Thursday, 29 July 2010

Crowning glory

Since the last time I wrote about Miss 6’s curly locks, it’s been 10 days already that I have stopped over washing her hair, changing her shampoo and conditioners and her brush. Rambut dia masih gugur lagi but I think dah tak sebanyak yang dulu lah kot. I’m not sure either because the new regime is working or because I dah jarang basuh rambut dia so tak lah banyak rambut yang got tangled in between my fingers everytime I shampoo her hair. Tapi I still letak conditioner every 2 days masa dia tengah mandi, just the conditioner not the shampoo. I cuma shampoo rambut dia seminggu sekali aje. I guess sebab dia tak berpeluh2, so ok lah tu sebab tak berbau. Masa I balik M’sia dulu, hari2 I kena cuci rambut dia sebab hari2 berpeluh giler2 and kalau tak basuh, memang bau masem! hehehe… Sejak tu lah, rambut dia mula gugur quite bad. Maybe rambut dia ni jenis yang tak boleh overwashed kot.

And since guna wide-toothed comb instead of the brush, I’ve stopped over brushing her hair as well. I rasa her curls makin menjadi2 pulak sekarang ni bila I tak overbrush her hair, hehehe…

Ini gambar her latest, I ambik tadi…

IMG_4581

Rambut dia ni kaler dia macam bila kita letak inai kat rambut lah kan, dark reddish brown kot namanya or is it brunette?

IMG_4583

Tengok lah betapa curly nya and tangly nya hair dia kan. Macam mana lah I tak pening kepala nak menjaga hari2, hahahaha. I kalau boleh tak nak lah she loses her curls from neglect and missmanagement ;-). I have to trim her split ends soon but kena basuh rambut dulu bagi dia betul2 basah, baru lah boleh potong rambut dia.  Itu pun terketar2 I nak potong sebab I cuma tau potong style kojak aje! Muahahahahaha….

Rambut fringe dia yang kena potong masa kat M’sia bulan 12 hari tu pun masih tak panjang2 lagi! Dah 7 bulan tapi still lebih kurang macam tu aje I rasa. Probably sebab curly kan, tu yang tak nampak panjang. The Little Misses dua2 lambat sangat rambut nak panjang (macam Daddy dia kot, hehehe). Kalau ikut I, memang cepat aje panjang :-D.

IMG_4585

Saje je tunjuk gambar from different angles (manalah tau kan ada bakal2 besan I yang nak telek gambar bakal menantu mereka ni betul2, muahahahaha..)

And ini pulak gambar our dinner tonite, pesto spaghetti with crumbed chicken. Jangan tanya macam mana I buat pesto and crumbed chicken tu ye sebab dua2 beli kat kedai, hehehehe. But kalau you all pergi shortcut ‘recipes’ I ada letak cara2 nak buat pesto and nak buat crumbed baked chicken.

IMG_4577

26 comments:

somuffins said...

Hi LG
Between the 2 daras, pernah tak diorang komplen atau jeles kat each other hair?

p/s: x nak buat rebonding? hehe

lemongrass said...

Cik Som,
Dulu Zahra jeles tengok kakak dia ada straightish hair but bila orang dok puji rambut curly dia cantik, terus dia sayang sgt2 rambut dia hehehe....
Mak dia pun takde rebonding, tak kuasa I nak spend that much money on their hair! hahaha

Dinas Aldi said...

Rambut Miss 6 gorgeous ya amat! But I don't envy you the task of taking care of her hair, jenoh jugak tu. Takpalah, lama2 sok dia besar & boleh jaga rambut dia sendiri, rindu pulak nak fuss over her, kan..

soclose2213 said...

mcm anak patung ler..comel

rainoserez said...

hehehee.. rambut penuh kepala

iCaLoVeZiE said...

cantiknya. ikut rambut sape ni? macam pegi buat kat kedai!

[z@ck] said...

curly giloooo rmbut Miss 6!
ikut gen sapa ni?
sis ka? nak kata ikut the other half, dia botak.

hehehe

lemongrass said...

Dinas,
memang betul you cakap kan. Bila dia dah besar nanti, sure I rindu nak belai2 rambut dia sambil borak2 dgn dia masa tgh brush her hair :-(.

