Wednesday, 8 September 2010

Jemput datang

Semalam I berjaya packed 5 boxes of books. Rasa macam nak pat myself on the back aje and say “well done!”. Mengalahkan artis bila dapat award aje, hahaha. Padahal baru aje 5 boxes that I’ve done, many more boxes still to go! But ye lah kan, kena lah motivate diri sendiri so I will keep on packing :-D. My buku recipe and my cooking magazines aje dah took up 2 boxes and ada lagi 1 shelf of recipe books still to be packed. And I manage to ‘collect’ another big plastic bag of books to be donated. I said to The Other Half semalam yang I dah tak larat asik nak berulang alik ke Good Sammy tu aje, sure diaorang dah kenal muka I, hehehe…. Miss 11 pulak said to me, “Can I go through the bag of books to be given away, just in case you’ve ‘accidentally’ put in there our favourite books?” And my answer, “No way! Whatever is in there stays in there!” Tak kuasa I nak dengar them say, “Owh Mummy. We love this book. Can we keep it still?” Kids, I even put some of my unwanted recipe books in there!

And our guest bedroom now dah penuh dengan all the packed boxes, kena pandai manouver my body to go in there to get some more boxes (nasib baik lah tengah bulan puasa lagi so my badan still sekeping kurus so bolehlah menyelit2. Kalau The Other Half yang gemuk cuba buat, mau kot tersepit di celah2 kotak, muahahahaha.) Ceh, bulan puasa mengutuk hubby sendiri! hikhikhik. Takpe, pagi Raya boleh mintak mahap banyak2 kat dia :-D. Buat2lah muka sedih sayu hati berlinangan air mata macam Azean, sure dia cair nya. Makin kena gelak adalah kot, kahkahkah.

Tapi I tak boleh nak packed banyak2 lagi until after this Sunday.

What’s so special about this Sunday?

Takdelah special mana. I cuma nak buat a small open house aje.

Kalau I pack banyak2 boxes, takde tempatlah nanti for the guests to walk around and tempat nak menjamu selera. Dah lah memang rumah bukan besar macam istana negara mansion, bila dah ada banyak boxes, lagilah sempit jadinya nanti.

So, kalau ada sesape yang duduk Perth ni and baca my blog and nak datang our house berkenalan beramah mesra dan berposing ala2 models dengan The Little Misses and their parents, email me at lemongrass@y7mail.com. Nanti I’ll email you back my contact details ye. But like I said before, I’m not going to make Raya dishes on that day so don’t expect rendang daging and ayam, lontong, ketupat or lemang or anything yang berbaur Raya (except kuih muih raya lah :-)). I’m not that good at making all those fabulous raya dishes.

Last nite, The Little Misses and I berbuka bertiga aje. So, I pun cuma buat burger and chips for them sebab dah gerenti diaorang akan makan punya and asam laksa for me. Asam laksa ni I guna ready made paste aje, tinggal bubuh sardin aje dalam tu.

IMG_5030

Bila lagi kan nak mengosong kan pantry and fridge ni.

33 comments:

SJB said...

Kalau I tinggal kat Perth, for sure I datang :D.

lemongrass said...

SJB,
Hehehe...Canada and Perth tu kan jauh sgt pulaknya :-)

TopsyTurvyMum said...

Perth je ke? Melbourne? hihihi..tanya tu macam la i ada private jet.

i blom tau lagi nak masak apa for hari raya huhuhu..

eqbalzack said...

saya nak dtg Perth lagi...best...tak sesak mcm KL ni...

selamat hari raya untuk akak sekeluarga...maaf zahir & batin...

~eq~

lydiarahayumahmod said...

Kalau saya sambung study kat sane, kompem saya datang! ;-)
(Insya Allah....)

Yat Maria said...

Selamat Hari Raya LG...Maaf jika ada terkasar bahasa..

masa makan kukis raya during open hse, kenang2 lah daku yg cuma ada 2 kukis beli ..yg bikin dah abis pongg!!

zeta said...

Bestnya kalau sy kat Perth Kak..sure sy dtg open house akak tu..hiii..jauh sgt nk peginya tu..anyway Kak LG..Selamat Hari Raya..Maaf Zahir Batin to you and ur family.. :)

K.Nor said...

min, book satu seat ya tuk k.nor masa open house tu.. hehee.. slmt hari raya min, maaf ya andai ada silap salah dlm tutur kata, dlm gurau senda samada kat blog or kat forum.. miss u.. & selamat pindah rumah ya.. tak sabar nk tengok n3 dlm rumah baru nnti :)

Ayu said...

hoho...klu ada priv jet,mau ayu terbang ke umah akak masa open house tu.hehehe...

hm..raya ni ayu cuti seminggu.tapi sehari seblm raya still keje lg.what to do...bkn le nak jd pekerja yg cemerlang,gemilang & t'bilang tp sbb cuti dah abis daaa....cuti ngam2 utk raya je.pasni klu ada hal t'desak,pakat ambik mc jela.hahaha...

arapink said...

kak min....

kalo perth tu mcm temerloh ke KL je boleh lah pi...tapi jauh bebenor

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin untuk Kak Min sekeluarga :-)

Post gambar raya banyak2 ye....hehehhe

JaSSNaNi said...

