Sunday, 18 July 2010

Sunday & Sardines

The Other Half had to go to work today for a graduation ceremony. I asked him in the morning if her wanted lunch and then dengan confident nya dia menjawab yang lunch will be provided at the ceremony. I cuma senyum sinis aje kat dia and told him that he’s going to be very disappointed if he thinks that. He said that it’s definitely provided because that’s what’s written in the email he received.

Lunch kat sini is definitely not the same as lunch in Malaysia. Kat sini cuma finger foods yang setakat sandwiches or quiches or sushi. Ingat lagi masa kerja kat M’sia dulu, everytime ada meeting or seminars or courses, the lunches memanglah berat2 giler. Bukan setakat lunches aje yang berat, morning teas kat M’sia pun berat2! At least mesti ada 2 jenis kuih and 1 makanan berat like mee goreng ke, meehoon goreng ke, kuey teow goreng ke. Macam mana lah the meetings tak meleret2 sampai berjam2 kan sebab lepas makan morning tea, semua dah kekenyangan and dah mengantuk so takde idea bernas nak curahkan at the meetings, hehehehe.

Anyway, when I picked him up at the train station tadi, I tanyalah whether dia dah lunch ke belum. And as I guessed, he didn’t get any lunch at all because he said lunch was cancelled! Sebab the ceremony organisers kata, it’s cancelled so everyone can get home early to watch the footie game between Fremantle Dockers and North Melbourne! And they only announced it at the ceremony! Punyalah tension The Other Half, hikhikhikhik…… What a stupid reason to cancel lunch! Berlapar lah dia sehari suntuk tadi until he got home.

So, tu yang malam ni for dinner I masak ‘berat’ sikit sebab kesian kat The Other Half. Nasi and lauk pauk :-). Come to think of it, dah lama jugak we all tak makan nasi putih ni. Last sekali makan nasi, I made briyani. Probably adalah 3-4 minggu kot dah tak makan nasi putih kosong ni. Rindu kat nasi kosong, hehehe.

IMG_4405

Inilah lauk pauk I masak. Cuma kari sardin, ikan trevally goreng, sayur kailan n shiitake and masak kicap telur goreng.

IMG_4408 

Lauk kegemaran The Other Half and I, sardin! I masak guna cili yang we all tanam dalam pasu tu, pedas lah jugak lidah ni, hehehehe…

This was what came out of Miss 6’s mouth masa dinner tadi:

Miss 6: Can I have some more of the egg and soy sauce please?

Miss 6: Can I have some more rice please?

Miss 6: Can I have some more fish please?

Miss 6: Can I have some more egg please?

Miss 6: Can I have some more rice please?

And then bila dia mintak rice for the third time, I kata kat dia, “Are you sure you are still hungry or you just love to eat it? hehehehe

Cukup cukup lah makan tu Anak oi, macam mana nak jadi catwalk model macam ni kalau asik tambah nasi aje. Muahahahhaha….

(Mummy dia pun 2X5 jugak dengan Miss 6, tambah nasi tak hingat. Dia tambah nasi sikit2 aje stiap kali, kita tambah nasi banyak2 sikit!, hahahaha).

37 comments:

:: mrs rainbow:: said...

Kak LG: wah, sangat la melayu menu for dinner tu ye!!! ~ Tp your kids ni mmg bgs la, sume jenis masakan pun dorg makan kan? sesetengah bdk2 ni memilih sikit soal makan.

Dinas Aldi said...

kehkeh i pun selalu tambah nasik "banyak2 sikit". i berkenan lauk udang berkelengkong atas kailan tu.

lemongrass said...

Mrs.Rainbow,
takkan melayu hilang di dunia, hahahaha. My kids ni most things diaorang makan asalkan tak pedas or pelik sgt :-).

Dinas,
Hahahaha... bilalah kita nakjadi gadis ayu, makan tambah sikit2 instead of banyak2 sikit ye? ;-)

melatie said...

Malay menu today, huh!. Bebudak tambah berapa kali pun tak pe. Mak budak-budak tu jangan tambah banyak kali sbb dah masuk era ni, lemak susah sikit nak hilang. Nanti kut jadi accumulated fat lak.

Rasanya emak budak-budak tu home sick kut.hhe..he.

Sardin..I like tp saya masak sambal taruk crush blackpeppercorns. Sedap nih..I telan air liur nih.

dieya said...

ish ish ish.. kesian mr. lg tak makan seharian yek.. sure dah slim dia sekarang :-p

they canceled lunch just bcoz of a footie match? kalau kat msia agaknya dah jadi rusuhan kat uni tu!

lemongrass said...

Melatie,
tu lah kan, budak2 tu tambah banyak kali pun still cute. Mak budak ni kalau tambah banyak kali, haru jadinya nanti. Nasib baik lah jarang2 makan nasi ni, hehehe...

Dieya,
Hahaha, kalau lah dia slim balik lepas sehari tak makan, I yg seronok :-D.
Ha'ah you, sbb diaorang kata, dptlah orang balik rumah segera sbb tak payah tunggu lunch after the ceremony. Padahal bukan semua minat footie ni!