Soclose,
anak patung chubby cabbage patch, definitely bukan Barbie, hahaha

Raino,
Kalau tengah2 malam, erserempak dgn rambut ni, seram jugak kan, hahaha....

Ica,
ikut my side sbb we all semua curly hair masa kecik2 dulu :-).

lemongrass said...

Zack,
muahahaha... my hubby kalau ada rambut akan straight giler. Ikut my family sbb I pun dulu masa kecik2 curly habis :-).

FairyLilly said...

LG,
geramnya tengok rambut Miss 6.
Rajin betul ya you jaga.
Kalau I, rambut sendiri pun tak terjaga hehehe...

Psst..semalam lupa nak tanya, biasanya cheese jenama apa yg u biasa beli. I selalu beli Bega je. Satu lagi, kalau you beli bebanyak tuh, tak berkulat ke. I beli yg shredded tuh cepat sangat berkulat, ntah2 fridge kami yg mengong..

ajjah said...

LG, her hair is exactly like my niece's hair.. Unfortunately the kids at her kindy kept on calling her names because of her hair, and dia sangat la benci her hair.

But we all loveee her hair, some people who met her selalu tanya the mother ini rambut betul ke perm..

Aida Rezuan said...

LG,

Hmm.. kalo saya (rambut kerinting and panjang), apart from using conditioner (for whole hair), kena bubuh cream for dry hair kat ujung rambut tuh only.. sebab situ yang selalu kering (kata minah kat kedai rambut tuh la).

And setuju, wide-toothed comb lagik elok.

*sekadar citer, kot2 kasik idea kat LG. :)

JaJa'Z said...

kak min: nice sangat2 rambut miss 6..naturally ke tu? ikut sapa la tu ek..? ke memang u pun curly gak? hehhe

indahhouse said...

Salam kak LG,
saya yg jeles ni, nampak rambut ketak2 gitu. comella.... hihi.

Amalina said...

salam ziarah.

i love pesto!!! and kinda fall in love with ur blog as well =)

akak, psl rambut gugur kan, akak kat salon pnah ckp, klu pakai conditioner or anything utk rambut, jgn sampai kne scalp, nanti boleh akibatkan rambut gugur. sy dulu tak tahu, mmg suke sgt letak conditioner, konon2 nak kasi rambut chantek..tp till skang effect nye tak hilang..rambut masih berguguran2..huhuhu

Ayu said...

nak mntk rambut zahra skit leh tak? rambut ainnur dah le nipis,ciput lak tu.iiiskkk...jeles tgk gmbr zahra! tp...bila baca citer camne akak nak jaga rambut dia,ayu surrender la.biar la rambut ainnur mcm tu je.hahaha...

hm...rambut ainnur nak kata lurus pun tak,ikal pun tak tp bómbak la.faris mmg straight hair.xtau dia ikut sape.dahle mata sepet...masa rambut faris pjg,ramai yg ingat dia girl.smpaikan amoi yg nak gunting rambut dia pun pndg ayu semcm bila ayu srh dia potong pendek with slop.bila ayu ckp faris ni boy,baru la dorg ok blk.hehehe...

zeta said...

Alaaaa...nk rambut mcm Miss !! >_<

Rima said...

Rambut Sonia baru nak tumbuh betul.. lama betul tunggu rambut dia nak lebat.. semanjak balik europe nampak betuk kekerintinggan rambut dia sampai kita now panggil dia kerinting hahaha

Miss 6 hair macam my mom hair waktu she kecil kecil.. we dont hv that kind of lovely hair.. only big curl aje cos ikut my dad :o)

mamalisa said...

so cute miss 6,..nama ape miss?

MamaTiaMia said...

salam..cantiknya curly locks dia,teringat lagu,curly locks,curly locks will you marry me? My girls tak selebat ni,kat hujung rambut pun kering,susah jugak,taruk oil sikit,melepet,kalau over brush the locks hilang tinggal menggerbang,tak brush tangle mangle..harap2 tambah lebat macam miss 6 nanti.By the way nak tanya,i read your previous entry about Perth ada winter lagi?rasanya kalau september,ikut weather tak menentu ni...sejuk jugak lagi ker? thanks.

an15 said...

olololololo..pandai dia possing eh.Sejuk hati bakal MIL :P

lemongrass said...

