Wednesday, 1 September 2010

Pening fikir nak masak apa!

Pagi tadi lepas sahur I busy lah, sebab tu tak dapat nak update N3 baru :-). Nak tau busy buat apa? Buat cookies yang di minta dek The Other Half and also Miss 11. The Other Half requests Belgian biscuits for Raya while Miss 11 mintak I buat choc chip cookies. Ye lah kan, diaorang pun puasa jugak so takkan lah nak buat biskut yang I aje yang suka kan. Nasib baik lah choc chip cookies tu senang sangat2 nak buatnya kan so dengan rela hati I buat. Belgian biscuits ni adalah leceh sikit nak buat sebab nak letak jam filling, icing and jelly crystals on top. Tapi sebab nak dapat gelaran isteri mithali, buatlah jugak dengan hati yang ceria, hahaha…. I said to The Other Half yang rasanya the Beligan biscuits tu akan habis di makan dek dia before Raya and he agrees with me. Kena lah buat biskut lain nak dekat2 Raya nanti……

Sekarang ni tunggu request from Miss 6 aje. I wonder what cookies she would ask for since she likes everything, hikhikhik…

The closer Ramadhan gets to the end, the harder it is for me to think of menu berbuka puasa. I rasa perasaan semua cooks at home pun lebih kurang jugak macam I kan. Sometimes, it took me the whole day dari lepas Subuh to about an hour before Iftar to come up with that night’s menu! Kadang2 tu, lepas aje Iftar that nite, I dah tanya The Other Half esok nak iftar apa, hehehe. Kalau bukan bulan puasa, tak lah teruk macam ni kan :-D. Probably sebab nak fikir nak buat kuih apa, nak masak main meals yang mengenyangkan apa, tu yang lama sangat nak fikir.

Last nite, as a last resort, I masak mee goreng aje, hehehe… But I also made murtabak segera and red bean buns just in case ada yang masih tak kenyang lagi lepas tu :-).

IMG_4961

I buat mini mrutabak segera 6 keping, Miss 11 and I makan sekeping sorang while The Other Half and Miss 6 makan 2 keping sorang (The Other Half sebab double my size, tu yang makan 2 keping but Miss 6 tu kecik lagi dari I, tapi apasal dia makan 2 keping jugak? Kahkahkahkah). I steamed 1 packet of instant red bean buns ( yang size mini tu aje) and ada 9 biji. The Other Half, Miss 11 and Miss 6 makan 3 each.

So, kalau you all terer Maths lah kan, berapa biji kah yang Mummy dapat makan? Hikhikhikhik…

Nasib baik kat sini takde Batu Belah Batu Bertangkup! ;-P

24 comments:

JaJa'Z said...

alalalala..sian mummy dia tak dapat buns..hehhee..tapi betul lah kak..jaja pun dah naik sesak dah kepala pk nak masak apa skang ni..kalau akak baca entry jaja semalam or hari isnin kalau tak salah..me also last2 masak mee goreng jek...senang cerita..pastu jiran plak bagi nasi beriani..dapat la en zack hadap satu pinggan terus...laki ni susah sket2 kadang..nak nasiiii jugak...

Anna Da Lady said...

Alalalala..bagusnya wife dan mummy macam ni.nak nyanyi sikit..."Berkorban apa saja, harta ataupun nyawa"...(ala2 lagu P.Ramlee gitu)..hehe

azieazah said...

Aduhhh kesian si Mummy tak dapat bun Red Bean tuh. Tu ler, next time U kena ikut beratur dan berebut. hahahahaha

Betul lah, sekarang dah pening nak masak menu apa. Tapi nasi macam dah jemu. Kena buat benda yang lain dari nasi.

kucingorengemok said...

hahaha, orang ada 4, murtabak buat 6, susah la nak bagi²... tu yang miss6 kena makan 2 jugak tu, haha, comel!

somuffins said...

LG
Worry not, kunci BBBB I yang simpan. Bitau aje bila you nak berehat2 kat dalam tu. Dalam tu ada spa etc.. but dont tell your children n TOH about it, har3.. biar diorang ingat dlm tu ada monster! kih3.
Anyway, kalau ikut tekak kita, senang aje nak masak; tapi as you said kita semua nih mithali2 belaka, khaan??

