Saturday, 21 August 2010

My weight and the fasting month

Is it considered cengkelat or cheating if you only weigh yourself at 4 pm during the fasting month? :-D. Kalau I weigh myself lepas iftar, sure bacaan tak betul kan sebab perut masa tu tengah kenyang from all the food. Kalau weigh myself in the morning pun sure tak betul sangat kan bacaan nya sebab the food from sahur. Hehehehe….. ;-).

I’ve decided to only weigh myself at 4 pm sebab masa ni my body’s lacking in fluid and my tummy is empty too so memang seronok sangat lah bila melihat the numbers that appear on the weighing scale. Dah lama I tak nampak that number materialising, memang seronok habis, hahahaha…. But I know I’m just deluding myself kan :-). Takpe, bagi lah chance I perasan dah slim balik macam dulu2, hahahaha….

Pagi tadi at 10.30, Miss 6 sibuk mengadu perut dia lapar sangat2 and rasa nak makan sangat2. Padahal dia bangun sahur. I was like, “it’s only 10.30 in the morning. I think it’s because you are not doing anything, that’s why you think of food all the time.” I suruh dia occupy her time with playing, baru lah lepas tu dia tak mengadu lagi and dapat puasa sampai habis waktu :-). I guess bila weekend duduk rumah aje, so asik terpandang dapur aje lah and all the food associated with kitchen kan, tu yang asik lapar aje.

Ini muka budak yang asik mengadu lapar pagi tadi, hehehe…. Kalau weekend and tak keluar rumah, The Little Misses memang takkan mandi until dah nak maghrib macam tu. Lagilah masa tengah Winter sekarang ni :-). Tu yang serabai aje muka and rambut.

IMG_4846

And since tak keluar rumah langsung hari ni apart from The Other Half pergi voting pagi tadi, I pun try lah my hand at making roti canai :-). I ingat nak buat roti jala and kari ayam but The Other Half tak minat sangat nak makan roti jala for dinner so dia mintak roti canai. Dah dia mintak roti canai, I pun terus tak jadi lah nak buat roti jala, tukar arah jadi roti canai pulak.

Speaking of voting ni, hari ni Australia has its Federal Election. And The Other Half kan OZ citizen so kenalah dia gi vote. So, dia bawak lah the other OZ citizen in this house i.e. Miss 6 to the polling booth :-). Ye lah, kena lah kenalkan dia to the polling booth from young kan, so bila dia besar nanti, tak lah jakun sangat. It is quite funny that everytime The Other Half votes for his chosen party, mesti the opposite party yang akan win that seat. It has happened a few times lah. So, tu yang I said to him that if he wants his favourite party to win, he has to vote for the opposite party! It is quite fun watching the vote counting on tv now.

Semalam I made apam gula melaka Che’iza, recipe dia kat sini ye. And I buat 1 loyang so banyak lah yang lebih lagi. Kat dalam fridge tu, masih ada lagi a bit of tepung pelita left, a bit of kuih lapis left and some more apam gula melaka. I think I should stop making any more kuih for the next few days kan until all the kuih’s finished. Since kuih manis masih banyak lagi, I cuma buat savoury kuih aje lah tadi. I made sardin roll for us biggies and sausage bread roll for the kiddies.

IMG_4850

I thought The Other Half tak minat sardine roll ni, rupa2nya dia cakap sedap! Habis my bahagian pun dia bantai jugak! hehehe…

And for dinner, we all makan home-made roti canai (yang Mummy tiba2 tersangat lah rajinnya nak buat, hahaha) with dhal curry and chicken curry.

IMG_4861

Ini my plate. I buat special roti telur untuk I, orang lain dapat roti kosong aje, the cook dapat roti telur, hehehe. I guna recipe roti canai Joayee from Myresipi jugak. I memang tak pandai tebar so I pakay tray bulat aje and tarik perlahan2 :-). Jadi lah untuk makan sendiri kan! Macam mana nak kekalkan that magical numbers on the weighing scale tu kan if makan banyak masa buka puasa, hehehe…..

28 comments:

Dinas Aldi said...

Nampak sedap sangat roti canai tu! sejak bulan puasa ni i belum jumpa roti canai lagi, huhu.
walaupun u kata serabai tapi Miss 6 tetap comel. x jemu tengok muka dia yg heart shape tu.

meriahceria said...

sedap ye akak...rasa nye mlm ni jugak nak buat roti canai telur tuh..thanks akak for d resepi...will try it tonite jugak..terliuq dah

Anna Da Lady said...

