Tuesday, 13 July 2010

Who’s got the expensive gadget?

Siapa lah yang tak suka gadgets ni kan, tak kisah lah gadgets for the loungeroom or the kitchen or the bathroom or the bedroom or for ourselves. I suka gadgets for the kitchen and also for myself, whilst The Other Half pulak suka electronic gadgets. Hari ni I nak tunjuk dua gadgets, satu harga dia tak sampai pun 200 cents $2 (sebab beli kat Woolies masa dia ada sale) and satu lagi gadget pun beli masa tengah sale tapi rege dia beratus ratus dollars (sambil mengurut2 dada masa menaip ni sebab terbayang bil visacard bulan ni, hahahaha)…..

Yang ini gadget yang murah which belongs to me (what is it with me and barang murah ni ye? hikhikhik)

IMG_4324

This Tuan2 and Puan2 is an egg separator. Kalau my Mak and Kakak nampak ni, sure mereka akan gelak guling2 and kalau my Arwah Nenek masih hidup lagi, sure dia pun akan turut sama gelak guling2. Pastu mesti I akan dapat sedas dua sindiran dari mereka berbunyi ala2 begini “Mak dgn Along selalu gak kena asingkan putih dengan kuning telur. Tak payah pakai gadget gadget macam ni, cantik jugak terasing putih dengan kuningnya.” (sambil mereka tersenyum2 sinis memerli I).

Hey, even the tagline says ‘making life easier’ so sudah semestinyalah I pun terus percaya kan, hahaha.

I pun selama2 ni buat kek ke, pavlova ke, tart nenas ke, yang kena asingkan telur, ok aje tak pakai benda ni. Tapi biasalah kan I, mana boleh tengok benda tengah sale (less than $2 lagi pulak tu!), terus ler I sambar, hehehe……

IMG_4326

Terpegun tak tengok gadget I being used ni? Muahahahaha…..

Kalau I tak guna benda ni, memang susah lah weh nak ambik gambar mengasingkan telur sebab tak cukup tangan. Tapi di sebabkan guna menatang ni, chewahhhhh… Terer terus I ambik gambar pakai sebelah tangan aje, hehehehe.

Yang ini pulak, gadget mahal belonging to The Other Half. I dapat jam and handbag for my birthday kan and this is what he got for his birthday.

IMG_4330

A 32G iPod touch. Orang lain dah lama ada iPod and iPhone, dia baru nak beli iPod :-). I lagi lah, takde langsung benda ni. I said to him, “How come your birthday pressie is much more expensive than mine?” Lepas ni, bolehlah I tambah dua satu lagi birthday pressie for me kan (to catch up), hikhikhik…

And ini pulak, the meringues I made with the egg whites that I collected using the egg separator.

(Dah lama nya I tak tayang gambar food kan!)

IMG_4334

I buat meringues ni sebab nak makan dengan poached pear for our dessert tonite. But The Little Misses lagi suka makan the meringues macam tu aje.

IMG_4361

Our dessert, paoched cinnamon pear with meringues. Yang macam bulu ayam kat dalam pinggan tu is Persian fairy floss or pashmak.

And our dinner tonite..

Chicken skewers with pasta for the kids

IMG_4341

And baked sausage in tomato gravy (I guna ready made slow-cooker powdered recipe base aje) with pasta.

IMG_4342

IMG_4351

Psst… esok kan besday Mak mentua kesayangan I itu and tadi we all belikan dia satu tahun subscription untuk majalah ‘Better Homes and Gardens’ yang memang dia teramat lah sukanya. Jadi, setiap bulan bila dia dapat majalah tu kat pos, dia akan terkenang2 lah kat we all kan, hehehehe….

28 comments:

JaJa'Z said...

kak min..satu tahun subscription tu more than $25 tak? hehehhe..

Dinas Aldi said...

haaa, dah ada balik gambor makanan kat sini. gebunya meringue tu! walaupun xda kena mengena selain warnanya, teringat kuih bakaq pulak bila tengok.

lemongrass said...

Jaja,
subscription tu nak dekat2 3x$25 harganya, hahahaha.... I kan menantu mithali :-P

Dinas,
I pun dah nearly terlupa mcm mana nak ambik gambar food tadi, hehehe

DeLLa said...

eh..egg separator tu sy pun baru beli..murah je..RM1.80 kalo tak silap..tp bukan mcm akak lemongrass punya la..sy punya simple 'bodo' je..tp ok la..senang nk guna..

Mat Gebu said...

Salam LG...
Ai pun ada itu egg separator..guna masa ada orang tengok kita baking, kalau sendiri buat, asingkan guna tangan jeee...habis pecah lobang!!...hahah

Azita Zain said...

salam min..
k.ita pun cam cik mat gak...guna 4 jari jer...!

Zaitun said...

Pasta bentuk kerang,budak2 tentu suka.
Kak Zai pun guna tangan bila asingkan telur, rasa lebih cepat.

Ajzie said...

sure tiap2 bulan bila dia dpt majalah di postbox terus terkenang kan 25dollar dia tuh kembali.. heheheheheheheh

lemongrass said...

