Wednesday, 25 August 2010

Kuih sagu and burger sardin

Malam tadi batuk and sakit tekak I got worst, tu yang lepas dinner, terbaring aje atas sofa. During the day pun adalah a few times dapat bad coughing bouts. Yang susah nya batuk time puasa ni sebab bila tekak gatal sangat, tak boleh nak suck lozenges to relief it. Ingat nak minum air lemon & honey tapi asik lupa aje nak beli lemon, semalam baru teringat and dapatlah I minum warm lemon & honey drink malam tadi and for sahur pagi tadi. Hopefully, beransur baik lah lepas ni kan. Like Cik Mat Gebu cakap, nak buat biskut Raya pun kena postpone sebab tak kan lah nak batuk2 depan biskut tu kan, adalah nanti yg tak lalu nak makan biskut I, hehehe. Kalau lambat nak baik batuk I, kenalah I pakai mask masa buat kuih nanti ;-).

Semalam I rajin buat kuih for Iftar sebab bekalan kuih dah habis :-). Since The Other Half tengah kemaruk makan sardin, so I pun buat lah burger Malaysia semalam but berintikan sardin. I tanya lah dia, sedap tak burger M’sia ni. Dia jawab, “It’s really nice but it would be yummier without the green thing in it.” FYI my dear hubby, the green bit tu was cucumber which I think makes it nicer sebab adds crunch to it! Memang lah Mat Saleh sorang ni allergic betul kat anything green, hehehe….

I guna resipi Yani for the roti burger M’sia tu, thanks ye Yani, kalau nak resipi boleh pergi sini. And then I also made kuih sagu sebab dah lama tak makan kuih ni. Kuih sagu ni pulak I guna resipi yang ini. Jenuh jugak nak menunggu kat depan dapur tu untuk semua sagu tu masak eh, tapi berbaloi lah bila makan sebab sedap, hehehe. The Little Misses pulak, untuk Iftar, diaorang makan bowls of fruit loops with milk. I memang jarang2 sangat belikan diaorang ni Fruit Loops tu sebab too much sugar tapi sebab bulan puasa, I let them have what I know they really like. Miss 11 sikit pun tak minat nak rasa burger sardin tu nor the kuih sagu. Miss 6 makan lah jugak seketul kuih sagu and a bit of the sardin burger.

IMG_4889

Masa puasa ni lah yang diri ni terover rajin masak berjenis2 kuih :-).

And for dinner pulak, we had baked gnocchi with bolognese sauce. But The Little Misses kureng sikit when it comes to baked pasta ni so I made them sausages makan dengan croissants and salad aje.

IMG_4892

I pun tak minat sangat dengan gnocchi ni sebenarnya tapi bekalan maggi tomyam I dah habis so terpaksalah I makan gnocchi aje, hahahaha…..

32 comments:

zarin said...

comel je your burger malaysia nih...and shoo shooo go away ye batuk batuk ye :)

meriahceria said...

sedap ye akak ..terliur dah

ain said...

mcm teringin pulak nak buat sardin rolls la.

Anna Da Lady said...

Moga cepat sembuh daripada batuk, Kak LG.

♥Azie♥ said...

pagi2 jengah blog kak LG...adoi nak cepat2 kol 6 .huhuhuhu

blu4sky said...

lol..funny lah your other half..
nx time you buat burger malaysia.. buang kulit cucumber tu..then you other half won't see any green thing..hehehe

izahdaut said...

comellah kak burger mesia inti sardin tu..heheh..tak makan timun yee.. alahai tak leh betul tengok kuih sagu ..nak buat lah..padahal baru je buat

[z@ck] said...

saya tak panggil burger malaysia tapi kuih proton saga..hehehe

kucingorengemok said...

sardin adalah sangat 'becoming' di bulan puasa... macam murtabak dengan kuih sagu jugak, kan

Neri said...

would like the baked gnocchi recipe! sedapnyeeeeeeeee :)

Chik Att said...

nampak sedap jee gnocchii tu .....
kita ni ... kalau tak bedal nasi ... rasa tak sempurna hidup hehehehe

PUTUBAMBU said...

wow...sedapnya..!

sangatlah debab itu burger M'sia.. hehehe...

