Wednesday, 18 August 2010

Balik sekolah naik bas….

Hari ni is the day that I have to take the Malaysian food to school as part of the Multicultural Week program. And I have decided to make kuih lapis and jemput2 udang. Miss 11 beria suruh I buat kuih lapis and I ingat nak buat lapis kaler merah and white so ala2 bendera Malaysia tapi kaler merah dah habis so kenalah buat guna pandan paste jadi belang hijau putih lah :-D. Jemput2 udang pulak sebab I tau most people aka Mat Saleh will love it. My FIL memang suka giler2 kat jemput2 udang ni, he can eat a lot of it! Cuma Mak Mentua I aje lah yang muncung kalau Pak Mentua I makan banyak2 sebab konon2 jaga kesihatan, hikhikhik…..

So, I’ll be making the kuih lapis this morning sebab kalau tak jadi cantik lapisnya, sempatlah I nak buat kuih lain untuk bawak to school this afternoon :-). Speaking of cantik, I tried buat kuih tepung pelita semalam. Rasa dah sedap sangat2 tapi rupa memang out sungguh! Maybe I letak air gula dia banyak sangat kot, so macam terapung2 aje lapisan hijau and santan tu, tak cantik flat :-D. But both The Little Misses didn’t like it. I guess they don’t like the texture yang lembik2 gitu. But The Other Half suka sangat2 (I wonder apa aje yang dia tak suka ye, hehehe). He said that Ramadhan kali ni I hidangkan kuih muih baru for Iftar. Baru aje 6 hari puasa but I’ve made 3 ‘new’ kuihs in my repertoir and he happens to like all of them, hehehe. First time I buat badak berendam, kuih cara and tepung pelita. Sikit sikit, lama2 jadi bukit lah kan. Pasni, I boleh try buat 1 new kuih every few days, but yang senang2 aje lah. Malam ni I tak payah buat kuih since I’ll be making kuih lapis for school, so simpan sikit lah untuk buat buka :-).

Back to the title of this post, semalam, we had our first balik sekolah naik bas! We had to take our car for its 6-monthly service. Selalunya the car will be ready by 2 so sempatlah we all nak gi ambik The Little Misses at school but semalam, there was a problem with the throttle so it took a bit longer to fix it. So, I lah yang kena naik bas from home to school and then bawak budak2 tu naik bas from school to home. But, since our house ni not in the school zone, so takdelah bas yang direct from home to school. Kenalah tukar 2 bas but The Little Misses really enjoyed the experience, hehehe. The bus trips themselves didn’t take long tapi nak menunggu  the first bus and the connecting bus tu yang lambat sangat. Selalunya, kalau naik kereta, we would have been home before 3.30 but semalam, pukul 4 petang baru sampai rumah. Pastu kena jalan jauh lagi from school to the bus stop and from the bus stop to the house, hehehe…. Luckily it only rained while we were in the bus. Miss 6 said sambil grinning, “They don’t have seat belts in the bus Mummy!” Ye lah kan, from baby till now, memang sentiasa ber seat belt everytime she gets into the car so bila takde seat belt, rasa lain macam aje lah bila duduk, hehehe….

Alamak, I better get back to making the kuih lapis or else tak sempat siap before pergi school….

Our buka puasa last nite was murtabak segera with tepung pelita and chocolate cake (khas untuk Miss 11). I tak ambik gambar tepung pelita sbb memang betul2 tak cantik, hehehe….

IMG_4796

Murtabak segera recipe Minami fr MyResipi. Ini link dia.

IMG_4798

Ini pulak simple choc cake, I guna recipe from here.

And our dinner pulak, I buat nasi goreng. I used nasi biryani leftover from a week ago. I memang simpan all leftover nasi in the freezer so bila nak guna tinggal defrost and reheat. Nasi biryani tu memang dah ada perencah dalam nya but I tambah kicap manis, sos tomato, diced ayam goreng, garam and bawang masa menggoreng tu so tukar jadi nasi goreng ayam :-). And makan pulak dengan leftover sambal ikan bilis, tempe goreng, telur dadar and keropok. Jadi a completely different meal! hikhikhikhik…….

IMG_4809 

IMG_4805

Tu lah nikmatnya bila kita freeze all the leftover rice. Bila tengah tak tau nak masak apa, boleh magic kan meal nasi biryani jadi meal nasi goreng! And rasa nya pun berbeza, muahahahahaha…..

25 comments:

azieazah said...

Nanti tunjuk tau pic Kuih Lapis tuuu...

Kak Azie pun dah 2x masak nasi goreng untuk bersahur. Goreng kopok, perhhhh.. Habih seperiuk. Cuma tempe jer yg takder.

Dr.N said...

bagus tak membazir langsung n still look yummy

JaJa'Z said...

kak min: sah2 ur little misses excited kan naik bus for the first time in their life...jangan lupa showing us ur kuih lapis tau...

Kak Rose said...

