Monday, 16 August 2010

Karipap, buah melaka, chicken burger, curly fries, pindah rumah and Raya…..

Another day of fasting completed, Alhamdulillah. Dah 2 hari The Other Half bersahur dengan tuna pasta (leftover from dinner the other nite) and dah 2 hari jugak lah dia kata perut dia still kenyang sampai ke petang! hehehe. But bekalan leftover pasta dah habis so I tanya dia whether dia nak bersahur dengan nasi esok. “Nehi, nehi” dia berkata (terperasan hubby I actor Bollywood sekejap, muahaha). Dia kata tak tertelan rasanya nasi and lauk pauk that early in the morning. Tapi dia tak nak bila I offer nak masakkan pasta, so, terpaksalah dia bersahur dengan multigrain breads aje esok :-).

And, we heard some good news today. You might remember in a previous post, I kata yang our minds and hearts were preoccupied with something making me takde mood nak berblogging.

Ceritanya, for the past few months, we’ve been out every weekend whenever we were free, looking at houses. And a few weeks ago, we found a nice house and made an offer to the owner to buy the house. Tu lah bendanya yang preoccupied our minds sebab berdebar2 jugak nak tunggu whether they accpeted the offer or not. Unfortunately, they didn’t. They wanted more money but we don’t think the house is worth that much more. So, we didn’t get the house. But we didn’t feel that bad, we just took it as a sign that we weren’t meant to have it.

And then, we continued looking for houses again. And 2 weekends ago, we found another house that we really like. And we put an offer again and Alhamdulillah, this time they accepted our offer. And today, we got financial confirmation to go ahead with the house buying. So, if everything proceeds smoothly without any hitches and glitches, we might be moving to the new house in 4-5 weeks time! Yippeeee but not Yippeee at the same time sebab takkan lah nak pindah masa Raya! Uwahhhhhhhh, I nak Raya!!!!!!

There’s so many things to do in the meantime which means tersangatlah akan busynya in the next few weeks ni. Dengan nak buat kuih Raya lagi, lauk pauk Raya lagi, the aprons and chef’s hats lagi, nak go through all our stuff lagi yang dah berkumpul bertahun2 lamanya since pindah sini. Luckily we’ll be hiring people to come and pack and move our stuff so tak lah penat sangat we all kena buat kerja :-).

Dalam pada excited nak masuk rumah ‘baru’, rasa sedih jugak nak pindah from this house sebab we’ve been in the same house since we moved here from Adelaide. Dah rasa mesra and sebati sangat2 duk kat rumah ni. Miss 6 pun membesar kat rumah ni. She has no recollection of our house in Adelaide because she was only 2 when we moved here. This is the only house she has ever known :-). But The Little Misses are excited because they’ll finally get their own rooms and they can finally put up posters, photos and what nots on the walls at the new house, hehehe.

Don’t worry, I’ll definitely keep an up-to-date progress note on this blog about our big day itu (dengan gambar sekali sudah semestinya! :-D).

Doakan semua nya berjalan dengan mudah and lancar ye!

Ingatkan nak keluar celebrate tapi sebab puasa, malas pulaknya nak keluar malam2. So, terpaksalah celebrate dengan home-cooked food aje kan, hehehe.

I made karipap and buah melaka for our iftar today. Tapi buah melaka tu I buat saiz mini aje sebab senang nak makan and telan :-).

IMG_4778

Then for dinner, The Other Half requested nak makan chicken burger and fries. The chicken burger and fries to kedai mari, I tinggal ‘masak’ and assemble aje. So easy peasy kan! :-)

IMG_4788

I had an open-faced burger with salad, mayo n chilli sauce and mashed avocado.

IMG_4784

Kalau lah ada A&W float, barulah konon2nya macam makan kat A&W restoran kan, hikhikhik…..

38 comments:

FairyLilly said...

Congrats LG for the new house...nanti boleh tambah satu lagi proffesion..as interior designer.

