Monday, 23 August 2010

Maggi tomyam

Apakah maksudnya bila ada gambar ni kat blog ini?

IMG_4882

 

Maksudnya tukang masak dah tak larat nak telan benda2 bergoreng and merindui something soupy, warm, hot and spicy! :-) But sebab kesian kat orang2 lain yang penat berpuasa kat rumah ni aka The Little Misses and The Other Half, tukang masak rela masak kan something else for their dinner and made herself maggi tomyam aje, hehehehe…..

I rasa sejak puasa hari tu, our dinners semuanya jenis yang ‘kering2’ aje, takde langsung yang berkuah macam soup ni kan. Even our dinner tonite was beef yiros/souvlaki/kebab. But masa I tengah memasak the daging, my tekak asik terkenang2kan soup yang masam2 aje. Pastu, sibuklah I geledah my pantry and suka nya hati bila terjumpa 1 bungkus maggi tomyam! :-D. The Other Half and The Little Misses makan kebab and I pulak makan maggi tomyam :-D.

I pun buatlah project seafood tomyam. I added some kobis, prawns, squid and crab balls and tambah sikit lagi kiub tomyam bagi dia lagi masam and lagi pedas. Even The Other Half kata, “your dinner looks really nice!” Tapi kan, masa dia cakap tu kat I, I buat derk aje and sikit pun tak pandang muka dia sebab the tomyam is all mine! Dah lah cuma tinggal 1 last bungkus of maggi tomyam, mana boleh main share2 kan! I dah buatkan kebab untuk you tu, cukup2lah. Tak kan lah my dinner pun you nak makan sama! hehehehe……

Baru aje tak sampai setengah bulan berpuasa, I dah mengidam nak makan maggi, hahahaha……

33 comments:

Anash said...

me first..me first to comment...
hehe...
yummyyyy....

JaJa'Z said...

wah! maggi pun nampak tempting bila dah ditambah2 dengan menda2 lain kan..hubby u nak sket tu maknanya..sian dia u tak layan...

ain said...

hehehe...baru je td anak akak mintak maggi utk buka esok! dah boring gak kot mkn benda bergoreng2 ni.

meriahceria said...

mak aih...terliur ye saya akak...sedap nye...

blu4sky said...

lol..maggie pun dpt tempat kat dlm blog you..
maggie tomyam is my fav too.. tapi bila found out that 1 bowl of maggie = 400 cal..terus tak mkn dah skrg.. hehehe

lemongrass said...

Anash,
Maggi ni kan sekali seklaa memang sgt lah yummynya! :-)

Jaja,
I tau dia nak sikit tadi, tu yg I buat derk aje, muahahaha....
Dia dah makan 2 ketul kebab, sure lah dah kenyang kan! :-)

Kak Ain,
I pun dah boring sgt mkn benda2 bergoreng ni, tu yg tetiba terasa nak makan maggi tomyam sgt2 :-)

Julie,
hehehe...maggi pun nampak sedap bila dah tambah mcm2 ni kan :-)

lemongrass said...

Blu4sky,
masa bulan puasa ni lah boleh makan maggi sbb I need all the calories during the day, hahahaha

azieazah said...

Hmm... Tomyam? Teringin yang masam-masam? hmmm adakah? adakahh... hmmm ahaks!

Dolu Kak Azie belum ramai anak, gitu jugak... hahahahahahaha

lemongrass said...

Kak Azie,
Muahahahah...jangan berwasangka begitu, tak sanggup I :-P.
I skrng tgh batuk2 n sakit tekak, tu yg nak makan benda yg masam2 and soupy so nak bagi tastebuds ceria balik :-)

FairyLilly said...

LG,
Wah! Kedekut jugak u ya hehehe
I pun dah plan esok nak masak maggi hehehe..tak tahulah tomyam or kari, nak perabih stok.

Aida Rezuan said...

LG,

Kalo tak sebut megi.. memang takkan sangka megi tau! Meriah dengan ramuan dan menggoda rupanya. Hehe!

*suka la your bowl set tuh!

Nanak said...

suka maggi asam laksa but dpt tau maggi ada wax, sampai skng dah xmkn dah..hohoh

Yat Maria said...

Lg, u dah tanyang maggie tomyam ngan assessories tu, ai plak jadi kepingin nih.... :)

an15 said...

Salam kak LG. Saya dah email hehhehe... sungguh kurang malu dlm bab2 makanan ni :P

thanks eh

Hanizatul said...

Maggie tom yam....udang and the sotong tu yg buat nampak mcm teringin sgt..so sad tak berani nak try but the bowl set tu...Cantiknya....

Dinas Aldi said...

Aduh, kat blog ni maggi pun nampak sodap & menggoda! i like!

Zaitun said...

Kak Zai suka masakkan sup kalau dibandingkan dengan masakkan kering atau bersantan tapi mestilah yang pedas.

Sesekali makan maggie sedap juga.

© Elee Mardiana said...

Ke there's a bun in the oven yang nak makan masam-masam ni?

aquahartz said...

hehhhehe.. maggie alwiz tastes better bila dah tambah extra stuff. i pon slalu tambah sayur/ayam/seafood tapi hubby malas dia slalu masak kosong je. bila org buat yg sedap utk makan sendiri dia sibuk nak 'rasa'. eleh, 'rasa' konon. hahahahha.
tapi i kasi jugak la rasa, tak nak kempunan.

u rajin ye masak everyday. i slalu balik rumah dah rasa nak pengsan dah. kalau ada roti tu kira alhamdulillah dah.

