Tuesday, 27 July 2010

Easy peasy Pizza

We love pizza in this household. I can make it once a week or twice a week and no one will complain. I’m not sure whether it’s the bread and cheese combination yang membuatkan people drool over it or it’s the meat & veges combination that people like (as though! Hahahaha…..). But I think sejak I start buat blog ni, dah berdozen2 or beratus dozen gambar pizza yang I dah tayang kat blog kan ;-). Kalau boleh timbang berat the cheese yang I dah grated to put on the pizza, adalah berpuluh2 kilo kot, muahahahaha…..

Probably kalau I nak kerja kat Pizza Hut or kat Dominos, I boleh tunjuk my blog to them as my resume and they’ll hire me on the spot kot, hikhikhik… I pun sekarang ni kalau buat the pizza base, dah boleh pejam mata aje and tak payah tengok recipe, insyaAllah menjadi (eksen giler kan, wakakaka). Lagi lah sejak ada breadmaker ni, lagi senang I nak buat the base. Tinggal campak segala ingredients in it and then pegi ambik The Little Misses at school and by the time we come home, dah naik cantik aje. Pastu, tinggal siapkan the toppings, gelek the base jadi bulat cantik and then tinggal hias and bakar.

I selalunya akan buat pizza enough for dinner and for lunch the next day so The Little Misses and The Other Half can take it for lunch. Senang lah kerja I sebab tak payah susah2 fikir pasal nak kena buat lunch for them pagi2 morning tu kan :-).

Nak buat the base ni senang aje, you boleh pakai any recipe white bread yang you like or the simplest recipe just using flour, oil, salt, water and yeast. kalau ada bread flour kat rumah ni, I’ll use bread flour. Kalau dah habis, I will just use tepung gandum aje and it will still turn out great.

For toppings pulak, I’ll just use whatever yang I can find in the fridge and the pantry. Tapi yang mesti ada is pineapple! Tapi kat sini pineapple senang nak cari sebab I just use canned pineapple aje, hehehe. Toppings yang I selalu guna is poloni or salami or pepperoni or sausages or BBQ chicken or roast beef or marinara mix. Yang gerenti I takkan bubuh on my pizzas are olives and anchovies! I really cannot telan olives and anchovies ni, my hidung and tekak memang tak boleh terima the smell nor the taste. Anchovies ni yg Mat Saleh punya version, the ones in oil, not ikan bilis kita, hehehe.

The Other Half loves anchovies. Kalau dia nak makan anchovies, I akan buat separate pizza just for him with anchovies on it. Kalau I buat half-half and I termakan the anchovy even a tiny bit, I akan terus stop makan pizza tu sebab rasa macam nak ter buwekkkkk…… Hampeh betul I ni kan, hahahahahaha….

For dinner tadi, I buat pizza and I used the breadmaker recipe for the base which is:

Pizza Dough

  • 200mls air
  • 1 tbsp olive oil/canola oil
  • 1 tsp salt
  • 375g/2 1/2 cups flour
  • 1 3/4 tsp yeast

(This recipe will yield 2 large pizzas)

-Kalau guna BM, just campak in the container ikut turutan and then choose the pizza setting and bagi dia buat kerja sendiri while you buat kerja sendiri :-).

-Kalau guna tangan, campur kan air suam with the yeast and then biarkan for 15 minutes sampai berbuih. Kalau tak berbuih, buang aje yeast tu sbb nampak sangat dah matinya!

-Dalam mangkuk besar, gaulkan tepung and garam. Bila campuran yeast dah berbuih, tuangkan ke dalam mangkuk bertepung tu and then tambah olive oil and uli hingga adunan tu tak melekat kat tangan and bila di tekan dengan jari, it’ll spring back.

-Biarkan kat tempat yang suam until double in size. Make sure you tutup mangkuk tu dengan gladwrap or tuala lembap so dough tu tak kering ye.

-Bila dah double in size, boleh lah bahagikan ke 2 bahagian and gelek jadi leper setebal mana yang you nak.

-Then bolehlah bubuh pizza sauce (I beli aje), letak toppings yang menyelerakan and then tabur dengan grated cheddar and mozzarella.

-Bakar at 220°C until masak.

And ini gambar our pizza tadi. I made 2 versions, BBQ sausage pizza and seafood pizza (just for The Other Half :-)).

IMG_4547

Ini bukan my plate (tak kuasa I nak mengada2 pakai plate kayu, wehehehe). Ini cuma untuk ambik gambar aje :-D.

IMG_4551

Marinara mix yang penuh dengan prawns, calamari, mussels and fish fillet. I tak berapa gemor makan yang ini.

IMG_4546

Sausage pizza for the rest of us.

So….. you rasa berdasarkan gambar2 kat atas ni, Domino and Pizza Hut nak tak lantik I jadi chef diaorang? Wakakakakakaka…..

37 comments:

Just.wanie said...

domino ngan pizza hut tak tertarik .
tapi i yang tertarik . hikhikhik

Dinas Aldi said...

