasn’t thinking of rice. I meant having my favourite noodles everyday!” He said, “Rice everyday, I can cope with. Noodles everyday definitely won’t make me happy.” Hikhikhikhik…..

I think I kena selongkar balik my previous posts lah kan to find out what we had for iftar last Ramadhan. Menu sahur we all memang tak berubah, hanya toasts and hot drinks and water aje tiap2 pagi sebab memang tak tertelan nak makan benda lain pagi2 morning tu. The Other Half kata dia nak pergi kerja subuh2 sapiei lepas sahur instead of going back to sleep. Nasib baik lah subuh kat sini sekarang tak lah awal sangat so tu yang dia boleh terus pergi kerja lepas bersahur :-). He’ll be at work way before 7 in the morning! Sure nya boleh dapat pingat pekerja cemerlang macam ni kan, hahaha. The earliest we all kena bangun untuk bersahur will be around 4.30 in the morning and the latest time for iftar will be around 6.05pm. Tak lah selama macam berpuasa kat negara2 di Northern Hemisphere kan. Next year, lagi pendek puasa we all :-).

Malam ni we all dinner dengan pizza sebab The Other Half tak dapat makan pizza yang I buat on Sunday bawak gi masjid tu. And I pun malas nak fikir nak masak apa sebenar2 nya.

I buat meatball pizza. Tapi masa buat tadi, terfikir jugak, kalau esok puasa, sape lah yang nak mengabiskan leftovers pizza ni nanti. Nasib baik puasa on Thursday, so memang ngam2 aje pizza tu tadi untuk dinner and lunch untuk esok. Lepas ni, kena start masak cukup2 aje untuk iftar so tak lah membazir sebab takde sape nak makan the leftovers for lunch.

IMG_4707

Saje je ambik gambar pizza yang masih lagi dalam oven. Oven ni memang rumah ni punya, sangat lah berjasa kat we all sepanjang2 we all duduk kat rumah ni, hehehe.

IMG_4713

Atas stove, lepas masak dalam oven, sementara nak tunggu kena potong.

IMG_4715

Atas pinggan, sementara nak tunggu kena ngap dengan I :-).

And ini pula kad ucapan Ramadhan yang Along Roz sudi bagi kat bloggers. Terima kasih banyak2 ye Along! :-)

Along_Ramadhan2010

SELAMAT BERPUASA EVERYONE!

32 comments:

an15 said...

Td i beli bilis kat IGA, adoi laa.... mahal ye for a small packet. Demi sambal ikan bilis di bulan puasa :P

Selamat bpuasa!

FairyLilly said...

Salam LG...selamat berpose.
Sangat mengancam lah itu meatball..
Pelik pulak OZ ni kan, satu negara..tapi Perth and Tassie pose kamis pulak ya. NSW esok...So, kami raya dulu lah ya :)

lemongrass said...

An,
You beli bilis kat IGA? aduhai, patutlah mahal, hehehe. Sambal ikan bilis nak makan masa sahur ke? :-). Tu yg I sentiasa bawak supply dr M'sia berkilo2, hahaha

FairyLilly,
Salam.OZ ni memang dr zaman I student dolu2 macam ni. Lain2 puasa & raya for each state. Dulu pernah masa I kat Adelaide, 1 state pun lain2 raya. Itu lagi haru :-).

[z@ck] said...

yeah...it's Thursday in here as well..
=)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Menyambut Ramadhan LG.
Di Mesia dah confem esok berpuasa.
Malam ni kena mula menumislah jawabnya.

lemongrass said...

Zack,
the whole of NZ on Thursday ye?

Azrina,
selamat berpuasa sehari awal dr I :-). Esok sahur makan lauk apa?

