Sunday, 11 July 2010

Road signs and town names

We are finally back at our home sweet home today, Alhamdulillah. It’s so good to see our own beds, play in my own kitchen ;-), use a PC instead of EEPC to update the blog and use our own bathrooms, hehehe.

We got home around 1 o’clock tadi but have been busy with unpacking, doing the laundry and then cooking dinner. Pastu, I had to go to the laundromat for the dryer, punyalah panjang queue nak guna dryer. Mentang2 lah Perth sekarang ni tengah hujan non stop. Berjanggut tunggu my turn! Esok kena pergi lagi cos there’s 3 more loads of laundry to be done. Kalau nak jemur dalam rumah, alamat lah ambik masa seminggu baru kering, hehehe…

Ok lah, sambung balik with stories and photos from our trip ye. But tonite, I nak tayang some road signs we saw along the way coming back from Denham to Perth. Saje je tayang sebab some of them, quite unique  for OZ.

Before that, I nak tunjuk the cabin we stayed in Geraldton on the way up to Denham and also the villa we stayed in in Denham.

IMG_3919i

Ini lah cabin we all kat Geraldton, so comel kan, hehehe… Dalam tu ada double bed with a bunk bed for The Little Misses, a small dining table, a stovette (which is a small stove with attached oven), microwave, fridge, tv and ensuite bathroom. So, memang comfylah for 1 night and boleh lah nak masak our own food.

IMG_4162

This is the villa in Denham, which is much bigger but has the same basic amenities. Sebab susah nak dapat makanan halal kat sini kan, so tu yang lagi senang cari villa or cabin yang ada cooking facilities so I can just bawak aje all the food and cook them myself. Sambil tu boleh save money on eating out kan :-).

This is at Denham. Saje tunjuk so orang percaya yang we all memang pergi Denham this holiday, hehehe.

IMG_4168

IMG_4191

Tengok lah, mana ada kat negara lain kan, on the same road sign, 2 gambar binatang yang sungguh berbeza, a cow and a kangaroo! Hahahaha… But selalunya waktu malam aje boleh jumpa kangaroo crossing the road ni :-).

IMG_4289

We call these long trailers yang ada 2-3 big trailers attached to the cab ni road trains. Because diaorang memang panjang and bagak mcm train but on the road.

IMG_4290

Drivers on the highway ni are quite berhemah, kat tempat yang ada double lanes for overtaking, diaorang akan stay in the left kalau tak nak overtake walaupun tak slow.

IMG_4315

Kenapa I ambik gambar ni? Sebab I suka sangat2 tengok the train symbol, sebijik macam Thomas the tank engine kan, hehehehe. Mana lah ada lagi steam train kat Perth ni, but they still use that symbol for trains, so cute!

IMG_4275

And we also have this signs along the road. Do you know what it means?

It’s the legal limit of blood alcohol reading in your body when you are driving with a full licence. So, basically you can still drink and drive, as long as it’s below 0.05. But, it doesn’t take much drink to go above 0.05 ni pun. But for a P-plater, the level is 0. You can’t drink and drive at all.

And ini pulak the names of the small towns along the way from Geraldton to Perth. So cute nama2 ni and most of them are Aboriginal names.

IMG_4286

IMG_4310

IMG_4319

The Other Half and I siap argue2 manja lagi dalam kereta tadi on how to pronounce these names, hehehe.

P/S thanks for people yang sudi comment on my previous post and in the chat box. I’ll answer them when I have a bit of free time ye!

20 comments:

3E said...

Kak Mynn...
Welcome home...home sweet home...
sejauh mana pun kita berjalan, pasti akan merindui rumah sendiri 'kan....:-))

Hanizatul Husna said...

Interesting sangat...kalaulah I masih ajar Geografi, boleh tunjukkan students I, sekarang ni ajar masakan dgn English saja...anyway seronok dapat tengok tempat2 menarik yang LG pegi tu....tumpang seronok pun jadi la...Selamat Mengemas..he he he

ibh said...

Syoknya kak..duduk kabin lagi..
Tak dapat pi..tgk gambo akak pun jadi ler..heee

Faheem Jr said...

welkam bek LG dan family..seronok betul jejalan ye.. :)holiday lepas sambut your besday kan..mine tak tahu la hubby nak bawak jalan ke tak..huhuhu..

[z@ck] said...

rasanya ok lagi kot nak sebut nama tempat kat Aussie dari NZ..hoho..

Whakapapa..sebutnya fa-ka-pa-pa

Sally said...

welcome back to home sweet home..rajinnya LG..terus unpack..myself kalau bab pack & unpack ni mmg malas. pastu jadilah gunung. Travel mmg seronok bab nak kemas balik tu yg malas. so berapa star you bagi for this time trip?..ehhe.:p

an15 said...

best2...nice road trip!
en suami nak sgt g ningaloo reef tp tatau la bila.

