Tuesday, 6 July 2010

From Perth to Monkey Mia I

We didn’t get to leave the house this morning until about 9.30. Ye lah, bangun tidur aje dah pukul 6.50, pastu mandi, sarapan, getting dressed and ready, kemas rumah (again!) and packing the car, dapat keluar pukul 9.30 tu pun dah kira cukup baik kan :-). Then we stopped sekejap at the Danish Pattisserie sebab nak beli sausage rolls and pies for bekalan lunch. Kiranya pukul 10 lah baru betul2 bergerak on this long awaited road trip.

The Little Misses managed to watch all Shrek I, II and III sepanjang2 perjalanan from Perth to Geraldton! But it was really good sebab they didn’t get bored at all so tak lah bergaduh nor whining nor whinging in the back seat kan. And Mummy and Daddy dapatlah berborak2 sambil driving dengan hati yang riang ria.

And like I said, the highway from Perth to Geraldton was only 2 lanes most of the way and the speed limit was 110km/hr. Apa yang we all boleh nampak along the highways were farms, farms and more farms. From olive orchards to cattle farms to sheep farms to horse studs and also a couple of wind farms (from far). And the small towns in between Perth and Geraldton pun memang betul2 small, hehehe. We stopped at Enneabba for our lunch with a population of 256. And tempat ‘rehat’ dia cuma ada petrol station, a cafe roadhouse, an undercover area for eating and public toilets. But ok lah tu for us to keluarkan our portable gas stove to reheat the sausage rolls and pie and masak air for our kopi panas. And The Little Misses pun sempatlah berlari2 sekejap to expand some energy.

DSCF8048

Tengoklah betapa penuhnya our boot with segala macam benda. Nasib baiklah sinki dapur pun tak diangkut sama kan.

DSCF8054

A long stretch of the highway….. And I told you farms, farms and more farms.

DSCF8062

This is definitely an orchard of some sort but I tak tau pokok apa kah ini. Beratus2 pokok in the orchard.

DSCF8065

A cattle farm with its own dam.

DSCF8070

A wind farm.

And then after berjam2 on the road, we finally got to our accmodation just before 3 pm. Lepas solat and unpacking the car, we went to Geraldton, konon2nya nak melawat the nice places around there lah. We ended up only going to the HMAS Sydney Memorial which was on top of a hill.

IMG_3914

Dapatlah gak ambik gambar 1 famili. The dome at the back tu is made up of 645 steel seagulls, the number of lives lost when the HMAS Sydney was sunk in WWII of the coast of WA. Baru aje in 2008, the rangka of the ship was found.

Then we went back to the cabin and went to the beach which is just a 1 minute walking distance. The Little Misses pun mainlah pasir and air even though it was quite chilly while waiting for the sun to set. Tapi, takdelah sape2 yang berani nak mandi kat laut tu, hehehe…

IMG_3923

IMG_3932

IMG_3946

IMG_3928

The girls playing at the beach and……..

IMG_3950

IMG_3960

The sun setting at the beach.

30 comments:

mrs adam said...

wah bestla LG buat entry masa bercuti.ingat tak buat entry,terasa sama2 road trip dengan LG pulak tapi di alam maya la

Dinas Aldi said...

tu dia penuhnya boot kereta! gambar on the road pertama yg u letak tu mcm jalan nak pi Tasek Gelugoq sekolah pertama i posting dulu, kehkeh! jgn marah lawak saja. the girls look so happy.

Yasmin the Blogger said...

Cantiknye sunset :) Nasib tak lupe bawak kamera..

ain said...

mak aiii..penuh boot tu!! betul2 holiday ni nmpaknya.

melatie said...

Wow, finally... you and family reached there. Such beautiful pictures...Allahuakhbar!

I wish I were there..Enjoy your deserved holiday.

Azita Zain said...

happy holiday min. suka sgt tengok sunset tu...very nice scenery. subhanallah...!
errr...agaknya, kalau bawak lori lagi byk barang yg min akan bwk pergi...hehehe

Nanak said...

bestnya...

Dinas Aldi said...

dah komen tadi tapi tak keluor la pulak kat sini. the girls look so happy!

Aida Rezuan said...

LG,

Waaahh bagus nih! Ingatkan lepas balik bercuti baru LG update alkisah cuti dan gambo2nye. Nih kiranye live broadcast from vacation la ye. Hehe!

Can see that everybody's enjoying themselves! Have fun!

Jamie said...

happy holiday.. have a safe n pleasant journey. Nasib baik masih boleh berinternet so dapatlah we all follow ur journey walaupun tak dpt ikut secara real life...
enjoy!

Ajzie said...

nice place...

dila~noor said...

oooh..what a nice trip to celebrate ur birthday =)

best jgk kan..along the way ade mcm2 tpt blh singgah..tak sbr nk dgr citer selanjutnye =)

aquahartz said...

Cantiknye gambar! It must be because of the beautiful scenery.
Have a safe & wonderful trip there.
Salam perkenalan.

kucingorengemok said...

o it's such a beautiful horizon -

tiba² teringat lagu freddy mercury pulak, jauhnya melencong :)

indahhouse said...

Salam kak LG,
oh.. nice trip. sampai jugak saya kat perth. hihi. tengok gambar pun jadikla. :D

mamiaudrey said...

