Sunday, 15 August 2010

Kuih cara, jemput2 udang and nasi lemak

Arrggghhhhh, teramatlah malasnya nak mengupdate blog ni. Pergi jalan2 blog orang lain, tengok sedap2 and macam2 jenis juadah berbuka. Tu yang buat lagi malas nak update sebab semalam memang tak masak yang special langsung sebab I tengah malas nak masak, hehehe. Kesian kat Miss 11 and The Other Half sebab kena makan choc cake and badak yang still ada balance lagi tu semalam :-).

Tadi kat Masjid ada gerai Ramadhan. I dah siap bawak camera sebab kononnya nak tunjuk kat you all semua yang kat Perth ni pun ada gerai Ramadhan tapi sungguh lah rasa termalunya nak ambil gambar tadi, hahahaha. The Other Half kata, pergi ajelah buat muka tak malu ambik gambar or else you’ll be sorry you won’t have any photos to show tonite. Eh eh leh, macam lah dia tak tau yang bini dia sebenarnya pemalu abis especially bab2 nak mengambil gambar kat depan orang ramai ni! Awww…… hahahahaha… I malu sebab I tak beli anything so takkan mengada2 nak ambik gambar kan :-). So, takdelah gambar yang I ambil tadi walaupun sekeping! hikhikhik…. Takpe, akan ku usahakan lagi minggu depan, semoga I won’t be shy shy cat lagi!

By the way, thank you so much for all the suggestion regarding the kuih for me to take to the Multicultural Week tu. Actually I tak kisah nak masak kuih apa tu. Yang I kisah sangat2, I have to explain about the food, its significance, its history, its origin and everything that involves the food and the M’sian culture lah to the class. Tu yang I kena cari kuih yang simbolik, old fashion and really represents M’sia. Tu yang poning kopalo eden weh! Kalau kena masak aje, anytime beb! Ini kena buat karangan semua and cari facts lagi, banyak lah cekadak diaorang. Kalau I buat kuih Tahi Itik nanti, baru padan muka diaorang bila I translate the name! Adalah yang terus tak lalu nak telan kuih tu nanti, hahahahaha….

And speaking of kuih, hari ni I rajin buat kuih for buka unlike semalam. I buat kuih cara for the first time. And bakar dalam oven instead of the stove top sebab I takde acuan kuih cara tu. I guna recipe Juns kat Myresipi. Ini link dia. Thanks ye Jun, semua orang suka sangat2 kuih cara tu :-). But kuih cara I takde rupa kuih cara, hikhikhik…. Takpelah kan, asalkan habis dimakan and disukai semua, I’m happy :-). Kalau lah I terer buat kuih cara jadi cantik aje, memang dah akan ku buat untuk Multicultural fair tu nanti :-).

And I buat jemput2 udang as well for buka so ada 1 sweet and 1 savoury kuih for buka.

IMG_4760

Tengoklah kuih cara I, orang lain punya, cantik aje terbentuk. I punya, semua pecah2 giler sebab I bubuh gula melaka sikit nya banyak ke dalam tu! But everyone likes the extra gula melaka filling :-). Siap boleh sedut gula melaka tu sebelum gigit the kuih, hahahaha.

And then I buat nasi lemak for dinner sebab The Other Half beria nak makan nasi lemak. Orang itu kan, kalau puasa, memang macam2 mengidamnya, kalah orang mengandung. Sebab I nak jadi bini mithali, kadang2 I turutkan jugak lah mengidam dia tu, hikhikhik….

IMG_4767

IMG_4773

Tengoklah nasi lemak we all ni, siap ada tempe goreng lagi tu! Jangan tak caya :-P.

27 comments:

Deliah's Deli said...

salam min...pinggan nasi lemak tu cantik!

lemongrass said...

Deliah,
salam. Muahahaha....pinggan nasi lemak tu M'sia mari weh! Tapi sayangnya, 1 aje yg I beli :-(

anymz said...

salam min,senang ke nak dapat tempe tu?waduh you all ni kalah org yang dok mesia nih..

blu4sky said...

LG,
ptg tadi baru nak cadangkan kat your shoutbox buat kuih taik itik..and translation from BM to English..gamaknye "terkesima" org yang dengar :p

i buat ondeh-ondeh ptg tadi..ondeh2 i ada bentuk square.. hasil creative aiman..hehehe...

