Wednesday, 18 August 2010

Agghhh, dugaan betullah….

Agghhhh, dugaan bulan puasa..... Allah nak suruh I banyak2 bersabar sebab Dia tahu yang I ni jenis kureng sikit bab2 sabar ni, hehehe…

The story goes like this…


The car wouldn't start this morning masa I nak hantar The Little Misses to school so obviously couldn't send them to school. Padahal baru aje srvice giler2 semalam kan. Manalah I tak gerrraaaammmmm sangat2 pagi2. Called AHG Roadside assistance and they thought it was the car battery that's flat. I knew it wasn’t the car battery but the operator was adamant that it was the battery. I guess they thought I’m just a pretty no-brainer tak tau anything pasal car(no-brainer probably but pretty definitely, not! Hahahaha). The battery guy came (quite early, Thank God!) and found out that it wasn't the battery that's flat, it was the starter motor that's gone to motor heaven (See, I know a little bit about car!). So, he told me that the car had to be towed to the workshop. He rang the tow-truck guy and we had to wait for the tow truck to come which takes another 30 minutes! Masa ni, The Other Half was already at work, lucky him. But he had to ring around to get things done for the car.


To cut a long story short, the car was towed away to the service centre and the kids finally went to school at 10 am thanks to Sheri who's generous enough to take us there :-). Sayang betul tak ambil gambar masa the tow truck lady was rolling our beloved car up the truck. Rasa sedih giler tengok kereta I tu tak bergerak (terasa macam anak sendiri aje yang kena masuk spital, hehehe).


Then, I had to go to school again at 1 pm for the Multicultural Day demonstration. Remember the kuih lapis and the cucur udang that I was busily making?(thanks to Sheri again for taking me there :-)). Takkan lah tak nak bagi budak2 tu makan the kuih lapis n the cucur udang tu kan lepas penat2 buat, hehehe. By the way, I masak kuih lapis tu pagi tadi while waiting for the AHG guy to come check the car battery. Sikitnya lama kan menunggu sebab sempat masak beberapa layer, hehehe….

And then, lepas habis demo at school tu, I terpaksa lepak2 sekejap at the shopping complex while waiting for The Little Misses to finish school. Nasib baik lah ada a small shopping complex depan that school so tak lah mati kutu I kena tunggu diaorang habis sekolah. And then, home we came on the bus after school which took an hour with all the waiting! Luckily The Little Misses ok aje naik bas tadi walaupun dua2 penat berpuasa. Miss 6 nampak orang makan kat bus stop tadi, dah kecur2 air liur dia menahan lapar, hahahaha. Nasib baik lah Mummy dah ada bekal kuih lapis and cucur udang untuk berbuka so tak lah tergesa2 nak masak sedap2 balik tu untuk buka puasa :-).


But then, ada lagi bad news, the car's still at the workshop and will only be ready tomorrow arvo(maybe!) sebab they didn’t have a new starter motor here in Perth. Kena courier from interstate which might arrive by tomorrow. This is what happens when you buy a car that is not in production anymore! Holden has stopped producing Zafira for a few years and sebab it’s a European model, tu yang susah sikit nak dapat spare part kat sini. I just hope the new part that they have ordered from interstate fits the Zafira. I can’t live without a car! Sigh…..

But the good news is, it’s still under warranty so tak payah bayar for the new part :-). Probably still kena bayar labour fee lah.

Which means we have to catch a cab tomorrow morning for school and then I have to catch buses home and buses again to school in the afternoon to pick the kids up. What to do, dah nasib hidup ada 1 kereta aje kan :-).

Seperti yang di nanti2 kan, ini gambar kuih lapis I yang I buat tadi. I buat lapis hijau putih guna pandan paste. Tapi, sayangnya kaler hijau tu tak hijau sgt, so tak lah nampak terang sgt lapis nya. I guna recipe Tulip. Thanks ye Tulip!

IMG_4811
Hehehe, ini masa masih dalam loyang lagi, tengah tunggu dia sejuk nak potong :-). Loyang ni dgn steamer I Ganu mari, my sister belikan, hehehe.