FairyLilly,
rambut I sendiri memang tak terjaga, kadang2 tu sampai lupa nak berus rambut 1 hari suntuk, hahaha... Nasib baik lah tak curly mcm Zahra tu :-).
I selalu beli Devondale Colby yg satu buku, belum grated tu. Kalau yg dah grated tu, memang cepat sikit dia go mouldy esp kalau you pegang dia masa nak keluarkan tu.
Kalau nak elak dr cepat mouldy, you tuang kat mangkuk the amount yg you nak guna aje, but make sure you tak sentuh langsung cheese yg still dlm packet tu :-).

Ajjah,
poor girl :-(. But kids at kindy/school can be so cruel sometimes.
My kid dulu pun tak suka sgt her hair until we all puji her hair everyday and kata yg semua orang suka her hair (because diaorang akan tegur dia esp to say how nice her hair is) and now she's so porud of it :-).

Aida,
I pun ada bubuh leave-in conditioner pagi2 for her so nak menyenangkan I sikat rambut dia, hehehe....
You pun guna wide-toothed comb lah ye sbb sama 'species' dgn Zahra :-).

Jaja,
I dulu masa kecik2 sampai tingkatan, rambut memang curly giler and I menyampah betul sbb susah nak jaga. Sekarang dah wavy aje, hehehe

Indah,
I pun kalau boleh nak gak rambut ketak2 mcm dia, tapi I rasa memang akan tension nak jaga, hahaha

Amalina,
Salam singgah. Thanks ye sbb suka baca my blog :-).
I pulak baca kat curly hair forum kata mesti letak conditioner utk curly hair so nak bagi dia lagi terjaga, hehehe.
I guess lain hairdresser, lain kot cara penjagaan nya ke?

Ayu,
Memang susah weh nak jaga. But rambut Zahra tu pun dulu seciput aje, bila dia dah nak dekat 3 tahun, barulah timbul banyak2 curls tu.
Faris tu memang anak Jopun you, hahaha ;-).

Zeta,
Kena lah pergi kedai salon, buat perm kan :-)

Rima,
rambut Zahra pun lambat nak tumbuh, but once dia dah start lebat, terus curly macam tu. So Sonia probably will get your Mum's hair lah kan except blonder :-D.

Mamalisa,
Nama dia Zahra, so simple kan :-)

MamaTiaMia,
My kid tu pun kalau I overbrush masa tgh dry, memang menggerbang macam hantu raya, hehehe. But now, bila dah guna the wide-toothed comb, dia tak menggerbang lagi dah.
September ni quite unpredictable the weather, sometimes nice n sunny, sometimes rain seminggu. Nanti I'll let you know, once it gets closer to Spetember ok :-)

lemongrass said...

An,
hahahaha...sejuk hati bakal suami dia :-P

Diary Kayangan said...

Ya Allah.. akak, kalau kitorang ni dah ada anak bujang, memang kompomlah zarul tu terus datang meminang miss6 ni ha.. tokojut mommy dia nanti, kekeke.. sis, actually my hair not quite lurus tau, masalah keguguran tu memang normal because our hair bengkok2, if its not that bad hopefully miss6 ok. but if its getting worse, seems u have to do something on that my dear.. dulu kecik2 orang tak panggil rambut i rambut spageti, tapi orang panggil rambut maggi.. tapi tetap tak boleh lawan menu akak yg buat i lapar ni. owh, kena ingatkan diri sendiri ni "strictly no heavy dinner" wuaaaaaa, nak jugak..

SJB said...

Sometime I wish my hair curly like miss 6 hehehe. Tapi heran juga, my mom had curly hair but in my family (the girls) tidak ada yang curly hair like my mom hair.

lemongrass said...

Nana,
Macam orang dulu2 lah kan, kecik2 dah ditunangkan, hahahaha... Rambut I pun masa kecik2 dulu rambut maggi jugak tai dah lupa gugur ke tak. But skrg ni meman gugur sgt2 lah, tu yg kdg2 rasa nak cukur botak aje bagi senang nak jaga ;-).

SJB,
maybe nanti your daughter dapat your Mum's curly hair :-). It would be exciting kan!