Sunday, 25 July 2010

Sunny Sunday in Winter

No one would be believe that it’s still Winter today sebab it was such a gorgeous day. It got up to 23°C tengah hari tadi! The only sign that it was still Winter was pagi2 buta tadi, it was so d**n cold, around 4°C! I guess this is what happened when there’s no cloud cover to  regulate the temperature, so cold in the morning but hot during the day. But, this gorgeous weather won’t last long because they are predicting rain for a week starting esok.

And as usual, bila the weather is nice at the weekend, we all keluar jalan2. We went ‘fishing’ today :-). What did we catch? Nothing! hehehehe. Alah, we all pergi fishing pun bukan sebab nak catch fish, saje je nak bagi The Little Misses and The Other Half main2 dengan rod and line and for me to play with my Canon. I don’t think we know what to do with a fish if we ever caught one, hikhikhik… I’m not sure if The Other Half tau macam mana nak siang ikan :-). Even masa kat Denham cuti2 hari tu, The Little Misses and The Other Half did catch some fish but they threw them back into the water sebab no one’s going to eat them :-).

Layan lah some photos I took today.

IMG_4490

Orang lain mengail, dia mengaup :-).

IMG_4476

Here fishy fishy fishy………..

IMG_4479

Tak main lah rod ni, pakai hand line aje lagi best :-)

IMG_4502i

Come here Black Swan… closer…closer….closer…….

IMG_4508

Sejak duduk WA ni, macam dah lali bila jumpa black swan ni sebab they are everywhere. But bila guests from M’sia excited sangat2 dapat jumpa black swan ni, baru lah tersedar sekejap yang they are quite unique actually :-).

Even though tak dapat tangkap ikan after 2 hours of ‘fishing’, but I could still do some ‘magic’ and made gulai ikan for dinner, hehehehe. Terer betul I, wakakaka…..

The Other Half nak sangat2 makan kari for dinner malam ni. But then bila I geledah my magic freezer, baru lah I terperasan yang takde stock ayam nor daging untuk di buat kari! Minced beef, chicken burger, chicken nuggets, sausages ada lah but I don’t feel like making curry out of them! Lepas geledah lagi, I found some fish fillet and prawns and a bit of chicken thigh fillet, enough to make gulai ikan+udang and butter chicken for the kids. The Other Half ni tak minat sgt kari ikan but gulai ikan dia minat lah jugak :-).

IMG_4526

Kat sini daun pisang teramatlah mahalnya kan so pakai pinggan ala2 daun pisang pun jadi lah, untuk buat nostalgia kedai mamak, hahahaha….. Lauk we all hari ni is gulai seafood, butter chicken and cauliflower+potato+bende goreng.

IMG_4525

Saje je tunjuk dekat2 sikit so lagi senang nak nampak udang berenang2 tu, hikhikhik….

And ini pulak muffins yang I buat pagi tadi for The Little Misses to take to Sunday School. I made choch chips banana muffins, recipe from here but I tambah cocoa powder sikit sebab nak bagi lagi chocolatey. Memang laju aje lah lesapnya bila dihidangkan kat budak2 :-).

IMG_4518

Muffins I tak merekah cantik tapi naik jugak lah membukit :-).

17 comments:

an15 said...

i selalu refer kat ur blog je cuaca kat perth hehhehhe...sedih ye nak tinggal hot sun kat kl ni.I`m going back next week :(

p/s: i dh jupe black swan belakang charlie. lawa!

lemongrass said...

An,
next week will be raining the whole week so bila you dtg sini, sure sejuk sgt2, hehehe.
You sedih sbb nak tinggal hot sun KL or nak tinggal orang tersayang tu? :-D

JaJa'Z said...

kak min: kalau tanya orang2 utara..kari or gulai is the same..bagi jaja pun sama gak..but kalau tanya orang2 blah timur ni..kari mean..kari lah..but gulai is masak lemak kuning...

Miss Layaleya said...

apa saja yg akak msk, buat sy terliur.. simple tp menarik.. adoyai, bergelodak perot ni tgk mskn akak..

nyway, nice view kat perth.. sy pnah smpai sydney.. hope 1 day, akan smpai perth..

hugs & kiss utk little misses:)

lemongrass said...

Jaja,
patutlah Mat Saleh cakap semua masakan melayu yg ada kuah2 ni curry, rupa2nya ikut oghang utagha no! hahahha ;-).
Kalau I pulak, kari2 ni yg ada rempah ratus ala2 india tu :-P

Layaleya,
Uish, bestnya bila ada orang suka tengok my food :-). Thanks ye! :-)

Mat Gebu said...

