Thursday, 15 July 2010

Roast chicken for dinner

I rang The Other Half today and asked him what he wants for dinner and he said, “I don’t know. I’ve had really lovely dinners the past few nights.” I said, “Owww…that’s nice of you to say that about my cooking :-).” Hehehehehe……

He even took some leftover beef sate and nasi impit and kuah kacang gajus to work for his lunch today. And bila dia heat up his lunch in the microwave, all his colleagues were really inhaling the lovely smell that came out of the microwave. Semua sibuk dok tanya apa yang he’s having for lunch, kahkahkah. Bau kuah kacang dgn sate kan memang sedap so tu yang diaorang ter’pikat’ sama :-). Most of the others makan sandwiches aje for lunch (Mat Saleh kan ;-)) but The Other Half hari2 bawak leftovers so bau pun hari2 bertukar2 lah. Kadang2 The Other Half mengadu gak kat I yang he misses having sandwiches for lunch macam dia kecik2 dulu, hikhikhik…..

Because The Other Half dah kata dinners I masak lovely, I pun berfikir panjang lah nak masak apa yang sedap2 for dinner tonite. Susah weh nak memikir hari2 ni ;-). After much deliberation, I decided to make roast chicken with all its trimmings. Kalau orang lain sure dah masak yang lagi gempak kan :-).

IMG_4374

Inilah rupa my roast chicken. I made mustard, lemon, garlic and rosemary roast chicken. Senang aje nak buatnya.

(pink silicon tie tu untuk tak nak bagi kaki ayam tu terkangkang seksi masa tgh bakar. Bila nak makan, tinggal untie aje and it can be reused :-)).

I went outside to my backyard and pergi petik about a handful of fresh rosemary. Pastu, pergi pulak ke pokok lemon sebelahnya yang dah kemetot tu and found 1 yellow lemon. Chewah, mentang2lah pokok rosemary and lemon ada kat belakang rumah, eksen terus I kan! Kahkahkahkah…..

Pastu I basuh rosemary and lemon tu and peel the lemon skin. Pastu kan chop up the rosemary, lemon peel and a few cloves of garlic sampai halus. Then in a bowl, tuang olive oil sikit, campur dgn seeded mustard, add some salt and then masukkan rosemary+lemon+garlic cincang tadi and kacau sebati.

Pastu, sapulah kat seluruh ayam inside and outside and under the skin ye.

Chop up some potatoes and sweet potatoes and put them around the chicken and bakar at 180°C until masak.

I rajin jugak tadi, buat gravy sekali. But, gravy tu I buat guna juice yang keluar from the chicken masa you roast dalam oven tu and collected in the tray. I put the juice in a saucepan, tambah 1 sudu tepung and masak atas api perlahan. Bila dah pekat, tambah air sikit and then add kicap masin and pepper. Jadilah gravy yang sedap :-).

IMG_4383

Inilah rupa my pinggan, we had roast chicken with roast potatoes n sweet potatoes, corn and apple n green salad.

(The Little Misses love fruit+greens salad so tadi bila diaorang nampak apple in the salad, terus makan sampai habis. I guess the fruit makes the green leaves bearable to eat kot :-))

IMG_4387

Yang ini gambar dekat lagi sebab nak bagi more people terliur tengok, hehehe….

The Other Half makan beria2 which means it’s another lovely dinner lah kan ;-). Miss 6 said, “this chicken is really yummy, Mummy!” Anak I sorang tu kan, semua dia kata sedap, hahahaha…..

35 comments:

an15 said...

yummm....part olive oil tu yg lemah sket. small bottle kat tesco pun dah lebih rm10. tu rasa nak smuggle stok from oz to cheras :P

lili said...

Hmmmm......memang terliur!
Nasib baik dah makan koay teow sup, kalo tak...harus kerah hubby beli kat Kenny R! ;-p

lemongrass said...

An,
Memang mahal betul kan kat M'sia, tu yg my Mak kat M'sia, guna olive oil begitu berhati2 nya, hehehe

Kak Emily,
I pulak terliur dengar kuey teow sup tu, hikhikhik....

JaJa'Z said...

giler tak terliurr!!! dah la lapar ni..tengok plak body ayam yg seksi tu..aduishhhh..tunggu la jaja tibai oven nanti..habis semua ku kerjakan..hahahah

♥LOVE2COOK♥ said...

