Wednesday, 28 July 2010

Kebab, coleslaw and roast potato

Ish, tak sangka betul, ramai jugak yang terliur tengok pizza I semalam tu ye, hehehe. Nasib baik lah I letak the recipe sekali so boleh lah sesiapa yang terliur tu start buat pizza or start dialing 13 PIZZA kan, hahaha…. My pizza tu memang selalu nya I letak berlambak2 cheese sebab kat dalam fridge I tu ada lagi 6 kilograms of cheese that we have to use by Feb next year. Kenapa banyak sangat cheese you might ask? Sebab hari tu, kat IGA ada buat sale cheese, 1 kg for $6 so since kat rumah ni memang ada sorang hantu cheese, we all pun rembat lah 7 ketul! Hehehehe……. Tamak haloba sungguh kan!

Jadi, kalau I tayang food yang guna banyak cheese in the next few months, you tau lah kenapa ye :-). Kuih Raya nanti pun I cari yang pakai cheese ye and instead of buat rendang and nasi impit for Raya, I buat pizza, pasta bake and all things cheesy ye! Muahahahahahaha ;-).

But, dinner malam ni takde cheese (apart from in The Other Half’s roll) sebab I yang tak larat nak telan cheese again after melantak cheese semalam.

For dinner tonite, I made mince kebab makan dengan coleslaw and roast potato.

If you want to get the best roast potato, you kena masak it twice. First you kena parboil it until it’s partially cooked, kiranya only a bit tender lah. Jangan boil sampai dia lembik giler boleh mash tu, nanti jadi mashed potato lah instead of roast potato :-). Then, you have to drain the potato really well and then put it back into the saucepan and letak balik kat atas api until all the clinging water’s evaporated. Pastu, you have to shake the saucepan kuat2 to roughen up the surface of the potatoes. Tapi jangan lah shake until berderai habis the potatoes tu ye, hehehe. Ini lah nanti yang akan membuatkan bahagian luar roast potato to crispy and crunchy but the inside still so so soft.

Pastu, biarkan dia sejuk sekejap before baking it in a hot oven at 210°C. Preheat the oven tray first and make sure the oven tray is well oiled/greased and hot before you put the potatoes in it. Lagi lah nanti jadi crispy and crunchy! Tadi I baked it for about 40-50 minutes. But ken balik2kan the potatoes so all the surface are well browned. If you want further details, you can go here.

Senang aje kan nak buat roast potato ni :-). Kalau you takde masa, you can parboil the potatoes the night before so bila you balik kerja, tinggal bake aje.

IMG_4559

roast potato, coleslaw and kebab in hot dog roll.

IMG_4564

Ada nampak crispy and crunchy tak my potato ni? hehehe

IMG_4566

I kalau buat coleslaw suka campur mayonnaise and sour cream sebab kalau guna mayonnaise aje, I rasa macam terlebih manis pulak nya. Kalau letak sour cream, dia lagi lemak sikit and kurang sikit kemanisan nya. I suka sangat2 coleslaw KFC kat M’sia tu, itu yang I paling rindu instead of the chicken, hahahaha. I boleh makan that coleslaw 1 big tub to myself. Coleslaw KFC sini teramatlah manisnya to my taste, rasa muak giler. Pastu, mahal pulak tu sebab beli itu aje. Baik I buat sendiri kan :-). Now kalau lah dapat ngendeng2 dengan pekerja KFC kat M’sia kan best! Boleh lah I korek rahsia recipe coleslaw diaorang so bolehlah I melantak coleslaw tu kat sini.

Minced kebab tu pulak I guna recipe burger from here but I shape it bentuk oblong aje sebab nak bagi fit in with the hot dog roll, hehehe. I think I definitely tak boleh kerja kat McD sebab tak pandai shape the burger jadi bulat2! wehehehehe…..

25 comments:

JaJa'Z said...

waduh! kebab itu bagaikan memanggil ku..kat sini ada jugak jual oblong tu..dengan black papper sos..tai the sos tak brapa sedap la..jadinya rasa oblong tu pun jd tak brapa best..