♥Azie♥ said...

Salam kak LG samalah saya pun teringgin nak makan ..ermm sedapnyer

[z@ck] said...

maggi pun boleh kempunan kan..hihihi

@ju said...

wah kak min, itu maggi orang rajin saya panggil.....
Kalau saya masak maggi, celur dalam air panas pastu pecah telur...siap..

Sally said...

Saya lak hari2 minggu lepas masak jenis yang ada kuah..en.suami tak suka kalo goreng2 jer..nak try la buat maggi tom yam ni..hari2 mkn nasi bosan gak kan..hehhe

kucingorengemok said...

menarik juga kan maggi for buka! (bukan jenis rendam dalam air thermos macam kat asrama la, tapi)

Diary Kayangan said...

nana faham sis because myself pun hari2 terbayang2 laksa penang yg panas, mee curry yg enak..waaaa.. soup, watery, hot.. tapi dear, your maggi tu siap ada sotong and udang tu yg tak tahan tu.. waduh2.. and miss6 sangat comel dalam uniform chef tu tau, hehe.. who knows dia boleh jadi chef hebat macam mummy dia ni nanti :)

melatie said...

looks yummy...I had Laksa Johor for iftar yesterday. Of course yummy @ RM5.00/packet which my husband bought from Pasar Ramadhan behind my house (USJ4).

Jangan-jangan,entah-entah, mungkinkah, apa salahnya...kalu dah rezeki, apa apalah labu

Ayu said...

hahahaha...t'gelak ayu baca psl hb akak dok pandang2 jeling2 kat ur maggi tomyam.sama la mcm ainnur klu ayu buat maggi tak kira maggi apa pun.sbb dia antu mee!

ekceli ahad bebaru ni hb ayu request nak b'buka something diff.ayu ingatkan dia nak mntk apa.rupanya nak srh buat maggi goreng.huhu...suka hatinya sbb tak yah nak msk yg susah2.pdhal nasi n lauk seme dah masak.isk...awat lambat kabo.buat 3bungkus.ainnur je tambah 4x! adoila...ayu mkn skit je.hb pun tak byk mana

PUTUBAMBU said...

kita pulak..lepas seminggu puasa haritu dah makan maggie for berbuka.. hehee..

lepas gian

sesekali teringin gak kan...

noir said...

besides your other qualities, i think your presentation skills have you etched in the hubby's mind. maggie mee pun boleh nampak menyelerakan...tsk tsk :)

good luck with the new home.

umihumairah said...

menarik nyer blog kak min..suke bc..meal tu nmpk mmg sgt sdap w/pun maggie jer....

lemongrass said...

FairyLilly,
Kalau pasal maggi tomyam yg tinggal sepeket aje tu, memang kedekut habis! Muahahha....

Aida,
Maggi ni kalau dah tabah macam2, memang dah takde rupa maggi kan :-). So suci putih aje my bowl set tu kan ;-)

Nanak,
I bantai aje sbb once in a blue moon aje kan ;-)

Yat,
Mana aci bila you aje tayang all the drool-inducing soupy stuff kat blog you :-D

Anis,
:-P

Hanizatul,
I ni kdg2 memang kepingin sgt nak makan maggi tu yg semlm buat jugak utk my dinner :-)

Dinas,
Hahaha...maggi memang sentiasa nampak menggoda lah you!

Kak Zai,
I pulak suka both tp bila dah asik kering aje setiap masa, nak jugak makan yg tomyam ni :-)

Elee,
there's a bun called fat :-P

Aquahartz,
I klu dah malas giler2, cuma tambah telur aje bila masak maggi. Tapi slalunya I tambha mcm2 lah sbb nak jadikan dia a bit healthy, hehehe...
I kena masak everyday sbb kesian tengok muka orang lebulur kat rumah ni, hikhikhik

lemongrass said...

Azie,
Tak tau lah eknapa kan, memang sekali sekala mesti teringin sgt2 nak makan maggi :-)

Zack,
Maggi tu memang sentiasa ada kat rumah ni sbb tiba2 dtg kempunan, mesti nak kena makan tang tu jugak! Hikhikhik

@ju,
I pun klu malas, cuma masak maggi, pastu pecah telur aje. Tp maggi versi rajin ni memang lagi sedap dr versi malas I :-)

Sally,
My hubby ni suka kuah jugak tp kari so tu yg I mengidam sgt2 nak makan tomyam :-)

KOG,
Ini bila dah takde mood nak masak and makan benda lain :-)

Nana,
Masa bulan puasa ni lah kan tekak asik teringat benda2 yg slalu jumpa kat pasar ramadhan. I pun teringin nak makan laksa :-)

Melatie,
Wow, sure sedap and penuh dgn ikan the laksa johor for RM5 tu. Berbaloi lah kan beli mahal tp sedap :-).
Takde apa2, jgn risau, hahaha

Ayu,
kalau anak yg mintak, tak sampai hati nak buat derk kan. Tapi sbb hubby yg mintak, tu yg boleh buat derk aje, hehehe...

Putubambu,
Memang betul tu, sesekali memang teringin kat maggi ni :-)

Noir,
Doesn't matter how teringin he was, no way was I going to share my last bowl of maggi! Hahaha

UmmiHumairah,
thanks ye sb sudi singgah my blog and liking it :-)

zeta said...

hehehe..ngidam megi..pastu kedekut lak tu.. :p