Monday, 9 August 2010

Ucapan selamat menyambut Ramadhan

Esok dah tiba masanya untuk tengok anak bulan Ramadhan. Esok malam, I akan call masjid nak tau bila mula Ramadhan. Kat sini mana ada penyimpan mohor2 besar kan, hehehe.
I kalau boleh nak lah Ramadhan start hari Khamis and goes for 30 days so Raya boleh lah jatuh hari Sabtu! Dah duduk negara yang takde public holidays untuk Raya kan so kalau dapat Raya on weekend, memang lah best sangat2 :-). Baru lah boleh relax aje pergi masjid pagi2 and then kalau nak berlenggang kangkung jalan rumah ‘sedara mara angkat’ satu hari suntuk pun takpe. Kalau Raya masa weekdays ni susah lah sikit nak buat macam2 sebab masa yang terhad dengan work and school.
Anyway, last year I letak video The Little Misses buat ucapan menyambut Ramadhan. This year pun sama lah jugak, cuma wording dia aje yang tukar. Seperti biasa, ada dua versions, English and Malay, hehehe. Masih terhegeh2 Miss 11 menyebut sepatah2 perkataan BM tu but I think she’s definitely improved compared to last year! Muahahahaha.
Layan the video ye!
Miss 6 is not well tu yang muka dia lain macam sikit, tak berseri2 macam selalu. Kesian dia, tak sihat tak sihat pun masih kena paksa dengan Mummy dia to do the video, hikhikhik……
As what they’ve said…
Selamat menyambut Ramadhan bulan yang sangat mulia ini. Semoga segala amalan kita diterima Allah dan semoga kaum keluarga kita diberkati dan dicucuri rahmat. Amin………
And our dinner tonite was baked chicken wings with bubble n squeak. Bubble n squeak ni a typical British food lah yang guna leftovers cooked potatoes and cooked veges. They roughly mash the potatoes and then mixed it with the cooked veges and seasoning and then either pan-fry it or grill it. Tapi it is so crumbly, siksa betul masa nak terbalik2 kan tu. I had to salut it with breadcrumb a bit to stop it from crumbling so much. I guess it’s a bit like bergedil Mat Saleh lah but without the meat in it, hehehe.

IMG_4698
IMG_4703
Baked chicken wings with bubble and squeak.

54 comments:

Kniedaz said...

So sweet..saya pun nak ucapkan Selamat Menunaikan ibadah puasa kepada LG sekeluarga..semoga amaln kita diberkati Allah.. ^_^

an15 said...

Selamat berpuasa too...sob sob sob (mode - dendang perantau dah start)

~Am said...

selamat berpuasa to u and family...kali ni, how long would the day be in Perth?

lemongrass said...

Kniedaz,
Amin....semoga amalan kita diterima Allah sempena bulan yg mulia ni :-)

An,
lerr.... lama lagi lah nak buat lagu dendang perantau tu! Tunggu nak dekat Raya baru buat lebih2 lagu tu, hehehe.....

lemongrass said...

Am,
Selamat berpuasa utk you and family too. Kali ni puasa end of Winter + early Spring so from around 5 am to 6 pm so tak lah lama sgt kan :-).

uMMisYa said...

Selamat Menyambut ramadhan & selamat Berpuasa Buat kak LG Sekeluarga. semoga kita semua mendapat keberkatan Ramadhan kali ini & bertemu Lailatulqadar. Amin

ejaescobart said...

sweetnye.. suka tgk Miss 6 even dia x brp sihat.. Miss 11 punya BM dah ok.. leh bagi markah lebih ni.. heheh...

anyway, selamat berpuasa dan harap ramadhan kali ni lebih bermakna buat kita semua.... :)

iCaLoVeZiE said...

nanti upload gambo berbuka masa hari pertama ye? hehe.. bestnya..

noir said...

as we embrace ramadhan, may we explore ourselves to the fullest.

my 2nd boy said miss 11's malay is cute. so i teased him if he actually mean she's cute.

miss 6...i wish i had a an adorable daughter like her.

selamat berpuasa and salam to hubby

Dinas Aldi said...