Wowww..cun kan muffin. ha ah lahh, kalau muffin je kenapa nak merekah baru cun?..tapi muffin u sopan LG...masih mengekalkan ciri2 "Jawa Lady"..ahaks...

Lady of Leisure said...

black swan sangat unic sebenarnya kan, dulu orang dok minat white swan je kesian yang black ni hehe.. actually yang black sangat cantik, paruhnya merah, bulu bahagian belakang macam beropol2 kan.. hehe.. dekat bukit tinggi pahang ada sepasang black swan, yang black tu katanya imported.. no wonder susah bebenor nak jumpa di malaysia ni..

Hanizatul Husna said...

As I selalu pikir, U dgn hubby selalu outing bawa anak2....diorang tak banyak hal ke nak ikut atau tidak? Anak2 I 3 je, 15 (girl), 11 (girl)dan 6 (boy), nak ajak pi shopping pun susah, inikan pulak fishing.....untung sangatlah.... habis2 sgt makan kat kedai tomyam kat umah, itu pun merungut....U buat mcm mana ajak diorang keluar?

Inah said...

kak LG..nak resipi butter chicken pleasee..looks tempting ;)

TopsyTurvyMum said...

Yeahhh...semalam sunny jugak kat sini..semua org keluar:)
we all pun pergi car boot sale kat sekolah budak2 ni tapi tak beli apa2 pun..
seronok juga tgk u all fishing..kita dah lama tak fishing..kalau pergi pun kat kolam rainbow trout hehe..big chance nak dpt ikan:P

Zaitun said...

Fishing pun riadah,asal anak2 enjoy.
Gebu juga muffin tu.

meriahceria said...

menarik nye kari ayam tuh...huh..terliur pagi2 nih

Anna Da Lady said...

Kak LG, saya pun dari Utara jugak kat Kedah...Kalau ikut Jaja'Z, kari tu karilah kan, n gulai tu masak lemak kuning..tapi,kalau family saya pulak kari and gulai tu sama je....but, selalunya kami panggil gulai...masak lemak tu panggil masak lemak lah..sebenarnya, rakyat Malaysia ni unikla..macam2 sebutannya..hehe

zeta said...

bestnye pg fishing..xdpt ikan ye??? :p
Dinner tu mcm mkn kat kedai mamak je rasanye..hihi..
Muffin xmerekah xok ke?xtau ni..buta masakan.. >_<
i lg suka..nmpk comel..

Dinas Aldi said...

Alya nampak sangat manis posing bersimpuh sambil memancing, hehe.

lemongrass said...

Cik Mat,
Muffin I tu kan mcm I gak lah, malu2 tapi mau, wakakaka...
Tapi kan, kalau pergi kat kedai, kalau muffin tu merekah cantik, memang tergoda betul tengok kan!

Lady of leisure,
I suka black swan ni sbb memang nampak sgt specialnya dia :-). Kat Perth ni, kalau ada sungai atau pond, mesti ada black swan ni, tu yg mcm dah lali sikit :-)

Hanizatul,
my kids tau yang diaorang tak boleh duduk rumah kalau we all keluar sbb takde sape yg nak jaga. But at the same time, kalau I bawak diaorang grocery shopping, I bagi diaorang pergi window shopping for their stuff too so tak lah rasa boring sgt :-).
Diaorang suka jalan2 picnic n fishing n pegi playground ni, tu yg diaorang tak kisah :-).

Inah,
I guna recipe yang ini http://www.taste.com.au/recipes/9741/butter+chicken.

TTM,
sampai Melbourne ye the nice weather! :-). We all pun ada hajat nak pergi farm fishing or sea fishing so gerenti boleh dpt ikan, hahaha...

Kak Zai,
tu lah, diaorang yg beria nak pergi fishing tu sambil2 hirup angin segar :-)

Meriahceria,
kari ayam special sebab tak pedas :-)

Anna,
rakyat M'sia sbb dah kahwin campur2 negeri, tu yang words pun memang campur2 jugak kan! I pun kdg2 pening kalau pergi other states kat M'sia sbb kdg2 tak faham apa yg diaorang maksudkan, hehehe

Zeta,
we all pergi masa ikan2 tengah tidur, tu yg tak dapat tangkap sekor pun, hehehe..
Muffins kena merekah kat atas and cupcakes pulak kena rata aje, hehehehe

Dinas,
gadis melayu terakhir, hahaha

PUTUBAMBU said...

wah..cantik muffin tu..i likeee..