Thursday, 26 August 2010

Mengemas di bulan puasa

Bulan puasa ni kan, tak tau nak update pasal apa and tak tau nak karang cerpen pasal apa. Balik2 asik cerita and tayang gambar our buka puasa food aje lah kan :-). Kalau cerita and tayang gambar I baca quran kang ada pulak yang kata saje je berlagak, hehehe ;-). Nak cerita pasal orang2 tertentu dalam hidup I, bulan puasa tak baik menganyam ketupat kan :-P (padahal banyak cerita boleh dianyam ni, muahahaha).

Cerita pasal nak pindah rumah ni pun ok jugak kan? We’ve already booked the removalist for Friday the 17th which is basically in 3 weeks time, memang betul2 seminggu lepas Raya lah. The packers will come to our house on the 16th to pack all the stuff that I don’t want to pack like all the fragile stuff (most of the kitchen and dining room stuff) and the electricals. I cuma akan pack the clothes, books, toys, linen and the knick knacks. But I have to wait for them to send the packing boxes before I can start packing. So, sekarang ni my time is spent trying to kemas everything by throwing out all the small things that occupy a lot of the storage space.

Like tadi, I kemas our walk-in pantry. I sedih sangat2 masa kemas walk-in pantry ni tadi sebab I will miss this storage space tremendously bila dah pindah nanti sebab kat rumah baru ni, the kitchen storage space is so so tiny. Tak tau lah mana I nak letak all my kitchen gadgets nanti :-((.

DSCF8125

Tengok lah my pantry ni, jammed-packed dengan segala macam benda. Padahal I ambil gambar ni lepas I kemas and throw away a few things! My hubby kata, kalau tetiba ada perang, memang tak kan lapar lah we all, hehehe. Some dry food I letak kat dalam pantry ni and the rest I letak kat dalam the other pantry yang choc-a-block as well. Kat rumah baru nanti, cuma ada kitchen pantry aje, takde walk-in-pantry ni.

Psst… jangan tenung lama2, takut nanti ada yang meroyan tengok barang2 kat pantry ni pulak ;-). I rasa kan, kat setiap room kat rumah ni (except the bedrooms and the bathrooms) ada kitchen gadgets. Segala drawers yang free and unoccupied, I akan isi dengan entah hape2 yang I terbeli masa sale :-D. Ye lah kan, better beli masa tengah sale kot2 mana tau, I nak buat giveaway for a lucky reader kan, so better beli the hadiah awal2, hahahaha….

Malam ni for iftar, I told The Other Half yang from now on, we’ll buka terus dengan dinner instead of makan kuih. Sebab bila dah buka dengan kuih ni, nanti semua orang tak larat nak makan dinner lagi dah and terbuang aje most of the time. Tu yang balik2 asik kena recycle our dinners aje. Kalau terus makan dinner masa iftar, I know that it will be eaten sampai licin and kalau lapar lagi lepas solat, baru lah makan kuih muih or dessert.

So, our dinner/iftar tonite, I made

IMG_4913

Beef schnitzel with curly fries, corn and salad for The Other Half and The Little Misses while untuk I pulak, I buat

IMG_4917

I was trying to make vietnamese beef pho with rice noodles but sebab dah lidah and tekak Jawa kan so tertukar pulak ke kuey teow sup with everything, hehehehe…. Banyak sangat benda2 on top of the noodles sampai tak nampak the noodles nor the soup :-(.

And for after dinner kuih, I made jemput2 pisang.

IMG_4908

Macam mana nak bagi jemput2 pisang jadi cantik menawan untuk di ambil gambar ye? My jemput2 ni jenis yang tak pakai botox, kerepot, hihihihihi…..

29 comments:

ain said...

letih kan nak melayan kerenah pindah2 ni. Before pindah satu hal, after pindah another hal pulak. mau patah riuk pinggang. Tapiii..mesti best kana nak masuk umah baru.hihi

psst..akak pun klu buat jemput2 pisang mesti kerepot gak!!

noir said...

u cerita apa pun i baca cos i feel the sincerity n humbility...honest
btw 1st pic my kind of food again,drool.

lydiarahayumahmod said...

urghhh..
tengok akak punyer barang untuk pindah, teringat time mula-mula pindah umah mase baru kawen.
LETIH!!!
2 minggu pon tak abes mengemas..
sebulab baru abes..eehehehe..
maner taknyer, tiap2 minggu ada trip =p.
Selamat mengemas kak!!

Anna Da Lady said...

"Terbeli"??? Itu yang tak tahan tu.Saya rasa orang perempuan semua macam tu ye tak? Asyik "beli" je terutama waktu sale. Guna tak guna belakang kira. Sebab tula, macam2 ada bila kita dah kemas rumah.hehe.

lemongrass said...