IMG_4817

Ini dah potong dalam pinggan. Lapisan dia tak menyerlah betul lah. Kena pakai magnifying glass baru nampak! Next time, I nak letak kaler pillar box red and hijau, baru kot nampak garang aje each layer tu kan! :-).

And our heavy dinner lepas makan kuih muih tu was fettucine bolognese. I penat nak masak lepas turun naik bas, hehehe. The Other Half boleh kata kat I, “why don’t we just buy dinner tonite?” I rolled my eyes (over the phone, dia tak nampak, hehehe) and said, “We haven’t got a car. How are we supposed to eat out tonite?” He answered, “Oh yeah… I forgot!

D’oh, hikhikhik…….

IMG_4821

Our sempoi dinner, Spinach fettucine with bolognese sauce.

28 comments:

somuffins said...

LG, alahai kesiannya. You nampak tow truck bawak keta you dah sedih; I lagi plak 2 beranak naik tow truck sekali n siap bersanding dgn apek tow truck. It so happen the car radiator bocor. The experience was something happened when the weather was scorching hot!

Kueh lapis you looks OK. Does it taste lemak manis berkerim??

rainoserez said...

kesian nyaaa.. hikhik! i hope cepat la settle problem keta u tu :)
neway, kue lapis u yg top view tu, hijau2 jer kalernya, kalau kat bawah tu ada pulut, jdk kue faveret i, seri muka! try la buat.. kat perth ada beras pulut tak?

azieazah said...

Sedih tul. I leh faham perasaan tu, sebab I pun ada pengalaman kena tunda dari highway waktu senja sebab cermin depan meletup.

Kuih lapis tu tak berapa hijau sebab air daun pandan. Yang orang buat kaler terang tu sebab taruh pewarna (tapi kadang2 ada bau).

Lama dah tak buat kuih lapis, jamu mata ler nampaknyaaa...

Yati-M said...

alahai...btol la kata somuffins tu, we all mmg dah bersanding bertiga dgn apek tow truck tu.. yg sadisnye time breakdown tu betul2 kat gunung ledang.. rasa nak sumpah puteri gunung ledang sebb tak kambus lubang jalan kakakakaka...

anyway kuih lapis tu hebat.. kita tak pass lagik part kuih lapis-melapis ni...syabas!

ain said...

salam min...siannya dia. sabar ye. dugaan tu. akak lg teruk, kete laki akak kemlgan kat highway. 6 kete yg terlibat, we were the last car. pas raya kot baru siap. now akak pth kaki sbb hubby guna kete akak.huhu

psst...cantik kuih lapis min. pastel color gitu!!

an15 said...

wah, byk tul cabaran kena lalu hari ni. Hope cepat2 dpt that spare part. Kete my fren pun duk tersidai kat rumah sb gearbox rosak, oh proton :P

btw, in case you`r having garage sale before pindah nnti, let me know ye..

Zaitun said...

Kesiannya kena naik bas,bulan puasa pulak tu.

Cantik kuih lapis tu cuma macam kata lg kurang hijau.

noir said...

co ba an...bayak2 sabar ma'am...i had zafira but badged opel for a year, solid car in my opinion.

part pretty tu, don't lah humble bangat :) insyaallah your car will be alive n kicking again soon..est

iCaLoVeZiE said...

wah.weekend ni nak buat kuih lapis la..

Hanizatul Husna said...

Sian LG...but not to worry, usually bila hal mcm ni brlaku, good things will come, I pun prnh jd mcm tu, kalut jdnya...kunci trtinggal dlm kereta then autolock, kunci spare dlm rumah but kunci rumah pun dlm kereta...akibatnya pecah pintu la..then good things happen, loan beli rumah bru kat Sg Petani tu lulus... so sabar ye LG..
hubby I kata tak kisah coz dia dah ckp kat staf kontrak (mamat bangla yang susun barang kat Tesco Aloq Staq) tolong, kami byr upah lah. Pindah bawa baju dan brg sikit2 yg lain tinggalkan utk pembeli rumah kat Bertam ni (kwn satu sekolah jugak). Anyway, kuih laps U neat la...pinggan kue lapis tu cantik, beli kat mana?

meriahceria said...

sabar kak lg, paham perasaan tuh. Pernah mengalami nya. same situation gak. Lepas repair kete(kete kecik je nih)...esok nye lak dia rosak lagi...huh...angin je satu badan....da la masa tuh tinggal 2 beranak je, ayah ye further study...sabo je lar.tp zaman mencabar minda sungguh masa tuh..

