Wednesday, 14 July 2010

Sambal apakah itu?

2-3 hari ni, teringin sangat nak makan everything Asian (ye lah kan, sebab masa pergi holiday last week, hari2 bantai masak western food because that’s the simplest and the easiest to cook, hehehe). Tu yang balik2 aje from Geraldton, terus masak kari daging with nasi beriani sempoi sgt2 for our dinner that night. Even The Other Half pun terus setuju bila I suggest kari for dinner that night, hikhikhik….

Hari ni, I pulak teringin nak makan sate sebab semalam bila buatkan The Little Misses chicken skewers, I terus terasa nak makan sate. I memang tak pernah pandai buat the marinade for sate ni. Doesn’t matter how closely I follow the recipe, still tak dapat nak sama macam sate kat M’sia. For me, it’s always not sweet enough even though I rasa I dah letak bersudu2 gula! Maybe next time kan, I should just pejam aje mata and tonggengkan balang gula tu kat marinade tu kan, baru jadi kot, hehehehe.

And the other problem with making sate is the peanut sauce. Memang yang makan kuah kacang kat rumah ni cuma The Other Half and I. But The Other Half takkan makan anything with peanuts at dinner time sebab dia kesian kat Miss 6 yang allergic to peanuts. Dia tak nak lah nanti bila he eats the peanuts and accidentally touch or kiss Miss 6, her allergy terus flares up. Sebab Miss 6 ni can’t even touch peanuts or if someone has touched peanuts and hasn’t washed their hands properly and then touch her, she’ll straight away get a reaction.

I pulaknya suka sangat2 peanuts ni, especially in nasi lemak. Kalau I buat nasi lemak, The Other Half memang takkan makan kacang tu but I akan makan but I will make sure yang no kacang falls on the dining table or be anywhere near Miss 6 and I don’t touch Miss 6 until I have washed everything completely. Kalau I goreng kacang tu pun, I will make sure I buang minyak goreng kacang tu straight away and then wash and wipe everything as soon as I habis menggoreng. But kacang goreng is easier to handle sebab besar2 and you can see it clearly kalau ter spilled.

Unlike peanut sauce yang kadang2 tertumpah sikit kat baju or kat tangan kita and then tak perasan terus pegang Miss 6. Pernah sekali masa raya kat sini, I buat kuah kacang and someone ate it and spilled it on the dining table. We all tak perasan pun masa tu. And Miss 6 straight away duduk kat tempat tu, and the next thing we know she said her lips are tingling, her face started to become so red and blotchy and she’s itching like mad.

Anyway (punyalah jauh I melencong, hahahahaha), I decided to be creative today and substitute peanuts with cashew nuts to make the sate sauce. Mana boleh makan sate tanpa kuah kan, namanya bukan sate lah!

This was how our dinner looked like tonite.

IMG_4366

Sate daging and ayam with nasi impit instant and sambal gajus :-).

IMG_4372

Rupa sambal gajus tu memang sebijik macam rupa sambal kacang tanah. Rasa dia pun ada lah lebih kurang jugak. But if you were expecting  sambal kacang tanah and then makan sambal ni, you might think ‘macam ada yang tak kena aje with the taste which you can’t pinpoint’, hehehehehe.

But The Other Half was so happy with it because he can eat it freely now without having to worry about Miss 6. Sebab The Other Half ni jenis yang kalau makan, the placemat pun makan sama, tu yang dia terlebih2 risau kalau makan sambal kacang, hehehe!

And Miss 6 was so happy sebab she can finally eat sambal ‘kacang’ with sate. But baru aje rasa sikit, dah kata, “it’s hot!!!!!” Miss 11 lagilah teruk, terus minum segelas air! Apalah anak2 I tu, hahahahahaha…..

PB080011

This was a photo of her when she was a year+ when we first found out she’s allergic to peanuts. This wasn’t a bad reaction, just a mild one.