My word verif: modebasi?? Alaa...

meriahceria said...

hehehe, cute n3 akak hari ni, saya pun sama, penin nak pkir apa nak masak kan. Dalam kepala macam2, terasa nak buat apam mekar soda tuh akak, beria saya beli bagai barang kat bangi semalam, alahai, tp takut saya ni tak buat langsung sampai abis raya sudah...

nampak menarik la akak mee goreng tuh

lemongrass said...

Jaja,
Bila dah akhir2 ni kan, memang mcm tu kan. Dengan dah malas nak masak, pastu dah tak larat nak fikir nak masak apa, pastu dgn konon2 nya sibuk dgn kuih Raya, hehehe

Anna,
Memang lah kita Mak2 ni kan, sentiasa beralah and berkorban kan. Bila food tu sedap, kita beralah tak makan. Bila food tu tak sedap, kita berkorban and habiskan, hahaha

Kak Azie,
I slalunya beratur yg last sekali! 3 orang depan I tu ambik 3 ketul sorang, bila sampai ke I, dah habislah! Muahahaha...

KOG,
Miss 6 dgn The Other Half tu kan kdg2 memang vacuum cleaner kat rumah ni, semua yg sedap diaorang 'sedut' kasi habis, hahaha

Cik Som,
Patutlah I cari tak jumpa, rupa2nya you yg simpan kunci tu ye, hahaha. Kira2nya, kita ni slalu lah sekapal ye, asik kena masuk BBBB aje :-P.
I makan maggi aje dah ok, sbb nak jadi mithali tu yg maggi terus jadi tak ok! hahaha.

Julie,
I pun kdg2 pergi gorcery shopping, beli mcm2 konon2 nya nak masak kuih, pastu bila sampai rumah, terus tak larat and malas, tahun depan baru teringat nak buat, hehehe...

Dinas Aldi said...

Hehe, penting gelaran isteri mithali tu! But bila dah jadi mak memang macam tu kan. Mak i cakap, kalau dah nak masuk dalam mulut pun tapi anak mintak, memang kensel tak jadi telan & bagi pada anak.

Flower said...

You pening, I lagi pening sbb my hb n my son semuanya fussy eater. Kalau nak masak cara melayu, hb nak yg pedas. Bagi asam pedas tak lak dia nak makan. Mee2 kuah tak makan. Kalau kari nak yg pekat, seafood tak minat. Byk tul pantang larang dia. Nowadays lak my kitchen dah rupa mcm tmpt kucing beranak. Segala isi perut dah keluar. Bz packing n sorting thingies in the kitchen. Biasalah bila dah keluarkan semua, segala benda I jumpa. I never let the removalist do my kitchen. Nanti terkejut beruk lah dia.

MamaTiaMia said...

Hi LG,thanks for the infos:)doa2 macam tu lah weather bila sampai sana:)ayam penyet,saya pun sangat suka..sambal kat the curve pedas giler tapi sedap:)i kalau merajuk cakap batu belah batu bertangkup kat my girls:)

Kak Rose said...

LG, BBBB he he he... funny lah u ni... macam tu lah nak jadi mummy mithali kan...not only during puasa time, hari2 pun kak rose selalu pening kepala nak masak apa!

echah_syed said...

alala...kesian mummy :p
rasanya ramai mummy mcm u asyik 'mkn angin' jek huhuhu :p *kempunan dpt cium bau*

zarin said...

ehehe td pagi i pun baru je siapkan choc chip cookies permintaan anak i yang tak puasa tu :)
i pun asyik buntu tk tau nak makan apa dah...tp tengok your noodle ni buat i rasa nak makan mee jugaklah petang ni :)

Melatie said...

You eat 0 of instant red bean bun. Cian. Yg penting tak membazir. Smlm buka puasa, kami makan left over the day b4, ayam masak merah & kari daging. Mlm tadi hubby mintak Ai masak ikan kering goreng berkuah asam jawa. Very melayu tonite. Ai would like to suggest, why note you cook Kari Ayam Kapitan, Ayam Goreng Indian Style, Ayam Goreng Chinese Style ke...cukup la tu..buat kecur air liur je.

ibh said...