Ucapan Miss 6 tu nada dia dah sama dengan nada penyimpan mohor2 besar, kahkah! Kesian dia tak sihat.
Masa you describe bubble & squeaks tu terus I teringat begedil, tut2 you pun sebut begedil. Nampak sodap begedil mat saleh tu, hehe

Rima said...

Selamat menyambut bulan Ramadhan to u and ur family.. moga ape yg kita amalkan diberkatinye..

blu4sky said...

Selamat Berpuasa LG..May you and your family have a blessing Ramadhan..
kalau ada comment yang menyinggungkan perasaan..harap maaf.. Take Care

rainoserez said...

hehee.. ada gaya ni, penyimpan mohor besar raja2 perth! hikhikhik.. :D

lili said...

Amin! Ucapan yang sama buat you and your lovely family, LG...

*Ucapan Raya nanti mintak daddy depa pulak yang baca the Malay text! Muahaha!

lemongrass said...

Ummisya,
Amin ya rabbal al amin.....

Eja,
wakaka...cikgu bolehlah bagi markah ye! :-P.

Ica,
nanti bulan puasa, penuh blog dgn gambar makanan ;-). Mula2 rajin giler, pastu dah nak dekat raya, makin malas nak masak mcm2 utk buka, hehehe....

Noir,
Your son can join the queue if he's smittened, hahahaha ;-).
Miss 6 is adorable at times...the rest of the time, don't ask! :-D

Dinas,
serious giler dia tadi, punyalah banyak takes I kena buat cuma utk 1 minute video ni, hehehe....

Rima,
Amin ya rabbal al amin...

Blu4sky,
InsyaAllah, raamdhan kali ni mendatangkan rahmat utk kita semua.

Raino,
Nanti I nak suruh dia applu that kerja lah, hahaha

lemongrass said...

Kak Emily,
Kalau Daddy dia yg baca Malay, dia baru sebut sepatah, orang dah gelak guling2 dulu, muahahaha.....
I nak kena suruh dia nyanyi lagu Raya lah, baru lah ok kan ;-)

Yasmin the Blogger said...

Selamat Berpuasa utk anda sekeluarga juga.. Semoga The Little Misses dapat puasa penuh tahun ni..

ejaescobart said...

kak.. ader masa meh le amik award kat umah kite ye.. ;)

Nur Maryam said...

waahh ... klu sggh jadi kak LG ngn family nyanyi lagu raya and upload the video ... maw sesak blog nie .. anyway .. Selamat Berpuasa ya kak!

© Elee Mardiana said...

Selamat menyambut Ramadhan, LG and family. Miss 6, get well soon. Miss 11, well done.

ibh said...

Alamak cumeinya..teringat ucapan hari raya dulu..Selamat berpuasa kak..

JaJa'Z said...

kak min...selamat menyambut ramadhan and selamat berpuasa jugak utk ur family ok...

Jamie said...

Salam Ramadhan..Jamie pun nak wish k.LG n family selamat menunaikan ibadah puasa..semoga semua ibadah kita diberkati olehNya.. minta ampun maaf segala dosa...

Yat Maria said...

Selamat menyambut Ramadhan to you & famili. Semoga segala amalan diberkati Allah..insyaAllah..

hana said...

salam kak.. bagoss bagosss iso ngomong melayu! sesok sesok tambah satu bahse kak! jowo thooo.. kekeke.. slamet menyambut ramadhan wat akak skluarga yer! maap klu ade salah silap gurau2 tuh... salam me karo bocah2!

aquahartz said...

selamat berpuasa. :) sini puasa khamis :)
i like ur pinggan, it has the classic look that makes me rindu my family kat m'sia.

lemongrass said...