39 comments:

mrs adam said...

kalau baca blog salam2benua ni mesti rasa teruja nak masak sendiri.tapi rasa teruja je.bila buat tak jadi!huhu

Sizuka said...

waa... teruknya allergy zahra to peanuts sampai sentuh pun tak boleh. sian tengok muka dia naik rashes tu. nak try la buat kuah kacang guna cashew nuts. tapikan, cashew kat sini punya la mahal, 1 kg is almost RM50. kacang cuma 1/5 of the price.

lol.. the word verification is grunpea. mcm tau2 je we're talking about peanuts :D

JaJa'Z said...

ish..siannya miss 6...jaja selalu tgk kat tv pasal orang yg allergic peanut sampai bleh mati..tak sangka plak memang betul2 ada...ish.ish..kacang tanah je lah ek..? kacang lain takpe ke?

jasmin said...

salam,

ingtkn dlm cita ja org allergic kacang ni..rupanya betul2 ada..kesian dia..hilang satu nikmat.

lemongrass said...

Mrs Adam,
hahahaha... I pun slalu kalau pergi blog orang lain, rasa teruja aje nak buat kuih muih but malassssss lagi besar dr rajin, hehehe

Shidah,
Nasib baik lah cashews tak mahal kat sini. Probably kan, next time I might add cashews + almond, nak tengok rasa dia closer to peanuts or not :-).
Zahra's quite good actually, she knows to stay well away fr peanuts, hehehe...

Jaja,
Alhamdulillah with Zahra, her peanut allergy ni tak sampai anaphylactic, yg boleh mati tu, but quite severe jugak lah.
So far, dia dah lama tak termakan peanuts so we all still tak tahu the extend of the severity.
Alhamdulillah peanut aje you, sian dia kalau nuts lain pun tak boleh makan, hehehe

Jasmin,
tu lah, but we all slalu cakap kat dia yg she can eat every other nut, cuma peanut aje dia tak boleh makan so she's not missing out on a lot :-)

Ajzie said...

lemon
Miss 6 ada G6PD ker?.. ehh tgk ur sate mmg teruja betul nak buat.. ur bbq ker just grill dlm pan aje baru cucuk.. malas nya nak berbbq tp nak sateeeeee mcm tuhhhh..

Diary Kayangan said...

salam sis, salam kenalan.. masyaAllah.. bulan puasa ni nanti tak bolehla jenguk blog ni during daytime, mau ada yg menangis nak makan.. hehe. anyway, keep up for those tasty food.. sungguh sedap kelihatannya. u was born to be a precious wife, great mommy who can feed husband and kids with good food. take care sis :)

Dinas Aldi said...

rasa nak makan satay la pulak! teruknya allergy Miss 6 to peanuts, sedih tengok muka dia merah2 gitu. nasib baik dapat tau awal, boleh jaga betul2.

lemongrass said...

Ajzie,
No, she's got peanut allergy aje. I cucuk sate tu dulu, pastu baru grill atas pan. Kalau I grilled dulu, memang terus makan aje lah, tak sanggup I nak menyucuk lepas tu, hehehe.

Diary Kayangan,
Salam singgah to my blog :-). Bila I pindah OZ ni and ada family, baru lah I belajar masak2 ni, hehehe

Dinas,
tu lah kan, nasib baik tau awal and dia pun dah quite used to her condition so senang nak jaga :-).

My Life My World said...

Menarik nyer nampak satay LG tu, terasa macam nak pergi beli sekarang jugak. Tak pernah buat satay seumur hidup, tapi sangat sangat suka satay.

Ala ala ... cian nyer Miss 6, nasib baik dia pun tak ada keinginan nak makan kacang kan. Anak I No. 2 pun alergik jugak, tapi selepas umur 3 tahun, alergik dia hilang. Dia tak boleh mandi kat swimming pool, dan makan sea food. Yang jadi mangsa tukang garuk adalah bapak dia... hehehehe

Hanizatul Husna said...

Sedapnya....apa rahsia kekal kecik molek eventhough menunya hari2 mengancam ni.....kelmarin pasta hari ni sate...

Melina said...

I selalu berangn nak make my own satay but tak jugak buat. Bahan semua ada but the thought of menyucuk puts me off. So last2 buat satay goreng ajelah.

Poor Miss 6 with her peanut allergy. My girls pon follow a nut free diet as their half sister is allergic to Brazil nuts and dietician advised to avoid all nuts until age 3. Tak tau where the allergy is from kan so better be safe than sorry. My step daughter kena anaphylactic shock when she had a brazil nut as a little girl so I'm not taking any chances with mine. But sometimes mummy take advantage of the no nut rules when I nak makan something in peace. I kata 'has nuts' and my girls tros walk away. Jahat tak? :)

Aida Rezuan said...

