Friday, 20 August 2010

Our beloved car is back :-)

Alhamdulillah, our beloved car is fixed. Semalam, bila I nampak The Other Half with the car, I rasa macam nak kiss kiss the car first baru pastu kiss The Other Half, hehehehe…. Punyalah sayang nya I kat kereta itu especially after going through all the endless waiting for late buses!

But hampeh punya mechanic, they’ve stuffed up the car radio. And we are not using mechanics yang bengkel kecik2 tepi jalan tu tau, we use a certified Holden car mechanic yang company sikitnya besar tu. When The Other Half picked up the car yesterday, the guys there apologised profusely to him. They said, “We are so sorry, we’ve stuffed something up when we took out the starter motor.” Then they told him yang with the Zafira, if you take out the starter motor and disconnect all the electrical stuff, it will disable the radio and to enable it again, you have to key in the right code. I tak tau lah whether diaorang auta aje we all or memang betul this sort of things happens. But they don’t have the key code so they have to ring around the head office or wherever to get this code. So, now our car is without a functioning radio!

The Other Half masa tu dah nak mengamuk lah sebab the day before, he had to complain to the GM of the company before he could get the mechanics to reply to the 3 messages he left for them. Lepas dia komplen, baru lah tetiba pandai pulak the mechanics guna talipon tu and rang him up with the progress report! Manalah tak geram kan! Tapi sebab they’ve apologised sangat2, tak jadilah dia mengamuk, hehehe….

But, I guess that’s a small matter. I would rather live withour a car radio than have a non-starting car. And, we didn’t get charged yesterday, not even for the labour fee. I think the GM dah mengamuk kat diaorang for not treating us nicely when we’ve been their loyal customer for 5 years now so tu yang we didn’t get charged labour fee kot. We are definitely not going there again after our warranty’s run out. The Other Half is going to write a letter to the GM outlining why we are taking our car somewhere else. So, even though it was a bad few days, at least we didn’t have to fork out anything at all, not even a single cent. So, bolehlah sambung shopping for the new house kan, hehehehe…..

For Iftar semalam, Miss 11 mintak I buat sweet potato balls aka kuih keria versi malas. Kalau bulan puasa, memang selalu jugaklah I buat sbb The Little Misses suka kuih keria ni. And I made jemput2 udang at the same time from the leftover batter from the previous day.

IMG_4833

Rasa macam tak lengkap pulak nya nak berbuka puasa kalau takde kuih muih ni kan :-). Tapi bila dah kenyang makan kuih, tak larat pulak lepas tu nak makan dinner, hehehe. Takkan lah nak dinner lambat sangat sebab Miss 6 has to go to bed at 8 pm so kenalah finish dinner by the latest 7.15 pm kan. It’s not good for her to go to bed on a full stomach.

IMG_4839

Our dinner last nite, sausage pizza and chips. Selalunya they’ll makan beria pizza and chips ni but last night, they could only eat a small slice of pizza each sebab dah melantak the balls and the jemput2 sakan2!

33 comments:

azieazah said...

Akhirnya.. lega. Tapi sayang betul depa tak fix betul-betul. But, masih under warranty kan? Soh depa pasang bebaik, selagi free. hehehehehe

Betul lah, anak-anak Kak Azie pun jenis tido awal, lepas berbuka dah jarang nak ulang kunyah kuih lagi sebab dah nak tido.

Flower said...

Lama tak comment apa2 kat sini. Bz lah. Ok let me start mengomel, first of all, congratulations dah beli rumah. Kat mana yang you beli. Hopefully dkt2 ngan rumah I. Boleh I gi mengendeng kat rumah you mintak lauk pauk. ;)

You service kereta kat mana? Tak kan diaorg tak bagi courtesy car bila diaorg service kereta. We all kalau hantar service, mmg dpt courtesy car. Kkdg lagi canggih dari our own car. Kalau tak de mcm you lah nanti, patah kaki. I pun dah lama tak naik bus. Bus cat tu selalu lah. Tp bus besar tu, mmg tak pernah lagi.

aquahartz said...

geram kan kat mechanics ni. diorang ingat kita tak tau apa2 pasal kereta, so if anything goes wrong terasa cam kita plak yg bebal. padahal diorang tu yg pandai kelentong.
i pon sure tension kalau kena hantar kereta for service/repair. mesti ada je yg tak kena. i rasa cam diorang ni amik kesempatan nak cungkil sana-sini. i slalu mintak hubby ikut skali kalau hal2 kereta ni, takde la i menggelabah kalau apa2 hal kan.

bestnye jemput2 udang & kuih keria. :D

lemongrass said...