Konpem dema akan cakap "you're hired!" siap bagi standing ovation lagi, kahkah! but seriously, the pizzas look delish, girlfriend.

Deliah's Deli said...

salam min...tgk title je dah berkenan habis apalg bila dah tgk gambo yg cun2 tu..pizza ni ade delivery service tak? :D

iCaLoVeZiE said...

bukan takat kata u r hired je. u r hired as our manager. hehehehe

lemongrass said...

Wanie,
Domino n Pizza Hut kata, 'alah, we all pun terer buat yg topping ni!' hehehehe

Dinas,
I bukan budak lepasan SPM, rasanya too tua kot nak kerja kat Dominos tu, hahaha

Deliah,
I punya delivery service, mau ambik masa seminggu baru sampai. Masa tu, you all dah kebulur giler2 tunggu pizza, hahaha

Ica,
jadi manager ni lah best, boleh perintah2 n suruh2 orang aje kan :-D

Miss Layaleya said...

akak, leh x buat special delivery ke putrajaya ni??? dh la tgh lapar ni... adoyai..

akak buka kdai sdiri la kak.. x yah keja ngan pizza hut @ domino.. confem malatop!!!

lemongrass said...

Miss Layaleya,
special delivery kalau nak hantar naik Air Asia murah sikit dr naik MAS, hikhikhik ;-).

CT Delima said...

salam LG.... terasa lama sgt x makan pizza buat sendiri ni. Dah ada BM kat umah pun masih malas nk buat hehehe. Tapi kan anak2 ni kalau keluar jer Pizza gak ler yg diaorg ni mintak. naik jemu lak mama n ayah diaorg ni.. hehehe

rainoserez said...

surenya boleh keje dgn pizza hut nih! plate kayu yg ganaz skali tu.. hehee.. cantik, so kreatif :)

JaJa'Z said...

adoi la..kalau la jaja dah ada oven..mau jaja try terus buat pizza ni..tak la susah mana pun nak buat doh nya ek...campak2,uli2,then biar..dah siap!! insyallah..ada oven nanti memang jaja akan try buat jugak...

jaja rasa ntah2 orang2 keja pizza hut ngan domino tu plak yang mintak resipi dr akak..hehehe

an15 said...

nasib baik i kat kl lagi, dominos dekat je :P

Nanak said...

*lap air liur*

Yasmin the Blogger said...

mestilah dia org lantik.. entah2 dua hari keje dah boleh bukak kedai pizza sendiri... :D

Hanizatul Husna said...

Seafood pizza U mengancamlah.....nasib baik la skrg ni dah 11.40mlm (malaysia) kalau tidak...I dah lari pi pizza Hut...

Taufik MY said...

salam.. lame tak bubuh comment.. Best giler tgk akak nyer pizza.. meleleh ayer liur... kalo ader x-tra chese lagi best.. tapi badan conpem akan dipam-pam la kak min.. hihihihi Rase nyer pizza hut n domino akan fikir bnyak kali nak amek akak kot.. sbb pizza akak tgk macam ader banyak isi lagi daripada depa punya pizza.. huhuhuhu.. or may be pizza tempat saye yg kodekut nak bubuh isi banyak2...

lemongrass said...

Kak CT,
salam. Bila ada BM ni kan, I rasa lagi lah sgt2 senang nya nak buat pizza ni sbb tak payah susah2 uli, hehehe. Masa dia buat kerja menguli, I boleh buat kerja lain :-).

Raino,
Kayu tu actually chopping board tp I tak pernah guna utk chopping, tu yg tukar jadi plate tu, hehehe

Jaja,
Memang senang aje nak buat doh pizza ni sebenarnya, tu yg I slalu buat pizza, hehehehe.
Cepat2 lah beli oven you, boleh buat kuih raya! :-)

An,
Tiba2 ramai menyerbu Domino's malam ni ye, hehehe

Nanak,
lap sampai kering tau! :-P

Yasmin,
terus diaorang tak bagi I berenti kerja kan sbb takut kedai I lagi fofular dr diaorang, hahaha ;-)

Hanizatul,
seafood pizza tu yg suka cuma my Hubby aje. I ni kureng sikit makan seafood pizza ni.

Taufik,
Salam. Tu yg kdg2 rasa mcm susah nak maintain my weight ni sbb bila makan nasi, bertambah2, bila makan cheese, extra cheese I bubuh, hehehe...
Bangkrap diaorang kan klu I kerja dgn diaorang sbb slalu terbubuh lebih2 isi :-)

zeta said...

huhh..konpem terus jd ketua chef..hehe..

Ayu said...

aaddeehhhhh.....pic pizza akak tu tul2 menyeksa anak tekak n perut ayu.dan2 tu gak terasa nak mkn pizza.erk..ada yg lunch ni kang call dominos.klu dominos punya ayu suka thin crust dia sbb crunchy.takde la muak sgt klu mkn byk.klu pizza hut punya pun ok gak (pizza biasa) tp paling byk ayu mkn 2 slice jela.lps tu surrender....

alynna said...

haaaa baru niat nak mintak resepi ni kat akak......cam tetau jer...

