Monday, 30 August 2010

Op Cendol

Dah 18 hari we all berpuasa, cepat aje terasa masa berlalu. Sekarang ni dah nampak semua orang sibuk buat project Op Cookies kat rata2 blog and dah ramai yang start dengar lagu Raya. I tak pasang lagi lagu Raya ni sebab asik terlupa aje nak dengar :-).

Pagi semalam pun I buat project jugak, I buat project Op Cendol. Orang lain semua dah puas makan cendol and dah puas buat cendol, I baru nak mula buat cendol, hehehe. Sebab I banyangkan dalam hati yang agak lama nak buat cendol ni, tu yang asik tangguh2 aje nak buat. And another thing, kat sini tengah Winter kan, tu yang tak terasa sangat2 nak makan cendol but it’s been quite warm for the past week especially semalam, tu yang tekak pun tetiba gatal sangat nak merasa cendol :-).

Rupa rupa nya senang aje nak membuat cendol ni ye especially if you have this…

IMG_4927

Hikhikhik….saje je nak menunjuk yang I ada acuan muruku :-D. Ni sebenarnya acuan Mak I yang dah bertahun2 dia beli but biasalah I kan, bila balik M’sia mesti bukak gerobok dia sambil mengendeng2 her kitchen gadgets :-D (especially yang tembaga macam ni and sudah tentu mahal). And Mak I mesti rasa kesian kat anak dia yang duk oberseas and susah nak cari benda2 macam ni, so for sure nya akan sedekahkan benda2 yang I dah ngendeng tu, heheheh….

Tengok betapa lah senang nya nak buat, sampai kan Miss 6 pun boleh buat cendol :-D.

IMG_4932

I guna recipe yang gunakan tepung beras semata2. Dia tak kenyal sangat but still rasa macam cendol bila makan. I ambil recipe kat sini, thank you kat empunya recipe sebab bagi recipe yang enak ini :-).

IMG_4939

Ini pulak cendol yang dah jadi. But nak jadi cerita, I dah kehabisan red kidney beans and I suruh lah The Other Half gi beli. Dia gi kedai lebanese cari red kidney beans ni and dia jumpa lah 1 can with ‘red kidney beans’ on the can. But gambar memang sikit pun tak macam red kidney beans. But dia beli jugak sebab dia kata dah besar2 tulis red kidney beans on it.

Bila I telek2 the can, I found out that it’s haricot beans bukannya red kidney beans! So, dengan sedih hatinya semalam, we all makan cendol guna haricot beans, hahahaha. Nasib baik lah rasa dia a bit similar. That’s what happens when you ask a man to do your job ;-).

But ter fullfilled jugak lah my yearning for cendol! I said to The Other Half, Raya ni boleh lah hidangkan cendol kat orang kan sebab dah terer buat, hahaha :-D.

And for dinner pulak, I made rissoles/burger with roast potato and coleslaw.

IMG_4942

Ini pinggan The Other Half, dia suka double patties :-D. Tapi, I buat kecik2 aje pun the meat patties.

36 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam LG,



nampaknya saya pun kena ngendeng mak jugaklah kalau nak buat cendol ni..

hehe..

3E said...

Kak Mynn,

I pun dapat bende camtu jugak dengan cara mengendeng uwan I....hihihihi...nanti raya balik Rembau nak ngendeng uwan lagi...kut2 ala barang purba yang boleh dipow...hihihii

noir said...

lols...that is why men honour women with the job

zarin said...

menggunung tinggi itu burger ye! hikhik
OO senang rupanya buat cendol tu ye! i pun ingat susah..tapi kena lah pi cari acuan tu dulu :D

Unaizah said...

Rajin betul you masak.....selalu try out new recipes. Good idea la ngendeng kat mak kitchen gadgets... I dah terbayang a few things yg i'd like to ngendeng from my mom hihihi.

lemongrass said...