Kak Azie,
Nasib baik still under warranty, kalau diaorang tak dpt fix the radio, I nak suruh diaorang ganti radio baru yg canggih giler tu! hehehe...

Nora,
I tak beli kat Canning Vale area sbb I rasa mcm jauh sgt ke selatan pulaknya ;-).
We all service kereta kat North City Holden kat Osborne Park sbb we bought the car there. That company ada courtesy car tapi tak banyak and by the time diaorang found out tak boleh fixed in 1 day, the courtesy car dah all booked. Tu yg tension we all. And nak hire a car just for less tahn 24 hours, rasa mcm tak berbaloi pulaknya, tu yg just hire cab aje.

Aquahartz,
My hubby pun hampeh bab2 car ni tu yg we all memang kiranya terpaksa caya bulat2 lah kat mechanics tu and since it's a reputable mechanic/car dealer, tu yg geram sgt2 bila benda2 mcm ni jadi.
Pastu dah lah service charge kat sini mahal giler kan!

blu4sky said...

yeahhh for getting your car fixed..
another yeahh for not having to pay anything..

LG..bulan Ramadhan ni murah betul rezeki you sekeluarga...

PUTUBAMBU said...

so, bila pulak diorg nak repair radio?

* kuih tu looks good..especially the keria..

Nanak said...

ohoho,saya pun suka mkn kuih keria..buat bentuk mcm ni lg senang masuk sekali dlm mulut..haha

Rini said...

Hi Kak Mint, I dah cuba try test recipes Curoz, piza & murtabah.So far semua juadah tu family suka. Piza pulak 4 ari berturut buat lepas berbuka, budak2 nih kempunan.So depa tak terliur lg nak pi piza hut ke dominos ke. Sampai sakit belakang asyik kat dapur jer. Thank u. Bad news kat opis tak leh shout dah kena blok, jahat depa nih.

ct_nurmarlissaa said...

ermm..bestt nyerr...kuih keria....nak buat laaaa

ain said...

Alhamdulillah...dah okay dah kete. Tp frust gak la, bila radio pulak tok leh guna. sabo aje la.

psst...best gak idea keria malas tu min. Akak ni pun jenis pemalas gak.haha

Kniedaz said...

luckily kereta dah balik..kalau tak mesti susah nak gerak..sedapnya pizza..yum yum

SJB said...

Bagus lah kereta dah baik hehehe. Tapi memang betul lah GM ni banyak betul masalah.

Our dinner last night pun pizza juga hehehe.

MamaFaMi said...

I think about the radio code thingy is true la... Tapi betullah, better to have a car without a radio daripada tak ada kereta langsung kan? Kalau boring, nyanyilah sendiri dalam kereta.. hehehe...

Hanizatul said...

Kereta dah ok....tak kena charge..only the radio problem..boleh lah tu...tak ada kereta lg susah kan..Itu la, I pun ada kereta citroen ni, nak ganti apa2 mahal...tp tak lah, dah terbeli...kue keria bulat2...ok jugak tu, mangkuk pun cantik..he he he ...fyi I ni obses dgn pinggan mangkuk dan tupperware.

Dinas Aldi said...

Lega tak payah bayar. Setakat takda radio tu takpalah dulu cuma geram la sebab dema buat kerja lepas tangan mcm tu. Sabarrrrrr!

Mommy AdaMia said...

just found your blog. sedapnye all the food you've been cooking for iftar! hmmm makes me hungry!

miralatiff said...

kakmin..saya lepas dapat car license memang dah tak naik bus kalau nak g mana2 (except naik express bus)..tapi kalau kat KL memang akan naik kereta kalau g mane2..so yes, kalau takde kereta tu rasa macam patah sebelah kaki..=)..sometimes tu rela cancel or call someone to send me..punya la malas nak naik bus or even to call a cab..

BTW, congratulations kakmin for your new house! I'm really happy for you..

© Elee Mardiana said...