A super duper yummy platter kak!!! I simply love this ya! Yup, I'm drooling over the close-up shot! Hihi, truly sexy chick! :D

K.Nor said...

air tangan isteri/ibu yg buat masakan jd sedap :)

lemongrass said...

Jaja,
Tak masak dinner lagi ke? En Zack sure kelaparan tu tunggu dinner tak masak2, hehehe...

Love,
you and chicken can't be separated ye, hehehe ;-).

Kak Nor,
memang tersangatlah betulnya kan especially kalau kita put so much love in the dishes, hehehe...

Dinas Aldi said...

ayam tu terlalu sexy, buat air liur i keluar lg buat kesekian kalinya! i suka tengok ayam tu with all the trimmings, nmpk lazat berkrim gitu.

Suzie said...

dah agak dah kalo dtg sini mmg terliur je memanjang...resepi ni kalo i ganti dgn meat ok tak?td ada beli aussie chilled beef chuck tender block kat giant,tekak ada rasa nak mkn western ni..hehe..

Anna Da Lady said...

hmm...sodapnya..sudah terliur orang di sini...nak masak sendiri tak pandai, tengok ajelah orang di sini..tapi, kenapa silicon tie tu warna pink ye? takde warna lain ye?hehe...

~Zila Zul~ said...

adalah jeles apabila akak mempunyai pokok rosemary dan lemon. ciss.. hehe

mana nak carik silicon punya ikat kaki ayam tuh? hehe

ejaescobart said...

oh! tidak... dah meleleh dah air liur nihhh....

nak buat sendri cam mustahil je.. harus kena pegi Kenny Rogers jugak ni... huhuhu...

~Am said...

cooking with love! :)

HAMSINI said...

salam, terliur jugak tengok ..ayamtu...

Nanak said...

slurrp...

lemongrass said...

Dinas,
nasib baik I ikat kaki dia, kalau tak, lagi lah seksi ya amat! hahaha

Suzie,
ok gak klu ganti dgn beef sbb rosemary n garlic tu memang ngam dgn beef jugak.

Anna,
Masak roast chicken ni sgt lah senangnya sbb bila dah prepare, tinggal masuk oven n tinggal, hehehe...
Slicon tie tu MIL yg bagi, sbb tu kaler pink, hahaha

Zila,
Tu yg eksen tu sbb ada pokok fresh kat tepi rumah, hahaha..
Silicon tie tu hadiah fr MIL, tak tau dia dapat kat mana.

Eja,
nasib baik lah kenny rogers tu dekat aje ye ;-P

Am,
tu yg extra sedap kan, sbb ada love in it :-)

Ham,
Roast chicken ni meratah mcm tu aje pun dah sedap kan :-)

Nanak,
heheheh :-)

shiori_LA said...

memang mahal olive oil kat malaysia...satu botol kecik je..dah berbelas2 ringgit la...i kadang2 letak minyak masak biasa je LG

YatT'S said...

salam
first time tinggal komen kat sini.
memang teliur nengok ayam tuh.
lapar dibuatnya.

Zaitun said...

Kak Zai pun terliur,nak masak jugalah.

meriahceria said...

mak ai...akak...terliur dah....i will follow ur blog nak wait till akak balik ijok balik..who knows leh jumpa kat tesco kuala...heheheheh...

ayang said...

Akak...........!!!!! ayang nak makan akak masak... Sedap nya.... Saja je gi close up gambar eeh.. Sampai ati.. Meleleh air liur anak cacing dlm perut ayang.. hehehehe..
Akak nak tau, kwn ayag nak dok follow blog ayg, ayg suruh le dia baca blog akak gak.. dah dia pun tak tahan gak tgk lauk akak tu... hehehehe..

kucingorengemok said...

my husband always says, kalau masak dengan kasih sayang semua benda jadi sedap! :)

SJB said...

Memang terliur juga hehehe.

TopsyTurvyMum said...

terliur..i tgh pening nak masak pe for dinner haha..hari2 pun pening!

Berkenan la dgn pink silicone string tu..mana nak cari? i guna yg biasa tu jer..nak nampak vouge jugak my roast chicken nanti hehehe..

