Monday, 12 July 2010

From Perth to Monkey Mia V

Sebelum I jadi malas dan letih nak mengupdate continuation of our road trip story, baiklah I update cepat2 kan. Pastu, boleh I sambung balik tayang gambar our dinners yang dah terbengkalai for more than a week. Ada pulak nanti yang ingat I ni dah lupa macam mana nak masak sebab dah berhari2 takde gambar dinner, hehehe.

Anyway, we left Denham early on Saturday morning, heading towards Geraldton for our stopover. On the outskirt of Denham, we stopped at Shell Beach. It’s really amazing looking at the beach and seeing this long, brilliant white ‘sandy’ beach sejauh mata memandang. And then when you get closer, barulah you sedar yang the beach is made up entirely of shells! The beach is about 60 kilometres long, made up of this tiny white coquina bivalve shells. Rupa macam shells of kerang yg jual kat M’sia tu but so tiny and so white. Silau giler mata memandang the beach bila tak pakai sunglasses.

IMG_4171

It’s amazing how white it is. Kalau sesiapa nak mandi kat beach ni, boleh aje but I guess no one was brave enough to mandi masa tengah Winter ni cos the water was freezing cold, hehehe. Walaupun nampak macam matahari memancar2 dengan kuatnya, tapi, believe me, it was quite chilly!

IMG_4177

IMG_4181

IMG_4189

Selalunya kalau pergi pantai, main pasir and make sandcastle. But when you go to Shell Beach, you have to make shell castle :-).

Bila dah sampai Geraldton, masa The Little Misses tengah busy main kat playground tepi pantai, I pun ambik lah gambar the ocean.

IMG_4250

IMG_4255

IMG_4254

I have no idea what’s the house/building in the middle of the ocean above the waterline is.

IMG_4263

Geraldton is a port town so memang penuh dengan kapal besar2 lah.

We left Geraldton for Perth the next day, early in the morning. Some more photos of the sceneries along the way.

IMG_4278

The structure that looks like a windmill is a waterbore. Sebab kat OZ ni kan is a dry land yang jarang2 hujan, so people use bore to find water underground for their livestocks.

And then, we saw this along the way, about 15kms of burnt trees and land from bushfire. It must have happened last Summer sebab not many trees have grown back. It looked so stark and bleak but pretty at the same time.

IMG_4295

IMG_4300

Some more photos of the farms along the way.

IMG_4311

We’ve got sheep and cows here too ;-).

IMG_4313

IMG_4321

I think that’s enough kot of photos of the sceneries kan, I pun dah nak termuntah tengok, hehehe….

I’ll put photos of The Little Misses and of the sea creatures we saw next time kay….

23 comments:

Ayu said...

yes!!! no.1!!!! yihahhhhhh!!! hehehehe.....cantik la kak scenery kat beach tu.dgn shells yg kecik2 n putih2....nmpk bersih je.klu jln kaki ayam agak2 sakit tak?

j.u.l.i.e said...

nice view kak....indahnya ciptaan Allah...

My Life My World said...

Wah! cantik cantik nyer gambar LG ... tapi yang paling cantik kan, bila Miss 6 pakai cermin mata hitam tu. Sungguh comelllllllll ...

lemongrass said...

Ayu,
kalau jalan kaki ayam kat beach tu kan, mau lah agaknya merah aje beach tu lepas tu sbb menitik2 darah, hehehe...

Julie,
Memang sgt indah kan, kadang2 kita slalu terupa :-).

Kak Acik,
Hikhikhik...sgt lah rock minah itu kan bila pakai sunglasses. Nanti I tayang gambar dia face on pakai sunglasses, hehehe

lili said...

Puas LG, akak menjamu mata with those beautiful landscapes & seascapes! I can summed up in one word: LOVELY!

Dinas Aldi said...

subhanallah cantiknya! amazing betul tengok those tiny shells, penuh tu kat beach, dari jauh nmpk mcm pasir ja eh? mmg mcm u ckp, susah nk pcaya kat situ sejuk sb nmpk matahari terang ja but bila tengok the Little Misses pakai sweater bagai, baru la 'nampak' sejuknya, hehe

ct_nurmarlissaa said...

wow...cantikkk sungguhh pemandangan n pictureee....kak...