Yat Maria said...

LG,

this is seriously yummilicious :) we like!!!!!

Dinas Aldi said...

Ya Allah, I ni baru makan nasik, dinner lambat malam ni tapi tengok roast potato & coleslaw tu... huwaahhhh! Nak cikit!

iCaLoVeZiE said...

sedapnya kak. naseb baik tak pregnant. kalau tak, meleleh air liur anak bersalin sok.hehehhe

Miss Layaleya said...

yummylicious... akak ada talent la bukak restoren.. presentation 1st class..rasa confem la sedap tu..

** sy kna g cr mknn ni, sbb dh meleleh air liur tgk ni..

zarin said...

i pun suka coleslaw kfc tu :)
your burger tu mengancam betul...

noir said...

i often langgan kebab joint at markwell ave whilst in brisbane. actually macam staple food gitu.

drool...yummylicious

arapink said...

Kak Min...

Kalo chef kawin...org lain lah yg kena masak...ntah2 dia yg guide jgk org kat penanggah...hahahah.

Lagi gambar makanan yang buat ara lapor pepagi buta ni...hehehhe...tapi ara bkn penggemar coleslaw wpun ara pandai buat...hehhehe...kalo ke KFC tu ara sedekah or tak usik langsung benda tu....hihihihi

afid said...

kak LG,
kite penah keje KFC tapikan coleslaw tu datang dah siap bancuh campur ngan sayur la..so memang taktau la dia campur apa..huhu:B

zeta said...

kebab tu skali mkn sure kenyang..puas hati mkn.. (*_*)

Izan Ashley said...

Kak... Lama x komen kat yr blog. Ni kalau sy mkn mau badan bagai di pam2.. Dah lah nak menurunkan nya susah..hahaha. Anyway, yr foods look so delicious! I like :-)

Liz Rohaizat said...

kak min,

cara akak buat roast potatoes sama dengan cara yg jamie oliver ajar saya. hehe.. tp dia ajar saya thru his show :p

cuma lepas letak roast potatoes dlm baking tray, jamie akan add liberal amount of olive oil dan sea salt. sy selalu letak olive oil dan salt byk2. jd crispy gitu. haha... tp kalau dah letak salt byk2, sah-sah la kurang bagus utk kesihatan. ahhaa.. sekali sekala je.

tp betul la method tu. kena parboil dulu. pastu tos bg kering. isk, tiba2 rasa nak mkn.

Ayu said...

kak...akak still leh keje kat Mc D coz depa pun ada burger oblong apa.tiap kali nak CNY mesti ada posperity burger.kan dia bentuk oblong.kat pasar mlm pun dah byk jual burger oblong ni.depa celup dlm sos black pepper.sedap!!!

blu4sky said...

Lg,

klu i duduk kat sana..mmg heavenlah dapat cheese $6 seketul..kat sini harga cheese amatlah mencekik darah..harga 1 ketul boleh beli nasi ayam berempah 4 bungkus lagi.. kat rumah i plak ada 2 orang yang tah tekak mcm tekak mat salleh.. cheese tu mmg wajib ada kat rumah.. berjenis2 plak tu..kekadang confuse gak sbb genetic diorang cuma borneon mix jawa je..mana datangnye mat salleh ..hahahah...

Diary Kayangan said...
This comment has been removed by the author.
Diary Kayangan said...

semua menu mom of the year ni memang menggugat keimanan.. huhuhu.. pizza, burger, sate, roasted chicken.. hari ni tak puasa so bolehlah tengok blog akak balik, catch up semua post yg terlepas sebab cuti jenguk blog ni masa puasa beberapa hari.. hehe.. ni yg buat lapar ni tau.. wuwuwuwuwwuwwwuwuu.. tapi kalau ada miss6 kat depan mata i now ni, nana tak jadik lapar la sis, kenyang je tengok muka dia.. :)

ayang said...