SALAM K.Meen...

SELAMAT HARI RAYA... Mohon Maaf sekiranya ade pernah terkasar bahasa dan budi bicara ye.. maaf ko pohon.. restu di pinta.. semoga raya lebey bermakna... :)

Sibuk mengemas yer... masak per raya ni? hehehe

an15 said...

Salam Kak Min

selamat hari raya...i nak wat history pakai bju kurung naik bas this sunday huhuhhhuu

JaJa'Z said...

kak min...guide from kuantan bleh bagi gak ke untuk ke perth..? heheh

Sizuka said...

k.min, I'm going!! email me ur address please. Iman cakap, mama kena buat factory mimpi, nanti kalau everynite mimpi benda yang sama, boleh come true.. hahaha.. i'll take a raincheck for that. next year yek :D

meriahceria said...

he3, kalau saya kat perth saya confirm dtg nih akak...ni pun mode kerja dah down to 0 nih...he3

ibu,mommy,mom... said...

Penuh kotak?Hihihi best!! I like..
And your laksa looks yummylicious!!

MamaTiaMia said...

hi lemeongrass,thanks for the wish, i cubalah nak mengemail you dari rumah ni,ada problem lagi lah dari rumah,computer baru,i pulak buta it:)I nak bertolak balik kampung dah hari ni,tak sempat lah nak pergi open house you,13th baru bertolak,anyway i just leave you my mobile 012 3163510,manalah tau ada rezeki ter bump to each other.I wish you a wonderful eid at you new lovely house and wonderful family.Thanks so much for sharing informations with me.Selamat hari raya lg.

Shereen said...

Hi there,
Just wishing you and family, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Congratulations on the new big purchase.Hope you have a fantastic time berkemas for the new home.

Unaizah said...

Rajinnya....sempat lagi nak beropen house. Anyway, selamat hari raya 2 u n happy packing.

♥LOVE2COOK♥ said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat KakLG n family!!! Open house ye...WOW!!! I want rendang ayam with nasi impit!!! :D

Dinas Aldi said...

Yalah, dah pack barang pun still sanggup nak buat open house, tabiklah! i akan pi dalam mimpi jalah, heheheh! nak ucap selamat hari raya & mintak maaf banyak2 atas segala kekasaran bahasa masa i tinggal komen di blog u ni. takda niat nak menyakitkan hati, kalau ada tu tak disengajakan. ampunkanlah i! (drama betul aku ni, heheh)

mami said...

waaaa..ptg ni kawan nak dtg, saya belum kemas rumah lagi!!! HELP!!..

hehehe..Selamat Hari Raya kak LG and family! Maaf Zahir dan Batin! Semoga Aidilfitri in diberkati-Nya. :D

ain said...

salam min...bestnya klu dpt join ur open house tu nanti. apakan daya, jauh bebeno le pulak.hihi

utk min n family, salam aidil fitri serta maaf zahir dan batin,.

lemongrass said...

TTM,
Kalau you ada private jet, instead of you dtg rumah I, jemputlah we all aje yg datang rumah you! Pastu boleh lah you bawak I gi shopping kat DFO, wehehehe.

Eq,
Selamat Hari Raya and maaf jika ada terkasar bahasa.
Perth ni memang tersangat2 lah senyapnya kalau banding dgn mana2 capital city pun, a sleepy city kan! :-)

Lydia,
:-). Bila nak sambung study?

Yat,
hehehe...Malam Raya nanti, sambung lah buat kukis selepas habis melapis :-D.
Kukis I pun sebenarnya memang I simpan baik2 sbb tak nak bagi dihabiskan awal2, hahaha...

Zeta,
tak berbaloi nak naik AirAsia semata2 nak datang open house kan, hehehe..
Selamat Hari Raya utk you sekeluarga juga.

Kak Nor,
Kerusi rumah ni tak banyak, share lah dgn I ye, boleh tak? hehehe.
Saya pun nak ucapkan selamat hari raya and minta maaf banyak2 jika ada tersinggung perasaan ye masa bergurau senda tu :-).

Ayu,
Kerja esok ni sure senyap sunyi aje ofis tu kan sbb sure ramai yg dah balik kampung :-). Takpelah, jangan nangis ye sorang2 kat ofis tu, hehehe...