Kak Ain,
Nasib baik masuk rumah sendiri, bukan rumah sewa, so kalau rumah bersepah tak berkemas berbulan pun takde sape kisah, hehehe

Noir,
thanks for the nice compliment :-)

Lydia,
I rasa nanti I ni mau setahun pun tak habis kemas lagi, hehehe... Especially kalau dah cantik2 dlm box, memang bila nak pakai, baru bukak box tu kan! :-)

Anna,
I banyak sgt benda yg terbeli ni, hehehe... Nasib baik lah semua nya jenis yg tak mahal so tak lah kisah sgt kalau slalu terbeli ;-)

meriahceria said...

syok ye tgk gadget akak tuh, cucur pisang nampak menarik tu akak, selamat mengemas ye...

an15 said...

Kak LG, i blh je datang nak tlg2 tapi lepas dpt kereta la eh. Nnti kasi upah kuih je :)

Plain Jane @ Ratu said...

kita org pompuan nih mmg impulsive shoppers! :-D

d kerepot jemput2 pisang looks yummy tho! mesti sedap nih...

slamat berpindah ke rmh baru LG...

Sizuka said...

fuh k.min!! byknya barang kat pantry k.min tu. and i saw tin biskut jacob's! my fav! :D

k.min, one way to buat jemput pisang gebu dan mulus, mcm kena injek botox, k.min letak baking soda. sedap! tapi kan, rasanya, jemput pisang yg kerepot lagi sedap, sebab dia ada bonggol2 crunchy :D

Aida Rezuan said...

LG,

Alahai.. sian ye. Mesti penat giler. Penat minda dan kederat. 2 big events at once la katakan. Hopefully you don't get all too stressed out :D.

* kekodok pisang ada cicah dengan sambal kicap tak? :D

Dinas Aldi said...

Cok kodok (orang utara camni la) takda botox la sodap, original gitu. biar tak lawa tapi rasa tu mau sodap. berapa banyak sodap la aku ni, heheheh. i like!

Hanizatul said...

Masa mengemas nilah kita ingat nak buang benda2 yg tak digunakan but bila tgk balik semuanya kita sayang... langsung tak jd buang ..I masih simpan selimut cantum2 kain perca anak2..ingat nak buang tp sayang coz teringat susah payah my mom jahitkan.

lemongrass said...

Julie,
Itu yg my hubby kadang2 pening tengok I beli mcm2 sbb dia dah tak tau nak simpan gadget2 ni kat mana :-).

Anis,
hikhikhik...Nanti bolehlah datang tolong unpack kat rumah baru tu ye ;-)

Ratu,
Lagi2 lah aklau ada tanda 'SALE' besar2an kan, memang gerenti akan terbeli punya benda2 yg 'might or might not be used in the future' :-D.

Shidah,
I pun suka Jacobs tu, nasib baik boleh jumpa kat sini :-).
I dah letak bicarb soda but maybe tak banyak kot, tu yg still kerepot, hahaha

Aida,
Tu lah nya, mana nak fikir pasal Raya lagi and mana nak fikir pasal pindah lagi. Rasanya our Raya tahun no memang sangat2 low key lah :-(
Psst..I tak pernah try cekodok pisang cicah sambal kicap ni, hehehe

Dinas,
Kalau I pun kan, probably akan ambik yg cekodok kerepot dr cekodok penuh botox, sebab asli gitu! hikhikhik

Hanizatul,
Samalah kita, I pun rasa sayang aje nak buang benda2 masa memngemas ni. Tapi memang kena cekalkan hati and tutp mata and terus buang, hehehe.
But selimut cantum2 you tu, very nostalgic so mesti simpan utk bagi ke anak cucu :-)

Fiza Nordin said...

k min, bile tu nak buat giveaway? hahahaaa harap2 daku jd peserta pertama... banyak tu barang2nye... bolelah selalu2 buat giveaway! ekekeeee

TopsyTurvyMum said...

waah..i dok skodeng lama2 ur walk in pantry tu haha..
kalau ada apa2 yg takmo, campak le ke melben ni hehehe..
eh..i pun ada cupcake carrier yg 2 tier tu atas merah..murahkan kat coles tak silap berapa belas dollar jer..

Selamat menyambung mengemas:D

azieazah said...

Best nya nak pindah rumah pun ada orang tolong packing barang. Kalu kita ni, bungkus puns sendiri jer, cari kotak sendiri, kadang2 angkut pun sendiri. Tu yg sampai demam2 tuh...