LG,

Uiks! Bahaya la pulak ye. Hmm camno la kalo gi ke public places and cafes and such ek. Or even kalo berjalan and tetiba nak duduk somewhere without realising ada kesan kacang kat sit. Uiks! Memang jenuh ek.

Taufik MY said...

salam K. Min,
wah seronok nyer bila Pn. Tanah dah kuar menu dinner dia... leh la makan nasi kosong depan PC sambil tgk lauk kak min.. hihihih.
Sedap nyer satey.... aha mungkin kak min boleh tambah gune gula melaka ciket or gula nira or gula apong instate gune biase aje kot.. saye mmg tak reti masak.. but my mom biase la letak masa buat sabah kacang for gado-gado, tu yg mungkin bagi kick siket kot.. huhuhu.. ala nanti Cik Mat Gebu conpem turun petua nyer...kikiki.. Pity miss 6 tak leh makan groundnuts, tak pernah try kasi makan cikit ker?.. mana la tau dah boleh adapt..

Zaitun said...

Kasihannya miss 6 sampai teruk macam tu sekali.Anak bongsu kak Zai allergy sea food kalau dia makan seluruh badan gatal.

Satay nampak sedap....

fatenton said...

hye sis..
i love to read ur blog..
kesiannya ur miss 6.. teruk jugak allergynye..

btw ur sate looks yummmyy :)

an15 said...

ahaa...nasib baik baru balik dari makan satay kajang!Kalo x terpaksa belajar cucuk satay gak ni..

kucingorengemok said...

i've never known anyone with such allergic reactions, have only seen it in movies... ke orang yang ada 'darah mat saleh' je selalu ada allergies? asians kental? heheh

[z@ck] said...

wah..allergic to peanut?
benda baru ni..kenapa ek boleh jadi macam tu?
is it because of genetics or wut?

afid said...

ush..teruk gak alergik nye eh. stgh org kalau mkn baru naik kan kak lg..sian Miss6. kalau memerah mcm tu gatal ke apa?

presentation sate tu dah macam kat malaysia dah tu..hehe..tak perasan punya rasa dia lain..ngap2 je..huhu

ayang said...

Salam akak, turut bersimpati la ngan Miss 6. Dasat alergik dia sampai lgsg tak leh sentuh. Tak tahu lak ada sampai terkena pun tak boleh. Kesian dia. Alergik to kacang tanah je kan.?
Nasib mak bonda pandai modified masakan. Dapat makan cam biasa..

ayang said...

Sah anak bapak. Saling tak tumpah muka TOH si Miss 6 ni (refer to gbr year+ tu..)

Ayu said...

addeeehhh...kesiannya zahra,tokleh mkn peanut.maknanya zahra mmg takde can la nak mkn peanut butter n sambal pecal kan? hehehe...tp nsb baik la dia tokleh mkn kacang tanah je.klu seme kacang tokleh...lg la kesian.faris suka mkn kacang.klu beli nasi lemak...dia la tukang kutip kacang2 tu seme.

lemongrass said...

Kak Acik,
Kalau I kat M'sia pun kan, memang tak kan nya nak buat sate ni. Tak sanggup I nak menyucuk banyak2, hehehe..
Peanut allergy ni lain sikit, selalunya lifelong, sian dia kan :-)

Hanizatul,
rahsia nya senang aje, I tak makan banyak sgt. Sbb I ni jenis kalau terlebih makan aje sikit, sure naik, tu yg tension. I nak turunkan 2kg ni, tapi susah sgt2 pulaknya.

Melina,
I pun bila semangat kental ada, baru lah I menyucuk. Slalunya I buat sate goreng aje pun, hehehe.
Your stepdaughter is even worse sbb anaphylactic shock. Luckily my girl tak sampai mcm tu lah. Kalau she's anapyhlactic, memang my house will be a peanut-free zone lah.
But my eldest pulaknya, sikit pun takde allergy apa2, anything she can eat even though I introduce nuts early to her as well.
Sometimes I think it's just the luck of the draw kan.

Aida,
tu lah, luckily dia ni senang makan ubat and kalau she has a reaction, we all terus bagi antihistamine tablet and tak lah teruk lepas tu.
Tu yg kalau kat M'sia, kdg2 risau aje bawak dia gi food stalls.