~Am said...

ada kedai jual tempe ke kak kat sana?

iQa said...

salam kak min.. wah ade nasi lemak siap ngan tempe lagi.. hai esok ni konpem masuk list wajib-beli-kat param ni.. sedapnyer.. kalu ade sambal sotong ke, sambal kerang ke..hmm lentok la lepas tu.. about da multicultural fair tu, why not u try buat buah melaka atau maybe kuih lapis macam yang miss 11 cakap.. (^_^)

JaJa'Z said...

kak min: first time jaja tengok kuih cara guna gula merah..hehhe..kuih ni la yang jaja kaw2 suka makan..

an15 said...

ala, ada nasi lemak.... terbakar jiwa raga den :P

Anna Da Lady said...

Salam Kak LG, wah2, ada nasi lemak berbuka ni...mengalahkan nasi lemak yang makan hari2 nampak...hehe...eh, The Other Half pun makan jugak ke tempe tu? Kalau dia makan, jangan makan banyak2 tau?Tak elok untuk lelaki.Hehe...

Dinas Aldi said...

Alamak, nasik lemak itu sangat menggoncang jiwa raga..nasib baik dah lepas berbuka ni, hehe

azieazah said...

Tempe? wahh sungguh bangga dilahirkan sebagai Jawa kan? Saya yg bukan Jawa pun suka bangat dgn tempe nih...

Hanizatul Husna said...

LG, U punya food presentation memang class lah.....lepas raya I nak ajar anak murid I buat macam ni instead of bungkus dgn daun pisang.....kalau U ada time...U tgk FB Ibunda Malay Fine Dining....interesting...tp kalau takat kita nak makan sendiri, penat deh ....

Ida said...

Salam myn, I Ada acuan kuih Cara tu kalu nak meh ler dtg ambil. Susah betul nak jumpa u ni kan...:D

KayNisa said...

siap ada kuih cara, saya pundah leleh tengok sebab dah lama tak makan. nak buat tak ada acuan pula. nak kena p cari la ni =)

Lelord said...

wahhhh bestnya tempe...kat doha ni x jumpe lagi la tempe..tgh berangan nak buat sendiri memandangkan dh berjaya wat taugeh. tapi kena cari ragi tuk boh dalam soya la plak

tetiba terasa nak tempe goreng cicah sambal kicap

Yat Maria said...

Rasa2kan kuih cara that i buat pun will be persisi like yrs..sebab ai tak der acuan and will definitely bake kat oven..so far belum pernah buat..tapi ingat nak try jugak one fine day..oven tu pun dok lama terperam sejak kawan dia morris tu MC memanjang...

lemongrass said...

Anymz,
salam.
Kat sini memang senang dpt tempe. Ada yg fresh, orang Indon kat sini buat and ada yg frozen, Indon mari :-)

Blu4sky,
Kalau I buat kuih tahi itik tu kan, mau lah agaknya I kena panggil dgn principal sbb say rude word at school, muahahaha....
Aiman tu dia thinking forward, tak main lah onde2 bulat aje :-)

Am,
I beli kat adian grocery store aje, yg frozen imported fr Indon, hehehe

iQa,
Nasi lemak I dgn sambal ikan bilis aje sbb hubby I requests ikan bilis, hehehe. Kerang payah sikit lah nak cari kat sini.

Jaja,
My family suka gula merah, tu yg bantai aje letak gula merah, hahaha. Tu yg agaknya rupa tak lawa habis sbb derhaka kan :-)

An,
hikhikhik...masa puasa ni lah tekak tetiba aje terus jadi melayu, wahahaha...

Anna,
My hubby tu suka giler2 tempe tu, nasib baik lah I jarang buat so ok lah kan sekali sekala dia makan banyak, hahahaha ;-).

Dinas,
Tadi kat bazaar ramadhan kat sini ada jual nasi lemak, sebungkus $3. Tu yg my hubby kata baik buat sendiri, boleh makan banyak and letak mcm2 :-). Tu yg makan nasi lemak utk buka, hehehe

Kak Azie,
Hubby I yg rasa bertuah sbb kahwin dgn Jawa sbb through me yg dia kenal tempe and terus jatuh hati, hahaha...