Kak LG, mana 'aci' timbang berat badan before bukak pose.hehe.padahal, saya pun buat sama dengan Kak LG buat.Tapi, kalau tak salah saya, after kita makan dan timbang, berat just naik 1 kg je.Hehe.Alah, 1 kg je.tak banyak pun.huhu.Kak LG, w/pun Little Misses tak mandi till malampun, diaorg tetap nmpak cute and sweet.hehe.macam mummy diaorg jugak.(ikhlas tau :))

azieazah said...

Kak Azie dok bayang berapa besar ler peti sejuk yg Min ada nak simpan begitu banyak leftovers tuh... Hmm kalu Kak azie tak tau nak sumbat mana lagi.. selain masuk mulut. hehehehe

lemongrass said...

Dinas,
I slalu beli roti paratha instant tu aje kat sini but tadi teringin pulak nak makan roti canai. Tu yg gigih jugak membuatnya!
Psst...sejak pakai wide-toothed comb on her hair kan, dah tak serabai sgt pagi2 masa bangun tidur :-)

Julie,
Hehehe...for us, sedaplah roti canai dia ni tp sbb I tak pandai tebar sgt, dia tak senipis kat kedai lah. Sanggup you buat malam2 ye! :-)

Anna,
wakakaka...kalau timbang masa kul 4, I akan gumbira riang ria di hati sbb tengok all the nombor2 yg kecik2 tu. 1 kg tu banyak weh! Dari senyum jadi tak senyum, hahaha.
Kalau Mummy tak mandi sampai malam, I yg akan rasa rimas dulu :-D

lemongrass said...

Kak Azie,
Tu lah nya, masa bulan puasa ni kan, makin bnyk tupperware kat dlm fridge n freezer tu. Pening I nak recycle! :-D

Kak Rose said...

LG, sama macam kak rose la,,, timbang masa belum bukak posa. aci tak? seronok tengok number kat weighing scale tu kan.

lemongrass said...

Kak Rose,
hahahaha...ada jugak yang sama kepala dgn I ye! I thought I sorang aje yg main cengkelat menimbang ni ;-P

iCaLoVeZiE said...

comel la miss 6 ni.geram nengok rambut dia.

Hanizatul said...

Hari tu LG buat cucur udang...I tahan tgk je, tp asyik dok terbayang2..tak boleh tahan, hari ni buka posa buat la cucur udang tu...dah tu hari ni nampak roti canai pulak....aduh...sugar in blood dah 13.8 ni...teringin roti canai la pulak..

JaJa'Z said...

lah, main tarik2 atas tray je ke..jaja dah terbayang2 akak tebar ala2 kat kedai mamak tu..hehehe

an15 said...

I duk tunggu result ni, klakar dengar statement rep from Melb cakap election party turns to 'funeral' sb unexpected result. Now it`s 72/70 dah.. bila la nak announce sape menang ni kan.

p/s: Nnti kak LG dh pindah, nanti dh tak dpt bau makanan2 best lagi dah :p

FairyLilly said...

Aiyo yo..Aci, lu banyak rajin la..bikin dua kari. Roti canai spesel lagi....Mesti mamak roti canai risau tengok menu u :).
Psst..you sokong sape, julia or tony?
I macam prefer tony je coz tak puas hati cara Julia 'rampas' kuasa Kevin, walaupun I tak tahu their party perjuangkan apa hahaha...
Miss 6 tu, nampak fresh n ceria je kan walaupun tak mandi lagi ya, rasa nak cubit2 pipi dia

akeem said...

patutla angah tak jadi buat roti jala sbb akeem dh mintak mak buat dah..ada la akeem mkn dlm 8 keping je..cicah durian ada,kari ayam pun ada..sedap..hehe

Nanak said...

tak mandi pun tetap lawa Miss 6 ni..eh, tapi betul la kalau kita duduk je tak buat apa2 mesti perut asik lapar je kan..heheee

ain said...

salam min...akak pun ada plan nak buat roti canai n roti telur gak. buat byk2 pas tu masuk dlm freezer. Nak buat puteri ayu pun tak terbuat2. hangat2 taik ayam je la.hehe

psst...miss 6 tetap cute wlupun x mandi.hihi

MamaFaMi said...

Miss 6 tu tak mandi pun comel je... ahaha... cuba kalau kita tak mandi, orang tengok pun cabut lari! Hahahaha...

Zaman-zaman ma buat roti canai sendiri dah berlalu. Ada kalanya tengok mamak tebar roti canai, menimbulkan nostalgia je. Rasa macam nak gi tebar sendiri je roti yang ma oder... hahaha...

blu4sky said...

LG,

i pun suka timbang berat b4 iftar mcm best je kan berat turun byk..hehehe...still in denial with my weight..hahahaha

noir said...

give me those sardine rolls and kuih anytime...love them

p.s 'mental slimming' lagi effective, gak...lols

[z@ck] said...