Lady of Leisure said...

salam ramadhan to u and family..
:)

Miz CanisTaL said...

selamat berpuasa n salam ramadhan to k.LG n family.. wink.. ;p

Taufik MY said...

salam,
selamat berpuase kak Min n family.. tak aci yer.. kami orang dah mula berterawih dah kat M'sia nie.. hihihihihi...

blu4sky said...

salam LG,

we all baru balik dari tarawih.. best tu LG fasting during winter.. siang pendek...tak sempat nak lapo..heheheh

Mat Gebu said...

salam ramadhan al-mubarak untuk Lg n family....

JaJa'Z said...

kak min: selamat berpuasa gak dr jaja'z...

Zaitun said...

Lewat 1 hari dari m'sia, besok boleh makan lagi.Selamat berpuasa buat lg n family.

openid said...

Salam Ramadhan Al Mubarak dan selamat berpuasa buat Kak LG sekeluarga... nak pizza nak buat sahur! :)

Ijan

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Kak LG,

Selamat Berpuasa....buat kak sekeluarga? Agak2 little misses suke tak kat UPIN IPIN...hik3.....

My boy enjoy them very much....amatlah sungguh ke-MELAYUAN....pengisian nilai2 murni banyak.....

Jgn lupa dates tu....:)

FazidElias said...

selamat berpuasa kak LG n famili, kami kat Queensland mula puasa Khamis gak. Raya nanti pun mesti Khamis gak..hehehehhe selalunya macam tu, puasa lewat sehari, tapi raya sama aje dengan semua :D

@ju said...

wah! sedapnya pizza tu kak Min...
Meatball tu sangat meruntun jiwa..
Dahlah tengok pagi-pagi 1 ramadhan nih....aduh dugaan sungguh..hihi..
Selamat berpuasa!

kucingorengemok said...

was musing about leftovers semalam when the tealady (indo) at my ofis kata, kalau tak habis kasi kakak - dia nak reheat n makan for buka/sahur dia pulak... yay!

don't u miss pakcik pemegang mohor besar on tv? :)

TopsyTurvyMum said...

kita kat melbourne ni pun pernah puasa start lain2 hari, raya pun lain2 hari sebab ada yg ikut malaysia/spore ada yg ikut tgk anak bulan kat sini..
i agak kannn...kita puasa lambat satu hari ngan m'sia tapi raya sama hehehe..

Selamat berpuasa!

melatie said...

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. I received a cute sms from friend(kawan ketawa dan menangis ni)yesterday after the announcement. Since I don't have your phone number so I forwarded here the message.

"Nama saya Sya'ban. Saya ingin mengingatkan bahawa jiran saya iaitu Ramadhan telah datang mengunjungi anda lagi bersama isterinya iaitu Rezqi dan kedua-dua anaknya iaitu Sahur dan Iftar. Mereka akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu Rahmat, Barakat dan Keampunan. Mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat penerbangan khas Eid airlines. Hargai mereka dan Anda akan mendapat berkat! InsyAllah, Amiiiin RAMADHAN AL MUBARAK."

SJB said...

Your hubby tak suka makan noodle ker?. Wah..pizza tu boleh buat I terliur lah hehehe.

Anyway, selamat berpuasa.

zeta said...

Pizza tu masa dok dlm oven tu lg dah mengancam..hehe..
Kak,mlm td mcm tdgr2 berita kata ada ada earth quake kat Australia..betul ke Kak?Kak LG ok2 je kan..

Madam Sooyaree said...

Sedapnye! Kecur air liur tengok... Selamat berpuasa! :)

linda said...

salam, berbloghopping & terjumpa la pulak blog ni & tak sangka cousin azam rupenye.. terernye masak2.. bleh share respi ye pasni..

- linda: wife azam-

miralatiff said...

Kak Min,

Selamat berpuasa to you and your family!..tak sabar nak tunggu kak min updates menu2 iftar kat blog ni..

lemongrass said...