Yasmin,
selamat berpuasa tuk you and family as well.

Eja,
Thanks. Dah ambik tp tempek nya nanti lah ye, hehhee

Maryam,
last year we all nyanyi lagu raya tp cuma I n The Little Misses aje yg nyanyi, bagai nak rak orang gelak tengok video tu, hahaha

Elee,
Same goes to you, selamat menyambut Ramadhan :-).

Sue,
Tahun ni tak tak nak nyanyi lagu raya apa. Nak kena cari yg simple2 aje, hehehe...

Jaja,
Selamat menyambut ramadhan utk Jaja n Mr Zack jugak :-)

Jamie,
Amin ya rabbal al amin. Semoga Allah makbulkan doa kita.

Yat,
InsyaAllah n amin... :-)

Hana,
Mak eh yo orak iso ngomong jowo tenane, anak2 eh yo ngikuti, hikhikhik....
Aku pun jalok ngapuro karo kue :-).

lemongrass said...

Aquahartz,
dah tau ye puasa bila kat sana? I nak tunggu lepas isya' nanti before calling masjid. Kalau call sebelum tu, memang asik engaged aje manjang :-).
Psst.. pinggan tu I beli kat 2nd hand store, hehehe

aquahartz said...

that is soooo sweet of ur daughters.
nanti i nak suruh anak2 ttm plak buat video. i tumpan bangga je la :P

SJB said...

Hehehe so cute. Biar pun kena paksa tapi ikut juga cakap mak hehehe.

zeta said...

Alaa..kat ofis xdpt tgk video..xpe2..blk nnt nk tgk gak!!mesti sweet je diorg tu buat ucapan..
Buat Kak LG sekeluarga..selamat menyambut ramadhan..semoga kita semua diberkati Allah selalu..

arapink said...

Kak Min

:-) senyum ara ni dah meleret-leret dah...hehehe.

Tapi video ni tak boleh run lah...ni tengah sabar menunggu miss 11 dok bagi ucapan tu...tak sabar mcm Ramadhan lepas tengok menu berbuka dan sahur kak min :-)

Selamat Berpuasa again :-)

kucingorengemok said...

haha, comelnyaaa anak mat saleh kena paksa dengan mummy suruh buat ucapan! 'perasaan' is clearly a big word for an 11-yo half-saleh, heheh :)

selamat berpuasa LG & family

diary mama said...

salam ramadhan LG and family.. tahun ni wat baju raya tak?
raya mana?

aku la ros said...

salam..
selamat menyambut ramadhan untuk kak LG sekeluarga.. sedar tak sedar dah lebih setahun saya jadi silent reader blog kak LG.. hehehe

Halen said...

selamat mengerjakan ibadah puasa utk kak min dan family.. :)

akiratoriza said...

Selamat berpuasa untuk kak LG n family..

ain said...

salam min...selamat menyambut Ramadhan Al-mubarak utk min sekeluarga di sana!!

afid said...

selamat berpuasa kak LG & family..
alololo..sedih je muka miss 6 tu..hehe:B

Ayu said...

selamat b'puasa buat akak & family.moga ramadhan kali ni m'bawa seribu keberkatan & kerahmatan buat kita.hm....tak dpt tgk video yg akak boh tu.biasala la opis ni...klu leh seme benda dia nak block.takpe...blk kang ayu tgk.hehehe...

wati said...

selamat berpuasa to u n family...so sweet video tu

m4ruk0 said...

selamat berpuas. may this ramadhan be more meaningful to u n family ;)

Along Zakaria said...

LG..selamat menyambut ramadhan al-mubarak for u and entire family from my family in malaysia...

Hope u n your family has a wonderful and barakah ramadhan...

melatie said...

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Kat sini tak tahu Rabu/Khamis pose ni.

