Friday, 9 July 2010

From Perth to Monkey Mia IV

Last nite was quite scary sebab it was raining really heavily with gale force wind the whole nite until early morning. Masa we all bangun pagi2 sebab nak tengok dolphin feeding, it was still very very windy and the ocean was extremely choppy and the waves so high (we can see the beach and the sea from our front door, posh eh! ;-)). Hehehehe….

Tapi disebabkan panggilan dolphin lagi kuat, we all gagahkan jugak keluar sejuk2 meredah jalan to Monkey Mia. On the way, we saw broken boats and stranded boats on the beach. Must have been really strong wind last nite! Kesian the boat owners :-(.

Anyhow, when we got there, luckily the dolphins were still game enough to come out to the beach to play and be hand-fed even though it was quite cold. Sempat lah tengok 2 feedings and dapatlah Miss 6 and Miss 11 got picked by the ranger to feed the dolphins, seronok lah diaorang :-).

These dolphins are wild dolphins and they are not in cages. But for 40 years, they’ve been hand fed by the rangers in the morning so their whole keturunan dah ‘jinak’ sikit lah dengan orang and dah tak takut sangat dengan orang ni. Tapi bukannya feeding times ni were set, it’s up to the dolphins when they want to come ashore to be fed and they will only get fed in the morning so these wild dolphins will still have to hunt for their food at other times in the day. Tu yang we were quite lucky pagi tadi sebab we got to see 2 feedings within 15 minutes of each other.

Layan some photos that The Other Half took this morning and some I took yesterday while waiting to board our boat.

DSCF8094

This is a female dolphin and ada anak with her but anak dia tak berani datang ke shallow water sebab takut tersangkut. This dolphin is 33 years old (tua lagi I kan, hikhikhik).

DSCF8100

Sempat lagi senyum tu walaupun menggigil2 kesejukan.

DSCF8102 

Busy mendengar taklimat pagi2 morning…

DSCF8103

DSCF8105

Yeay yeay, our turn to feed the dolphin now :-). Even though Daddy only took photos of our behinds but we are still happy, hehehehe….

IMG_4068

The Other Half dipaksa dek I untuk ikut The Little Misses menunggu the dolphins kat tepi gigi air tu and menangkap gambar2 yg menarik of the dolphins and of the girls. He said, “it was numbingly cold in the water. I couldn’t feel my toes!”

While they were in the water, I was watching them at the jetty (yang you all boleh nampak kat gambar atas tu). But it was also sejuk giler kat atas jetty tu, rasa macam sikit lagi nak terbang kena blown by the wind.

17 comments:

Dinas Aldi said...

alaaaa comelnya dolphin tuuu! by the way, Monkey Mia's such an interesting name, what's the history behind the name, eh?

JaSSNaNi said...

wahhhh.. tercapai gak hasrat nak tengok dolphin tu.. and siap leh feed lagi.. hahaha.. syok nye...
tompang gembira gak.. sambil senyum.. :)

NenekPenne said...

wahhh soo jinak yer...
terfeeling pulak i yang disitu...

Anna Da Lady said...

lor..pasal pe The Little Misses punya 'mummy' taknak join sekaki? taknak pegang dolphin ke?hehe...

MAMASYAZA said...

bestnya berpeluang bagi dolphin tu makan

somuffins said...

LG
In case Flipper n rakan2 make an appearance, pls give them hugs n kisses from Aunty CS.
Enjoy ur holiday.. :-)

Mat Gebu said...

Salam LG...waaa bessnyaa, kalau i lah kat situ, dari jauh kan Mr Jaws dah datang, dia siap baca bismillah lagi u, sebab nampak "daging" sedap..yelah lemak i kan mahal, makan butter ada quality...hahahahha.

lemongrass said...

Dinas,
So many conflicting stories of the Monkey bit but Mia (pronounced Maya) is aboriginal for home, tak silap :-).

Nani,
Nasib baik dpt jumpa you, kalau tak, nangis we all, hahaha

NenekPenne,
memang so friendly, mcm dah jadi pets pulak :-)

Anna,
Mummy malas nak senseng and rolled up her jeans nak masuk air tu. Pastu, tak boleh pegang dolphins langsung, the Rangers tak bagi so tu yg malas nak berbasah2 :-)

Mamasyaza,
the girls excited sgt2 sbb dpt bagi dolphins makan ikan, hehehe

CikSom,
kalau Flipper dtg, rasanya macam Angelina Jolie dtg kat tgh2 we all lah kan. Sure jeles all the other dolphins :-).

Cik Mat,
Muahahahaha... Cik Jaws tu kan tak tau mana satu nak pilih, lemak kat badan Cik Mat yg pure butter tu ke atau lemak kat badan Mat Saleh yg pure cheese, hahahaha....

Hanizatul Husna said...

Seronoknya....tapi dah rasa lama sangat U tak tunjukany resepi...ye la cutikan....

indahhouse said...

Salam kak LG,
Seronoknya feeding the cute dolphin! Oh, rasa nak pegang2 jer. hihihi. Nampak cam sejuk giler tu. pagi2..hu. Arap tak selsema..
Tercapai jugak hajat saya tengok dolphin gambar terkini... :D . Thanks a lot kak.

Mrs.Zack said...

LG

Pandainya dolphin tu berposing....I like :)

ahkakbatik said...

Monkey Mia? mana gambar Monkey nya...

ayang said...

Bestnya kak min.. Ayg mmg suka sangat dolphin & whale yang cam dalam citer Free Willy tu.. Tak sia-sia perjalanan yang jauh beratus batu bila apa yang dihajati tercapai..
Kira boleh ucapkan TAHNIAH la gak kan.. Berjaya bagi dolphin tu makan.. Bukan semua orang berpeluang buat cam tu...

Aida Rezuan said...

LG,

Uiks.. bestnye the lil misses buleh feed the dolphins! Berani tuh!

Jaga-jaga LG, dengan size kecik molek gitu.. kang betul terbang tiup dek angin kang, HARU! :D

SJB said...

Wah lucky lah dapat feed dolphin. Tak apa sejuk pun sejuk lah yang penting dapat tengok dolphin hehehe.

[z@ck] said...

whoaaa..dolphin..
ni yang terasa nak pi sana ni..

My Life My World said...

Bestnyer ....... I wish I boleh pergi tempat ni dan main main dengan Dolphin ni. Pengalaman mahal ni :)