OZ punya election kali ni ada women candidate kan..

shiori_LA said...

HEHEHE..SAMA LA KITA CENGKELAT GAK TIMBANG MASA TENGAH POSE HAHAHA.....
ROTI CANAI U MENGODA LA....TETIBA TERINGIN NAK BUAT...LEH ULI PAKAI BREAD MAKER TAK...HUHUHU PENAT LA NAK GUNA TULANG 4 KERAT

lemongrass said...

Ica,
orang lain makin kurus masa puasa, Miss 6 makin chomel n chubby :-)

Hanizatul,
Uish, quite high jugak your BSL tu. I guess masa bulan puasa ni lah selera tekak nak makan mcm2 kan :-).

Jaja,
Mamak kat kedai tu kan sure gelak goleng2 tengok I tarik pelan2 roti canai tu, hehehe

An,
first time hung parliament since 1943, tak tau lah mcm mana lepas ni.
Nanti I pindah, memang tak berbau lah you sbb lagi jauh, hehehe

FairyLilly,
I terpaksa buat 2 kari sbb Mamak2 kat rumah ni selera lain2, hahaha. Kari ayam kena pedas so mana lah mamak2 kecik tu nak makan kan, tu yg kena buat dhal :-).
My hubby pun semlm voted for Tony jugak tp skrg ni dah hung parliament, tak tau mcm mana lepas ni kan!

Akeem,
alah, 8 keping tu sikit aje, hehehe. Kuah durian tu sape lah agaknya yg mengidam nak makan? Ros cuma boleh tengok aje lah ye, hehehe

Nanak,
tu yg semalam dia lapar aje sbb tak buat apa2. But once dia dah start main, terus lupa pasal lapar :-)

Kak Ain,
I semalam terlebih rajin, tu yg menguli roti canai bagai :-). Sebab baru aje 10 hari puasa tp I dah pening, tak tau nak masak apa :-)

MamaFami,
I bangun sahur pagi2 tu kan, rupa serabai habis, hahaha....
Terer lah you sbb pandai menebar. I wish I can menebar jugak, baru lah sedap and nipis and macam kedai roti canai I tu :-).

Blu4sky,
Best sgt2 kan bila menimbang berat sebelum Iftar ni sbb memang boleh live in denial forever, hahahaha

Noir,
Those rolls sudah habis but the kuih I'll be recycling them again today, hahaha

Zack,
Ramai women candidates but the big one is Julia Gillard lah for the PM job :-)

Shiori,
I uli roti canai tu yg first uli, guna BM aje. I guna cycle utk 'pasta' so uli dia around 14 minutes. Lepas tu, I uli pakai tangan sbb cuma uli sekejap2 aje. Nak kena rest in between uli tu yg lama, uli cuma about 3 minutes aje.

nursalamah said...

ur prata looks gd! oh ya roti canai :D

ur girls so pretty, suka tengok. oh ur elder girl nt OZ?

ah i nvr lose numbers not even during Ramadhan. ini babat super lekat punya susah nak tanggal ;D

Deliah's Deli said...

salam min...mmg rajin btl u bt roti canai,kuih2..teringin plak..tgk la klu rajin ptg ni bt murtabak ke..klu rajin la :D

lemongrass said...

Nursalamah,
Roti canai I tak secantik roti parathat instant yg we all slalu beli, hehehe.
My eldest tu still M'sian citizen lagi, mcm I lah :-).

Deliah,
I memang kenapa entah, terajin giler semalam, hahaha. But hari ni terus malas sgt2 and just makan leftovers yg I jumpa dlm fridge aje :-D.

aquahartz said...

alhamdulillah buat pertama kali in 10yrs of puasa di perantauan, i tak gelojoh + malas di siang hari. hahahaha. ada can la kot to lose weight a bit before pesta melantak raya kat m'sia nanti. Yay!
kalau tak, setiap tahun i jadi yoyo. bulan puasa + raya badan jadi bulat, bulan tak puasa turun gila2. thn ni stable je.

i rindu my mum punya roti canai when she came here the other year tu. i nak buat.. hmm.. buat guna duit kat kedai je la. hahahha

lemongrass said...

Aquahartz,
you pun pernah merasa puasa masa early Summer lah ye kat sini :-). Masa tu I memang betul2 lose weight sbb tak larat dah nak mkn banyak2 sbb dah mengantuk nak tidur, hahaha....
Uish, mentang2 lah balik M'sia utk Raya, memang dah set mind nak melantak ye! :-P
Nanti you balik M'sia, bolehlah malam2 supper kat kedai Mamak lepas penat siang tu melantak jamuan raya! :-)

DeLLa said...

kalah mamak ni...pandainya akak buat roti canai