Saturday, 7 August 2010

Sleepy Saturday and cheap lunch

I am sooooo sleepy…..

Malam tadi tidur lambat sgt2, nak dekat pukul 1 pagi you! I ni kan dah reached that certain age, mana boleh berjaga sampai larut malam, beauty sleep kena cukup :-). Tidur kena cukup 7 jam, or else satu hari suntuk asik nak menguap aje. Dah lah I ni pulaknya bukan jenis tidur siang so kena tunggu malam baru lah boleh qada’ tidur :-).

And then the whole day we all keluar rumah so lagi lah penatnya….

That’s why malam ni takde gambar dinner sebab dinner we all cuma sausage rolls and chips, both from our frozen supply :-).

But I can tayang gambar donuts and mini walnut rolls I buat semalam and also gambar The Little Misses I ambik tadi, ok lah kan? :-D.

IMG_4677

The Little Misses lagi suka makan the donut ‘holes’ dari the donut itself. For them, the ‘holes’ taste much better than the big donuts. Padahal recipe yang sama, dari dough yang sama! Probably sebab just the right size to put the whole thing in their mouths kot, hehehe. So, I pun buat lah donuts saiz  the holes. Miss 6 cakap, “this is so yummy Mummy! You can sell this and people will buy them!” Muahahahhahaha…….

IMG_4680

And I pulak buat from the same dough some mini walnut rolls for me and jam donuts for The Other Half. Dapatlah semua merasa their favourite donuts, jam donuts and walnut rolls :-).

And tadi, since we were out the whole day, we had lunch outside. Kat Perth pun boleh JJCM apa! ;-) And since we all ni selama2 duduk sini dah nak dekat 5 tahun tak pernah pergi food court kat Spencer Village, we went there for lunch. We were around that area tadi masa lunch, tu yang singgah situ. Terkejut we all sebab masuk2 aje, memang terus terasa macam pergi food court kat M’sia aje, hahahahaha. Sebab penuh dengan asians and all gerai asians :-). Yang best nya ada a few gerai yang halal kat situ so ‘banyak’ lah jugak choice for us. But yang paling bestnya, the food there were really cheap compared to tempat lain (macam lah we all ni selalu pergi makan kat luar aje kan, hahahahaha).

The Little Misses as usual makan roti canai with kuah dhal yang sedap. I makan dosai with mutton curry and chutney. The Other Half makan kuey teow goreng but ala2 mamak sikit lah instead of ala2 char kuew teow :-). But tastewise, memang sedap lah for the price.

IMG_0031

IMG_0032

1 set of 2 keping roti canai with kari cost us $4 which is so cheap Perth standard! Pastu siap pakai tray macam kat kedai mamak lagi tu, terus Miss 6 cakap, “I feel like we are at Zafarullah restaurant back at Nenek n Atuk’s place Mummy.” Hehehehe

27 comments:

Khairiyah said...

kak minnnnnnnn
pls buat tutorial utk buat holes donut tu..saya suka donutttt.mak saya pun, boleh buat utk dia nanti..tamau recipe laen, nak resipi.boleh dipercayai.heeee

Deliah's Deli said...

suke betul kat ni->“this is so yummy Mummy!You can sell this and people will buy them!” :D

lemongrass said...

Kerry,
Nanti ye, kalau I buat donut lagi, I'll letak all the step by step pics :-).

Deliah,
my daughter tu memang you, mata duitan, muahahahah..... ;-)

Hanizatul Husna said...

Umur2 kita ni mmg kena cukup tidur kan.....tp LG tak ada darah tinggi ok la...orang yang saiz kecik tak ada penyakit sangat...I ni complete set, BP dgn heart problem .... hari2 makan ubat...so LG stay healthy, don't be like me.

Khairiyah said...

Kak Min:yayyyy thank you kak! hehe

Yasmin the Blogger said...

Roti canai! my favorite food! mesti sedap kan??

Dinas Aldi said...

nampak banyak la roti canai dalam tray tu, habis ka dema makan? yalah sebab tangki dema kecik aja. kalau macam i konpem habis, tangki besau, siap tambah lagi, kahkah!

lemongrass said...

Hanizatul,
tu lah kan, bila dah berumur ni, bial tak cukup tidur, rasa lain aje kan. Masa muda2 dulu, bersengkang maat sampai pagi pun no hal punya :-).

Kerry,
tunggu lah ye sbb bulan puasa nak mai so tak tau bila boleh buat :-).