1st thing 1st, Hapi Belated Birthday to you LG and luv yr present. Road trip best nya i luv going on a road trip and miss them and teringat zaman2 muda i dulu (in my twenties) and study @ Aussie suka banget doing a road trip with kekawan during term break and i was there @ Monkey Mia (berzaman dulu) too. Have a fun and safe trip and more pictures please....

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
wahhh LG.. selamat bercuti dan bersuka ria... mesti best tak terkata kan... hmmm nani pun tompang gembira ya... :D

nice view.. tenang je... nampak sunset tu.. wahhh tenang je.. ombak pun nak tido dah.. hehehe..

TopsyTurvyMum said...

Vavavahhh..
uols berempat punya gi holiday lagi banyak dari i yg pergi berlapan haha..
tapi elok la kan tak yah nak susah2 beli kalau nak guna nanti..semua dah ada bawakk..

puas hati tgk all the pics:) senangkan skang kat mana2 boleh update blog, tak yah tunggu balik dulu:)

ayang said...

Nasib bonet besau tu je, kalau besau lagi, lagi byk barang masuk kot. Apa-apa pun bestnya dapat travel cam tu.. Enjoykan...
Kita tak merasa cam tu, dapat baca journey kak min tu pun dah happy..
:-)

Sally said...

best jer kalo dapat jalan-jalan gini kan!..tak sabar nk tgk more pic and update..rasa mcm myself pun join the trip..hhehe

NenekPenne said...

ohh bestnya.... kalau best pegi dgn family kan...

ooh kenapa aku rasa begitu overwhelming nih..shoosshhh...

MAMASYAZA said...

amboi bestnya dapat bercuti camtu, penuh bonet keta...best2 sambung lagi kisah percutian anda tu

[z@ck] said...

farm pun farm la sis..
janji cantik..
bukan senang nak dapat pemandangan macam ni kat M'sia..

lagi best kalau ada sheeps or horses all the way.

=)

shiori_LA said...

bestnya jalan2...btw semoga panjang umur murah rezeki on ur 40th birthday

azieazah said...

Subhanallah, cantiknyer.

sungguh indah sun set tu. Leh buat wallpaper ler pic tuh...

lemongrass said...

Mrs. Adam,
Sebab ada free wi-fi kat the accomodations ni, tu yg boleh nak update blog, hehehe.

Dinas,
Hikhikhik...Kalau pergi road trip kat M'sia, I rasa masa balik tu yg penuh boots kan tp road trip kat sini, penuh masa pergi, hehehe.
The girls memang happy sgt2 dpt pergi jalan2 ni :-).

Yasmin,
My hubby nearly lupa nak bawak charger camera, nasib baik ingat :-).

Kak Ain,
nak buat mcm mana, dah tukang masak kan so kenalah bwk segala benda, hahaha

Melatie,
it was a very loooong drive but Alhamdulillah, we got here safely and enjoying our trip so far :-)

Kak Ita,
kalau bawak lori, 1 supermarket kot I hangkut, hahaha...

lemongrass said...

Nanak,
Dah lama we all tak buat road trip ni so memang best once in a while kan :-)

Aida,
mentang2lah the villas ada free wi-fi, memang ambik kesempatan lah update blog, hahaha

Jamie,
Kiranya semua orang yg baca blog ni pun turut sama bercuti dgn we all lah, hehehehe

Ajzie,
memang cantik kan klu tempat percutian tepi laut ni :-)

Dila,
Kalau kat M'sia, berlambak2 R&R kan, kat sini amatlah jauh2 sekali tempat rehat diaorang, hehehe

Aquahartz,
thanks for visiting my blog. I love taking photos of the sceneries sbb lain dr Perth :-)

KOG,
kahkahkah, jauh no melencong ke lagu Freedy Mercury.

Indah,
Sama2 lah kita bercuti dgn menengok gambar2 yg I upload ni ye, hehehe

MamiAudrey,
thanks for the wish. I guess sbb OZ ni sikitnya besar so road trip masa students memang ditunggu2 kan :-). Esp WA ni, nak pergi from top to bottom will take days kan!

lemongrass said...

Nani,
bila pergi tempat yg damai tepi laut mcm ni, legalah sikit kekusutan kat otak kan :-)

TTM,
we all nak melancong ke Denham yg harga barang2 dia double n triple barang2 kat Perth, tu yg angkut segala mak nenek. My hubby siap kata I overpacked food, tup2 dia yg makan lebih2, nyampah I, hahahaha....

Ayang,
Nasib baik boot kereta besar tu, dpt lah we all sumbat mcm2. Kalau boot besar boot Kancil, hampeh, hahaha...

Sally,
Bila tengok orang lain bercuti2, kita pun terasa mcm pergi bercuti2 jugak kan bila tengok gambar :-).

NenekPenne,
Sian you, jangan lah sedih2 ye :-(. InsyaAllah, 1 day you'll find hapiness again.

Mamasyaza,
Seronok bila dpt bercuti once in a while ni kan. Lagi best klu boot kereta besar sbb boleh sumbat mcm2, hahaha

Zack,
Memang penuh dgn ladang sheep n horses n cows along the way. Nanti I cuba ambik gambar binatang2 tu ye :-).

Shiori,
Thanks ye for the wish :-)

Kak Azie,
I suka ambik gambar sunset, memang cantik kan :-)

SJB said...

Cantik nya gambar sunset tu. wah happy betul budak budak ni hehehe.

Nice pictures :D.

[z@ck] said...

subhanallah..cantik
=)