Sally said...

hah ah la..gnocchi to llok yummy jer pada tekak saya ni..you sebut croisant rasa nak mkn tu la pulak..emm dah rupa rog mengidam..semua nakl mkn kan!

azieazah said...

Wow.. sedap tuh..

Kak Azie selalu buat Kuih Sago tu kadang2 jadi kadang2 lembik. Dah lama tak praktikkan balik..

an15 said...

sedap woo....last nite kul 11 i ada kat dapur lagi abiskan kuih sagu tu. Housemates sume pelik mana dtg ye kuih2 dlm peti hehehe...thanks a lot kak LG :)

mamiaudrey said...

Salam LG, take care of the throat i was sick in bed for 3 whole days last week down with 3 serangkai, fever, cough and flu. Guess what aft seeing yr maggi tom yam i tak leh tahan i pun nak juga....so for Iftar smlm i had maggi kari, phew yo nikmat betul lah sebab my family kalau Iftar tak makan kueh2 terus je makan nasi tu yg buat i tergoda bila tengok yr noodle. BTW thanks for the pizza recipe and its fantastic, easy to make my DH is now the official pizza maker at home, i cuma tukang ngap...

Yati-M said...

sagu tu nampak mengiurkan......

ayang said...

Alamak... menu kita sama la.. Ayang masak sagu gak semalam. Puas le mengacaunya.. 1st time buat. Nasib jadi. Resepi bonda.
Gnocchi tu cam terliur je tengok... hehehehe....

Ayu said...

adeh...seksa rasanya bila kena batuk time pose.yela...tekak cepat rasa kering n perit.kak...tak try ke cara yg dorg dok citer kat myr tu? mkn kicap? ayu tak prnh try...tp ada yg kata m'jadi.

semlm ayu call lawyer umah tu.huhu...nsb baik bln pose.klu tak dah lama kena bomb minah sorg tu.dah 2bln++ consent form pd developer.lgsg tak ambik tindakan.bila tnya dah call x...dia kata dah but PIC on leave.takkan lama beno doa cuti.heh!

Dinas Aldi said...

aduh gnocchi itu sangat cantik rupanya & mesti sedap rasanya!

gee carmen said...

alahai, macam manalah rasa gnocchi tu ye? huhu... mesti sedap :P
terliuq dah nie kak LG.. :(

tapi ape pun bege sadin n sagu tu tetap TERBAIKKKK :)
kan??

fa10 said...

suka skodeng blog u tgk menu2 barat yg macam2...
tekak i ni pun dah mula suka makan yg western ni... lagi pun murah.. hikhikhik

Zaitun said...

Sedap2 belaka tambah lagi bulan puasa.

lemongrass said...

Zarin,
burger orang tgh rajin, tu y gbuat comel2 aje. Kalau tgh malas, gedabak I buat, hehehe

Julie,
I paling suka, burger M'sia tu lah, makan 10 ketul pun takpe,hehe

Kak Ain,
I dah buat sardin rolls yg guna puff pastry hari tu, tu yg buat burger M'sia inti sardin pulak :-)

Anna,
Siksa kan bila batuk masa puasa ni sbb tak boleh nak buat apa2 nak legakan tekak.

Azie,
hehehe....sure terbayang2 burger n kuih sagu tu sampai waktu buka kan ;-)

Blu4sky,
dia tu kan, klu masa dinner aje boleh ada sayur, kalau I letak sayur dlm sandwich dia pun dia dah komplen. I pulak suka letak banyak2 sayur :-)

Izah,
Masa bulan puasa ni lah kan macam2 kuih kita nak makan n nak cuba buat. My hubby tu makan timun tp klu boleh, dia elakkan dr memakan sayur ni, hahaha

Zack,
Baru first time I dengar nama kuih tu proton saga, hehehe

KOG,
Sardin tu kiranya pembuka selera n penambah selera lah kan :-)

Neri,
I beli the gnocchi pasta at the shop. Balik rumah tinggal masak the gnocchi sekejap, drain and put them in a pyrex bowl. Then I buat bolognese sauce guna minced meat and the bottled pasta sauce. Pour the sauce onto the gnocchi. Grate some chedda and mozzarella chees onto the gnocchi. Bake at 180C for 20-25 minutes. :-)

lemongrass said...

