Saturday, 31 July 2010

Another addition to the extended…..

Aggghhhh, dah pukul 10 baru nak update blog hari ni. Ini sebab tengok dvd Avatar again tadi lepas dinner, tu yang asyik masyuk sampai terlupa nak update blog. And since dah pukul 10, tak boleh lah nak berceloteh panjang2 macam selalu sebab mata dah kuyu, hehehe.

We heard some good news malam ni. I finally have got a nephew and The Little Misses have finally got a boy cousin, yeay…  This is on my side lah sebab on The Other Half’s side memang takkan ada anak sedara or cousins since he’s the only one kan. Adik beradik I including me ada 6 orang and yang dah kahwin 5 orang. So, The Little Misses adalah a few cousins kat Malaysia but all of them are girls :-). Kakak I ada anak sorang, girl. Then I ada anak dua orang, girls jugak. Then adik bawah I ada anak 3 orang, all girls jugak. Then yang bawah dia pun ada anak 2 orang, girls jugak. And adik I yang sanding bulan 12 hari tu (diaorang dah lama nikah cuma sanding kat belah we all aje yg buat lambat :-)) baru aje tadi wife dia bersalin kan anak lelaki. So, finally my Abah and Mak ada cucu lelaki after 8 orang cucu perempuan, hahahahhaha. So, Abah I lepas ni tak kena gelak lagilah dengan kawan2 masjid dia sebab 8 orang cucu semua girls ;-).

Tapi kan sian this boy kan, sure kena buli dengan all the cousins bila balik kampung. Sure tension giler dia sebab takde kawan nak main, hikhikhikhik…… Nasib baik lah all the girl cousins bukan jenis girly2 habis so bolehlah nak di ajak panjat memanjat pokok buah2an, nak main kat tepi parit or nak pergi halau monyet kat kebun :-D.

Congrats ye Akeem & Ros. Jangan lupa letak gambar banyak2 kat FB eh!

I’ll just letak photos of our dinners malam tadi and malam ni aje lah ye.

IMG_4586

IMG_4592

Ini dinner malam tadi, beef burritos with chips. I guna yang siap in a pack tu aje, tinggal sediakan the beef/chicken and the salad. Senang and sedap :-).

IMG_4599

Ini lauk dinner malam ni, I masak kari dalam oven sebab we had to go somewhere petang tadi so sebelum keluar rumah tu, I dah siap masak2 and masukkan dalam oven. Bila balik rumah, dah 3/4 masak and I tak perlu risau, dia hangit atas stove or the gas mati. I still guna santan untuk kari ni tapi tak banyak.

IMG_4601

IMG_4603

And dinner we all malam ni, oven-cooked beef kari dgn sayur goreng and poppadum. Tapi untuk The Little Misses I masak kari sotong aje, buat yang tak pedas sangat.

20 comments:

mrs adam said...

selalu juga LG masak kari ye.kate jawa,ni dah macam mamak la pulak.hehe.tahniah,little misses dapat cousin boy.

JaJa'Z said...

kak min, letakla resipi burritos tu..macam menarik jek..kalau kat KFC tu mcm twister la tu kot kan..jaja memang suka...ni dah main letak pinggan2 kayu ni..tak bleh tahan betul lah..hehhehe

Ratu M.K said...

salam LG... hope u sihat & gumbira with ur beloved family ya...

i like d sharpness of ur pics... bole tau wat brand of dslr ur using? kalo bole rekomen ler skit... maaf, off-topic... :-D

noir said...

1st half of your post title, i thought...reading the post entry baru
i realise, nephew rupanya. that's a long wait for your dad...he must be super duper happy.

p.s your dinner malam tadi i loike,yg tonight...everytime missus prepare that i tak makan but i'll say 'nampak selera'...takut merajuk pulak.

meo188 said...

wow... mkn sakan...

SJB said...

Akhirnya dapat juga lelaki yer hehehe. Well, congratulation to your sister.

lemongrass said...

Mrs.Adam,
I memang Jawa tapi laki I ada kenan Mamak, tu yg kena masak kari aje selalu, hahaha...