Ayu said...

adehh kak...t'liur ayu tgk roast chicken tu.betul2 mengacam ank tekak la! dr td dok telan air liur ni.hehehee....

bila tgk sayur mayur kat tepi pinggan tu...t'ingat doc srh ayu mkn kangkung sbb dah 2 hari ayu mc gara2 low blood pressure smpai rasa nak pitam.iskk...nsb baik la ayu suka kangkung so takde hal le nak mkn.buatnya dia srh ayu mkn sawi...ada yg ayu meraung.hehehe...

My Life My World said...

Salam LG ... tengok gambar pun dah sedap. Kalau dapat makan lagi lah sedapkan. Pandai TOH berbicara yer, sehinggakan membuat si isteri terus nak pertahankan kesedapan dinner.

Bertuah TOH dapat isteri macam U LG. Macam professional chef. Mesti TOH dan anak anak U akan berteka teki, apalah U akan masakkan untuk dia orang setiap hari kan.

Ajzie said...

habis ke seekor ayam utk 4 org? wahh mmg marbelessssssssss cantik ayam tuh.. yum yum yum

MamaTiaMia said...

so yummylicious..bestnyer ada rosemary,lemon at backyard:)..always dream ada lemon tree here:)

lemongrass said...

Shiori,
olive oil kat sini boleh katakan sentiasa ada sale esp yg tin 4 litres tu. Dia jual $24 utk 4l, so memang beli masa tgh sale lah, hehehe...

YaT's,
salam singgah. thanks sbb sudi komen :-).

Kak Zai,
roast chicken ni memang slalunya menyelerakan kan :-)

MeriahCeria,
bolehlah kita lepak2 kat foodcourt depan tesco tu ye sambil makan roti canai & minum teh tarik, hehehe...

Ayang,
hikhikhik, sampai ke cacing2 pun meleleh air liur ye :-P. Lauk I kebanyakan nya western so sape yg suka makan western, memang sure terliur lah kan :-)

KOG,
Patutlah kalau I masak masa tgh malassssss gilers, memang jadi tak sedap aje dishes I tu sbb tak sincere kan, hehehe

SJB,
roast chicken n all the trimmings during winter, yummmm :-)

TTM,
I pun kan hari2 pening. ALangkah bestnya kalau pagi2 bangung terus dpt idea nak amsak apa for dinner kan, tak lah pening2 aje! hahaha
Psst.. silicon tie tu MIL kesayangan I yg bagi so I tak tau dia beli/dapat free kat mana, hehehe...

Ayu,
kalau I yg kena suruh makan kangkung hari2 dek Doctor, mau lah rabak poket I sbb kangkung kat sini $10/kg! hahaha...

Kak Acik,
nasib baik lah wife dia pun rajin nak masak semalam so tu yg buat roast chicken. Hari ni I malas masak, buat mee goreng aje for dinner! hehehehehe...

Ajzie,
ada lebih sikit, cukuplah kalau ada sorang lagi anak, hahaha :-P

MamaTiaMia,
I suka ada pokok lemon and rosemary ni sbb senang sgt bila nak masak roast apa2 :-).

Diary Kayangan said...

perghhhhh, sure lagi sedap dari yg kat kenny sebab bila buat sendiri puas hati.. tak perlu kedekut bahan and yg paling special buat tambah sedap, kasih sayang tu one of the ingredient.. nyam nyam nyam.. friends of hubby akak sure jeles tengok kawan diorang ada wife yg rajin and pandai masak :)

lemongrass said...

Nana,
Friends of my hubby sure heran apasal lah hubby I asik makan leftovers aje hari2, hehehe/

[z@ck] said...

yup..it looks yummy..
sobsss..teringin la plak..

shahlin said...

ya ampun bibik, ngilerrr betul nampak ayam tuh. hmm usaha yg berjaya yea kak LG. amalkan selalu amek gambar yg menggoda macam tuh. lapaaaaa

norhanim said...

mouth watering...

lemongrass said...

Zack,
Haritu pergi Auskland, tak pergi kedai jual roast chicken halal ke? ;-)

Shahlin,
roast chicken ni kan, memang sgt2 menggoda perut bila tengah lapar kan! :-)

Norhanim,
thanks :-)