Taufik,
I rasa betul lah you cakap tu, I kena letak gula melaka or brown sugar or palm sugak nak bagi manis lemak tu naik kan. Bagi dia ada kick sikit :-).
I tak berani nak bagi dia makan peanut tu lagi. Kena tunggu buat desensitisation kat hospital lah kot :-).

Kak Zai,
Kat OZ ni ramai yg ada peanut/nut allergy ni and kiranya Miss 6 ni dpt yg mild form lah, cuma bengkak2 n gatal2 aje badan. Tapi kesian jugak dia kan :-(.

Fatenton,
thanks sbb sudi baca my blog ye. Kesian jugak kat Miss 6 kadang2 but at least dia dpt makan kacang2 yg lain so tak lah rasa rugi sgt kan, hehehe

An,
Uwahhhhhh..... rindu nak makan sate yg bukan I buat sendiri and harga murah giler, hehehehe....

KOG,
Kat OZ ni memang banyak sgt2 cases peanut/nut allergy ni. Tak tau lah apasal. Padahal her sister sikit pun takde allergy apa2, segala mcm kacang dia boleh makan :-).
Maybe sbb sorang lahir kat M'sia and sorang lagi lahir kat OZ, tu yg sorang ada allergy, sorang takde ye? hahahhaa

Zack,
kat NZ schools, you tak jumpa lagi ye peanut-free schools? Sebab kat sini, ada a few kindies yg buat peanut-free. Ramai budak kat OZ ni yg ada allergy to peanuts/nuts.
Next time you pergi practical kat school kan, you cuba tanya the teachers about peanut allergy incidence in that school, gerenti nya ada :-).

Afid,
dia kalau makan, lagi teruk naiknya. So far, dah bertahun2 lah dia tak makan so tu yg we all tak tahu extend dia. Setakat tersentuh tu, banyak kali jugak lah.
Benda ni macam gelgata lah, emmang gatal :-)

Ayang,
Kalau dia tersentuh, bahagian badan dia yg tersentuh tu yg akan merah2 and naik gelgata. And pastu, dia start rasa tak sedap n gatal2, tu yg kesian.
Masa dia kecik2 dulu, memang Mat Saleh habis, sekarang ni aje yg dah jawa sikit, hehehe

lemongrass said...

Ayu,
tu lah yg I cakap kat dia, dia boleh makan segala benda kacang yg lain so no hal lah kan kalau tak boleh makan kacang tanah, hehehe.
I pun boleh lah gang sama Faris sbb kalau nasi lemak I takde kacang, rasa mcm tak lengkap aje :-).

meriahceria said...

Salam kak lg,

lurve to read ur post...baru jumpe blog akak tp believe it or not, saya dah baca sampai kenduri akak adik akak kahwin yang kat ijok(i,m from kuala selangor)...hehehe...

suka tgk akak masak...dapur akak mcm kat restaurant dah, ada macam-macam menu, hopefully one day kita leh jumpe(since kira sekampung jugak la kan...hehehe)

NenekPenne said...

i tak suka kacang tanah bukan sebab allergic tapi entah, memang tak suka .. tapi kalau cashew nuts,wahhh suker jer..

kesian ms. 6... poor her. tapi tak per, makan kacang tanah boleh naik jerawat tau...

shiori_LA said...

salam lg;
i pun biasa taruk...almond dalam kuah ayam percik...sama je rasanya...ada lebih almond tuh i main bantai je taruk tapi dorang2 kat rumah nih tak perasan pun...wakakka

n.a.j said...

love your blog!!

Shereen said...

I think all schools kat NZ ni do not allowed kids to share their food with each other.There are some schools especially kindys yang declare peanut free zone.I pulak pandai-pandai buat apam balik and kasi my son's friends yang singgah kat rumah I lepas sekolah makan sebab I lupa langsung about peanut allergy ni.My nephew pulak allergic to eggs.When he was a baby,kakak I suap la sikit egg tofu kat dia and within minutes,he balloon up.Kesian tapi cute..hahahah.My dog pula(he's a pug),allergic to pollen...his whole face will puff up until mata dia pun cuma nampak slits aje.We almost lost him the first time he kena as even his airwave closed up.Memang susah kan when family members got allergies.