Lunch ni I masak Tom Yam Campur. Kalo pose, mlm ni g terawih lah kita. Sahur nanti kena goreng ayam dan ikan kering le nampak gayanya. Semuanya kerana nak menambah selera makan tapi mata ngantuk...pastu suap nasi cam missed mulut je...ishhhhh. Tapi itulah yang dinantikan setiap tahun, betapa seksa nikmat puasa tp cukup bermakna.

lemongrass said...

Aquahartz,
make sure Amjah jadi the main singer tau! hikhikhik

SJB,
To tell you the truth, they loved doing it, hahaha

Zeta,
Kat opis kena blocked ye?
Sama2lah kita menambah ibadah kita di bulan yg mulia ni ye :-)

Ara,
dah boleh tengok tak video ni?
Senyum meleret2 dr pagi ke malam ke? hehehehe

KOG,
Miss 11 tu words yg ada double 'gg' tu yg dia susah sgt2 nak sibuk like tersinggung. I wrote down menyinggung at first, itu lagi susah dia nak sebut so I changed it to tersinggung, hahaha.

Diary Mama,
Tahun ni seperti biasa, recycle baju raya from tahun2 lepas, hehehe...

Ros,
Kiranya jadi silent reader sejak puasa tahun lepas lah ye ;-).

Halen,
same goes to you and family :-)

Akira,
sama2lah kita berpuasa dgn bersungguh2 tahun ni ye :-)

Kak Ain,
salam. Honey puasa yang yok tak tahun ni? hehehe.

Afid,
muka Miss 6 suram aje sbb tak sihat kan tp kena paksa baca script, hehehe

Ayu,
Selamat berpuasa utk Ayu n hubby jugak. Ainnur puasa yang yok tak tahun ni? :-)

Wati,
selamat berpuasa tuk you and family as well :-)

m4ruk0,
InsyaAllah, semoga Allah makbulkan doa kita :-)

Along,
InsyaAllah, Dia mendengar doa kita dan berkati ibadah kita di bulan mulia ini.

lemongrass said...

Melatie,
I masak pizza aje malam ni. We all pun lepas isya' nanti kot baru tahu bila puasa. Sahur esok, makan kurma and toast aje n drinks sebab memang yang lain tak boleh telan, hehehe...

Aida Rezuan said...

LG,

Alahai.. kiut bebenor tengok the girls buat ucapan. Mummy derang tak masuk frame video pulak ye? Hehe!

Selamat berpuasa dan menyambut Ramadan untuk LG sekeluarga!

NenekPenne said...

u patut selalu ajar diorang cakap malay kot.. supaya bahasa tu tak hilang mcm tu... :)

Adnazthie said...

Salam Ramadhan LG sekeluarga....

lemongrass said...

Aida,
Mummy diaorang nanti tunggu Raya. I nyanyi lenggok2 ala2 Saloma, hahaha...

NenekPenne,
tu lah, tapi I ni kurang sabar. Bila diaorang tercengang2 tak paham I ckp melayu, terus I ckp English dgn diaorang, hehehe

Adnazthie,
Salam Ramadhan utk you sekeluarga juga :-).

Muhd Suhaily said...

Salam ramadan, semestinya dibulan yg mulia lagi indah ini
banyak keberkatan yang diperolehi jika dimanfaatkan dengan sebaik mungkin...
http://malaysianspeaker.wordpress.com/

Anna Da Lady said...

Kak Lg, selamat berpuasa. saya baru tengok video tu after a long holiday.hehe..sweetnya The Little Misses. Yeah, Miss 6 memang macam penyimpan mohor besar raja2. Miss 11 ala-ala macam Gabenor Bank Negara, M'sia...hehe...lawak je...Maaf Zahir dan Batin.

PUTUBAMBU said...

hehehe..comelnya budak2 berdua tu buat ucapan..

bagus sekali..!

Have a Blessed Ramadhan to you and family..!

syarqiah75 said...

kiut miut sgt22...slmt berpuasa dan berbuke...