Nampaknya bulan puasa ni tak leh le nak baca blog akak. Takut tak tahan godaan je.. Baru je makan Kyros Kebab jap tadi. Large lagi. Tapi tengok plate akak tu, cam labau le balik...
Cam na ni kak min, demam leh cam ni if tiap2 ari telan air liur je.. tahan perasaan... :-(

Zaitun said...

kalau kak Zai buat roast potato, rebus separuh masak then baru bakar dalam oven,sebelum tu renjiskan sedikit lada putih atau lada hitam.

lemongrass said...

Jaja,
first time I tried prosperity burger dulu masa balik Msia, memang tak boleh telan kattekak sbb mcm makan lada hitam sepenuhnya! hehehe...
Sekarang ni, kat pasar malam pun berlmabak2 jual kan :-).

Yat,
we liked it too :-)

Dinas,
You makan nasi sikit agaknya tu, tu yg still lapar :-).
Miss 6 mlm tadi makan coleslaw bertambah2, tak pernah I tengok dia makan sayur bertambah! Hahaha

Ica,
Kalau pregnant, kenalah suruh hubby keluar tgh2 malam cari coleslaw n burger kan, hehee

Layaleya,
I klu bukak restoran, memang tak kan maju sbb slalu dtg mood malas masak, hahaha

Zarin,
terbayang2 rasa coleslaw KFC tu! Kalau I balik M'sia kan, KFC tu memang wajib singgah every week! :-)

Noir,
We all pun slalu jugak langgan kebab kat sini esp Friday nite :-). I definitely cannot make kebab like they do it!

Ara,
wehehehe... chef tu nanti kena make sure duduk diam2 masa kenduri so orang lain tak lah rasa gerun nak masak depan dia, hahahaha

lemongrass said...

Afid,
macam tu I kena cari kawan yg kerja kat kilang buat coleslaw tu lah ye instead of pekerja KFC! hahahah.....

Zeta,
memang kenyang betul makan kebab burger I tu malam tadi :-).

Izan,
tu sebab badan my hubby memang sudah di pan2 aje sekarang ni, hehehe :-)

Liz,
wahhhhh.... cayalah you ada personal chef, Jamie Oliver pulak tu :-P, hehehe...
I pun bila malas nak panaskan the tray dulu, I akan letak olive oil kat atas kentang tu so jadi lemak2 gitu :-).

Ayu,
hehehehe... I boleh kerja kat counter buat oblong burger aje lah ye :-D. Sekarang ni sennag kan kat M'sia, pergi pasar malam aje dah boleh makan macam2 jenis burger!

Blu4sky,
Tell me about it! Masa we all kat M'sia and teringin nak beli mozzarella cheese, senak sekejap I tengok harga 250g for RM9! Tu yang bila we all balik kampung, bawak cheese from here, hehehe..
Psst.. your tekak Mat Saleh tu mesti sbb Mak dia asik tengok citer Mat Saleh aje masa mengandung kan :-D

Nana,
hehehe... nanti masa bulan puasa, you cuti sebulan lah ye from jenguk my blog :-). Tak pun, kena jenguk waktu malam aje, hehehe

Ayang,
Kena tengok masa tgh bendera jepun naik or masa malam2 hari lepas kenyang berbuka, hehehehe....

Kak Zai,
samalah tu cara kita. Bila di rebus dulu, memang jadikan roast potato tu soft sgt2 kat dlm kan :-)

fara dean said...

nampak sedapp sgt!

afid said...

ha..betul2x
hehe

lemongrass said...

Fra,
thanks :-). Sedap lah jugak kat tekak we all ni, hehehe

Afid,
you takde kawan ke kerja kilang coleslaw tu? hahaha

mamalisa said...

hi sis :=)

just found this blog but since then everyday sure x miss masuk sini..your food presentation is really awesome! boleh jadi chef @hotel..salute!

lemongrass said...

Mamalisa,
Hi! Thanks ye sbb sudi baca my blog everyday :-). My food presentation cuma 'cantik' for 1 plate khas utk ambil gambar aje, hehehe :-).