Apa ni, sebut-sebut pasal A&W float...dinikmati bersama curly fries and onion rings..pergh..
Takpelah nanti carik root beer kalau adalah, coke pun ok..then campak ais krim...jadi gak float kan...

~Am said...

congratulations...

hmmm...now u made me crave for the A&W float pulak...

azieazah said...

Tahniahhhh...! akhirnya. Gitulah, kalu kita sabar, dan teliti, lambat pun takper asal puas hati.

Masih ingat, LG dok sewa rumah lama sungguh, tiap 6 bulan jer ada orang mai buat inspection, kena buat operasi kemas rumah plak..Leceh kan?

Dah ada rumah sendiri, pasti lagi semangat nak buat deco...

Nadia Dzai said...

Congrats for the house!!! yeay! bestnyeeee dapat rumahhhh. i ni nakkkk sgt :p belum dpt lg. hehehe

iCaLoVeZiE said...

congrats la.. dah nak ade umah sendiri. meh la balik malaysia kak.hehe

blu4sky said...

taniah LG..Allah knows best.. He gives you the best gift during this holy month of Ramadhan.. mudah-mudahan semua dipermudahkan...

pssttt.. wah you lagi sakan ngan nak buat biskut raya..topi chef.. bagai.. i kat sini..dah bagitau hubby..i tak buat kuih raya.. klu nak buat open hse i buat cakes je.. lg senang..hihihi..

an15 said...

wah, congrats Kak LG. Akhirnya away from agent inspection etc. Nanti dah tak duduk this suburb la eh?

ZaritH said...

tahniah akak... lepas ni berperang pulak lah nak deko umah baru yer..

nasib baik raya ni kat rumah lama lg.. kalau dah pindah rumah baru nak je dtg sana collect duit raya....

(dalam mimpi aje lah collectnyaaaa)

lemongrass said...

FairyLilly,
thanks :-). I rasa nak akan ambik masa berbulan2 jugak kot nak unpack all the boxes kat rumah baru nanti so new profession tu kena kiv dulu lah, hehehe.
Tadi kan, I lagi sikit nak buat float pakai sarsaparillah, hahaha

Am,
Thanks :-)
My hubby suka sgt2 A&W float ni. Luckily, air A&W ni senang lah jugak nak jumpa kat sini so bolehlah buat sendiri kat rumah :-)

Kak Azie,
tu lah kan, beli rumah ni bukan mcm beli kasut, kena lah berbulan2 jugak ambik masa nak cari yg berkenan di hati, hehehe.
House inspection tu 3 bulan sekali, jenuh we all nak kemas mengilatkan rumah every time :-D

Nadia,
we all ni, bertahun2 dah pindah Perth, baru beli rumah sekarang, hehehe

Ica,
bila dah ada rumah sendiri ni, makin jarang lah balik M'sai sbb dah habis duit buat beli rumah, hehehe

blu4sky,
tu lah, Alhamdulillah sangat2. Semoga rumah yg we all dpt masa bulan Ramadhan ni mendatangkan berkat utk we all, amin...
I angan2 besar nak buat kuih raya tp klu dah busy sgt, kenalah peram kan aje, hehehe

An,
Akhirnya bercerai jugak we all dgn rental agent ni setelah bertahun2 memadu kasih, hahahha...
Ha'ah, we all pindah suburb lain, nanti I'll let you know ye!

Zarith,
Nak buat new deco kat rumah baru dgn furniture2 yg lama. Kenalah tunggu 2-3 tahun lagi utk beli furniture baru sbb duit dah habis, hahahah... Duit raya pun kena postpone tahun depan baru boleh bagi :-P.

rainoserez said...

waaahhh..
tahniah! tahniah!
beraya kat rumah baru la nmpknya.. buat open house sekali kenduri doa selamat la yer, cik kak? hehee..
semoga semuanya bejalan lancar dan selamat, aminnnn!

Dinas Aldi said...

Yeeehhhhhhhhhhhhh tumpang seronok u nak pindah rumah sendiri! lepeh ni tak payah la lagi bersilat sakan masa house inspection tu! tak sabar nak tengok gambar nanti.