Della,
I dulu guna egg shell tu aje bila nak separate telur but skrg mengada2 nak guna egg separator, hehehe

Cik Mat,
Mak I kan ajar I asingkan telur guna egg shell tu aje. Kita crack the shell into 2 parts, pastu pandailah2 asingkan isi dalamnya, hehehe

Kak Ita,
I tak tau mcm mana nak guna jari lah? Lagi senang ye?

Kak Zai,
Kalau guna benda ni, nak kena basuh lagi lepas tu, memang lambat sikit kan, hehhee

lemongrass said...

Ajzie,
I tak guna lagi $25 gift kad dr dia tu. Tapi we all baik hati, bagi dia hadiah yg 3X$25! hahaha

meriahceria said...

hehehhe...btul btul..akak menantu mithali...nilai nye lebih $25 kan

[z@ck] said...

hahaha..sapa tak suka barang murah kan..even tak patut beli pun nak beli..

chicken skewer tu nampak mantop.terliur kejap.

TopsyTurvyMum said...

my mum plak ajar asingkan telur, ketuk atas telur tu buat lubang kecik jer pastu keluarkan yg putih tuu..haha..skang i pakai tangan jer. Nampak menarik ni..nak kena beli jugak rasanya haha!

kembali terliur tgk ur dinner:D

Yati-M said...

LG, i pon minat gadget2 murah ni hehehe...

Better n Home mag tu i pon minat.. selalu beli yg expired je hahaha sebb murah kat sini ehehe.. u ni mmg menantu mithali.. harap2 depa can read in between the lines heheh...

kucingorengemok said...

hihi, jawapan mak-kakak-nenek-makcik pada benda² zaman sekarang memang buat kita malu... eg. kopi starbucks, macam ini kau bayar $10 lebih?? (apa nak jawab?) hihi

ayang said...

Memang kompom menantu mithali punya lah... Bagus-bagus-bagus.. InsyaAllah tahun depan mesti mak mertua bagi hadiah extra sekali ganda punya dari tahun ni - 2 x $25. Tungguuuuuuuuuu.... Kalau dapat le.. hehehehehe

n.a.j said...

love your blog...

Kniedaz said...

Ida pun suka baca Better Homes & Gardens tu..ehehee...

PUTUBAMBU said...

err..mak mertua yg kasi voucher $25.00 tu ke?

(wakakaka...soalan..!!)

anyway, baik gak le menantu ngan anak dia subscribekan benda kesukaan dia ye.. bertuah..bertuah..

*past tu looks good.. i likeeeee..

iu rf said...

kak..suka bc blog akak.. hepi je rase... then makanan kt cni pn marbelesss... kalau sy sik makan bda yg same je..sbb x rajin cam kak LG...kekekekekke

all the best kak dlm segala yg ditempuhi..=)

lemongrass said...

Meriahceria,
wakakaka...I sorang lah menantu mithali and I sorang lah menantu hantu :-)

Zack,
Tu yg kdg2 I 'menyampah' gi shopping sbb mata sentiasa ternampak barang on sale ni, hahaha

TTM,
Kalau I belikan my Mak benda ni kan, mau lah agaknya nanti jadi tukun kat rumah tu, hehehe

Yati,
Better Homes n Gardens kat M'sia tu OZ nya version ye? Kat sini tak lah mahal sgt. My MIL memang minat sgt2 magazine ni, tu yg menanti mithali dia belikan this magazine subs. Kalau dia masih tak sedar gak, tak tau lah I nak ckp apa, hehehehe

KOG,
kalau my Abah n Mak tau harga kopi kat Strabucks tu n ramai yg beli hari2, mau pengsan diaorang, hahaha.....

Ayang,
kwangkwangkwang...Dah bertahun I jadi menantu mithali, tapi diaorang still tak paham2 gak, hikhikhik....

n.a.j,
thanks sbb sudi singgah my blog. You pun kat Perth jugak ye? :-)

Ida,
Kat sini every week ada program dia tp I tak pernah tengok. My MIL pulak jenis yg tak pernah tinggal and kalau we all call dia during this show, jgn harap dia nak layan, hehehhe.....

putubambu,
wakakakaka... itulah sorang mak mentua kesayangan I :-P.
Hopefully lepas ni, dia bertambah sayang lah dgn I kan, hahaha

lemongrass said...

Iu,
Thanks ye for the doa, amin....
I pulaknya rasa mcm I asik masak benda yg sama aje, I pun naik bosan tengok, hehehe....

Rini said...

Sis LG, nak tanya between Brisbane dgn Canberra yang mana cantik dan yang mana cost of living yang murah.

lemongrass said...

Rini,
I dah pergi Canberra but not Brisbane. Canberra ni cantik sbb mcm Putrajaya lah, the government centre. And it's a bit cold as well but dekat dgn snowy mountains klu u nak gi skiing,hehehe.
Brisbane is a bit hot n humid. Penuh tourists kot mcm Penang lah and more exciting and bigger than Canberra.

PINATBATE said...

salam..
baiknya menantu sorang ni..;D

lemongrass said...

pinatbate,
hahahaha....baik you :-P

SJB said...

I pun mahu IPod ni tapi tak dapat dapat juga huhu.

lemongrass said...

SJB,
one day mana tau dapat iPad terus, hehehe...