Chik Att,
Kat rumah ni pulak, kalau masak nasi hari2, ada lah yg merajuk nanti :-)

Putubambu,
Lagi debab itu burger, lagi sedap rasanya, hahahha

Sally,
I rasa kan, masa bulan puasa ni, ramai no yg mengidam nak makan macam2, hehehe

Kak Azie,
I pun slalu buat kuih sagu ni, lembik lah, keras lah. Tapi guna recipe ni, menjadi cantik aje :-)

Anis,
Hahaha....kat manalah agaknya pasar ramadhan yg you pergi tu ye! Siap bawak balik macam2 jenis kuih, hahaha....

MamiAudrey,
Masa bulan puasa ni, siksa sikit bila sakit ni kan. Poor you being bedridden for 3 days. Hope you are much better now!
Hahaha...you pun rasa nikmat makan maggi kari ye? :-P
I'm glad you like the pizza recipe and I'm glad now yr hubby can be the pizza maker :-)

Yati,
Kuih sagu ni sennag nak buat tp kdg2 terlebik or terkeras lah kan. Yg ini, just nice :-)

Ayang,
I pun puas jugak duk mengadap dapur mengacau sagu ni. I thought sekejap aje dah siap, rupa2nya lama jugak eh, hehehe...

Ayu,
Ish, susah betul lah kan urusan jual beli rumah kat M'sia tu. Apahal makan masa lama sgt?
But memang kiranya jawapan 'rasmi' orang pejabat bila benda2 tak siap, "oh, dia tengah bercuti". Macam lah berbulan2 diaorangf tu bercuti kan!

Dinas,
My hubby likes it tp I dr dulu memang tak minat sgt gnocchi ni. Tak tau lah apasal, hehehe

Gee,
Gnocchi ni is made fr mashed potato n tepung so rasa dia lebih kurang mcm makan kulit buah melaka tu :-).

Fatin,
Kalau duk overseas, memang lagi senang and murah lah kan nak cari western food ni :-). Pastu, cepat aje siap, hehehe

Kak Zai,
Masa bulan puasa ni, memang macam2 tekak ni nak makan :-)

Deliah's Deli said...

salam min...kuih raya!!x sabar nk tgk kuih raya u plak...:)) *i dah tgk apron..mcm ni blh la amik tempahan..:))

echah_syed said...

rajin sungguh LG...hari-hari buat kuih.tabik spring toing10x :)

eh...ngape tak letak nuffnang kat sini?ramai readers u dan boleh jugak dapat income 'suka-suka'kan.

gambo kat sini pun memang cantek sangat sesuai utk dapat credit.u sgt kreatif LG.

meriahceria said...

baked pasta buat saya geram yeh...post akak ke mesia...he3

lemongrass said...

Deliah,
Kuih raya tahun ni lambat lah sikit production nya sbb busy dgn project lain, hahaha...
Apron tu I dah tutup utk tempahan ;-).

Echah,
I kenalah rajin sbb takde pasar ramadhan kat sini. Pastu, tekak2 we all ni kdg2 mengada ebih2 masa bulan puasa, mesti nak ada kuih, hehehe..
I memang tak nak letak nuffnang, entah lah....

Julie,
I ni kan dah slalu sgt buat baked pasta, tekak I dah muak pualk nak makan, hehehehe

thestorybooklove.com said...

everytime baca blog ni mesti kecur air liur hehe

nak tumpang tanya, sagu tu if beli kat oversea, mcm akak kat aussie kan, carik kat mana? chinatown or any asian grocery store eh? Hani nak balik US this december I want to try buat kuih sagu tu for my hubby because I love it and he is such a garbage bin makan apa saja haha

tapi tula, not sure mana nak beli sagu tu..

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Kak LG,

That gnocchi with bolognese sauce is amazing.....

Waaa, dah byk recipe masak ni...kak dah start nak wal cookies for Eid...? The misses suke cookies apa?

lemongrass said...

Hani,
Sagu tu I beli kat Asian grocery but kat OZ ni, you can still find sagu at some supermarkets in the asian grocery aisle.
You would have so much fun cooking all these malay food for you garbage bin hubby :-D. Rasa berbaloi masak penat2 kan!

Ayu,
Waalaikumsalam.
I tak buat cookies apa2 lagi ni sbb busy dgn benda lain, not even my favourtie tart nenas :-(....