Yat Maria said...

Congratz LG..

no more adenga kemas2 except if mak mertua nak dtg kot..hehe.. nanti invite ke open hse :)

Hanizatul Husna said...

Tahniah LG.... that's mean U akan menetap terus kat Perth la...I doakan U dgn family diberkati Allah hendaknya.... Tak tau la tiba2 jd sayu hati....I pun nk pindah juga..dari Bertam ke Sungai Petani je... and at last, hari ni I buat kue sagu sendiri....he he he lembek sikit, terlebih ayaq..

Aida Rezuan said...

LG,

Wahhhh... CONGRATS! Mesti debaran raya tuh makin kuat terasa sebab dek nak pindah rumah baru, kan? Walopon tak menang tangan nak organize itu ini, siapkan itu nih.. tapi mesti hati happy, kan? :)

Put up pics of every single room in your new house, please! Hehe! Ahhh... and the house that you're leaving too (banyak songel pulak ye).


* terlentok tengok your meals! karipap tuh sungguh licin kulitnye!

Jamie said...

Congrats!..wah mcm2 agenda.. syoknya nak duduk umah sendiri, tak susah2 org dtg check lagi. Moga semuanya dipermudahkan olehNya..Amin

Miz CanisTaL said...

wahhh.... happy 4 u... congrat kak LG... jng lupa upload pic rmh... nk tengo..nk tengo... msti best..

Melina said...

Congratulations! How lovely to have a new home that is yours to do as you please.

A&W float.....hmmmmm I knew I should have bought a few cans of the A&W root beer I saw in Chinatown yesterday. Kenapalah I tak beli?? I know, my hands were too full with packs of tempeh and petai LOL!

missFridaNorm said...

Salaam ramadhan, Kak LG!
baru ni berkesempatan nak menjenguk SDB.

TAHNIAH ya, bakal masuk rumah baru!! pastinya excited! letih tu biasalah...hehehe

lemongrass said...

Raino,
thanks :-). Rasanya beraya kat rumah lama tp open hse Raya kat rumah baru. Kalau larat lah I nak memasak, hikhikhik...

Dinas,
Tu yg bestnya, tak payah ligat nak mengemas, mengilap rumah every 3 months :-). Boleh buat at leisure or tak buat terus, hehehe.

Yat,
Thanks. Mak mertua I tgh perang dingin dgn I, tak tau apsal, so most probably lambat lagi kot nak dtg sini which is good lah kan, hehehe...

Hanizatul,
InsyaAllah, lama lagi kot we all kat sini. Tapi masa we all kat Adelaide dulu, baru aje beli rumah for 3 years, dah kena pindah Perth, hehehe...
Bila you nak pindah rumah?

Aida,
Debaran kuat sbb terfikir kena tighten the belt a bit sbb dah ada mortgage, tak boleh lah nak berfoya2 beli macam2 lepas ni :-(, hehehe.
Nanti I ambik gambar eh! :-)

Jamie,
Thanks. Memmang mcm2 yg kena buat and ticked sebelum nak pindah ni. Dah lah tgh bulan puasa, lagi lah mcm2 nak kena buat kan :-)

Canistal,
Hehehe...Definitely I akan ambil gambar banyak2 sbb nak letak kat blog kan :-)

Melina,
thanks. It is nice to finally have our own sweet home after 5 years of renting :-). No more 3-monthly house inspection hassle, hehehe.
Next time you pergi ChinaTown, make sure borong the A&W cans as well! :-D

Frida,
Salam. Segala mcm perasaan ada bila nak pindah rumah kan but like you said, memang definitely akan letih berhari2 :-D

[z@ck] said...

rumah baru kat Perth juga ke?

akeem said...

angah,abah mak dtg nanti kat umah baru la ye??nak kena g gak la camni bila darweesy besar skit.heheh

zeta said...

Congrate Kak LG..for ur new house..
Semoga semuanya berjln lancar nnt..insyaallah..

Kak LG..Burger mkn ngan mashed Avocado sedap x??Klu sedap bleh try nnt..

alynna said...

