Sunday, 1 August 2010

Say chessssssss!

The Little Misses sekarang ni tengah kemaruk main chess. It all started when The Other Half taught Miss 11 how to play it on Thursday nite. When Miss 6 got wind of it, she was so upset because she wasn’t given the chance to learn it (macam mana nak ajar kamu masa tu, dah kamu tengah tidur! tak kuasa we all nak kejut semata2 nak ajar main chess. gilos apa, hehehe). So, since semalam, Miss 11 has been teaching Miss 6 the rules of chess (after only 1 lesson from Daddy :-)). And pagi tadi, bangun aje tidur terus main chess, tengah hari main chess, malam sebelum tidur pun main chess! Best lah Mummy and Daddy kalau ada sorang ikut jejak langkah Garry Kasparov, muahahahaha…. Kaya Mak! Tapi kan…tapi kan…….lagi kaya we all kot kalau you all pandai main tennis or golf, hahahaha……

But I think they love playing it because of the pretty chess pieces kot, hehehehe….

IMG_4616

Baru main 15 minit, dah berapa ramai yang tumbang yennadey!

Takpe anak anak ku, terus kan lah usaha murni kamu itu untuk bermain bersungguh sungguh sehingga jadi juara dunia so Mummy and Daddy dapatlah merasa bergelumang dengan wang, muahahahahaha….. Cisss, mata duitan sungguh :-P.

Tapi, sebab sekarang ni masih belum bergelumang dengan wang lagi, dinner malam ni pun tak lah yang mahal2 nya dinner like scallops and oysters and lobsters and abalone and wagyu beef. Dinner malam ni cuma scrambled eggs n frankfurts on toast for The Other Half and The Little Misses and nasi goreng ala2 kampung Perth untuk I. The Other Half tak sedap badan so dia cuma nak makan scrambled eggs aje. I pulak malas nak makan scrambled eggs so I pun masak nasi goreng pedas khas untuk I aje lah :-).

IMG_4612

IMG_4613

Ikan bilis tu hangkut dari Malaysia, tu yang cantik aje, hehehe…..

18 comments:

Dinas Aldi said...

Hehe I dari kecik sampai skarang tak reti2 main chess, memang tangan bangku I ni.. (ada ke tangan bangku, kiki)

FairyLilly said...

suka nyer nasi goreng letak ikan bilis nih. Tambah berselera guna corelle pulak. Psst...big W ada sale corelle kan. $89 for two set of 16 pieces kot. Tapi takdo budget huhuhu...I pun hangkut ikan bilis dari Malaysia. Bila dah habis, mintak depa pos pulak..

lemongrass said...

Dinas,
I pun kan dr dulu tak reti2 main chess. Bila orang explain rules ke I, masa tu ingat, esok dah lupa, hahahaha....
Tu yg I lagi suka main dam aje, lagi senang! hehehehe

lemongrass said...

Fairylilly,
ye ke ada sale? How come I tak tau ye! hahahaha... Macam ni nak kena serbu Big W esok ni, mana tau lah kan, ada untung dapat rembat 1 ke 2 sets ke ;-).

rainoserez said...

i penah dengar nasik goreng u.s.a
tp ni la 1st time dengar nasik goreng ala kampong perth! hahahah..

blu4sky said...

LG, my aiman pun suka main chess.. selalu ajak i main.. tapi mommy dia ni malas..malas nak berfikir.. dam haji pun i x lepas..main chess lagi lah..migrain tak pasal-pasal.. hahahah...

shiori_LA said...

salam LG;
anak i yg sulung memang teror main chess nih...wakil sekolah dulu tapi i tak pandai main...ehhehe..sedap nya nasik goreng u....
ahmad dah ok skit...thanks atas doa...

ibh said...

Kak..main chess ni bleh asah otak gak..ok la 4 miss 6..hehehe
Nasi goreng kampong perth?..bleh dikomersialkan tuh..eekekekkee

noir said...

i believe chess is a good tool for critical thinking and should be encouraged.

nasi goreng ikan bilis, antara the few nasi serving i boleh telan. cantik n menyelerakan presentation tu

Jamelah Khatun said...

Salaams Min, mesti sedap nasi goreng Perth ni. Homecooked food is the best.The Little Misses look so happy with their chess set.

[z@ck] said...

terliur plak tengok nasi goreng sis..

kucingorengemok said...

wah dah tumbang pun susun cantik²... bagus bagus, monk would love this kinda game! hehe :)

MamaTiaMia said...

thanks ya:) risay jugak,tickets,accomodation semua dah ready ni..harap2 ada rezki the two curly locks and the weather will be nice to us:)hmmm pandai nyer main chess and orang mesia pun terancam tengok ikan bilis:)

PUTUBAMBU said...

kita pun suka main chess..
boleh le lawan ngan ms. 11 ke ms 6 ke nanti. hehehe

nasi goreng tu nampak sodappp

an15 said...

td kastam tanya i, " do u bring any item to declare ? any IKAN BILIS ? "
waaaa...tau2 je kita suka angkut ikan bilis bwk balik eh.

zeta said...

sy pon xpandai main chess kak..dam terer la..kikiki..
nasi goreng siap mkn ngan telor mata lg you..

Diary Kayangan said...

dear, biasanya kan kak.. budak2 bijak memang suka main chess. nana ni memang tak pandai main pun, jangankan nak main chess sis, nak beli and nak belajar pun takde keinginan.. huhu.. memang sah nana ni tak bijak.. hehe.
anyway, ikan bilis tu pasti rangup dan sedap kan sebab ikan bilis sana kebanyakannya keras2 dan lemau2. entah kenapa entah, gigi orang oz kuat2 and tajam2 kot :)

lemongrass said...

Raino,
nak pergi USA and makan nasi goreng dia entah bila, kenalah I buat nasi goreng Perth, hahaha

Blu4sky,
hahahaha... I pun kalau main chess maun nangis awal2 sbb asik lupa the rules aje. Dam haji I dah passed :-).

Shiori,
Wah, best lah anak you sampai wakil sekolah main chess. Sure kalau main dgn I, I akan kalah awal2 lagi, hehehe

Sue,
tu lah kan, hopefully it'll keep their otak alert and fresh setiap masa lah :-).

Noir,
You are right there. I'll let them play chess to their hearts content while I asah my otak with sudoku aje lah since I'm hopeless at chess :-).

Kak Jamelah,
I love nasi goreng, tu yg bila tak tau nak makan apa, I makan nasi goreng :-).

Zack,
kalau ada telur goreng n bilis goreng, memang buat nasi goreng tu jadi lagi mengancam :-).

KOG,
diaorang susun cantik2 semata2 nak ambik gambar, hehehe. Monk the cerita tv or monk the christian monks? hehehe

MamaTiaMia,
insyaAllah hopefully masa you all kat sini, the weather would be just perfect for you guys :-).

Putubambu,
seronok aje diaorang kalau ada orang nak main sama :-).

An,
hahahaahaha...agaknya kan mesti diaorang pelik apalah yg sedap sgt ikan bilis ni sampai berkilo2 orang bawak masuk from M'sia :-).

Zeta,
you boleh lah join I main dam aje instead of main chess :-)

Nana,
Hopefully lah diaorang boleh asah bakat and otak dgn main chess ni kan. I ni dulu teringin gak nak belajar main but after a few tries and asik lupa aje the rules, terus terkubur, hahaha.
I pun kan memang tak suka ikan bilis kat sini walaupun di import dr M'sia tp tak sedap sungguh!