Jaja,
I pakai yg siap dlm pack 'burrito kit', dia dah ada segala rempah, sauce n the bread dalam tu. Kita cuma sediakan daging/ayam n sayur aje. I kan malas! heheheh

Raty M.K,
salam. I guna Brand Canon EOS 1000D aje, kiranya EOS yg paling murah lah. I dari dulu suka Canon, tu yg beli Canon. Tapi ramai yg suka Nikon jugak and they are really good cameras too.Sekarang ni dah banyak brand DSLR yg bagus2 so I guess it's up to you suka brand apa :-).

Noir,
From now on, it will only be nieces and nephews additon aje. Definitely not our own! hahahaha....
Your tastebuds dah defected to the Western sides ye? ;-)

Meo,
Ini 2 hari nya dinner, hehehe

SJB,
Tu lah, finally my parents have got a grandson :-).

indahhouse said...

Salam kak LG,
Wah..! Tahniah buat adik kak LG, dan juga kak LG sbb dapat anak buah baru.. mesti meriah masa cukur jambul nanti. maklumlah, cucu lelaki atuk... ;)

an15 said...

wah, congrats! Blh atuk dia bwk round2 naik motor nanti.

I dah ada 20 org anak sedara, lost track dah umur diorang braper :P

Dinas Aldi said...

Tahniah pada your parents sebab dapat cucu lelaki :)

Yati-M said...

LG, burritos sure brand Knorr kan? oh saya sungguh jeles.. tak kira la brand apa.. janji yg segera..hahaha...

kat sini mana nak cari weh? harus ku selongkar Cold Storage satgi..

pst.. sayur tu mmg mengancam...

Yasmin the Blogger said...

same je.. cousin saya pun lebih perempuan dari lelaki.. kalau semua duduk satu rumah, dah jadi asrama perempuan..:DD

Nanak said...

wah, finally ya...:)
my side pula sorang je girl from 5cucu's..my hubby side belum ada girl lagi..both r boys..next production harap2 girl la ni..haha..

blu4sky said...

taniah to you and your family kat Malaysia.. dah ada cucu / anak buah hero in the family..

lemongrass said...

Indah,
tu lah kan, selepas 11 tahun lama Atuk n Nenek menunggu, baru lah dapat sorang boy, hehehe.

An,
I anak sedara tak ramai, so masih boleh ingat nama but anak sedara sepupu yang rapat dgn we all memang ramai giler, hampeh nak ingat semua nama, hahaha

Dinas,
my Abah lah kot yg terlebih excited, hahaha

Yati,
Brand Knorr ada buat burritos ke? I ni memang tak tau ;-). Yang I pakai ni Old El Paso, memang senang sgt2 nak buat and memang cepat, hehehe

Yasmin,
best kan bila ramai2 perempuan ni, ramai kawan nak bergossip :-).

Nanak,
you pulak terbalik ye :-). Takpe, next time tambah lagi girl n boy ye!

Blu4sky,
My Abah suka hati sgt2 lah finally dpt cucu boy :-)

blu4sky said...

LG..baru perasan..your nephew birthday sama ngan i..same zodiac same tiger year.. ini kira super duper junior i ler ni..kikiki...

LEO + Tiger Year..panas weiii...hahhaha

Kniedaz said...

wah..semua cucu gegirls...nasib baik dah dapat hero satu..mcm mak kniedaz semua cucu dia heroes..so harap2 twins ni dapat gegirls hehehe

zeta said...

tahniah kak sbb dpt nephew..

Diary Kayangan said...

wah, tahniah dapat ahli baru.. hmm, macam sama je dgn family nana, adik beradik nana 6 orang semua perempuan.. my mother as well, all 4. my late father pulak was the only one anak lelaki.. agaknya anak i nanti pun berderet perempuan je, memang tak dapatlah bermenantukan miss6... huk huk

lemongrass said...

Blu4sky,
wahhh, sure garang you ni ye sbb leo+tiger lagi? hehehehe ;-).

Kniedaz,
kalau twins nanti girls, adalah diaorang kawan nak main sesama sendiri kan. Tak lah lonely aje bila semua yg lain boys, hehehe

Zeta,
Thanks tapi entah bilalah I nak dpt tengok nephew ni face to face kan.

Nana,
wahh, you lagi terer, memang penuh dgn girls dua2 pihak ye :-)