Azrina,
Hehehe..bila lagi kan nak mengendeng ni :-). Bukan senang nak dpt acuan muruku ni kat sini :-)

Asilah,
Hahaha... lerr, you pun suka mengendeng jugak ke? :-P

Noir,
Next time I might have to give him a photo of things that I want him to buy so he won't get 'confused' :-D.

Zarin,
tu lah, I thought susah sgt2 lah nak buat cendol ni, rupa2nya senang aje, hehehe.
Burger orang puasa, tu yg menggunung aje :-D

lemongrass said...

Unaizah,
Bila duduk outside M'sia and tekak teringin nak makan benda2 m'sian, memang kena buat sendiri tu yg slalu 'terpaksa' merajinkan diri :-D

zeta said...

Kak..nnt raya..buat cendol ni jgn lupa jemput sy ye..hihihi..nmpk sedap tu..

meriahceria said...

he3, sama julie jugak, acuan dulu2 lg bagus la akak....mcm tembaga 2 tuh, wat kuih cantik je ..mcm kuih cara tuh..

Khairiyah aka Kerry said...

wahhhhhhh cedapnyeee..Kak Min, saya selalu 1st time tak jadi tau =(. harap2 dh kahwin nanti saya berbakat masak macam Kak Min.hiihi

[z@ck] said...

wah..cendol tu..hebat la sis..semua benda boleh bt..*tabik spring*

blu4sky said...

entry you buat i teringat kat my grandma... kitorang cucu2 selalu mengendeng kat my grandma minta buatkan cendol..her cendol is superb..sampai buat cucu2 tak teringin nak beli cendol kat luar..

Hanizatul said...

Cendol...mmmmm, yum yum, hari ni nak cari cendol la pulak, sugar in blood dah turun 7.8....I pi Giant beli pinggan porcelein ala2 mcm LG punya, tak sama, tp jd lah...I beli rumah dah siap dan I buat renovation sikit...this time tak pyh share dinding dgn jiran dah...klu LG rajin, add kat FB I..Sham Hani yg ada gambar hubby I kat depan and I stand behind him..

DeLLa said...

sama sebijik saling tak tumpah macam acuan maruku mak kat kg la..baru je borak2 ngan hasben pasal acuan maruku ni..ingat nk ngendeng kat mak jugak la ni

Ayu said...

salam k.min...

waaahhhh....bestnya tgk umah akak.laman dia luas giler.best! best! huhu...dok ngidam nak beli umah yg ada tanah...leh la tnm pokok skit2.budak2 nak main beskal pun ada space.tp apakan daya....ayu dpt umah yg dok atas umah org lain...klu nak tnm pokok...kena la tnm pokok yg comel2 dlm pasu.

kak...nak cendol 1 jug! 2x kali beli cendol kat bazaar ramdhan...semenya mengecewakan.isk...

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

Kena antar message kat my sis suruh hantar acuan murrukku pulak. Hari tu baru dia kirim acuan Pie Tie ngan baju raya budak2 ni. I kalau teringin sgt nak mkn cendol selalunya I gi ke Spencer Village lepas my Pilates session. Dkt je. So lepas penat2 exercise, I melantak habis2an. ;)

Semlm kat rumah I tgh ops jugak. Tp bukan ops makan, tp ops mengemas. Personal items dan barang2 dapur, baju2, I mmg pack sendiri. Nanti yg lain the removalist yg pack. So sikit2 I sendiri boleh hantar ke rumah sewa tu lepas I hantar my anak2 ke sekolah. We all dpt start menyewa, tp belum pindah je. Hb lak sebok letak extra powerpoint kat rumah tu. Jd sparky jap sbb wife request nak extra kat dapur. Tak de lah dia ngan I berebut nak guna.

Melatie said...

Cendol! Yummy..Ai like..tapi bila makan badan cam masuk angin je. Nape ek?

