Monday, 19 July 2010

Churros for afternoon tea

Last day of school holidays today and I felt baik hati, I made afternoon tea for us :-). But we had a late afternoon tea tadi so by dinner time, we were still a bit full. Ye lah kan, kat rumah ni, dinner is around 6-6.30 pm so bila afternoon tea at 4.30, memang lah akan masih kenyang at dinner time kan.

I’ve been wanting to make churros for a long time now since we went to Freo and saw Sanchurros there. But rasa macam tak berbaloi pulaknya to eat the churros there sebab harga dia for us is a bit too expensive just for a few pieces of fried dough. Harga a set of ‘churros for one’ is $8 and you only get 2-3 pieces of churros aje albeit quite long ones. I know it’s the ambience you are paying for but I’d rather make them at home sambil minum2 kopi at home. Jimat sikit duit, hehehhe…. And then, bukannya susah pulak tu buat the dough, takdelah guna exotic ingredients to justify the expensive price!

So, tadi I made my first batch of churros using the recipe form this Rockin Robin's site. But since I takde an extra big nozzle to pipe the dough into the frying pan, I just used the small icing nozzle.The Other Half kata, my churros is the ‘french fries’ version instead of the ‘steakhouse’ version! So kurus2 and kemetot, hehehehehe…..

IMG_4426

Normally you makan churros with chocolate dip, tak kisah lah either white or dark or milk. I made milk choc dip but The Other Half and I lagi suka makan the churros macam tu aje. But, they taste really really good! Memang tak nak berhenti makan lah tadi, hahahahaha…..

IMG_4423

Churros ni lebih kurang jemput2 manis lah kot but very moreish because it’s crispy on the outside and very soft inside. But next time I buat, I think I’ll make it in a bigger size sebab jenuh weh nak menghabiskan 1 adunan tu using only a small nozzle to shape it :-).

28 comments:

NYKOLETT said...

macam adik beradik doughnut...abang doughnut hihihi....looks also like cakoi...a more kurus version..

Taufik MY said...

Salam,

Wah extra rajin yer kak Min ari nie..bagus2... Betul la kate hubby akak macam 'french fries' kalo jeling sekali.. kalo tak terbaca cite nyer tadi mesti ingat akak bubuh 'french fries' yang extra long with semangkuk sambal kicap.. hihihi.. (french + jawa style).. macam 'jemput2' pon ader gak,macah 'char kuey' pon ader gak

JaJa'Z said...

alahhhh..sedapnya..tapi betullah..selalu tengok churros yang debab2..yang kak min buat cinonet2 jek..hehehhehe

Dinas Aldi said...

i tak pernah tengok churros, ni first time. from your description of the taste, i terbayang cakoi atau pak tongko tapi yang kurus punya, hehe

-iNtAnAdiA- said...

tgk churros nie teringat plak kat kuih belimbing...sedapnye lame x mkn...huhu

Ayu said...

w/pun cikeding.....tp churros tu ttp memikat tekakku.hehehe...nama pun churros kan (sebut ku...jgn sebut cu)hehehe...

prnh terasa mcm nak buat tp smpai la tak buat2.nnti la...tunngu smpai seru baru leh buat.la ni baru lps diseru buat kek batik marie.kopipes resepi dr umah k.hana jepun.hehe...

Nornaniza said...

wah churros!!! sukanya! terkenang memori daun pisang jalan2 kat QVM sambil kunyah churros ni. puas hati sungguh! skang kat KL ada kat One Utama. tapi mahalnyer... ada beli sekali sbb tingin

NiezaMan said...

Salam Min..

Sedapnya nampak churros tu..
njalok sitik..hehehe

Zaitun said...

Macam cakoi tapi yang ada putih tu mungkin gula ya.

farah yasmin said...

terliurrrrrrrr...penah rasa sanchurros kat melbourne dulu..mmg mengancam!!nak try lah buat!!yummy2

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Min....wah lama kan Akak tenggelam...nasib baik tak lemas....eh...hari tu Akak buat kontot2 pendek2...Akak panggil kuih belimbing...resepi dari Dik Hana....sedap buat kudapan...memang tak perasan habis sebalang !!

Sally said...

mmg namanya churous ker??it's because makanan alah ni kurus??hhehe...apa rasanya LG..tak pernah rasa..sonang ker nak bueknya?

kucingorengemok said...

buat pakai cetak kuih semprit, boleh? hehe

TopsyTurvyMum said...

i pun dah lama teringin nak buat..dah sebulan lebih i amik resepi tapi tak terbuat lagik..
sanchurros mmg mahal hehe..lagi berbaloi buat sendiri kann..

u pakai nozzle tip 1M ke?
tu la yg i ada paling besar punn

meriahceria said...

hehheeh...mcm donut panjang..tp yg ni lagi sedap...yummy

MamaTiaMia said...

salam lemongrass,it looks yummy.kids mesti suka:)..i nak tanya you your miss 6,rambut dia curly banyak kan tapi very lovely the volume,how do you maintain it,letak oil at hujung2 ke..just biar naturally,my twins rambut very curly and kadang2 tangle mangle banyak:)

CuteEyes HaPPy LiFe said...