Dinas Aldi said...

Laa, ini entry ke2 (was blogwalking) i baca pasal kereta rosak. macam musim pulak, hehe. but memang sangat mencabar bila kereta rosak. dah tahun ke 20 drive ni, macam2 benda i dah kena. dulu sekali bila kereta rosak, i kena naik 2 bas pi kerja. bila kereta tu dah siap, i literally cium2 dia! kahkahkah! nasib baik i tak cium mekanik tu sekali, warghkahkahkah! banyakkan bersabar ya.

[z@ck] said...

eyh eyh..
Zafira..macam nama saya..
hahaha

mama glam said...

i like your statement when your other half said that he wanna take you all out for dinner... forgive him for forgetting LG... u know men.. they have that short term memory problem... keh keh keh.. neway, your lapis looks ok for me...

kucingorengemok said...

haihh, kesian...but on the positive side, slim lah nanti with all the walking and tunggu bas and all, heheh

TopsyTurvyMum said...

Alahai...cam berjanji plak ngan my car..malam tadi takleh start. Panggil RACV jugak..pagi tadi dia tukar motor starter tu..

MAMASYAZA said...

baru2 ni keta en. abah pun rosak gak, nasib baikla cepatsiap, kalo tidak kesian dia nak g keja

Rusniza Mohd Nor said...

aduihh ciannye akak..lagila kalau tempat2 kat perth ni jauh berbatu segala2nye..macamnila kak ape kata akak pegi dealership Subaru kat Melville tu..kehkehkeh..cari husband saya..beli ar 1 baru..promote nih..hehe..

ayang said...

Cucur udangnya mana?... buat ke tidak? Kesian ke cucur udang di anak tiri kan tak masuk blog.. hahahaha.. (kalau akak buat le...)
Pahala penuh nampak gayanya.. banyak dugaan & berjaya menempuh dugaann ari ni...

PUTUBAMBU said...

sempoi2 pun nampak sodap Spinach fettucine tu..

dulu2..kakak kita selalu masak kuih lapis.. dia buat lapisan kuning ngan merah..cun gak..!

lemongrass said...

Cik Som,
Muahahaha...you punya story betul2 buat I gelak esp bab bersandng dgn apek tow truck tu. Surenya riang gumbira itu apek kan!

Raino,
I pernah buat serimuka kat sini. I pun minat sgt2 seri muka ni sbb lemak2 masin manis memang men drooling kan sungguh. Macam na kena buat aje lah wknd ni, hehehe

Kak Azie,
ramai jugak ye yg pernah berurusan dgn tow-truck ni :-).
Agaknya klu I guna kaler merah, emmang cantik lah lapisan nya tu kan :-)

Yati,
Wakakaka... you punya cerita pun lagi gelak. Agaknya you all kena sumpah dulu dgn Puteri gunung ledang tu kot, sbb tu kereta rosak kat situ, hikhikhik ;-)

Kak Ain,
Siannya your hubby, dia tak apa2? Nak raya pulak tu kan, lagi lah mcm2 yg nak dibeli so susah sgt2 lah klu takde kereta ni kan.

An,
Alhamdulillah, the new part arrived this morning so kereta we all is back with us, yeay :-D.
We all tak buat garage sale before moving, kalau buat, after moving baru buat :-)

Kak Zai,
nasib lah 2 hari aje kena turun naik bas ni. Kalau lama2, penat lah we all :-)

Noir,
We love our Zafira as well and so far, it's been 5 years, it's been good. Tak tau lah why suddenly the starter motor stopped working.

Ica,
Weekend ni I nak buat kuih lain pulak, hehehe

lemongrass said...