Hanizatul Husna said...

Menu yang menyelerakan..... kalau makan sampai bertambah2 tu memang sedap lah tu.....

JaJa'Z said...

kak min: apa punya alasan da...bleh plak cancelkan lunch sebab match tu jek..kalau buat kat sini, mau kena pelangkung sapa yg incharge meeting tu..hehhehe

first time rasanya tgk u food mcm ni..selalunya yang gojes2..hehheh..tapi sardin memang pujaan hati jaja jugak..ada sardin and ikan goreng or telur dadar pun dah syok habis..memang bertambah2 la makan...

ibu,mommy,mom... said...

Wowee bestnya sardin... kalau buat sardin,seperate masak dua kali satu untuk i ada cili padi,satu untuk Lil one tak pedas but dia boleh makan sardin and nasi bertambah tambah macam Miss 6:)

blu4sky said...

LG, minggu ni minggu sardin sedunia kot coz kitorang pun dua malam had sardin for dinner.. sekali sekala makan sardin terasa amat sedap :D

Lelord said...

muahhahaha...cam best sardin tu, lela x suke sardin tp nmpak cam mabelesss jek, kena carik ni

Rima said...

Woaaahh dah lama this household tak masak sambal tumis sardin.. my hb tak favourite lah.. dulu when i masak sambal sardin sure nak pekena dgn telur dadar and sayur kailan..

~Am said...

awwww....comelnye miss 6! I can actually imagine her asking for refills....saya pun kalau makan sardin tu mesti asyik nak menambah nasik....what is it with sardines ek?

miralatiff said...

Kak Min..makan sardin ngan kicap kipas udang memang masyukk...

TopsyTurvyMum said...

i lurveeeee sardine!!jarang jumpa org tak suka sardine...apa la yg diorg letak dlm tu ye...

my kids pulak, bertambah2 kalau buat selain nasi putih. i plak tak kisah...apa2 pun makan, jarang sungguh tak bertambah hehe..

lemongrass said...

hanizatul,
dah lama kot my girl tu tak makan nasi putih, tu yg bertambah2 sekali makan, hehehe.

Jaja,
hehehe... tu lah kan, kalau kat M'sia takde makanan lepas any ceremony, memang kena kutuk kaw kaw punya :-).
Sardin I tak gojes ke? hahaha. I pun suka sardin dgn telur goreng, makan dgn nasi panas. Memang nikmat dunia betul :-)

Ibu,
I kalau masak sardin, memang khas utk I dgn hubby aje sbb mesti letak cili. Tu yg budak2 I buatkan masak kicap aje, hehehe...

blu4sky,
2 malam makan sardin? Sure sbb dah lama sgt2 tak makan tu kan, tu yg taram sardin sampai 2 malam, hehehe

Lela,
tak suka sardin? wahh..ini first time I dengar orang m'sia tak suka sardin, hehehe

Rima,
Your hubby makan tak Mat Saleh style canned sardines or pilchards in oil? My hubby boleh makan mcm tu aje, I pulak yg nak termuntah tengok, hehehe. I kena tumis my sardine, baru lah lalu I nak makan, hehehe

Am,
Heran betul kan, apasal kalau makan sardine, mesti nak tambah nasi. Memang tak cukup lah nasi sepinggan tu! :-)

Mira,
Makan sardin dengan anything pun masyukkkkk, hahahaha

TTM,
I tak nak tau apa yg diaorang letak sbb I takut tak lalu makan sardine lepas tu, hahaha ;-).
Kalau lah badan I ni jenis yg makan lah apa saje, takkan naik, memang dah bertambah2 everytime I makan anything, hehehhe

masaklemakrebung said...

aduhai... sardin mmg sedap baik sambal atau masak kari.. huhuhuh.. no wonder my dotter also as like your dotter.. huhhuhuhu..

kucingorengemok said...

yes, malaysians hidup penuh dengan makan... come to think of it, rasa macam patut lagi banyak penyakit kat malaysia kan, hihihi

afid said...

ahaha..zahra kelakar..takpe suka makan. takyah jadi catwalk model.Jadi chef je pasni..:B

My Life My World said...

Miss 6 tu tekak orang Melayu agak nyer ... hehehehe ...

Sama macam Hilman anak I. Punya lah kuat makan, boleh tambah sampai 3 kali. Selalu dia pesan suruh masak nasik lebih lebih ;)

Rini said...

Lauk cam kat umah gak tapi mesti ada telur dadar. Kak Mint jemputlah singgah blog site I've joint www.qalamunir.blogspot.com "Jejak-jejak di pantai zaman" sebagai santapan jiwa pulak selain daripada santapan perut..

