Sunday, 8 August 2010

Murah rezeki….

Tengah hari tadi at the masjid yang The Little Misses pergi for their Sunday school ada kenduri baca yassin and tahlil and everyone was asked to bring a potluck plate. I ni dari hari tu terfikir nak masak apa nak bawak pergi masjid. I know memang surenya akan ada orang yang bawak nasi, lauk pauk, kuih muih melayu and cakes sebab masjid melayu kan so makanan dia pun mostly makanan melayu lah, hehehe…

So, pagi tadi I bangun terus keluarkan the BM pan and campak segala ingredients into it to make pizza dough. I know The Little Misses especially Miss 11 ni kadang2 pelik sikit, tak nak makan nasi and all the lauk pauk kalau kat kenduri macam tu (unlike Mummy and Daddy diaorang yang makan semuanya especially bila orang lain yang masak, hahaha). So, tu yang I terfikir nak sedekah bawak pizza so adalah jugak food for them and also for the other kids yang jenis tekak konon2 perasan Mat Saleh ;-).

Nasib baik lah sempat siap masak pizza tu but we were so in a rush to go that I completely forgot to take the photos of the pizzas and also terlupa nak bawak camera pergi masjid nak ambik gambar suasana masjid kat sini masa kenduri :-).

The Sunday school kids had a break before the baca yassin and tahlil started so we all hidangkan diaorang dengan pizza and cupcakes. I made 2 big size pizzas and potong kecik2 so dapatlah semua merasa.

But then, lepas habis kenduri tu, I tanyalah kot2 I boleh tapau some leftovers to take home for The Other Half sebab dia tak ikut tadi. And then, the kakak in charge tu kata kat I, “eh, kalau untuk you boleh aje! Sebab you tiap2 minggu sedekah food for the Sunday school so I’ll bungkus some lauk untuk you ye!

Alhamdulillah, murah rezeki we all hari ni :-).

Balik rumah tu, I said to The Other Half, “see what happens when your wife does good things by baking every Sunday morning. Allah rewards us by giving us lauk for dinner so I don’t have to cook tonite!

Inilah lauk yang we all dapat tadi…

IMG_4683

kari daging, kari ayam, sayur campur goreng and ayam goreng. Ayam goreng takde dalapm picture sebab I dah buat kari tak pedas for The Little Misses.

I tinggal masak nasi and I made lempeng for myself and The Little Misses. The Other Half ni lagi suka makan nasi dari makan lempeng sebab dia tekak Mamak bukan tekak Jawa, hahahahaha……

IMG_4694

I ingat nak buat video ucapan selamat menyambut Ramadhan by The Little Misses malam ni tapi Miss 6 tak sihat pulaknya so kenalah postpone.

We are not sure yet bila Ramadhan starts here but some people kata Thursday and some kata Wednesday. Kita tunggu dan lihat aje lah ye.

29 comments:

Sharinginfoz said...

sedapnya makanan.... tak dinner lagi ni....

Frust dengan akhbar English

Sizuka said...

alhamdulillah, murah rezeki k.min :)

uMMisYa said...

bagus ye kak kat sana, anak2 tetap belajar agama..syukur..
murah rezeki,sebab tu kita digalakan sedekah.kerana dalam rezeki kita tu ada hak orang lain.

aquahartz said...

sini start Thursday, 1 day lambat than kat M'sia :D

lemongrass said...

Sharinginfoz,
thanks singgah blog I ni. Jangan lupa makan dinner ye!

Shidah,
Bila lah rezeki I nak murah dgn manggis and durian dr dusun your parents agaknya ye? :-P

Ummisya,
Adalah seminggu sekali aje diaorang belajar kat masjid but Alhamdulillah lah, dapat jugak diaorang some knowledge kan.
I cuma ajar sikit2 aje kat rumah.

Aquahartz,
dah tahu ye kat Victoria bila nak puasa? Kat sini pun masjid tadi kata most probably Thursday. I pun kalau boleh nak Thursday, pastu puasa 30 days so dapat lah raya on Saturday. Best weh kalau raya masa weekend ni, hehehe

3E said...

Alhamdullillah...rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari...
Btw, To Kak Mynn & family selamat menjalani ibadah puasa di Ramadhan yang akan datang ni...:-))

rainoserez said...

byknya lauk..!
rajin jugak yer u sedekah kat sunday school, tak penah citer pon kat blog? hehee.. very nice of u :)
neway, selamat berpuasa to u n fmly jugak :)

blu4sky said...

alhamdulillah..bila kita selalu bersedekah, lagi murah rezeki kita..

Selamat menyambut Ramadhan Al-mubarak to you and your family

Princess Mulan said...

buat baik pasti di balas baik...

Selamat berpuasa kak min & family! :)

Ibu faheem said...

selamat berpuasa buat LG dan family..
sori ai singgah sometimes tak tinggal jejak.. :)
terasa cepat masa berlalu..macam baru je tengok video little misess buat ucapac last year :P

kelana fana said...

memang berkat sedekah kat masjid ni. gabungan lempeng dgn kari mmg serasi..yummy!

Hanizatul Husna said...

LG, U pandai la buat food presentation....simple dish nampak yummy sangat...

[z@ck] said...

kitorang pun tak confirm lagi puasa bila..whether monday or tuesday

Quinary said...

Salam LR..
Lama jadi SR, thot to drop u a note here, selamat menyambut Ramadhan, to you and your family :)
Moga selalu murah rezeki, berkat selalu murahkan rezeki orang :D

Zaitun said...

Itulah namanya rezeki, Allah bagi kita balik apa yang kita dah bagi tanpa kita sedari.

kucingorengemok said...

would be cool kalau ada gambar budak-budak berkenduri makan pizza kan, hehe

TopsyTurvyMum said...