LG, ours is Ford Falcon. Masa first time service kami hantar ke McInerney Ford (I think that's the right spelling). Sudahlah mahal, I don't know what they did, bila bawak kereta tu dengar bunyi macam sayap burung berkepak. Dia orang kata it was already there, the sound and kalau kami nak repair, dia nak charge. Grrram aku. So, we took the car to Noranda Service Centre kat Benara Road, as we lived close-by and they fixed it beautifully. Charges dia pun tak mahal, so kami tak hantar ke Ford Centre lagi dah. Serik. Even now kami dah pindah rumah, kami still hantar Chief to Noranda.

Zaitun said...

Kak Zai pun nak ikutlah buat kuih keria versi malas lg,senang dan cepat hehehe....

Oyis said...

hi, i've been a silent reader all this while, tp nak mencelah sket psl code tu. rasa nya betul, sbb nya kitaorg tgh baru2 ni tukar bateri kereta member yg kitaorg tolong car-sit kan sbb diorg balik msia jap (bateri nya jd flat). lps dah tukar semua, mekanik tu ckp nak idupkan radio kena ada code. yg ni tuan punya kereta esok kena uruskan, sbb apa benda ntah kitaorg x lengkap. but the car is of a different make and model, but just tp reassure u that the mechanic may be right and x de la kena kencing bulat2 dgn diorg. saya jg seorg yg non-tahu psl kereta2 semua ni huhu~

ps: saya paling suka ur spirit utk buat kuih muih. kdg2 it rubs off on to me and beruntunglah suami dan anak dpt rasa kuih jg. kalo x, mmg pemalas!

Yat Maria said...

LG,

kadang2 nak kena complaint baru benda bergerak..susah takder trnspt nih, rasa cam patah kaki je..esp pat nak tunggu2 tu public transport..jenuh sometimes..

tgk yr pizza, bila plak ai nak buat nih...

ella said...

kak mynn, cantik nya kuih lapis tu .. begitu smooth sekali. Kak mynn potong pakai pisau ke pakai benang? I pun suka masuk mykongsi resepi and selalu try resepi kak situ .. esp resepi yani, kak fida, mat gebu & citarasawan. I budak flinder dulu lah .. sama batch dgn fiza dan azimah .. baik dgn raja adura ...sama batch dgn unta jugak. Kak mynn dulu hsemate dgn Kak ailina kan? Rumah kak min kat level atas .. fiza stay kat level 1 .. I stay kat unit yg ground floor next to laundry room tu. Dulu I hsemate dgn Ina budak utara tu .. lepas I married dgn jemang ..we both stay kat situ. Kak mynn ingat tak.. Kak mynn pernah satu flight dgn my mum and my adik tahun 1993 .. KL-Adelaide. Kak mynn lah yg tlg my mum masa dia nak buat clearen kat imigresen tu... yer lah org tua mana nak tahu all the procedures dgn language pblm lagi. dan satu lagi I ader add nama Kak mynn kat FB.

lemongrass said...

Blu4sky,
Alhamdulillah kan, rezeki di bulan Ramadhan. Tak lah pening we all nak keluarkan duit lagi lepa skena keluarkan duit banyak utk beli rumah :-)

Putubambu,
Tu lagi satu, diaorang kata nak call we all bila code dah dpt. Rasanya tahun depan kot baru diaorang teringat nak call! Sambil tu, I kena layan telinga dengar diri sendiri nyanyi aje lah, hahahaha

Nanak,
bentuk keria bulat2 mcm ni, sekal masuk mulut terus ngap! :-)

Rini,
Alhamdulillah jadi kan. Sure budak2 tu srg tersgt lah suka hati sbb anytime boleh 'order' pizza dr dapur :-). Kita pun rasa seronok bile tengok diaorang suka makan kan :-)

CT,
My kids suka keria gelang tapi Mummy dia malas nak buat gelang bagai, hehehe

Kak Ain,
Yg tak best takde radio ni bila nak dengar traffic news pagi2 tu, so tak tau lah klu jalan jammed ke tak :-)

Kniedaz,
semalam I bawak kereta, rasa mcm takut2 aje sbb takut tiba2 tak boleh start balik, hehehe

SJB,
your pizza dinner, meat or vegetarian? :-)

ella said...

kak mynn, mmg betul lah.. some cars mmg ader password utk activate radionya .. like my honda jugak...this is for security lah...so kalau radio tu kena curi mmg tak boleh pakai pun. Cuba kak mynn tegok kat Car Manual book .. kat situ mmg ader password nya. Mcm my honda mmg password ader tulis kat Manual book. Or worst come to worst ..beli radio baru .. hihihihih .. which I know you definately not favour with..

lemongrass said...