Cantik dan menarik....nanti i cuba buat......churros u lg cantik (cerah cikit....huhuhu) drp churros Rockin Robin's....(terhangus kot)

shiori_LA said...

tak pernah makan lagi churros nih..camner ye rasanya?

an15 said...

nmpak sedap nih..kalo g freo sibuk fish n chips je.pastu ice cream yg mix2 tu. tak penah dgr psl churros lg

ct_nurmarlissaa said...

sedappp nyerrrr.......nak resepii....

[z@ck] said...

fail kalau nak buat dough ni..
T_T

ayang said...

Rupa donat pun ada.. Cam best je untuk di cuba.. & rasa-rasa makan secawan tu pun tak cukup... heheheh...
Presentation cun gitu..

lemongrass said...

Kak Rose,
Memang mcm donuts lah tp tak guna yeast. Cakoi pun guna yeast kan?

Taufik,
tu lah kan, kalau I tak letak gula, memang orang akan ingat french fries, hehehe...

Jaja,
I buat ni churros yg tgh diet, muahahaha

Dinas,
Churros ni lagi lemak dr cakoi sbb guna butter n telur, takde yeast. But I rasa kan, I lagi suka kot makan cakoi sbb boleh makan dgn sambal! hehehe

Intan,
probably sama kot dgn kuih belimbing, tp spanish version :-)

Ayu,
kalau makan banyak2 churros ni, memang gerenti takkan stay kurus, hahaha. I still terbayang2 kelemakan dia fr the butter, minyak menggoreng, telur n gula... hehehe

Nornaniza,
I ni pun sbb terbayang2 churros kat Sanchurros yg mahal itulah, tu lah yg I gagahkan diri membuatnya :-).

Nieza,
Salam. sudah entek kenek mangan, hehehe

Kak Zai,
Ha'ah, yg putih tu gula. Dia lagi lemak dr cakoi and tak pakai yeast.

Farah,
Memang sedap kan churros ni esp bila makan panas2 :-)

Kak Watie,
Salam. Busy mengalahkan menteri ye, hehehe..
Sedapkan krup krap krup krap benda ni :-)

Sally,
Rasa dia lemak2 sweet mcm jemput2 manis. Tapi lagi crunchy outside, soft inside. Cuba lah buat, senang aje membuatnya tu :-)

KOG,
Ha'ah kan, baru lah besar gedabak, hahahaha...

TTM,
Tak sanggup I nak beli Sanchurros tu utk makan 4 orang, sure nya tak kenyang, hehehe...
I pun tak tau saiz apa my nozzle tu, but quite small lah.

Meriahceria,
Donut kena tunggu naik dulu, yg ni, boleh terus goreng and makan, hehehe :-)

lemongrass said...

MamaTiaMia,
My daughter tu rambut dia sekarang ada problem sikit lah, banyak sgt gugur. I think I've been using an old brush so dia put stress on her hair. And I think maybe her shampoo n conditioner yg I guna kan utk dia now too harsh for her hair, so tu yg lagi gugur.
I tengah try a new hair regime on her now and bila her hair's better and the regime works, I'll put it up on the blog :-).

Cuteeyes,
Probably yg hangus sikit tu, lagi sedap kot sbb lagi crispy, hehehe

Shiori,
Rasa dia lemak manis, crispy outside, soft inside. Kalau buat kecik2 mcm ni, memang susah nak berhenti makan lah, hehehe

An,
dia dekat2 dgn Cold Rock icecream yg campur2 tu. Kedai dia kecik aje but sentiasa penuh orang. For us, harga dia quite expensivelah, tu yg buat sendiri.

ct,
you click link tu, terus gi ke recipe dia :-)

Zack,
hehehe...dough ni senang sgt2 nak buatnya sbb tak pakai yeast bagai. Cuma nak menggoreng tu lah leceh sikit kalau takde nozzle :-)

Ayang,
cawan tu utk presentation aje, I makan sorang, kejap aje habis, hehehe

Lelord said...

wahhhh cm best nih...nak cuba arr kompom dak kenit suke ni

zeta said...

mesti sedapkn.. :)
teringat my friend yg buat churros jd lembik..kikiki :p

lemongrass said...

Lela,
memang budak2 suka benda ni! Mak budak n Pak budak pun gerenti suka! hehehe

Zeta,
Macam mana your friend buat boleh terlembik? Terlebih air ke? :-)

MISS FB said...

Salam..sejak tgk blog akak nie, makin bersemangat nk masak..ur pictures r beautiful!xpenah makan churros nie tp lepas tgk pic teringin. jes want to know, bancuhan die mmg cair ke?hehe..dun have the nozzle so pakat campak je..jd mcm cucur manis plak!!