Tu lah kak..dah makin ujung2 ramadhan ni..makin tak tau nak masak per..Hahhaha..nasib la sue kat mesia ni bleh gak jengah2 PARAM..hehehhehe

Kak!..sue ada kad raya utk akak. Jgn lupa ambik dan gantung kat rumah ni ya..akakakka..

lemongrass said...

Dinas,
I rasa kan I ni more mithali as ibu than wife, hahaha... But memang betul apa yg your Mom ckp tu, dah nak masuk dlm mulut pun still boleh bagi kat anak klu diaorang nak :-).

Nora,
Leceh betul kan kahwin dgn Mat Saleh perasan Asian ni, hehehe. Diaorang pulak yg nak lebih2 pedas and lebih2 kari! Samalah mcm my hubby ni :-).
Eh, lepas you siap packing kat rumah you, you pack my house pulak lah, boleh kita gossip, hahaha

MamaTiaMia,
Your girls pun tau pasal batu belah batu bertangkup ni ke? hehehe, so cute!
Hopefully lah the weather will be wonderful nanti kan!

Kak Rose,
Hari2 kena jadi Mummy mithali, tapi slalu nya tak tercapai sbb asik geram aje kat diaorang, hahaha

Echah,
Rasanya semua Mummies mcm tu kan, unlike the Dads, hehehe.

Zarin,
Budak tak puasa lagi banyak yg dia nak makan ye? hahaha.. Nanti kan, lepas puasa, baru lah normal balik otak I nak fikir our dinners ni :-).

Melatie,
Biasalah tu kat rumah ni. Either I tak makan langsung or I mkn 1 aje. Luckily lah I tak kisah, hehehe.
Makan leftovers ni best jugak kan sbb clears the fridge and easy for us at the same time :-).

Sue,
Tu lah you, untungnya ada Param tu sbb bila dah tak boleh fikir, tinggal pergi situ aje :-).
Wah, awal giler bagi kad raya, hehehe, but thank you so much ye!

aquahartz said...

i suka la ur pinggan!
anyways, i tak buat kuih raya kat melbourne this time. mebbie buat kuih kat m'sia kalau ada rezeki. busy la kerja this rotation, cam takde masa nak buat biskot raya.
anyways, cian mummy tak dpt mkn bun. batu belah batu bertangkup kan ada kat freemantle sana. ehehehhehe.. memorial lagi tu. :P

lemongrass said...

Aquahartz,
Pinggan n mangkuk tu fr Maxwell & Williams aje, so murah lah, hehehe. Why not you buat biskut masa tgh tunggu patients kat OT tu, kan ada kitchen/coffee area, hahaha :-P.
Ha'ah lah, I kena pergi Freo lah mcm ni next time cari BBBB :-D

zeta said...

Nasib xde batu belah batu bertangkup Kak..kalau x..kempunan la kitorg nak baca cerita2 akak kat sana..hehehe :p

Ayu said...

hm....klu akak yg slalu masak pun dah tak tau nak masak apa,apalg ayu yg jarang2 masak utk b'buka.pi bazaar ramadhan...xtau nak beli apa sbb rasanya menu lebih kurang sama je.

kdg2 rasa nak masak s'diri je tp masa tak mízinkan.weekend jela baru merasa masakan s'diri.

hOtMaMa said...

bestnyer blog akak!! yg penting banyak gambar makanan... & siap tepek resepi... best2!

Shue said...

Batu belah batu bertangkup? mwahahaha lawak la akak.

Nanti jgn lupa tunjuk rupa kuih/cookies/biskut raya suma k.

shue

© Elee Mardiana said...

Can I request too? I nak bahulu durian. Ha ha ha... next week dah nak raya. Cepat sungguh, kan?

lemongrass said...

Zeta,
My kids kata, diaorang dah offer buns tu ke I tp I yg mengada2 tak nak, so tak boleh lah nak masuk Batu Belah Batu Bertangkup mcm ni, hehehe....

Ayu,
I ni pening nak fikir kuih berbuka, main meals berbuka, tu yg double peningnya :-)

HotMama,
Thanks ye sebab sudi singgah blog I :-)

Shue,
Aku kempunan telur tembakul! Muahahaha...
Psst... I tak suka makan telur ikan!

Elee,
bahulu biasa pun I tak reti nak buat, lagilah bahulu durian, hahaha