Ara,
Perth ni dekat aje kalau naik plane, lebih kurang 5 jam aje, hehehe :-P
Selamat Hari Raya untuk Ara and famili and tunang ye. Tahun ni dah buat tart nenas tak?

Nani,
Selamat Hari Raya untuk you sekeluarga juga. Raya ni tak tau lagi nak masak apa, open house pun tak tau nak masak apa, hehehe

Anis,
Sungguh ayu berbaju kurung naik bas no 34, hahahaha :-P

Jaja,
Kalau dr kuantan, kena gi detour gi lcct or klia dulu, baru boleh sampai perth lepas tu, hehehe

Shidah,
Tanya Iman, kalau kita mimpi money factory, rasa2nya akan cepat kaya tak? Next time AirAsia buat deals, you book lah tickets ke Perth :-)

Julie,
Entah2 kan, penuh dgn open house tu 1 hari suntuk kalau you kat sini :-).

Ibu,
I pun suka tengok kotak makin penuh and barang2 kat shelves makin kurang :-).

lemongrass said...

MamaTiaMia,
InsyaAllah, nanti lepas Monday, I'll sms you. Like you said, mana tau, boleh terserempak kat mana2 :-). Take care!

Shereen,
Thank you for the wish. It is really exciting to finally have our own house after nearly 5 years renting :-). Can't wait though to get all the packing done!

Unaizah,
Open house rumah I buat kecik2 aje so hopefully tak lah penat sangat, hehehe. Sebab I bukan nya kenal ramai orang sgt kat sini :-)

Love,
Thanks for the wish :-). I tak buat rendang ayam and nasi impit lah at the open house, too much trouble, hahaha ;-)

Dinas,
Open house rumah I takkan ada macam2 dishes so tu yg boleh sambil packing, sambil masak. Kalau buat open house cara I kat M'sia, adalah yg kena kutuk nanti, hikhikhik...
I pun minta maaf kalau ada terkasar bahasa, tersinggung perasaan ye :-)

Mami,
Buatlah cara I, ckp you nak pindah tu yg rumah you bersepah, hahaha ;-).
Germany esok Raya ye? Selamat menyambut aidilfitri awal dr kitaorang ye :-)

Kak Ain,
Kalau Kak Ain dtg sini masa Raya, adalah yg kena marah dgn Honey tu nanti sbb ibu dia gi melancong, hehehe..
Selamat Hari Raya and maaf zahir batin jugak ye!

indahhouse said...

Salam Aidilfitri buat kak LG, Little misses dan TOH,
Jemput datang ker? hihi. kalulah dekat, nak jugak merasa. ;)

Kesempatan ni, saya mohon halal seme2 ya kak. Mohon ampun dan maaf kalu ada tersilap kata, terguris rasa sepanjang kita kenal ya kak. Moga Aidilfitri kali ni membawa sinar bahagia untuk kita smua.

Aida Rezuan said...

LG,
Selamat Hari Raya Aidil Fitri to you and family. Maaf Zahir Batin. Selamat bergumbira di hari raya! :)

Rashidah Ibrahim said...

Akak pun tak ketinggalan nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfiri kepada LG dan keluarga...Dapat bayangkan, tentu meriah open house tu nanti ye...

Rusniza Mohd Nor said...

akak..aloorr buat r lg lps2 ni jgk..heheh..nk dtg jgk..btl ke akk x nak dtg masjid esok nih..mohler kite meriahkan lagi..ala buat2 le berani xjauh pun..hihi..sy ni lom pack apepun lg brg nk blk coz sibuk buat kuih..dptla 3 jns yg sng2..hehe.tetiba lak dpt seru nak wat kuih utk MIL..kehkeh bl lg nk jd menantu mithali haha..slmt hr raya kak n maaf zhr n batin..

ati_emylia said...

slm k.min,
slmt hari raya,maaf zahir batin.. truskan usaha mengemas...emy dulu semua tempat ade kotak only a small space utk tido n makan..sebulan dapur tak berasap sbb dapur dh masuk kotak awal2 hehehe

{f a r a h} said...

Salam
Stumbled into ur blog. I live in perth jugak tp last min decision (hari isnin buat decision) nk blk raya. Hubby saya dapat cuti jumaat ni je.so kitaorg blk 3 hari je..gila tak.

Which part in Perth ur house?

Saya for the time being in Vic park & Akan pindah ke southern river next year.

Suke nya knowing a Malay in here ;)

My MAA said...

Salam K'Min, nak dtg bertandangla rumah this sunday...nak berkenalan and beramah mesra..bila ditelek2 gambar2 dlm blog nie...rasa mcm pernah berselisih dekat oriental cash n carry canning vale....that time I baru sampai nak parking and you dah nak masuk kereta balik...that was few months ago la...

ibu,mommy,mom... said...

Lg, seronok nya tgk lg tengah sibuk nak pindah... I know the feeling,tengok barang makin kurang:)