MamaFami,
I hope true lah kan sbb kalau diaorang yg rosakkan the radio, memang I akan mintak radio baru! hehehe :-)

Hanizatul,
Kereta we all tak lah mahal sgt tp sbb dah stop production kat OZ ni, tu yg lambat nak cari spare part. Tp I sayang my car ni, so tu yg tak nak ganti baru, hhehehe

Dinas,
tu lah, I tak kisah sgt takde radio ni but tension sbb they should have known that could have happened. Hampeh nya mechanic!

Mommy Adamia,
Thanks for dropping by :-).

Mira,
I tak kisah sgt naik public transport ni tp not when I'm in a rush. Sbb I rasa bila kita tgh rushing tu lah, bas lambat lah, takde connection lah, tu yg buat sakit jiwa sgt2, hehehe

Elee,
we all terpaksa hantar to that North City Holden sbb beli kereta kat situ and we took the extended warranty with them. Tapi this will be our last time there lah sbb dah habis pun our required 5 years with them. Memang mahal diaorang charge, mencekik darah betul kan!

Kak Zai,
Memang senang and cepat, tak lah penat I kat dapur tu, hahaha

Oyis,
thanks sbb sudi baca my blog :-). I pun mcm you jugak, everytime kena bukak car manual klu nak tau pasal symbol2 kat dashborad tu, hehehe. Pastu segala car terms, memang I tak tau langsung. Tu yg bila diaorang ckp pasal radio tu, mcm tak tau nak percaya ke tak, hehehe...
I buat kuih muih ni masa bulan puasa aje, bulan lain, malas gilers, hahaha

Yat,
tu yg geramnya kan. Nasib baik the GM listened to our complaint, kalau tak, mau agaknya kereta we all tu tersadai sampai entah bila.

Ella,
I potong kuih lapis tu pakai pisau but so slowly, hehehe..
Ha'ah, I dulu housemate Ailin. Now I remember who you are bila tengok gamabr you kat FB, hehehe. Jenuh I dulu nak naik tangga 2 tingkat nak sampai rumah kat Tonsley tu. Pastu, jalan kaki pergi Flinders naik bukit pulaknya :-).

lemongrass said...

Ella,
unfortunately, the password takde dlm car manual sbb the mechanics dah went through the whole manual when they first realised they stuffed the radio up, hehehe.
Mana lah we all tak tension kan! :-)

indahhouse said...

Salam kak JC,
maaf baru sempat komen. kelmarin sempat intai jer. ada tetamu kat rumah.
Alhamdulillah, kereta dah dibaiki. saya pun rasa nak cium keta tu skali. kesian kat kak LG ngan anak2..hihi
Tak perlu bayar ke kak? kerana masalah radio tu? saya tak paham sgt bab2 keta ni, sbb pakai kancil jer..:D tapi baru tau keta luar negara guna radio yg ada password.
Pasal potato balls tu, saya macam teringin nak buat jer. geram nengok. ;)

ella said...

kak mynn, cuba tegok kat Radio manual book tu .. kot2 ader terselit kad password...hihihih .. good luck.

Sue said...

kak lg,
can i have your email? nak tanye pasal sekolah2 kat perth.kita plan nak duduk kat city. islamic school kat sana ok tak?

p/s-my email surayacoghlan@gmail.com

lemongrass said...

Indah,
Salam (psstt..you terguna silap nickname lah utk I ;-)).
Tak payah bayar sbb kereta tu memang still under warranty, we all ambik extended warranty. Tapi radio tu entah bilalah diaorang nak betulkan, geram I!

Ella,
radio manual tu kat mana? we all cuma ada car manual aje, hehehe

Sue,
Nanti I cerita kat email ye! :-)

© Elee Mardiana said...

Oh, that 'famous' extended warranty! It didn't help us the last time. Chief's front door played a little so we took it to Centre Ford and produced the extended warranty paper and guess what, they said the whatever the name was wasn't covered by the warranty. Hubby was quite upset. We'll never trust those people anymore.

lemongrass said...

Elee,
I think kan, they are going to wait until dah habis radio tu punya extended warranty, baru diaorang akan call we all kata tak dpt the code. So, kenalah we all beli radio baru kan!

© Elee Mardiana said...

Kan! Hampeh kan dia orang tu. Tak telus.