Ayu said...

hehehee....t'sengih ayu bila baca statement akak psl zahra.tp budak klu tgk b'selera nak mkn,tak smpai hati kan nak tahan2? mcm tu gakle dgn ainnur n faris.dorg klu mkn mmg leh tahan.lps mkn roti...leh mkn nasi.then mkn roti blk.tak pun biskut.la ni tiap kali ayu blk keje ainnur akn tnya....ibu tak belikan pape ke utk kakak? isk...

minum ptg semlm ayu buat takoyaki n ebiyaki.ada la dlm 20ketul.ainnur sorg mkn dah dkt 5ketul.faris ada la dlm 4ketul.klu beli kat jj...mana cukup 1pack je.yela...dlm tu ada ketul.abis takkan ayu nak tgk je.hehehe...

Ayu said...

oooppss...ainnur n faris leh join akak coz dorg suka sgt sardin! xkira la sambal sardin or msk kicap.hehehe...

Zaitun said...

Kalau cakap bab makan kat M'sia ni memang melambak,selalunya lebih makan dari kerja.
Selera miss 6 tengah sedap makan.

Yours Truly said...

lauk sardin ni kalau dah dibega-bega recepinya memang la menyelerakan...tengok gambar you menu tu i nak masak lauk sardin malam nanti la....

ct_nurmarlissaa said...

wow laukk sempoiii..but ...sgt membuka selera kan....

Yati-M said...

hahaha..mmg kesian... kira ok la LG masak byk2 tu... boleh menyelam sambil minum air .. heheh ker dah tak timbul2 lepas makan ni.. heheheh...

Rima said...

LG yg tu dia boleh makan gitu aje.. tak tahu why sardine yg ade tomato dia tak suka sangat padahal i usually will cook sambal.. haizz sambal ikan bilis suka pulak! ade ade aje lah si mamat kat rumah I ni :o)

meriahceria said...

sardin+telor goreng mata+kicap=perghhh....sedap!

[z@ck] said...

budak2 nk membesar mmg kuat makan kan..even yg umur 21 tahun ni pun kuat makan..guna alasan nak membesar..hahaha

lemongrass said...

Masaklemakrebung,
My daughter tu kan, segala benda dia minat utk di rasa dan di makan. Tu yg badan, ksu semangat! hehehe

KOG,
Macam mana lah asik tak makan aje kat M'sia tu, gerai berlambak2 merata2 kan. I rindu giler kat gerai goreng pisang panas, hehehe

Afid,
catwalk model dgn chef, sape lagi kaya ye? hahahaha.... ;-)

Kak Acik,
kalau Hilman duduk 1 rumah dgn Zahra, memang penat lah tukang masak kat rumah tu sbb asik kena masak aje kan, hahaha....

Rini,
Telur dadar ni memang kawan ngam dgn sardin kan.
Thanks ye for the link to that blog! :-)

Ayu,
Yang I heran nya kan, kat mana lah agaknya diaorang simpan makanan semua tu ye. I takut aje tengok perut diaorang lepas makan, hehehe.
Nasib baik lah Ayu dah terer buat takoyaki skrg, tak lah kopak nak membeli kat Jusco lagi :-).

Kak Zai,
lagi2 lah kalau kerja Gomen kan, mesti asik makan aje setiap masa, hehehe

Eenza,
sardin ni kan, buatlah mcm mana pun, gerenti stay sedap! :-)

ct,
lagi sempoi lauk2 ni, lagi sedap and membuka selera I rasa :-)

Yati,
Kalau makan nasi and sardin, lepas tu mcm ular sawa kekenyangan, hehehe

Rima,
yang itu dia makan, for me, lagi hanyir to my tekak, hehehe....

Meriahceria,
hehehehe... tersangatlah sedapnya kan!

Zack,
bukan budak umur 6 tahun or 21 tahun aje yg kuat makan. Kat rumah ni pun, budak tua yg dua orang ni pun, kuat makan jugak! hehehe

ibh said...

Ekekekeke..sedap la tu...sbb tu dia menambah..
Tapi miss 6 mmg dah nampak berisi la kak..heee

Ms AiReEn MoHd said...

ayat yang :"kita tambah nasi banyak2 sikit!"...ya adoi tak leh tahan la kan....kekekek takpe akak menten kuwus jer kan

K.Nor said...

wahhh antu sardin gak ya.. caya lah.. sian org jepun meroyan nak makan sardin tuh, sampai nk terajang pintu rumah k.nor hihihiihi

zeta said...

Hi..salam kenal..
baru jd ur blog reader..

best entry ni..Miss 6 suka mkn nasik!!

lemongrass said...

Sue,
tu yg I takut tu, sebab dah makin gedebab dia sekarang ni! hehehe

Eryn,
Hikhikhikhik... nak buat macam mana, memang dah fakta yang betul! Kalau makan nasi, mesti bertambah banyak! :-D

Kak Nor,
sian betul orang Jepun tu kan, sardin pun boleh buat meroyan, hahahaha...

Zeta,
salam singgah ke my blog. Thanks sbb sudi baca :-). My Miss 6 tu, segala benda dia suka makan, hehehe

PUTUBAMBU said...

wah..such a compliment..!

mesti sedap giler mummy dia masak sampai bertambah byk kali...

bagus..bagus..!