LG, nak sama lak menu bukak posa kita, badak berendam, cara, murtabak...cuma kak rose x buat lagi tepung pelita tu... maybe someday...cantik2 ur menu nyer posing. jeles kak rose!

zarin said...

i pun slalu freezekan leftover nasi sebab sennag nak bila tk tau nak makan apa boleh je buat nasi goreng hihi
anyway your nasi beriani goreng tu nampak lajat bangat!
and talking about a bus ride tu, hasya pun masa first time naik bas siap tanya kenapa tkde seat belt hihi kelakar pulak kan :D

blu4sky said...

LG,

sekali sekala naik bus mmg best for the children..bebdk skrg jarang naik public transport.. last month i bawa my children for LRT ride to central market..dekat sket..hehehe.. n they're very thrill with the experience.. now my aisyah asyik ajak naik train atas batu coz she saw the commuter railway masa dalam LRT

kucingorengemok said...

wow recycled beriani, sedap dan jimat! i tend to freeze leftover sate, bila buat nasi goreng boleh masukkan sekali jadi "inti" :)

azuera said...

salam..kakak, i learned from u...all the left over food sume simpan elok dlm freezer, so dikala bulan puasa nih,lmbt jer balik, xyah nk pikir apa2...kuar kan jer n reheat balik..thennn wallahh~! i got almost 3-4 lauk dlm sekejapan jer..:D...

and ur blog really make me realize cooking is very simple....

and by the way, what is ur girls name? sy xlarat nk baca blog smpi abis...cam x abis2 jer...

meriahceria said...

saya teringat masa first time saya buat pam. rasa dia ok, texture pun ok tp rupa mmg totally out...hehehehe...tp suka saya tgk nasi beriani tuh....nampak sedap nye...yummy yummy

Sally said...

hah..rajinnya u nak buat kuih lapis tu..saya belum pernha cuba lagi..sama la dgn tepung pelita tu..nak kena cuba gak..sebab anak dgn suami gemar sgt kuih tu..

dieya said...

hahaha kelakar laa pulak miss 6 siap cari seat belt atas bas.. nasib baik dia tak dok kat driver's seat coz nak pakai seat best nyer pasal :-D

afid said...

nanti tunjuk tau kak lg gambar kuih lapis..hehe..

lagi satu, akak memang megik la boleh alter2 masak ni..kalau saya mesti rasa pelik kot..huhu:B

Hanizatul Husna said...

Bagus lah LG....U are giving me idea how to save, selalunya I buang nasi lebih coz anak2 dah tak nak makan nasi yang di reheat. Nampak yimmy and again cara you present the food tu yang buat all the readers terlioq..(ckp org utara).
I nak pindah b4 hari raya la...hopefully termakmul..if I go to perth, can I visit U and the family?

Ayu said...

wah...sronok la budak b'dua tu dpt naik bus ye.ainnur dah merasa naik star,komuter n putra.erl je lom lg.faris lak baru naik putra.mmg ayu nak ajar anak2 ayu naik public t/sport.bus...tunggu dorg besar skit kot baru ajar dorg naik.btw faris n ainnur dok request nak naik kapal terbang n heli setiap kali dorg tgk dedua tu.isk...

kak...semlm ayu dok skodeng dapur dak ika thai.suka la tgk kuih lapis dia.cantik je lapisannya.klu ayu yg buat...xtau la rupa apa.hehe..pape pun ayu ttp tokleh lupa dgn the soaking hippos! haha...cute sungguh nama tu

PUTUBAMBU said...

uiishhh sedapnya..!!
lapar ni..lapar ni..!

melatie said...

LG...lebih 2 tahun membaca blog ni, saya belajar mengenali yang awak ni sangat berjimat dan tak suka pembaziran. Bagus dan teruskan.

I cooked chicken massala yesterday, n my husband asked me where is the nasi beriani. Mana aku tahu ko nak makan nasi beriani...boleh gitu? isteri dia jawab..makan je lah ngan nasi putih. Lain kali Ai buat.....

noir said...

since subuh i've been trying to figure out apa agaknya yang i teringin sangat untuk berbuka. then i 'ter' blogwalk kat sini...murtabak it is, thnx

mamalisa said...

adui mengancamnyer..u ni kan selalu buat kita terliur..nyum nyum. Ni kalau tersampai kat perth ni bolehla singgah umah u yer nak mkn malaysian food? hehehe

Deliah's Deli said...

salam min...mknan mmg dah sedap tgk pinggan lagi laaaaaa rasa nak mkn :) *mmg best klu sekali sekala naik bas kan...jgn sll sudah esp bulan puasa ni :)

Dinas Aldi said...

Cute la komen Miss 6 pasal seat belt tu. Betul la jugak, bas takda seat belt sedangkan kalau masuk keta ja itu yg kena pakai dulu.

indahhouse said...