Hanizatul,
tu lah kan, setiap dugaan melanda, insyaAllah akan ada ganjaran yg baik pulak kan :-).
We all pun nak pindah nanti, hire packers and movers so tak lah penat giler2 nak mengangkut barang2 :-).
Pinggan tu I beli kat 2nd hand shop aje memang khas guna utk ambik gambar, hehe

Julie,
I rasa kan mcm nak 'maki2' aje mechanics semalam tu, pakkal lah bulan puasa you! Tarik nafas banyak2, hehehe

Dinas,
Hahaha.. Tadi pun bila I jumpa my hubby lepas dia gi ambik the car, I said to him, "I don't want to kiss you, I just want to kiss the car!" hahaha...
Sure mechanic tu kan akan jadikan you bestest friend dia kalau you kissed dia sekali, hahahaha

Zack,
Kat M'sia, ada gak Zafira tapi brand Opel. Bolehlah you beli nanti kan :-)

MamaGlam,
Tu yg I rolled my eyes sbb of all the things, dia pi ajak makan kat luar! Kalau dia offer nak masak dinner, ok lah jugak kan, hehehe

KOG,
I rasa kan, makin kurang pahala puasa I bila turun naik bas ni sbb asik geram aje bila bas lambat sampai, bergerak mcm siput and bila penuh dgn orang, hahahaha

TTM,
Kalau we all duk Melbourne or Sydney, I rasa semalam jugak dah siap tp sbb tinggal kat Perth yg kat terpinggir ni, tu yg ambik masa more than a day. Geram betul I, hehehe

Mamasyaza,
Kalau kereta we all rosak, I yg susah hati sbb I ni drebar. My hubby gi keje naik public transport so tak affect dia, hehehe

Rus,
wahkahkahkah...siap promote lagi tu :-P. Kereta we all baru aje 5 tahun so takde lah we all nak tukar baru, hahaha

Ayang,
cucur udang I jenis yg jemput2 tu, bulat2 aje, takde udang sekor kat atas nya, hehehe

Putubambu,
next time I buat kuih lapis, memang I akan buat kaler lain yg terang benderang so nampak lagi beza :-)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Memanglah you kena banyak2 bersabar - I pray that the spare part will come on time and that it can fit well.

Susah jugak ya cari spare part Zafira kat sana. Kat sini dah sebab memang rumah dia & the model tu memang lagi berlari2 anak di jalan raya - ok je. Masa mula2 datang dulu, we are using Zafira too. Memang sayang jugak kat dia...Tak pe, InsyaAllah dapatlah spare part tu.

Diary Kayangan said...

dear.. kesiannya u.. sabar ye, dugaan tu. insyaAllah later your car will be fixed ok. hmm, kuih lapis tu tetap kelihatan sedap ok.. waaaa, dah lama tak makan kuih lapis. last night went to one of kawan malaysian, buka puasa dapat makan bubur kacang hijau and nasik goreng.. perggghhh, heaven rasanya. dengan siap cuci mulut popiya goreng.. nak nitis air mata sambil makan tu. miss my mom's food so much.. akak, i put something on my blog untuk bahan cuci mata akak tapi banyak lagi nak taruk, belum sempat :)
that entry is special for u tau.. take care. no worries ok, kereta okla tu kejap2 lagi..

lemongrass said...

Mia's Mom,
salam.
I think sbb we all ni duk kat Perth yg jauh dr Sydney and Melbourne, tu yg kena tunggu an extra day. Kira mcm duduk kat Hulu Tembeling lah, hehehe...
I like Zafira sbb dia 7-seater but small mcm kereta biasa aje :-)

Nana,
Thanks for that N3 ye. How's life down south? Sure sejuk giler kan esp masa winter ni, hehehe...
Masa kat perantauan ni lah, even makan goreng pisang and nasi goreng dah terasa tersangatlah nikmat nya :-D.

SJB said...

Wah..kuih lapis, mmmmm terpingin betul lah nak makan.

lemongrass said...

SJB,
I pun makan kuih lapis ni slalunya masa bulan puasa aje :-), sbb malas nak buat.

Diary Kayangan said...

owh, life is damn freezing.. haha.. seems smoking bila bercakap sebab kuar asap, haha. south island memang sangat cantik sis, tak macam wellington ni ha, dah diibaratkan ribut hari2..windy..malam2 rasa takut pun ada sis, macam nak kiamat rasanya, solat takut nak tinggal jadinya..hhaahaha