YatT'S said...

fuh menggoda betul piza akak nih...

TopsyTurvyMum said...

ewahhhh..u takyah keje ngan diorg laa..
bukak kedai senirik jerr hehehe..

makcikrehan said...

Sis, u bikin air liur i menjejes tak hengat punya! huwaaaa

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min....tak yak lah join Dominoes ke Pizza Hut...buat jer outlet baru with that brand name..mesti ramai yang support!!!
antaranya Akak lah!!!

melatie said...

Aduyai..thank you. thank you. LG, kalau tepung 1 Kg banyak mana yeast n air nak guna? How many pizza crust will yield from this.. eh banyak soklan.
By the way i have the resepi to make the sauce, nanti I cari kasi kat u. I pernah buat 10 years ago, masa tu masih fulltime housewife lagi. Sekarang dah kerja tak buat cam tu lagi.

Sekarang ni I beli ready made pizza crust je, balik terus bubuh toppings. Tapi pizza crust tu tak sesedap cam you buat ni.

Syakira said...

thanks for the recipe baru je terfikir nak buat pizza :)

arapink said...

huahuahua...kak min
ara sgt lah lapar bila tgk pizza kak min ni...

psstttt kak min, ara nak bertunang Sabtu ni...and my fiance is chef... ara dapat bayangkan betapa kembangnya ara lps ni bila dah kawin dgn dia....hehehhe

doakan yg terbaik utk Ara ye Kak Min :-)

meriahceria said...

mak aih...sedap nye...tak sabar nak buat lar..

lemongrass said...

Zeta,
jadi ketua chef best jugak kan, boleh main2 suruh chef muda2 tu, hikhikhik

Ayu,
I pun suka yg thin crust tu tp my hubby suka yg thick base. Tu yg kena buat 2-3 jenis pizza, hehehe. I pun kalau tgh lapar giler2, 3 keping boleh habis lah :-).

Alynna,
dari dulu dah ramai yg mintak recipe setiap kali I buat pizza, tu yg terus bagi aje :-)

Yat,
Melted cheese memang sgt menggoda kan :-)

TTM,
you buat calzone, I buat pizza, pastu kita dua2 boleh bukak kedai sendiri kan, hahaha

Makcikrehan,
hehehehe....cepat2 dail Pizza Hut sana! ;-)

Kak Watie,
salam. Best nya klu dpt bukak kedai pizza ni kan tp I ni slalu dpt virus malas, tu yg tak boleh bukak kedai, hehehe

Melatie,
Uish, you nak buat kenduri ke sampai nak guna 1kg tepung tu? hehehe. Semalam I buat about 550g tepung, I guna 300 mls air and yeast pulak I guna 2 1/4 tsp. Tapi you pandai2 lah adjust ye :-).
I malas nak buat sauce tu sebab kat sini banyak jual pizza sauce, tu yg tinggal beli and squirt aje, hehehe

Syakira,
you are welcome :-)

Ara,
Tahniah tahniah!!!!!
Psst...kalau chef yg bertunang, makanan kenduri sape yg masak ye? hehehe... Jangan lupa tempek gamabr tunang kat blog tau!

lemongrass said...

MeriahCeria,
cuba lah buat ye, senang aje nak buatnya :-)

© Elee Mardiana said...

Grreat! Baru nak cari resepi, you dah letak kat sini. Thanks LG. Err... the sauce tu you guna sauce apa? And quiche dah pernah buat tak?

ayang said...

Pasti u tak kan sempat menjadi penganggur... hehehehe.. Seafood pizza satu.. Udang make sure berterabur cam dalam gambar eeh...

Zaitun said...

Anak2 kak Zai memang suka pizza,tak sempat nak buat diaorang dah order,senang dan cepat katanya.

lemongrass said...

Elee,
I guna pizza sauce Leggo's or Woolworths brands. Ada jual dlm sachet (4 sachets in a box for Leggo's) or yg squirt bottle tu. I pernah buat quiche but I just cari recipe from www.taste.com.au kalau nak buat :-).

Ayang,
kalau nak udang berterabur, kena charge extra, hehehehe....

Kak Zai,
Memang senang and cepat kalau tinggal makan aje kan :-). Yang nak membayarnya lah yang sakit tangan keluarkan duit, hehehe

Khairiyah said...

kak min,
kerana blog akak telah buat sy kepingin piza.tp kat rumah kakak saya takde oven.terpaksa la buat delivery.ngehngehngeh.
sy suka buat pizza gune dageng turkey.nyum nyum

lemongrass said...

Kerry,
hehehehe...lagi cepat buat call delivery ye! :-). Kat sini jarang ada daging turkey halal (either that, or I tak tau nak beli kat mana). Sure jadi gourmet pizza terus kan sbb guna daging turkey :-).

© Elee Mardiana said...

Thanks LG. Next week nak start jadi isteri mithali. Muahahahahaha...

The wife said...

dh try buat and puas hati! siap review lagi supaya tak lupa :p

http://www.marietfemme.net/2014/08/pizza-addict.html

thanks kak!