Hmmmm Cekodok Pisang ni antara kuih yg memang tak pernah lawa laaa.. tapi rasa dia, perhhhh buat kita asyik teringat kampung jerrr.!

Nur Ede said...
This comment has been removed by the author.
zeta said...

Kak..kemas rajin2 ehh..kalau penat rehat2 la sket.. :)

♥Azie♥ said...

SAYA PANGGIL TUE CEKODOK..SEDAP KALAU MAKAN PANAS2

Kak Rose said...

LG, memang penat nak pindah kan...dec'09 kak rose pindah dari Langkawi ke SAlam...nasib baik ada removerlist co. yg buat packaging... 2 hari pun x siap lagi... punyalah banyak barang....ada yg x bukak lagi sampai sekarang!

KERAK NASI said...

cekodok kalau lg kerepot lg sedaaaappp...hahaha..
membuka selera..nyum3..

nj said...

LG...selamat mengemas dan berpindah...
*jemput pisang tu you susun satu satu sederet dlm piring yang narrow and panjang...amacam? hehehe

kucingorengemok said...

sementelah nak berpindah ni, baik u buat lucky draw kat readers so tak banyak sangat benda nak kemas, heheh (fingers crossed) ;)

Ayu said...

huhu....xlama lagi,ayu lak yg keletihan nak pack segala brg.kat stor tu,kebykkan brg ayu.mampus la ayu nnti jwbnya...hb ayu bab pack2 ni baik xyah srh sbb dia main humban je.rugi space je coz klu susun elok2 dlm kotak,byk lg brg leh masuk.even klu dia masukkan brg dlm keta pun ayu yg akn susun blk.klu tak mmg tak muat nak ltg brg

PUTUBAMBU said...

gambor kuih raya takdok ke? hehehe..

biarlah cekodok tu kerepot sekalipun..kalau dah rasanya sodap... kerepot pun kerepot lah kan..! hehehe

m4ruk0 said...

syioknyeeeee ade org tolong pack kan barang! dalam bulan 10 my family pn nk pindah. alangkah bagusnye ade org tolong pack kan!

ayang said...

Kemas kak min kemas.. Jangan tak kemas.. go go go... umah baru dok melambai lambai nu... hehehehe

Cekodok kerepot... ok pe.. natural beauty.. hahahah... yang boh botox dah make over sure tak sodap punya...

mamalisa said...

penatnya nak kemas bulan2 puasa ni...nak raya lagi.ceritalah psl baju raya plak hehe

jemput pisang kerepot x pe janji sedap!!

lemongrass said...

Fiza,
Bila nak buat, tak tau lagi. Kena tunggu I dah habis penat pindah rumah kot :-)

TTM,
hikhikhik...tu lah you, masa dia tengah sale kat Coles hari tu, I rembat sampai 2. Padahal I dah ada 1, hehehe...

Kak Azie,
diaorang bukan sukarelawan nak pack barang tu, semua kena charge. Tu yg I pack separuh, dia pack separuh so tak lah mahal sgt charge nya nanti :-).
Tapi memang dia kana pack cantik2 lah, so tak lah pecah segala harta karun I, hahaha

Zeta,
Sambil kemas, sambil layan net, tu yg tak terasa penat sgt, hehehe

Azie,
I pulak panggil jemput jemput. My hubby and kids pulak panggi banana fritters, lagi glemer, hahaha

Kak Rose,
tu lah kan, I rasa I pun akan jadi mcm you jugak, ada kotak yg akan tertutup rapi for a few years, hehehe....

Kerak Nasi,
Betul tu, lagi pure rasa pisang nya kan :-)

Norma,
Itu namanya 'takde kerja cari kerja' nak menyusun jemput2 tu satu satu, hahahaha ;-P

KOG,
I ingat nak buat jugak, tp kena tunggu pindah rumah baru lah :-D

Ayu,
tu yg I panggil packers tolong pack sbb diaorang lagi terer pack dr I. My hubby pun jenis yr hubby gak, pakai campak aje dlm kotak, kita kena susun balik, geram kadang! :-)

Putubambu,
Uwahhhhhhhhh.....
Nak nangis, kuih raya tak buat lagi! Busy buat benda lain :-(((

m4ruk0,
Memang best ada orang tolong pack ni tp bila nak bayar tu yg ketaq aje, hehehe

Ayang,
Go Gadget Go, hikhikhik....
Banyak lagi ni nak kemas, weekend ni memang jadi busy bees lah we all :-)

Mamalisa,
I tak cerita pasal baju raya sbb malam Raya baru selongkar bag cari baju kurung tahun2 lepas, tengok mana yg berkenan, hehehe