Zaitun said...

Selamat kembali,seronok tengok tempat2 yang lg lawati.Teringin juga nak melancong.

~Am said...

EEPC tu apa? hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Wahh..syioknya...

selalu tengok kat movie jer.
tak sesabar tunggu nxt n3.

(^_*)

Ayu said...

salam k.min...

welcome home dear! sronok dpt baca citer akak psl ur holiday.best! hm...ckp kat TOH...happy belated birthday!!! moga panjang umur,dimurahkan rezeki n bahagia hingga akhir hayat.btw..ayu suka sgt tgk gmbr kaki both of u.kaki akak nmpk mcm kaki budak bila dibandingkan dgn kaki TOH.mcm kaki bapak dgn ank je.hehehe....

My Life My World said...

Salam LG ... nampak cantik dan bersih jer yer jalan jalan di Australia ni. Rasa tenang jer akal dan fikiran nak drive ;)

MamaTiaMia said...

everything looks nice:) the girls especially ,mommy too:)harap2 warm sikit september:)we will be staying east victora park and after that farmstay at swan valley:)

Dinas Aldi said...

dah selamat sampai rumah, alhamdulillah! mesti letih tengok baju banyak nak kena basuh tu..selamat mengemas ya!

melatie said...

Interesting information and Welcome home. Ciannya kat awak. Letih to unpack...that is the price to pay when you go for holiday.

Could I have a look at the pictures of Aborigine(s) and kangaroo as well. he..he. banyak songel ler makcik nih.

lemongrass said...

Asilah,
thanks tapi penat masih tak hilang lagi ni sbb sibuk pulak buat laundry n kemas rumah, hehehe

Hanizatul,
Best jugak kan kdg2 mengenal geography tempat orang ni. My youngest asik tanya, "are we still in western australia?" sbb lama giler naik kereta kan, hehehe

Sue,
seronok bila bercuti2 ni tp rasa lagi penat dr duk rumah sbb asik berjalan aje kan :-).

CikMin,
you kenyit2 mata lah kat hubby tu, sambil gesel2 sikit. Sure dpt holiday jauh terus, hehehe ;-P

Zack,
my hubby orang NZ so dia gelak aje bila we all try sebut nama tempat kat NZ tu, hehehe

Sally,
I cuma unpack baju2 yg nak dibasuh n makanan yg kena buh dlm fridge. Suitcase dgn baju bersih still terdampar atas sofa lagi tu, hehehe

An,
I rasa we all tak sanggup kot nak drive up to ningaloo reef tu. Tapi nak fly ke situ, lagi lah tak mampu kot, hehehe...
One day in the future, we want to go around Australia, mana tau kot2 tersinggah situ :-)

Kak Zai,
Salam. Masa I kat M'sia dulu, tak sempat nak melancung2 1 M'sia. Sekarang ni, we all try melancung kat WA ni sikit2 :-)

Am,
EEPC tu the small notebook computer. Tu yg susah nak update sbb my jari jemari tak biasa dgn keyboard yg sungguh comel itu, hehehe

Azrina,
hehehe....Lepas ni dah tak banyak kot N3 pasal our trip :-)

Ayu,
salam. thanks ye for the wish. I kan cute miut orang nya, tu yg kaki pun kecik giler. Kaki Alya dah nak sama saiz dgn I, hehehe

lemongrass said...

Kak Acik,
Memang bersih aje pemandangan tu tapi buhsan giler sbb benda yg sama aje sepanjang perjalanan. Nasib baik lah I ni jenis yg tak tidur bila orang lain drive, so dptlah hubby kawan berborak, hehehe

MamaTiaMia,
East Vic Park is near the city so senanglah klu nak bershopping kat city kan. Your girls will definitely enjoy the farmstay at Swan Valley. Swan Valley is gorgeous as well esp in September.

Dinas,
Padahal kan, we all dah buat laundry 2X whilst on holiday tu but still banayk gak lagi yg nak kena basuh, hahaha.

Melatie,
masa pergi holidays, best aje kan, masa bali from holidays tu yg tak larat, hehehe.
The Aborigines kat OZ ni kan are quite peculiar with their photos being taken by people. Kangaroo pulak tak kisah klu we all ambik gambar diaorang, hehehe

Aida Rezuan said...

LG,

Ahhhh welcome back! You and family had a blast, eh? :)

farah yasmin said...

seronok gile road trip!!!

SJB said...

Hehehe interesting N3. Semua pasal signs :D.