Haaaaaaaa siok la tu nk pindah umah baru.Saya kat sini pun baru je pindah last month.....dia punya banyak to do list tak payah ckp....smpi la ni blum abis susun blum abis penat.Tapi tape kan since akak QUEEN OF TO DO LIST ...mesti kacang punya.Heh.. nnt gi sana leh g lawat umah baru dia nihhhhhh.Jauh lagi dgn my sister' house kah???

Happy berpindah randah....

TopsyTurvyMum said...

Tahniahh LG!
seronoknyer nak pindah rumah baru:)
house warming jgn lupa jemput hihihi*macam ler dapat datang*

melatie said...

Saya & suami beli rumah 3 weeks after we got married. Tapi tak pernah dapat duduk rumah sendiri. Selama 19 tahun berumahtangga, dah berpindah sebanyak 5X. Letih, penat, sakit hati. Finally, pindah kali ke 5 masuk rumah sendiri di USJ tapi banyak sungguh nak diperbaiki. Sampai ari ni tak habis berkemas. Ada je benda nak dikemas.

BTW, Congratulation..rezeki di bulan Ramadhan. Syokkk ooo, duduk rumah sendiri.

I will wait for the pictures..

Ari ni buka puasa ngan popia basah, nasi putih with black pepper beef and dessert Apple Crumbles with Custard Sauce. I like the custard sauce...yummy

ayang said...

Tahniah.. tumpang gumbira mendengar berita tentang umah baru tu.. Memang best dok umah sendiri, bebas nak buat apa je.
Emm.. nampaknya akak akan dok perth terus eehh.. Tak de pindah-pindah dah eeh..
Nanti boleh la Ayang gi terjah umah akak tu eeh..hehehhee...

ICook4Fun said...

Congratulations on your new house.

Ayu said...

alhamdulillah...tahniah ye kak.ayu gakle yg tak merasa nak masuk umah baru lg coz till now urusan tak settle2.rasa nak pi bomb je pej lawyer yg múruskan hal ni sbb lampi sgt! ingatkan dptle beraya kat umah baru.rupanya...

hm...ckp psl berat badan ni semlm masa masuk je opis cc ayu (chief clerk) tegur yg ayu nmpk susut gara2 sakit.yela...nak mkn pun takde mood sbb takut asyik m'buang je.hehe...tp kira okla kan sbb mmg plan nak slimkan skit badan ni sempena bln pose.hehe...

Sally said...

Mmg seronok kan dapat ada rumah sendiri ni..semoga segalanya berjalan lancar.

PUTUBAMBU said...

cantiknya kuih2 tu..

anyway, selamat berpindah rumah ye..
but seriously..packing and unpacking mmg memenatkan..!

rumah baru..baby baru jugak ke? ekkeke

kucingorengemok said...

congrats! in 4 weeks? wow, cepatnya... but been there done that, without the help of movers so it's doable :)

Maryam Izza said...

salam Kak Min...long time tak jengok blog u ni
wah tup2 dpt berita gumbira
btw congrats buat u n family kak!
seronok nya nak pindah rumah baru...
mesti banyak yg nak dirancang kan?
apepun semoga semua berjalan dgn lancar
happy fasting to u and ur family...send my regards to TLM especially to my adik gebu!
p/s : uiks banyak nya makanan...tak p bazar ramadhan pun takpe kan sbb menarik & menyelerakan mknn yg ada ni yummy!!!

lemongrass said...

Zack,
Ha'ah, kat Perth ni jugak tapi suburb aje y gtukar :-)

Akeem,
Mak Abah tak tau lagi yg we all beli rumah. Bila diaorang sampai airport, terus bawak gi rumah baru,hahaha..
Kalau Darweesy dah boleh berlari,boleh lah dia berlari kat backyard kat belakang tu aje :-)

Zeta,
thanks. InsyaAllah, semuanya berjalan dgn lancar.
Chicken burger sedaplah makan dgn avocado sbb lemak2 gitu :-)

Alynna,
Sekarang kat net banyak moving house lists, tinggal print and tick aje. Senang kerja I tak payah fikir2 nak buat list, muahahaha....
Your sister's house to jauh ke selatan, hehehe...