Salam kak LG,
Ronda2 ngan bus ya kak LG? hihi. tukar pemandangan tingkap plak. bas kat sana jenis berpusing2 masuk area lagi gak kak? kalu kat tmpt saya ni,kalu boleh seme taman, bas tu nak masuk. perjalanan 1/2 jam jadi 45 mint. nunggu laaagi lama. huhu.
Good luck melapis kuih kak. caiyok! :)

lemongrass said...

Kak Azie,
I'll tunjuk gambar kuih lapis itu in my next update ye :-)
Nasi goreng tu I masak for dinner, sbb sahur tak larat nak makan nasi, hehehe

Dr.N,
tu sebab my freezer tu memang sentiasa penuh dgn entah apa2 aje :-).

Jaja,
memang seronok sgt2 naik bas balik sekolah.Slalu berhantar berambik, semalam rasa mcm budak sekolah betul, hehehe

Kak Rose,
Menu masa bulan puasa ni kan, memang nak dekat2 sama aje kan semua orang :-). Tapi mmng sedap pun bila dpt berbuka dgn cara, murtabak n badak tu!

Zarin,
My freezer kdg2 ada 2-3 bungkus plastik nasi tp nasi putih, nasi lemak, nasi biryani, hehehe...
Masa zaman I kecik2 dulu, kereta pun takde seat belt, hahaha

Blu4sky,
masa we all balik M'sia, naik Putra, LRT and commuter, my kids pun rasa mcm orang jakun aje, hehehe....

KOG,
my sate jarang dpt recycled sbb slalunya dihabiskan oleh orang2 kat rumah ni sbb I jarang buat sate, hehehe... Tapi nasi tu sentiasa direcycled dek I :-D

Azuera,
Salam. Idea yg bernas ni memang elok di share dgn semua orang kan sbb buat our lives easier :-).
Kalau orang yg tak tau, ingat kita ni rajin sgt masak 3-4 lauk 1 hari, hehehe.
Cooking can be simple but ada gak yg leceh nya kdg2 kan.
Miss 11 is Alya and Miss 6 is Zahra :-).

Meriahceria,
I pun slalu jugak buat kuih muih melayu yg rasa sedap tp rupa totally out ni. Tu yg kdg2 I lagi suka buat dessert mat saleh, hehehe

Sally,
Bila i dah berani buat tepung pelita and kuih lapis ni, baru lah I tau yg tehy are not htat difficult to make. Tapi, nak start tu yg rasa mcm leceh sgt2 aje, hehehe

lemongrass said...

Dieya,
Nasib baik di atak tanya driver tu, kat mana perginya all the seat belts, hahaha

Afid,
I berani alter dgn bahan2 yg seangkatan dgn nya aje. Klu campur benda2 lain yg rasa lain sgt2, tak berani jugak I sbb surenya masuk tong sampah aje nanti, hahaha

Hanizatul,
I kat rumah ni slalu masak nasi 3 pot, memang akan ada bnyk lebih utk I simpan dlm freezer nak buat nasi goreng in the future :-).
You nak pindah masa bulan puasa lah ye? Uish, larat ye kamu, Semoga semua berjalan dgn lancar ye!
InsyaAllah, kalau ada rezeki, boleh kita jumpa :-)

Ayu,
Budak2 skrg tak mcm kita dulu yg dah biasa sgt naik bas kan. Tapi memang seronok jugak bawak diaorang jln2 naik bas ni sbb tak lah jakun sgt nanti kan :-)

Putubambu,
kurang pahala puasa ;-)

Melatie,
Sure yr hubby sedih takde nasi biryani ye, hehehe. Chicken masala memang sedaplah klu ganding dgn nasi biryani, memang boleh makan bertambah2 lah kan! :-)

Noir,
hahahaha....since Subuh you've thought about iftar? :-D.

Mamalisa,
Kalau tersampai rumah I, rasanya I akan hidang western kot sbb lagi senang nak masak western, hikhikhik

Deliah,
You tergoda kat pinggan tu ye? I beli kat 2nd hand shop aje tu, hehehe....

Dinas,
Budak jarang sgt2 naik bas kan so bila naik bas, terus terperasan takde seat belts lah :-D

Indah,
Bas kat sini pun jenis yg berpusing2 gak 1 taman. Tu yg ambik masa sikit nya lama and kena ambik 2 bas. Padahal tak sampai pun 10kms dr rumah ke sekolah, hehehe

ella said...

Hai Kak Mynn, Apa khabar ? Kenal saya tak ? Pernah duduk kat apartment kat Tonsley Court adelaide. Unit yg I dduk kat ground floor next to the laundry room tu. I'm married to Jemang. Suka baca blog kak mynn nie .. begitu menghiburkan ... siap boleh gelak sorg2 .

lemongrass said...

Ella,
Hai! Nostalgia sungguh apartment Tonsley court tu! Memang banyak kenangan sgt2 kan, hehehe. Masa you duduk situ, I duduk situ jugak ke? Masa tu I dah kahwin ke? I tak cam yr name, tp kalau tengok muka, sure kenal nya :-)