Semalam baca tp tak komen. Rumah tu tak boleh buat "renovation" ke? Boleh tambah 2 bilik lagi ke? Nampak lawn luas sangat. Bestnya nanti boleh tengok cucu-cucu you bermain kejar-kejaran. Cuba you bayangkan....a grandma looking after them..Eh! silap...anak bongsu you. he..he..he

TopsyTurvyMum said...

oohh..sungguh jeles u ada acuan muruku..tembaga lagik..
i buat cendol pakai senduk lubang2 tu jer hehe..

Sally said...

LG..
Sally nak resepi tu..tapi dah berkali cuba bukak link tu tapi x dapat..sungguh keciwa..

SJB said...

Cendol! Yummy. Hari tu ada juga I buat tapi tak menjadi lah pulak huhu.

PUTUBAMBU said...

tahniah kerana berjaya membuat cendol sendiri..

looks tempting...!

petang satgi nak carik cendol gak lah.. hehehe...

Miz CanisTaL said...

wahh... congrat kak LG 4 de cendol... look so yummy la.. huhu.. teringin lak nk bebuka ngan cendol nti.. hehe

Zaitun said...

Kalau musim panas minuman cendol pilihan terbaik.

lepas ni lg boleh jadi taukey cendol hehehe....

MamaTiaMia said...

Salam LemonGrass,wahh teruja tengok orang perth buat cendol and your new house to be is so gorgeous,i like the big yard.congrats:)How's the weather in perth now? i really harap by september dah masuk Spring:)

Drama Mama said...

sedapnya cendol buat sendiri! the burger looks yummy! terliur dibuatnya!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

gee carmen said...

kakak... saya pon tak pernah lagi buat cendol.kakak punye nampak best!! huhuuuu, hebatnyeeeee chef LG :)

lemongrass said...

Zeta,
orang lain masak best2 masa Raya, I masak cendol aje, hahaha

Julie,
tu lah kan, patutnya haritu masa balik I ngendeng acuan kuih cara my Mak, baru lah best kan :-)

Kerry,
I pulak slalunya buat first time terus jadi, but bila buat 2nd time, hampeh terus! Maybe sbb overconfident kot I ni :-).

Zack,
Bila tekak tgh craving makanan M'sia, terpaksalah buat sendiri, hehehe

Blu4sky,
you kena mintak recipe yr Grandma lah mcm ni sbb boleh I try jugak. Especially part the santan and the air gula and the isi yg dia bubuh in the cendol. I punya ni still tak complete lagi :-).

Hanizatul,
Rumah we all ni, lambat lagi kot we all nak renovate sbb nak tunggu savings dlm bank naik balik, hehehe.
You kena cari cendol yg low sugar lah kan :-)

Della,
selagi boleh kita ngendeng, selagi tu kita akan cuba ngendeng, hahaha...

Ayu,
Salam. Tu yg we all cari gak rumah yg ada tanah ni sbb memang hajat hati nak bercucuk tanam atas tanha instead of atas pasu, hehehe. And nak bagi budak2 tu dpt main basikal puas2 :-)

Nora,
I ada acuan pie tie tu jugak but tak tau lah bila yg I nak guna, hehehe...
You pun pindah around Canning Vale area lah ye? I should take lessons from you lah bab2 packing nak pindah ni sbb for sure lah you dah expert sgt2! :-D

Melatie,
Maybe kacang dlm cendol tu ke yg buat angin? I tak perasan pulak, hehehe.
The house ni dah ada 4 bedrooms and 2 bathrooms so I think cukup besar lah tu for the next 25-30 years :-D

TTM,
Yr MIL takde ke acuan muruku? Mana tau, kot2 dia ada, boleh lah you ngendeng2, hahaha

Sally,
Dah boleh bukak tak sekarang? Dia memang kdg2 jammed sikit bila ramai sgt orang singgah site tu.

SJB,
You buat pakai tepung apa? This recipe uses tepung beras but you have to do it straight away once it's cooked and put it in a bowl with ice.