Lady of leisure,
Salam Ramadhan to you as well :-)

Miz CanisTal,
salam ramadhan tuk you sekeluarga :-)

Taufik,
puasa lambat sehari, tapi nanti raya sama2 agaknya ye, hehehe

blu4sky,
tu yg best puasa and ganti puasa masa winter, hehehe. Tp I pernah puasa masa Sumemr dulu, penat n letih jugak lah :-)

Cik Mat,
salam ramadhan utk cik mat sekeluarga.
psst... berapa banyak kuih raya nak buat tahun ni? ;-)

Jaja,
Tadi buka apa? :-)

Kak Zai,
tu lah, lewat sehari tapi nanti agaknya sama2 raya kan :-)

Ijan,
Kat Finland puasa berapa jam? Sure, penat jugak kan puasa end of Summer ni.

Ayu Safieza,
masa we all balik M'sia bulan Dec hari tu, budak2 ni tengok Upin n Ipin tapi in Malay so diaorang tak paham langsung, hehehe....

Fazid,
Kat Brisbane, semua masjid mula puasa hari Khamis ye? Kat sini, lain2 hari, tension I.
Tapi kalau raya Khamis, 29 hari ajelah kita puasa ye :-)

@ju,
takpe, boleh pergi pizza hut makan pizza utk berbuka, hehehe

KOG,
ok lah mcm tu kan, tak lah terbuang aje leftovers tu. Dapat jugak pahala sbb bersedkah instead of dosa sbb membazir, hehehe
I memang rindu sgt2 kat pakcik pemohor besar tu :-D

TTM,
tu lah kan, kat Adelaide n perth pun mcm tu. Pandai2 aje diaorang nak ikut mana2 entah, hahahaha.

Melatie,
I've got that notice as well on FB. I suka sangat baca! :-D

SJB,
thanks for the wish. My hubby can eat noodles but maybe once a week max :-)

Zeta,
Uish, ada earthquake ye? I pun tak tau pasal tu, nampak sgt tak peka dgn news, hehehe...
So far, takde lah sampai ke Perth, Alhamdulillah :-)

Madam Sooyaree,
You puasa ke? :-). Kat pizza hut ada kan meatball pizza ni, ajak lah hubby makan kat situ nanti :-)

Linda,
salam. Azam, anak Wak Omar ke?Muahahaha...betapa lah keciknya dunia cyber ni kan :-). Macam mana you boleh kenal? Tengok gambar family Ijok yg I letak kat blog ye?
I tak lah terer mana masak, untuk family boleh lah :-)

lemongrass said...

Mira,
selamat berpuasa utk you jugak :-). Puasa and raya kat M'sia ke? I masih tak tau nak masak apa hari2 utk iftar ni, hehehe....

Ayu Safieza said...

Kak LG,
Now in u tube and astro dan ada upin ipin in english..tau...:)

Selamat masak sahur tu....!

miralatiff said...

Kakmin,

Mira half puasa will be dekat Nigeria and half puasa will be in Malaysia and Raya in Malaysia..=)

I am sure kakmin will come out with menu2 yang I boleh drooling ari2..nak try rasa (mengofferkan diri nak rasa even kakmin x jemput) tapi kakmin jauh sangat..=)

lemongrass said...

Ayu,
I ni jarang betul tengok youtube tu. tengok tv pun jarang, lagilah youtube, hikhikhik...

Mira,
Takpelah kan puasa kat tempat orang, as long as Raya nanti dapat raya dgn hubby and anak :-). Barulah meriah and happy kan!

linda said...

yes kak..exactly..actually dh lama dh follow your blog..ehehe as silent reader jek. ntah nape baru rasa nk comment.. ape plak x terer masaknye, mcm2 respi best bleh share hehehe.. btw, do keep in touch.. kalo ada fb add me in ;) lindaz9770@gmail.com

slmt berpuasa, salam for kiddos ;)

cik sidah said...

laparnya tgk gambar2 awak kat sini...especially the pizza....soo tertelan air liuq

eh nyong pun wong jowo...seko sabak bernam

happy break fast!!