MamaTiaMia said...

thanks for the info:)can't wait to bring the girls,lovely lovely pictures..hopefully bila my twin girls dah besar sikit boleh jalan2 yang adventure sikit:)got one question,australian authority bagi ke bawak masuk powder milk/formula for my little girls?thanks.

afid said...

ouch!!!
baru nak baring2 berjemur pakai 2 piece kat tepi pantai tuh. Tak jadi la nampaknya...wakakakaka :B


Tapi mana datangnya kulit2 cengkerang tu ye kak LG, bersih plak tu..kalau kat Malaya hitam2 coklat je kaler dia..huhu

melatie said...

What a lovely and beautiful landscpate. Indah sungguh ciptaanmu, Ya Allah.

Miss 11 looks very adventurous. Miss 6 looks so cool. Let them grow according to their nature and age.

afid said...

lagi satu kan kak LG,
kulit siput tu bila nampak banyak2 macam apa tau. Macam kopok sayur yg kecik2 bila goreng jadi sedap n pedas2 sket rasa dia. hahahaha

*giler arh..makan je ingat. wakaka

shafa said...

woooww....kak LG..that's realy amazing!!!...trs rs nak bwk anak2 gi Australia...i believe this is the best way to spend time with our family kan...having all the activity being done together...
kak LG, if u don't mind instead of being a good chef why don't u try to be a tourist guide by listing down all the cost and itenary for this trip...we can take your info as a guide...

TopsyTurvyMum said...

i suka yg pantai byk shell tu..subhanallah.

laut sini mmg sejukkk..ada jugak tu yg surfing time winter..diorg ni bekulit buaya gamaknya hehe

sepesen je farm kat sana ngan sini ye:)

lemongrass said...

Kak Emily,
it's really nice to go out of our house occasionally kan, especially when we can see all the great beauties created by the Almighty :-).

Dinas,
The shells tu memang sepanjang2 the beach. But the further it gets from the sea, shells tu more broken lah and tak secantik yg dekat gigi air. Matahari warm kat muka, but kat badan sejuk, hehehe

ct,
seronok pergi jalan2 ni, bila dpt ambik gambar scenerie syg cantik2 kan! :-)

MamaTiaMia,
Boleh nak bawak masuk formula milk tapi kalau tak silap, the tin has to be sealed i.e. tin yg tak bukak lagi lah and the milk to make the formula has to be fr NZ or Australia, something like that tak silap.

Afid,
hikhikhik...kena letak toto or airbed lah underneath kita kalau nak berjemur baring2 pakai bikini :-).
Kulit cengkerang tu dr kerang yg dah mati terdampar kat pantai tu lah. Kerang tu memang banyak hidup kat ocean sekitar tu sbb takde predators.
Psst... I suka keropok sayur tu, sedap sbb pedas2 lemak kan, hehehe

Melatie,
Memang cantik sgt kan ciptaan Allah ni. I rasa my photography skills tak dpt nak tunjukkan the true nature of the beauty :-(.

Shafa,
I tak boleh lah jadi tourist guide sbb I jarang jalan2 jauh2 ni, hehehe. Baru first time we all jalan jauh after dah duduk Perth for nearly 5 years! :-)

TTM,
tu lah kan, ramai pulak tu yg surfing esp bila waves tgh tinggi. Memang tak takut sejuk betul lah, hahaha...

Zaitun said...

Subhanallah,cantiknya pantai tu,tak jumpa kat M'sia,ladang2 pun sayup mata memandang.

lemongrass said...

Kak Zai,
kat sini pun cuma kat tempat tu aje ada shell beach ni, tu yg memang unique tempat ni :-)

eL_kz said...

kak LG,
serius cantik permandangan kt situ
thanks la sebab share gambo2 tu
nk pi sana ntah bile la merasa

Hana' Yusuff said...

wow! subhanallah..cantiknya:)
mmg indah bumi Allah ni.kalau org tak pandai hargai tu tak tahula nak kata cam ne kan.
i mmg suka jalan2 waktu winter tp bila bab sejuk tu mmg bila angin sampai ke tulang yg tak tahan.kunun2 la tahan tp tak juga.hehe.

lemongrass said...

El,
I pun ntah bila lah akan pergi lagi tempat tu yg memang sgt cantik n menawan hati :-).

Hana,
Bila berjalan2 ni lah baru kita tersedar kan betapa cantiknya ciptaan Allah ni :-).
Masa Winter ni, bila angin bertiup tu yg buat menggigil2 kan! :-)

farah yasmin said...

beautful view!! oh i miss australiaaa

lemongrass said...

Farah,
Nasib baik Perth dekat aje kan, boleh datang again :-)

NenekPenne said...

oohhh mcm terasa2 i kat sana...

SJB said...

Siapa lah yang tinggal kat tengah tengah laut tu?. Anyway, nice pictures.