TTM,
Mengamuk TTD klu you kata nak beli ticket kapal torobang nak dtg Perth semata2 nak pergi house warming party, hahahaha.....

Melatie,
Dlm 19 tahun, 5 kali pindah rumah, kiranya 4 tahun sekali lah ye. Memang penat and menyesakkan otak kan bila pindah randah ni.
Alhamdulillah, rumah yg we all nak masuk ni, so far, the owner jaga sgt2 baik nya so takde lah benda yg nak kena renovate or ganti.

Ayang,
InsyaAllah, we all akan menetap kat Perth ni sampai budak2 dua orang ni habis high school so lama lah jugak rasanya, hehehe...
Nak bayar balik hutang rumah tu pun dah berpuluh2 tahun.

ICook4Fun,
Thanks :-)

Ayu,
Alhamdulillah, urusan beli rumah n pindah hak milik kat sini very very quick gitu. Tapi tak sempat jugak nak masuk sebelum Raya, hehehe. Lawyer kat M'sia terover busy, tu yg tak dan nak buat semuanya cepat2.
Best lah mcm tu, kalau dah ada orang tegur, memang dah kurus lah tu, hikhikhik...

Sally,
memang seronok sbb boleh buat mcm2 (angan2 aje mcm2, tapi kena tengok duit jugak, hahahaha).

Putubambu,
thanks :-). We all would rather have rumah baru dari baby baru! Rumah baru tak nangis tengah2 malam mintak susu, muahahha.....

KOG,
kat sini, things like buying house n selling house memang cepat aje, as long as ada financial backing, takes about 1 month. But only klu beli rumah yg dah siap lah.

Maryam,
Salam. Thanks ye for the wishes :-). Adik gebu you tgh batuk2 lah sekarang, dia dah kurang sikit gebunya, hahaha....

theblabber. said...

the karipap looks indeed tempting. wish i can find one kat edin ni.i once tried to make the karipap, but it didnt turn out very well. payah anak bujang masuk dapor ni.

aquahartz said...

congratulations for the new house!
buat housewarming tak? nak dataaang!!!
hahahhaha.. (ada gaya tak malu tak?)
kalau ajak makcik TTM tu, jgn lupa ajak i ok. kalau tak ajak pon, i akan tumpang kereta TTM pegi rumah u. ehhehehehehehe.

T said...

congrats on getting a new house!

on your chicken burger, at first glance I thought you put a big chunk of wasabi and "woah. she's very adventerous" Then I read it's avocado, and it made more sense ;-)

Rima said...

Congrats! bila baca ur entry today i teringat what i had to go thru last year bulan puasa.. orang sibuk buat kuih.. i sibuk packing my stuff and at the same time sibuk bake for everyone.. haizzz

We moved a few days after raya and waktu first day raya rumah dah almost empty.. tak de sofa nak duduk .. mintak maaf kena duduk kat dinning chair yg tinggal 2 ketul aje hahah...

lemongrass said...

The Blabber,
My karipap after so many years practice, barulah cantik sikit. Before that, memang tak boleh hidang for guests type karipap :-).

Aquahartz,
Thanks :-). Nanti on the way you balik from M'sia to Melbourne, bolehlah singgah kat Perth eh! TTM skrg tgh buat proposal to TTD nak datang sini, kena bentang kertas kerja berjela2, muahahaha...

T,
Thank you :-).
We are not that edventurous when it comes to wasabi. A little bit of it pun buat my sinuses go phoa! hikhikhik....

Rima,
Thanks :-). Now, I'll be in similar shoes as you last year lah ye. I surenya akan sedih kalau tak sempat buat kuih raya, sob sob...
Dah lah susah nak cari kuih raya yg sedap and at the right price here, hehehe...
Your Raya kali ni will be grand lah kan sbb surenya dining chairs dah more than 2 ;-)