PUTUBAMBU said...

nampak sama je sambal kacang tu..kira oklah.. hehehe

comel gak ye Miss 6 masa allergic tu.. kesian tu mmg kesian le..

mohdandmeriam said...

salam min..makcik hari2 singgah,takut tertinggal berita terkini cuma tak tinggal jejak je..kesian miss 6 allergic dhn kacang.
tentang sambal tu nampak sedap je.makcik rasa ianya lagi sedap dari kacang tanah kan.

lemongrass said...

Meriah,
lama lagi lah nak khatam baca blog ni, hehehehe...
I kalau balik Ijok, memang akan singgah K.Selangor tu sbb kat situ aje ada banyak kedai & Tesco & monyet kat Bukit Melawati kan, hahahaha ;-)

NenekPenne,
you tak makan kuah kacang with sate lah ye? Nasib baik lah I suka kacang, or else my soto, nasi lemak and sate akan jadi kurang oomph, hehehe.

Shiori,
kalau taruk almond, dia akan memekatkan kuah tu kan? Actually klu dah hancur kacang tu, memang tak terasa sgt kan. :-)

n.a.j,
thanks :-)

Shereen,
same here, we have nut free kindies and no sharinf policy as well. But I think it's quite difficult with primary and secondary schools because they are much bigger.
Poor dog of yours, sampai nearly anaphylactic mcm tu. Kesian dia during spring, sure you all susah nak make sure he stays inside kan.

Putubambu,
Rupa memang sama, rasa dia aje ada perbezaan sikit. Sebab tekak dah biasa dgn sambal kacang tanah kan, hehehe

Auntie Meriam,
salam. terima kasih lah ye masih lagi sudi singgah blog I hari2:-). Sambal gajus ni sedap lah untuk orang yg tak suka kacang tanah sgt :-).

Diary Kayangan said...

subhanallah.. sis orang ijok ke? Allahuakbar, what a small world kan. jauh2 terjumpa blog sis dah duduk oz, each time balik hometown kat sabak bernam lalu la ijok. no wonder akak pandai masak :) kalau tak jawa, banjar, kalau tak pun melayu ijok la kan sis.. nana suka tengok food2 yg sis masak tu, hubby nana pulak suka sangat tengok your lovely daughter both tu..my other half cakap bestnya kalau ada anak girl2 macam tu, sweet je but for the time being we dont have any..huhu

Ayu Safieza said...

Hi LG,

Assalamualaikumwbh..this gives me idea in creative in cooking la. My sis too, allergic to peanuts...yeah...it is not at the end of the world.....I can still enjoy satay with no sauce actually...

Good to see u back with recipes....;)

Shue said...

K. Min,
I also ate sate yesterday! only satey coz my stomach can't handle peanuts/kacang tanah jugak. but not so bad like your ms.6, if she got the allergic attacks what you do you do? ada any meds ke or rush trus to hosp.
keep the gorgeous food pic coming.

shue

SJB said...

Ohhhh poor girl. Hari tu pun my lil girl ada reaction with some food yang i bagi kat dia tapi I tak tahu mana satu huhu. Ya, then her face turn just likes your daughter in this picture.

lemongrass said...

Nana,
Hehehehe... I orang Jawa pure, half Ijok/half Petaling tapi memang sekarang kampung kat Ijok lah :-).
Thanks ye sbb suka tengok my food and the girls. InsyaAllah, 1 day nanti dapat lah jugak your own :-)

Ayu,
Waalaikumsalam.My kids takkisah klu makan sate takde kuah sbb dah biasa, tapi I lah yg rasa mcm ada kureng aje :-).

Shue,
Jom ramai2 makan sate ;-). Miss 6 tu luckily enough her allergy is easily treated dgn antihistamine. So, kemana2 we all pergi dgn dia, mesti bawak ubat dlm handbag :-).

SJB,
Oohh, that's scary when you don't know the source kan. We all pun first time tak tau what was the source. Then second time dia kena, baru tau and then terus pergi jumpa allergy specialist to confirm.

Jamelah Khatun said...

Salaams Min, Kesian betul Miss 6 allergic to peanuts. I've heard before but didn't know the seriousness of this allergy. Thx for sharing.