Putubambu,
Mentang2 ada Param, senang aje kan nak cari cendol :-). I ni terpaksalah ber'tungkus lumus' membuat cendol, hahaha

Canistal,
Suka I sbb berjaya buat cendol, rasa mcm tak percaya aje, hehehe

Kak Zai,
Hahahaha... Summer nanti I akan bukak gerai cendol kat depan rumah :-P

MamaTiaMia,
The weather was really gorgeous th past week but it rained pulaknya today. I hope it'll be sunny and takde rain lah while you are here :-). Tia and Mia will surely enjoy their stay!
You can check this website for Perth weather. http://www.bom.gov.au/wa/forecasts/perth.shtml

DramaMama,
Best kan kalau dpt makan cendol masa panas2 ni :-)

lemongrass said...

Gee,
kalau I kat M'sia, memang tak kuasa lah I nak membuat cendol ni, hehehe...

Ana Suki said...

Salamz sis, Ramadhan Kareem to you & family..

Wah! You are very creative lah sis.. benda tembaga tu jugak you gunakan untuk buat cendol.. tak terfikir sey I selama nih. Ni macam I must get one too.. hmmm.. maybe I pun nak cuba menyendeng my mom jugak lah.. mana tahu kalau nasib bertuah.. hehehe.. thx for the useful infor.

Btw, you had been blogtag --> http://anasuki39.blogspot.com/2010/08/grammy-or-granny-award.html

blu4sky said...

insyallah LG..bila i balik kg nanti i tanyakan..biasalah kan
cucu2 ni dulu masa duduk dekat liat je nak masuk dapur...tak pernah nak tanyakan recipe.. klu nak makan je..masing2 mula lah mengendeng kat nenek..hehehe..
dapat makan cendol yang panas2 mmg slurrp..slurrpp.. ahhh windu kat my grandma..tahun depan baru dpt jumpa..huk..huk..huk..

Dinas Aldi said...

Isy menyesal I tak beli cendol semalam, menyesal! Nak buat sendiri memang out lah I ni. Hari ni kalau rajin nak pi beli. Kalau tak rajin, I renung jalah cendol u ni, boleh ah?

aquahartz said...

NYAAAAAAMMMM burger!! Sangat2 teruja tengok cendol tu jugak. Nanti I nak punggah my mum's kitchen, mana tau dia ada harta2 best.

Taufik MY said...

Salam.. wow!.. super mummy la kak min nie.. cendol pon boleh buat sendiri.. tak yah g kedai mamak carik cendol.. huhuhu..sy yg kat M'sia nie pon dah dekat 2 thn tak dpt mkn cendol.. (ssh nak carik cendol kat tmpt saye nie) ;) pess... ops stock clearance ker kak?.. hihi..

lemongrass said...

Ana,
Salam. I tau nak guna benda ni sbb kat the recipe tu suruh guna benda ni. Kalau tak, memang tak terfikir jugak :-).
Acuan ni pun dah laam terperuk kat rumah Mak I tu, tu yg I ngendeng benda ni, hehehe.
Punyalah banyak tags yg I tak buat lagi ni, dah ada 1 lagi, hahahaha..

Blu4sky,
Samalah mcm I, dulu arwah nenek I terer sgt2 buat pulut panggang and kuih bahulu. Masa kecik2 asik ngendeng aje tau nya, nak tolong buat, jgn harap lah :-). Skrg baru nyesal, tak ambik tahu kan..

Dinas,
Weh, mentang2 lah you all boleh pegi Param and beli aje cendol tu! hahaha

Aquahartz,
Punggah jangan tak punggah! Bila lagi kan kita2 yg duk jauh ni nak mengendeng benda2 berharga mcm ni, hehehe

Taufik,
Ops Stock Clearance, nanti buat lepas Raya, hehehe.
Kat sini ada jugak jual cendol kat kedai asian tu tp mcm tak caya aje dia buat so baik lah buat sendiri kan. At least, I tau apa yg masuk dlm tu, hehehe

Adnazthie said...

Salam n Selamat Berpuasa buat LG sekeluarga..

Bila LG dah buat pengakuan baru saya perasan, tulah macam pernah guna alat tu tapi tak ingat..rajin betul awak ye, buat cendol.