Yasmin,
Kat rumah ni pun sentiasa ada supply roti canai instant but bila keluar and jumpa roti canai, mesti nak makan jugak!

lemongrass said...

Dinas,
Yg kakak dia habis 2 keping. Yang adiknya tak habis sbb sambil dia makan roti canai, dia makan dosai I jugak! hehehehe.....

an15 said...

i wish i have a car! senang nak food hunting. ni asik2 naik transperth je g city/vic park je.

Miss Layaleya said...

wah, mmg nmpk cam mkn roti canai kat m'sia.. last year ms sy g sydney, ada gak kdai jual roti canai.. ramai org beratur.. ms tu igt nk join gak beratur, rupanya x halal.. huhu..

nyway, rest tau sis.. cukupkan tdo ye..

rainoserez said...

dasatnya roti canai! mamak perth eh? hehee..

shiori_LA said...

dah nampak macam kedai mamak kat malaysia dah LG..hehehe

miralatiff said...

kakmin..before bace entry just tengok gambar jer ni terus ingat kat kak min ade kat Malaysia..roti canai tu memang betul2 mamak style la..

lemongrass said...

An,
Spencer village ni right next door to Thornlie train station so kalau you nak pergi naik public transport, amatlah senangnya, hehehe....

Miss Layaleya,
tu yg we all seronok sgt bila pergi this food court semalam sbb a few gerai yg halal. Seronok nak memilih food, hehehe...

Raino,
Mamak Perth import dari M'sia kot, hahaha

Shiori,
tu yg si Zahra semalam terconfused sekejap rasa mcm kat M'sia aje :-)

Mira,
kalau we all pejam mata semalam sambil makan roti canai, ada lah feeling2 sikit mcm tgh holidays kat M'sia :-D

Miz CanisTaL said...

sedapny miss 6 mkn... hehe.. rasa dh ketagih pla bca n3 kak LG.. tetiap hr tngu n3 baru.. hehe.. luv it..

blu4sky said...

wah siap ngan dulang besi..lagi terasa mcm makan kat kedai mamak ye LG..

iCaLoVeZiE said...

takkan nak cakap sedap lagi ye? sedapppppppppp!

Nur Maryam said...

wahh.. kak nya entry mmg tk leh miss out ... mesti tgg tgk apa menu for that day ... tak sabar tgg ramadhan .. sure lots of dishes dah plan nk buat ... :)

afid said...

kak lg..donut mcm kat kedai!! saya penah buat bulat2 tapi tak cantik..huhu

betul la..mcm food court kat mesia..pasni ni boleh la JJCM lagi..he3:B

lemongrass said...

Miz Canistal,
Miss 6 tu makan apa aje nampak sedap sbb dia memang suka food, hehehe...

Blu4sky,
Tu yg mahal nya, dulang besi import dr india kot, hahaha

Ica,
yg mana satu sedap, donuts ke, walnut rolls ke o rroti canai? ;-)

Nur Maryam,
I ni kadang2 pening kepala fikir nak masak apa masa Ramadhan sbb memang betul2 selera 4 tekak kena ikut sbb semua puasa kan :-). Kena kuatkan semangat supaya jadi rajin lah puasa ni kan, hehehe

Afid,
I pakai cutter bulat yg kecik tu, tu yg jadi bulat cantik aje.
Masa bulan Ramadhan nanti, JJCM malam2 hari lah ye! :-)

Sizuka said...

k.min!! baju yg alya pakai, sebijik baju iman. hehe.. nanti i'll take photo yek. the baju was given by k.sha, who lives in canberra. i think kalau kat msia, memang takan dapat cari :D

lemongrass said...

Shidah,
ye ke! hehehehe... We like t-shirt ni sbb of the tiger's face, sgt mengancam kan!
Psst..beli kat K-Mart aje you :-)

[z@ck] said...

syurga oh kalau duduk oversea byk makanan halal..
kat welly tak banyak.sobss

zeta said...

Little Misses mmg mkn 2 keping roti canai ehh..suka yerk diorg..

lemongrass said...

Zack,
Masa I duduk Adeliade pun mcm tu, sedih aje sbb tak banyak kedai halal. Bila sampai Perth, terus terbuntang bijik mata sbb pergi mana2 ada kedai halal, hhehehe

Zeta,
Memang diaorang suka sgt2 roti canai ni. Kalau kat M'sia pun mesti makan 2 keping jugak :-)

SJB said...

Murah juga yer.