Alhamdulillah rezeki:)

last saturday sini ada ceramah sempena ramadhan, i pergi bawak apam mekar hehehe..tapi tak mekar:(

Tu la kan kat sini, puasa tak tetap...some ikut kiraan some ikut tgk anak bulan...since kita kat sini, tiap2 tahun start puasa tengok anak bulan.

Ayu said...

salam k.min...pekabo? budak2 sihat? sepjg mggu lps ayu tak dpt masuk blog akak coz demam panas.ni pun tak baik lg.patutnya last week kena pi kursus tp t'sadai kat umah tokleh bgn.iskkk...nsb baik la kena b4 pose kan.klu tak lg payah.

kak...ainnur kata dia nak rambut maggi,mcm rambut zahra.ni gara2 dia tgk citer game plan lakonan the rock la ni.ank dia dlm citer tu rambutnya mcm rambut zahra.dahle sibuk tnya nape rambut dia takde maggi2.iskkk...

zeta said...

nnt nk tiru resepi lempeng tu la..ala ala roti jala yg xjala giteww.. >_<

an15 said...

i nak pose awal, blh raya awal hik hikk... but kitorg tunggu musolla CU cakap cmner.

melatie said...

Day nak pose. Seronoknya nak raya. Dah dewasa pun kita masih ada bebudak dalam diri kitakan.

Kalau raya ramai tak teman-teman disana dtg ziarah?

Kat sana masih praktis beri "green angpau" ke? BTW, U ada ke that "green packets".

PUTUBAMBU said...

alhamdulillah..selamat berpuasa ye!

arapink said...

SELAMAT BERPUASA jugak untuk kak min sekeluarga :-)

pssstttt...tak nak jengah blog ara ke???...hehehhe

Mej (B) Nor Ibrahim Bin Sulaiman said...

Assalamualaikum,

Sedap nampak kari daging tu. Itulah namanya rezeki.

SELAMAT BERPUASA

Dinas Aldi said...

Gulai ayam tu nampak kaww betul! Selamat berpuasa yeh!

lemongrass said...

Asilah,
Memang betul tu, especially bab2 food ni kan, hehehe.
Thanks ye for the Ramadhan wish! Muahhhhhhhh XOXO

Raino,
selalunya I bake the cakes pagi2 sebelum pergi and then rushing giler nak bersiap pergi masjid. Tu yang memang jarang sempat ambik gambar, hehehe..

Blu4sky,
tu lah kan, bila kita bersedekah, Allah memang akan balas dgn benda yg baik jugak :-).
Thanks for the Ramadhan wish ye :-)

Princess Mulan,
Alhamdulillah kan bila orang appreciate sedekah kita :-). Thanks for the Ramadhan wish.

Cik Min,
Tu lah, rasa mcm baru aje I buat ucapan tu, dha kena buat lagi sekali this year, hehehe

Kelana,
Nak sedekah duit, duit tak banyak mana so tu yg sedekah dgn food. Kenyang jugak orang makan kan :-). You pun Jawa jugak ye? ;-)

Hanizatul,
asik dok selalu sgt tengok food magazines, sampai konon nya terikut2 presentation, hahaha

Zack,
Wednesday or Thursday kan?

Quinary,
Salam singgah ke my blog and thanks sbb sudi jadi SR selama ni :-). Thanks ye for the Ramadhan wish.

lemongrass said...

Kak Zai,
betul apa yg Kak Zai cakap. Kita bersedekah memang bukan harap balasan tapi Allah tu memang maha adil dan mengetahui kan. Dia akan balas dgn rezeki :-).

KOG,
tu lah, I ni every Sunday morning memang akan rushing giler sbb selalu kelam kabut nak bake n nak siapkan everything. Tu yg asik terlupa nak bawak camera aje, hehehe

TTM,
Kat masjid you nanti ada 'bazaar ramadhan' tak? Kat masjid we all pergi ni, every Sunday nanti diaorang buat jual2an, hehehe.

Ayu,
salam. Siannya dengar you demam sampai tersadai tak bangun :-(. Nasib baik tak melarat kan. Make sure you jaga diri betul2 bulan puasa ni especially kena banyak minum.
You belikan lah wig yg curly utk Ainnur tu, sure happy giler dia nanti :-D.

Zeta,
I ingat nak buat roti jala tapi malas giler nak menjala. Terus aje I tuang jadi kan lempeng, hahaha

An,
I nak pose lambat so boleh Raya lambat on Saturday. Baru lah boleh ligat berjalan, hahahha

Melatie,
Kejap aje ka dah nak puasa balik. Tapi I memang rasa excited nak puasa ni tapi masih pening fikir nak masak apa utk juadah berbuka :-).
I tak bagi green angpaw, tapi I bagi hadiah kat my kids :-)

Putubambu,
Alhamdulillah, rezeki sempena nak sambut puasa kan :-)

Ara,
Thanks ye for the ramadhan wish.
Psst... chewah, senyum meleret kamu sekarang ye! hehehe

Mejar Ibrahim,
Waalaikumsalam.
Thanks sbb sudi singgah blog saya. Memang sedap rezeki yang dapat semalam tu, dah habis pun di makan we all :-)

Dinas,
Gulai ayam tu memang pekat kaw you! hahaha

kelana fana said...

sy dtg dari family macam2 ada :P my mom jawa + punjabi. dad pulak indian muslim + banjar. so, selain capati, selalu jugak sarapan lempeng cicah kari daging (mesti kuah pekat, yg cair tak ngam)..

p/s: sekdr menjawap pertanyaan LG ;)

SJB said...

Syukur hehehe. Mmmm terliur juga tengok lauk tu.