Hanizatul,
I ni presentation yg ok sikit cuma 1 plate aje utk ambik gambar. Yg lain tu, biasa2 aje :-).
I dah tengok that Ibunda page, cantik giler presentation, tak sanggup rasanya I buat, hehehe

Ida,
Semalam I n hubby dr pagi pening sbb tak cukup tidur, tu yg tak kemana2 langsung and nak masak pun tak larat.
Ni mesti bawak acuan dr M'sia ye? hehehe...

KayNisa,
I pulak tak pernah buat sbb memang takde acuan. Tapi bila balik M'sia, tak pernah terfikir nak beli, hehehe

Lelord,
ragi tempe ni lain sikit dr ragi apam tu. I pernah try buat sekali, tapi tak jadi tu yg skrg ni beli aje sbb senang nak cari kat sini :-)

Yat,
Kuih cara I tu kan tuk makan sendiri, ok lah sbb takde sape berani komplen about the rupa. But kalau nak bagi orang lain makan, malu weh, hahaha.
But it's not too bad masak dlm oven. Cuma tak cantik brown underneath lah.

nursalamah said...

ooh manisnya kuih cara dengan gula..disini takde letak gula di dalam, tapi pernah sekali beli kat msajid yg ada gula, bagi saya aneh, rupanya mmg gitu caranya..

zeta said...

Sedapnya la nmpknye nasi lemak tu..kena gak try buat nnt..nk gak lah jd isteri mithali..hihihi..
cekodok tu..mak i suka betulla klu anak2 dia bleh goreng bulat2 cantik cenggitu..i ni mals..cekodok leper je.. :p

kucingorengemok said...

u can call your kuih, "cara ufo"... leper² tu macam piring terbang, hihi

ni bukan kutuk, i sendiri tak reti buat! :)

iCaLoVeZiE said...

sedapnya tempe tu. mesti rangup!

PUTUBAMBU said...

ish..ish..menggoda betul nasi lemak tu tau..!! i likeeeeee..

kuih2 tu pun kita suka gak..

nak gi berbuka kat rumah you le lemon..you pandai masak..! hehehe

meriahceria said...

sedap nye nasi lemak...cantik susunan lauk2 nasi lemak tu akak..like....terliur dah ni

noir said...

ma'am, how do you pronounce this kuih. is it ka-ra,cha-ra or k-ra? i saw some pics online but none describing what it really is. the pics sure look droolingly appetising.

Ayu said...

salam k.min...pekabo kak? ayu baru arini masuk keje coz dr awal pose smpai hari ketiga,ayu kena cirit birit.addeehh..baru je baik dr demam.selera mkn pun takde lg.dah kena cirit birit.faris pun asyik b'balik je demam dia.badan pun dah mkin halus.kesian lak tgk dia mcm tu.
tp ainnur...kalahkan org pose.apa taknya...seblm b'buka dah mkn mihun goreng/nasi lemak.b'buka kang mkn roti john or pape yg dia suka.lps b'buka mkn nasi or repeat blk roti john or buah kurma etc.iskkk...dia jela yg sihat kat umah tu sbb semenya dia leh mkn.hehehe...

lemongrass said...

Nursalamah,
oh, kuih cara you takde gula ye? Baru first time I dengar kuih cara takde gula ni! Lain negeri, lain caranya kan, hehehe

Zeta,
I pun dulu2 buat cekodok leper aje, memang kalau buat jualan, tak lakulah, hahaha.
Tapi sejak my Mak ajar bulat2kan guna jari aje, terus jadi bulat2, hehehe

KOG,
Next time I kena guna acuan muffin lah ye, baru dia gumuk2 ada isi instead of flat liek a UFO, hehehe

Ica,
Memang rangup, belum dinner, dah tinggal separuh! :-)

Putubambu,
I boleh masak benda2 yg senang2 aje. Kalau yg leceh2 ni, I surrender awal2, hehehe...

MeriahCeria,
Lauk2 tu tersusun cantik sebba nak berposing. Kalau tak kena posing, memang taruk aje atas pinggan tu :-)

Noir,
it's cha-ra, as in cara2 membuat kuih (methods :-)). It's basically just thick ketayap batter filled with sugar and supposedly cooked on stove top.

Ayu,
Salam. Kenapa teruk sgt sakit kali ni? Demam, pastu cirit birit semua. Bole lose weight macam ni ;-).
Gelak nya dengar Ainnur tu makan, mengalahkan orang pose aje! hahaha

[z@ck] said...

oh..teringinnya nak makan kuih cara..
cepatlah balik Malaysia..